Сряда, Януари 22, 2020

Лекарства с фалшифицирани опаковки на онколекарства са изнесени от България за Холандия. Това е първият случай на фалшификация, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата,
Фалшифицираните опаковки с онколекарства са изнесени от български дистрибутор¸ а фалшификацията е разкрита в Холандия. Кодът, въведен у нас в началото на годината, който е уникален за всяка опаковка, показвал, че партидата е с изтекъл срок на годност.
"Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не отговаря на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и затова докладвахме за предполагаема фалшификация. В последствие се потвърди, че тези 4 опаковки наистина са фалшифицирани", обясни Каспър Ърнст от Асоциацията на паралелните търговци на лекарства в Европа.
Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

От така изнесената информация стават ясни няколко неща:
Заловеният лекарствен продукт е оригинално лекарство и вероятно под патентна защита.
След като е предназначен за болнична употреба, най-вероятно е за парентерално вливане, тоест заловени са флакони или ампули.
Фалшифицирани са опаковките на флаконите(ампулите), а не самото съдържание.
Тъй като в България не се произвежда нито един оригинален лекарствен продукт, предназначен за лечение на злокачествени заболявания, преди да бъде изнесен за Холандия, този продукт е бил внесен и предназначен за Българския пазар. Следователно лекарството, заловено в Холандия, е било обект на паралелна търговия (реекспрт).
След като лекарства, предназначени за България са изнесени за Холандия, то същото лекарство липсва на Българския пазар.
Цената на това лекарство в Холандия, вероятно е много по-висока от тази в България, за да оправдае риска от преопаковане и разходите за реекспорт.
Преопаковането при паралелната търговия се прави, заради изискванията на местното законодателство всички данни да са на езика на страната, в която ще се продава.
Разкриването на фалшивите опаковки е станало случайно. Поставеният код за верификация е бил за партида с изтекъл срок на годност. Ако кодът отговаряше на партида в срок на годност, фалшификацията нямаше да бъде открита.
Системата за верификация на лекарствата, въведена в Европейския съюз затруднява, но не прекратява възможността за търговия с фалшифицирани опаковки на лекарства. Трябват други механизми.
По случая се води международно разследване. Българската агенция по лекарствата временно спря дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки.
"След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата - холандската и нашата агенция, цялата информация ще бъде предоставена на прокуратурата", обясни Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ.
В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.
Източник: bTV, dir.bg


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up