Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
В Пловдив въдеждат обществени дефибрилатори

Пловдив ще бъде първият град в България, в която ще бъдат поставени автоматични външни дефибрилатори на обществени места, съобщиха от общината на Града под тепетата. Първите устройства ще бъдат монтирани в сградата на Община Пловдив и общинските лечебни заведения. Те ще се използват, за да бъде оказана спешна помощ на място на хора в тежки животозастрашаващи състояния, предвиждат се и обучения за прилагането им. Новината бе съобщена на кръгла маса, но която бе представени Програмата на общината за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори.


Повече от 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите на в България са над 10 000 души, представи данните от статистиката директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов.По думите му тревожната статистика се допълва и от данни на Американската сърдечна асоциация, според които случаите в САЩ на внезапно спиране на сърцето са 320 000 на година. Във Великобритания всяка седмица 12 души под 35 години умират от сърдечен арест, сочат данните на Британската сърдечна фондация и Британския съвет по ресусцитация, допълни д-р Калинов.
В дискусията участваха и водещи специалисти - проф. д-р Иво Петров – член на Експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването и проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“.
„Правим го с грижа за хората. Тези апарати ще дадат шанс на стотици пловдивчани да получат навременна помощ в критична ситуация“, уточни д-р Калин Калинов.
Според проф. Иво Петров без помощ на практика след 10-та минута от началото на сърдечната атака човекът има минимални шансове да оцелее. Той представи данни от проучвания, според които незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Проф. Петров припомни, че повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Кардиологът коментира, че използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.
От Фондация „Първите 3 минути” направиха нагледна демонстрация как функционират външните автоматични дефибрилатори и обещаха, че ще обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване сред над 3000 пловдивчани, повече от 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с устройството.
Автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се използват на публични места от десетки години. Те се разполагат не само в здравни заведения, но също и на летища, гари, обществени сгради, магазини, училища и др. Широко разпространена е практиката с АВД да се оборудват автомобили на полицията и пожарната. Внедряването на автоматични външни дефибрилатори в европейските градове се прави чрез местни и национални програми, като водеща роля в този процес имат общинските структури.

Източник:zdrave.net

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up