Петък, Февруари 21, 2020
Лекарство за ревматоиден артрит може да предизвика тромбоза предупреждава ЕМА

 

След задълбочено проучване, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излиза със становище, че едно от основните лекарства за лечение на ревматоиден артрит - Xeljanz (тофацитиниб) може да увеличи риска от образуване на съсерици в белите дробове и кръвоносните съдове
Всички комбинирани данни в проучването (проучване A3921133) показват, че рискът от тромбоза е по-висок при пациенти, приемащи Xeljanz, особено при прием от 10 mg два пъти дневно, както и при тези, които се лекуват за продължителен период.


В резултат на това Агенцията препоръчва Xeljanz да се използва с повишено внимание при всички пациенти с висок риск от образуване на кръвни съсиреци. Поддържащите дози от 10 mg два пъти дневно не трябва да се използват при пациенти с улцерозен колит, освен в случаите, когато няма подходящо алтернативно лечение. При пациенти над 65 годишна възраст се наблюдава повишен риск от инфекции.
Препоръките са издадени от Комитета по безопасност на EMA (PRAC) и вече са одобрени от Комитета за лекарства за хуманни лекарства ( CHMP ). Те отменят препоръките , от май 2019 г. Промените ще влязат в сила след решение на Европейската комисия.

Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up