Сряда, Август 21, 2019

Парламентарният контрол днес засегна и липсата в здравната система на стратегически антитуморните средства.
Професор Георги Михайлов от БСП зададе въпроса на здравния министър.

Ананиев пояснява, че усложненията в доставянето на медикаментите са както "поради наличие на търговски причини",така и вследствие на Brexit. Въпреки това Министерство на здравеопазването ще продължи да се стреми към обезпечаване потребностите на българските пациенти от лекарствени продукти:

bsp

"Към момента в страната ни има разрешен за употреба лекарствен продукт с търговско наименование Cytocristin 1 mg инжекционен разтвор, съответстващ на международно непатентно наименование INN-Vincristine.
Същият няма регистрирана цена и не е включен в Позитивния лекарствен списък.
Упълномощеният представител на притежателя на разрешението за употреба на продукта МС ФАРМА АД е подал уведомление за преустановяване на продажбите му на територията на България на 19.06.2017 година поради наличие на търговски причини.

Продуктът е изключен от Позитивния лекарствен списък на 24.07.2018 г.

Непосредствено след изключването му от Позитивния лекарствен списък, с цел обезпечаване на терапията на нуждаещите се пациенти, Министерство на здравеопазването е включило лекарствения продукт INN-Vincristine в списъка, което дава възможност доставките и прилагането му в лечебните заведения за болнична помощ в страната да продължат.

По информация на Изпълнителната агенция по лекарствата в Агенцията регулярно постъпват за съгласуване протоколи от лечебни заведения за болнична помощ в страната за осигуряването на продукта, като само за периода от 01.04 - 11.06 тази година са постъпили деветнадесет протокола от шест лечебни заведения.
Общото доставено количество, което е заявено от лечебните заведения за указания период е 1128 ампули.

По отношение на констатирани затруднения в доставките на лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания в Министерство на здравеопазването в началото на месец юни постъпи сигнал от лечебно заведение за липса на пазара на лекарствен продукт с INN-Temozolamidе.

Представителят на Притежателя на разрешението за употреба на конкретния лекарствен продукт посочи като причина за липсата на доставки в страната, „регулаторни процедури вследствие на Brexit“.

Предвид възникналия проблем в доставките и необходимостта от осигуряване на терапията на нуждаещите се пациенти, компанията внесе в страната от Холандия спешно 2000 опаковки от лекарствения продукт, който вече е наличен в болничните аптеки.

В заключение, въпреки наблюдаваните проблеми в много от страните от ЕС, включително и в България по отношение на ритмичността на доставките на някои лекарствени продукти с притежатели на разрешение за употреба базирани в Обединеното кралство, породени от преместването им в страни от ЕС, Министерство на здравеопазването, ще продължи да полага усилия в посока обезпечаване потребностите на българските граждани от лекарствени продукти."

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up