Неделя, Август 18, 2019

 Световната здравна организация стартира глобална кампания, призоваваща правителствата да приемат инструмент за намаляване на разпространението на антимикробната резистентност, нежеланите събития и разходите.
"Антимикробната резистентност е невидима пандемия", каза д-р Мариангела Симау, помощник-генерален директор за достъпа до лекарства. „Вече започваме да виждаме признаци на пост-антибиотична ера, с появата на инфекции, които не могат да бъдат третирани от всички класове антибиотици. Трябва да пазим тези скъпоценни антибиотици, за да сме сигурни, че все още можем да лекуваме и предотвратяваме сериозни инфекции. "

who

Инструментът AWaRe е разработен от Списъка на основните лекарства на СЗО.
Неговата цел е  да установи контрол на нарастващата резистентност , както и осигуряването на по-безопасно и по-ефективно използване на антибиотици.
Той класифицира антибиотиците в три групи - Достъп, Наблюдение и Резерв -

и уточнява кои антибиотици да се използват за най-разпространените и сериозни инфекции.
АWare също така конкретизира кои медикаменти трябва да бъдат на разположение по всяко време в системата на здравеопазването, както и тези, които трябва да се използват пестеливо или да бъдат консервирани и използвани само в краен случай.

От СЗО съобщават още, че новата кампания има за цел да увеличи пропорцията на глобалната консумация на антибиотици в контролната група Достъп до поне 60% и да намали употребата на антибиотиците, които са най-застрашени от резистентност при групите Наблюдение и Резерв.

Използването на антибиотици от контролната група Достъп понижава риска от резистентност, тъй като те са „тесноспектърни“ антибиотици (които са насочени по-скоро към конкретен микроорганизъм, отколкото към няколко). Те също са по-евтини, защото са налични в генерични формулировки, уточняват от СЗО.

„Антимикробната резистентност е един от най-неотложните рискове за здравето на нашето време и заплашва да отмени вековния медицински прогрес“, каза д-р Тедрос Аханом Гхебресиус, генерален директор на СЗО. „Всички държави трябва да постигнат баланс между осигуряването на достъп до животоспасяващи антибиотици и забавяне на лекарствената резистентност чрез контролиране на употребата на някои антибиотици за най-трудните за лечение инфекции. Призовавам страните да приемат AWaRe, което е ценен и практичен инструмент за постигане на точно това. "

Антимикробната резистентност е глобална заплаха за здравето и развитието, която продължава да нараства в световен мащаб, както се подчертава в скорошен доклад на Международната координационна група за антимикробната резистентност. Понастоящем се смята, че повече от 50% от антибиотиците в много страни се използват неподходящо, като например за лечение на вируси, когато лекуват само бактериални инфекции или  при използване на неправилен (по-широко-спектърен) антибиотик, като по този начин допринасят за разпространението на антимикробната резистентност.

Един от най-належащите проблеми е разпространението на резистентни грам-отрицателни бактерии, включително Acinetobacter, Escherichia coli и Klebsiella pneumoniae. Тези бактерии, които често се срещат при хоспитализирани пациенти, причиняват инфекции като пневмония, инфекции на кръвния поток, инфекции на ранен или хирургичен участък и менингит. Когато антибиотиците престанат да работят ефективно, са необходими по-скъпи лечения и хоспитализации, които оказват силно влияние върху вече разтегнатите здравни бюджети.

В същото време много страни с ниски и средни доходи имат огромни пропуски по отношение на достъпа до ефективни и подходящи антибиотици. Смъртността в детска възраст, причинена от пневмония (приблизително около един милион годишно) поради липса на достъп до антибиотици, остава често срещана в много части на света. И въпреки че над 100 държави са въвели национални планове за справяне с антимикробната резистентност, само около една пета от тези планове се финансират и изпълняват.

"Борбата с антимикробната резистентност изисква прецизенбаланс между достъпа и контрола", каза д-р Ханан Балхи, помощник-генерален директор на СЗО за антимикробната резистентност. "Инструментът AWaRe може  да  гарантира, че пациентите продължават да се лекуват, като същевременно се ограничава използването на антибиотиците, които са най-застрашени от резистентност."

При отсъствието на нови значителни инвестиции в разработването на нови антибиотици, подобряването на употребата на антибиотици е едно от ключовите действия, необходими за ограничаване на по-нататъшното появяване и разпространение на антимикробната резистентност.

Като класифицира антибиотиците в три различни групи и съветва кога да ги използва, AWaRe улеснява създателите на здравни политики, на издаващите рецепти и здравните работници да изберат правилния антибиотик в подходящото време и да опазят застрашените антибиотици.Източник: СЗО

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up