Вторник, Януари 28, 2020

Парламентарният контрол днес засегна и липсата в здравната система на стратегически антитуморните средства.
Професор Георги Михайлов от БСП зададе въпроса на здравния министър.

Ананиев пояснява, че усложненията в доставянето на медикаментите са както "поради наличие на търговски причини",така и вследствие на Brexit. Въпреки това Министерство на здравеопазването ще продължи да се стреми към обезпечаване потребностите на българските пациенти от лекарствени продукти:

bsp

"Към момента в страната ни има разрешен за употреба лекарствен продукт с търговско наименование Cytocristin 1 mg инжекционен разтвор, съответстващ на международно непатентно наименование INN-Vincristine.
Същият няма регистрирана цена и не е включен в Позитивния лекарствен списък.
Упълномощеният представител на притежателя на разрешението за употреба на продукта МС ФАРМА АД е подал уведомление за преустановяване на продажбите му на територията на България на 19.06.2017 година поради наличие на търговски причини.

Продуктът е изключен от Позитивния лекарствен списък на 24.07.2018 г.

Непосредствено след изключването му от Позитивния лекарствен списък, с цел обезпечаване на терапията на нуждаещите се пациенти, Министерство на здравеопазването е включило лекарствения продукт INN-Vincristine в списъка, което дава възможност доставките и прилагането му в лечебните заведения за болнична помощ в страната да продължат.

По информация на Изпълнителната агенция по лекарствата в Агенцията регулярно постъпват за съгласуване протоколи от лечебни заведения за болнична помощ в страната за осигуряването на продукта, като само за периода от 01.04 - 11.06 тази година са постъпили деветнадесет протокола от шест лечебни заведения.
Общото доставено количество, което е заявено от лечебните заведения за указания период е 1128 ампули.

По отношение на констатирани затруднения в доставките на лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания в Министерство на здравеопазването в началото на месец юни постъпи сигнал от лечебно заведение за липса на пазара на лекарствен продукт с INN-Temozolamidе.

Представителят на Притежателя на разрешението за употреба на конкретния лекарствен продукт посочи като причина за липсата на доставки в страната, „регулаторни процедури вследствие на Brexit“.

Предвид възникналия проблем в доставките и необходимостта от осигуряване на терапията на нуждаещите се пациенти, компанията внесе в страната от Холандия спешно 2000 опаковки от лекарствения продукт, който вече е наличен в болничните аптеки.

В заключение, въпреки наблюдаваните проблеми в много от страните от ЕС, включително и в България по отношение на ритмичността на доставките на някои лекарствени продукти с притежатели на разрешение за употреба базирани в Обединеното кралство, породени от преместването им в страни от ЕС, Министерство на здравеопазването, ще продължи да полага усилия в посока обезпечаване потребностите на българските граждани от лекарствени продукти."
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up