Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Проучване уточнява страничните ефекти на обикновено лекарство за ревматоиден артрит

Метотрексат е често срещано лекарство с дълга история. Последните 40 години се използва за лечение на редица заболявания. Днес това е най-често използваното лекарство за системни ревматични заболявания в световен мащаб и е първото лекарство, което лекарят ще предпише на пациент с ревматоиден артрит. Но въпреки употребата му от милиони хора, няма надеждни данни за степента на страничните ефекти на лекарството. Някои проучвания сочат, че метотрексатът може да повиши риска от различни нежелани ефекти, включително чернодробна токсичност, анемия и затруднено дишане, но големината на риска не е известна.


Възползвайки се от данните от изпитването за намаляване на сърдечно-съдовите възпаления (CIRT), изследователи от Brigham and Women ' s провеждат рандомизирано двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, Болницата е успяла да определи по-точно степента на нежелани реакции при хора, приемащи метотрексат, като открива малки до умерени повишения на рисковете за развитие на рак на кожата, стомашно-чревни, инфекциозни, белодробни и кръвни прояви.
"Метотрексатът е крайъгълно лекарство за различни възпалителни заболявания, особено за ревматоиден артрит ", казва Даниел Соломон, доктор на медицинските науки, ревматолог от отдела по ревматология, възпаление и имунология в Бригам. „През десетилетията научихме за нежеланите реакции, но само от малки проучвания. Въпросите касаещи безопасността останаха без отговор както за лекарите, така и за пациентите Нашето проучване предлага подробен профил на странични ефекти, който смятам, че ще ни помогне в бъдеще да предписваме метотрексат по информиран начин. "
Соломон и неговите колеги разгледаха данни за 4,786 участници от CIRT, които са определени на случаен принцип да получат метотрексат в ниски дози с фолат или плацебо. От 2 391 лица, които са получили метотрексат, 87% са имали неблагоприятна реакция, в сравнение с 81,5 % от тези, които са приемали плацебо.
Според Соломон най-изненадващата констатация на екипа е удвояване на риска от рак на кожата за участници, приемащи метотрексат в сравнение с тези, които са приели плацебо (53/26 случая). Този резултат е особено важен, тъй като пациентите с псориатичен артрит - форма на артрит, която засяга хора с псориазис - вече са изложени на повишен риск от рак на кожата.
Стомашно-чревни, инфекциозни, белодробни и хематологични нежелани реакции също са повишени, но повишеният риск е лек до умерен. Както се очакваше, екипът забеляза и увеличение на нарушенията в чернодробния тест и пет случая на цироза при участниците приели метотрексат, спрямо при тези приели плацебо. Авторите отбелязват, че участниците в CIRT не са имали ревматоиден артрит или други ревматични заболявания и е възможно, макар и малко вероятно, честотата на нежеланите събития да варира извън популацията на CIRT.
„Вече имаме реални числа, които можем да споделим с пациенти, когато говорим за странични ефекти“, каза Соломон. "Определено не бихме предположили, че това лекарство е твърде опасно да се дава. Но наличието на ясен профил на странични ефекти ни позволява да го даваме с широко отворени очи и по-добре да балансираме рисковете и ползите от вековното лекарство.
Проучването е публикувано в Annals of Internal Medicine.

Източник: medical express 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up