Петък, Февруари 21, 2020
Алхимия на ценообразуването

Месец и половина след приемането на изменение в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, Министерският съвет ще приеме ново изменени на вече изменените текстове. Срокът за обществено обсъждане е съкратен на 14 дни, заради „осигуряване на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с лекарствени продукти.”
С ДВ брой 26 от 28 март, в наредбата се добавя нова алинея 4 на чл. 5, която гласи:
Лекарствен продукт не може да се продава на лечебните заведения на цена, по-висока от стойността, определена по реда на чл. 55.
Редът в чл. 55 е този, по който се определят цените на лекарствата, заплащани от НЗОК.
Защо се правят тези изменения на измененията?
Както е известно НЗОК има списък с лекарства, които заплаща изцяло или частично. Министерският съвет е определи с наредба реда и условията и реда за определяне на цените, по които касата плаща лекарствата на болниците. Както винаги, когато държавата се намеси на пазара, така и сега, нещата стават по-лоши. Наредбата е написана така, че НЗОК да плаща на болниците по цени, които са по-ниски от цените на доставка на лекарствата. Крайният резултат от този подход е, че болницата трупа загуби от всяко закупено от нея лекарство. За да избегне загубите, болницата се ограничава в поръчката на такива лекарства, с което лишава пациентите от достъп до съвременно лечение.

В крайна сметка имаме следното положение: хем лекарствата са регистрирани, хем касата ги плаща, хем болните не ги получават.
За да излезе от този порочен кръг, Министерският съвет приема в края на март изменение в наредбата, с което разпорежда цените, по които дистрибуторите снабдяват болниците да не са по-високи от определените с наредбата цени, по които плаща НЗОК на болниците.
Резултатът от промяната е, че лекарства пак няма. Този път не защото болниците не искат да закупят, а защото дистрибуторите не искат да доставят на загуба.
Виждайки какво е причинил с намесата си на пазара, Министерският съвет на пожар ще приеме ново постановление, с което ще измени, приетото през март изменение.
Изменението не решава проблема генерално, защото връща ситуацията от преди края на март.
Опитите на Правителството да определя цени не са от вчера. Икономическата теория е категорична, че всяка намеса на държавата на пазара води до изкривявания, от които винаги най-губещи са потребителите. Тази теория получи неоспоримо доказателство с краха на тоталитарната, комунистическа държава в края на миналия век. Очевидно не сме си научили урока, нито по икономика, нито по история, щом продължаваме като някакви алхимици, да търсим философския камък на държавното ценообразуване.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up