Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Н. Костов: Национална аптечна карта е абсолютно ненужна и безсмислена

В интервю за Оffnews Николай Костов, председател на Сдружение "Асоциация на собствениците на аптеки" коментира създаването на национална аптечна карта. Пред изданието подчерта, в създаването на аптечната карта ще участват над 500 души, които не е ясно какво ще вършат, тъй като цялата информация, която ще събират се намира в 3-4 институции и е работа за 1 ден, не за 500 човека.  „И най-важното – след като съберат информацията, какъв е резултатът от цялата тази дейност? На практика ще се получи преференция в тези населени места, където ще се установи недостиг на аптеки. И преференцията ще бъде в намалено работно време.

Тоест разрешено е тези аптеки, пунктове и филиали да работят по-малко от една обикновена аптека. Законодателят си мисли, че този стимул е достатъчен, за да се открие аптека там. Според мен не е достатъчен и няма да сработи. Само ще има една безсмислена работа на тези 500 човека, които ще творят такива неща.“.- казва още той
Според Вас, кое е работещото решение? – пита Янка Петкова, автор на интервюто
"Това е дълга тема. Съвсем нарочно обществото беше тласнато в такава безплодна дискусия. Защото Българският фармацевтичен съюз, който е източник на тая дискусия, иска от много време ограничаване на броя на аптеките. Това се вижда в публичното пространство. Имаше най-различни предложения – например на всеки четири аптеки едната да е в малко населено място, на всеки 4 аптеки третата да е денонощна. Всякакви предложения и директно свързани с ограничаване отварянето на аптеки.
Целите на БФС са ясни. Проблемът е, че целите на правителството не са такива. Те са точно обратните – да има повече аптеки, да има достъпно лекарствоснабдяване навсякъде, а не да има ограничение на броя на аптеките. Затова беше възбудена тази дискусия от две-три години. В социален аспект е интересна, но за мен е безплодна. Защото липсата на аптеки в малките населени места е следствие, а не причина, от демографската криза. Нищо не може да се направи, когато демографията е такава.
Как в населено място със 150 души да има аптека? Там няма нищо, няма дори хляб. Кметът ходи с колата си до съседното населено място, за да купува хляб. Няма лекар, а ние се занимаваме с защо няма аптеки?! Какво може да направи законодателят, когато няма хора в тези населени места?" – казва в отговор г-н Костов
По отношение на „такса рецепта“ в интервюто г-н Костов припомня, че таксата от 2лв, която в монета НЗОК плаща на аптеките за реимбурсираните лекарства е от преди 8 години. Според него е нужно таксата да се осъвремени или да се промени начинът на плащане, защото всички проблеми рефлектират върху потребителя и уточнява, че :
„Има лекарства, които са много скъпи. И то немалко лекарства – някои струват 1000, 8000 лв., дори по 30 000 лв. - една опаковка. Аптеката трябва да закупи тези лекарства, трябва да ги плати. Да ги съхранява по подходящия начин, някои изискват специално съхранение. Като дойде рецептата, аптеката трябва да провери всички контроли на НЗОК - дали този пациент има право на това лечение, дали лекарят има право да предпише лекарството и т.н. След което я отпуска на пациента, той, разбира се, не я заплаща. Заплаща я Касата след 30 работни дни. Плюс 2 лв. с ДДС - на практика 1,76. Само платежното нареждане на аптеката, за плащането на лекарството, е повече.
Това тотално не заплаща нито разходите на аптеката, нито инвестицията, нито труда. Нищо не заплаща и затова колегите не искат да го правят. И заради това пациентите се сблъскват с проблеми дори в София. Да не говорим за малки населени места. Пробвайте с едно лекарство, особено ако струва от 200-300-500 лв. нагоре и ще видите какъв е резултатът. Ще има да обикаляте по аптеките. Пак казвам, аптеките не искат да го правят, защото са на загуба. Затова покачването на тази такса би повишило стимула за аптеките. И съответно достъпа до тези лекарства на пациентите.
Във връзка с позицията на пациентски организации, които се обявиха против въвеждането на такса рецепта за пациентите председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България казва:
„Не знам какво са имали предвид в случая, но тази такса се плаща от Здравната каса, не от пациента и не е такива идеята.“

Цялото интервю може да прочетете тук

Източник: Offnews

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up