Събота, Септември 21, 2019

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Хората са вярвали също, че Слънцето се къпе, а водата става жива.
Смята се , че човек който се изкъпе в тази вода ще бъде здрав през цялта година. Празникът е свързан най-много с билките , защото се смята, че през нощта звездите слизат, за да им баят и за това те са особено лековити.
Затова те трябва да се берат преди изгрев.

 

Според народните поверия съществуват 77 болести и половина, за болестта без име.
На Еньов ден се берат 77 билки, а половината е като се затворят очите и се откъсне каквото и да е цвете , за да могат да се лекуват всички болести. На празника се прави и така наречената Еньова китка или Еньо венец, които се закачат на хора и животни , за да са здрави.

В сутршния блок "Добро утро, България" на радио Фокус билкарят Богдана Матева подчерта, че в течение на хиляди години хората са използвали само билки за очистване на организма , като бялото еньовче под формата на тинктура има изключително силна енергия за детокс. Това го прави много специална за Еньовден билка. "На днешния празник задължително трябва да бъде набрано бяло или жълто еньовче или лепката, която също е вид еньовче.

Сега е и времето , през което се берта бял и жълт равнец , жълт и червен кантарион . Интересното за тях е, че докато белият и жълтият равнец се различават само по цвят, жълтият и червеният кантарион нямат нищо общо помежду си и дори са от различни семейства.", допълни експертът. Според Матева, очистването на организма зависи от моментното усещане на самия човек.

Казват още, че на Еньовден всички небесни светила „полудяват“. В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, смята се за патронен празник на билкарите.


DSC06329 1024x745DSC06206 1024x768DSC06077 1024x768
Снимки: Зетра Медия

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up