Събота, Август 24, 2019

Това обявиха в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собственици на аптеки.
Евтини лекарства изчезват а вместо тях касата плаща по-скъпи препарати.

Д-р Кацаров даде пример, че ако дадено лекарство да струва 50 лева у нас и 100 във Франция, то се изкупува на евтината цена, за да бъде продадено там. За да противодейства на това производителят намалява вноса в България, в резултат на което нашите пациенти остават без лекарства. Тази политика на ценообразуване нанася вреди както на производителя на лекарството, така и на пациентите у нас.

Кацаров даде и друг пример. Ако едно лекарство струва 5 лева и се потребява от малко хора, а разрешението за внос струва 10 000 лева, то фирмата спира вноса му в страната. Тя губи от продажбите, губят и пациентите, защото остават без достъп до лекарството.
На въпрос дали това се прави от некомпетентност Д-р Кацаров отговори така: "Ако една некомпетентност продължава твърде дълго, се пораждат съмнения, че това се прави в нечий интерес. Ако лекарство струва 50 лева, а във Франция е 100, и тук се изкупува, за да се препродава там с цел печалба и въпреки, че пациентите остават без лекарства никой не променя тези парвила на ценообразуване, значи някой има интерес.”

Николай Костов допълни, че скоро голяма част от аптеките няма да могат да отговарят на всички изисквания на закона и са заплашени от фалит. 

"Аптеките са силно демотивирани от последния договор с НЗОК, която се опитва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се справят с всички изисквания, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилична на кърпена черга. Причината е, че всяка лобистка организация слага кръпки в закона, когато надделее над останалите", разкри той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up