Петък, Февруари 21, 2020
Защо едно лекарство се продава с над 80% отстъпка?

 Според управителя на НЗОК причината са обществените търгове, на които производителите се конкурират. В стремежа си да спечелят пазар ( определена болница) те намаляват цената на определен медикамент. В конкретния случай 7 пъти. Тук възниква въпросът каква е реалната цена на този продукт? Частните болници не са задължени да организират подобни обществени търгове и поръчки.

Според позитивния лекарствен списък максималната цена на Пеметрексед е 1063.03лв. Според българското законодателство тази цена е най-ниската възможна в Европа. Такава е регулацията Лекарствата са стока с регулирана максимална цена, която се следи от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти към Министерския съвет. Цената от производител се сравнява всеки ден с подобни цени в останалите европейски здравни каси и ако бъде намерена по-ниска, се намалява цената и в България. Тоест реалната най-ниска цена е 1063.03лв.
Друг въпрос е, че случаят е единичен, поне за сега. Става въпрос за въпрос за едно лекарство,  на 7 пъти по-ниска, а не 7 пъти по-висока цена. Горният въпрос - защо на един продукт му се прави над 80% отстъпка, остава.
Търговец на едро на лекарства и по закон може да начисли не повече от 4% надценка. Ако фирмата е могла да достави лекарството на по-ниска цена защо не е информирала Националния съвет по цени и реимбурсиране? При всички положения, ако на едно лекарство официално му се понижи цената, това ще се отрази в цяла Европа, не само в общинските и държавни български болници. Националния съвет по цени и реимбурсиране щеше знае. Тук нещата се случват по обратния ред, а въпросите остават отворени, но вече риторични. За сега можем само да предполагаме дали у нас е възможно да има „ разпродажба“ на лекарства, като в Супер маркет след 20ч.

Магдалена Василева

 

Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up