Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
EMA препоръчва ограничения при употребата на ципротерон поради риск от менингиом

Комитетът по безопасност на лекарствените продукти в хуманната медицина (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата ЕMA излиза с препоръка за ограничения при употребата на лекарства, съдържащи 10 мг или повече ципротерон.


След преглед на данните за риск от менингиом (рядък тумор на мембраните, покриващи главния и гръбначния мозък) при пациенти, приемащи ципротерон, PRAC препоръчва лекарствата с високо съдържание на ципротерон, да се използват само когато други възможности за лечение или лечение с по-ниски дози ципротерон, не са дали резултат.
Ципротерон се изпозва при лечение на: рак на простатата, когато има разсейки (метастази) и когато лечението с LHRH-аналози или хирургичното лечение на тумора са се оказали неефективни или са противопоказани, за предотвратяване на симптомите предизвикани от хормонално лечение, за лечението на симптомите (топлите вълни), които се появяват по време на лечението с LHRH-агонисти или след кастриране при мъже, прекомерно либидо (полов нагон) или отклонения в половото поведение при мъже, тежки симптоми на мъжественост при жените (нежелано окосмяване на тялото, плешивост и акне).
Експертният преглед на документацията е установил, че рискът от менингиом се увеличава, когато общото количество лекарство, което пациентът е приел във времето, се увеличава. Като цяло, този страничен ефект е рядък - може да засегне между 1 и 10 на 10 000 души, в зависимост от дозата и продължителността на лечението.

Няма доказателства за риск, що се отнася до лекарствени продукти, съдържащи ниска доза ципротерон в комбинация с етинилестрадиол или естрадиол валерат. Въпреки това, като предпазна мярка, тези лекарства не трябва да се използват при хора, които имат или са имали менингиом, е заключението на PRAC.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up