Петък, Септември 20, 2019

Учени от БАН създадоха първата българска ДНК ваксина, която ще пази от грип. Тя е тествана върху хуманизирани мишки. Уникалното в субстанцията е, че ще защитава от всички щамове на грип от тип А, какъвто например е свинският А/ H1N1. За направата на БГ ваксината се използва ДНК, копираща част от вируса.

Става въпрос за генетичен компонент, в който се кодира информацията за нещото, срещу което искаме да бъдем имунизирани. Освен това в субстанцията има насочващ механизъм, който скъсява пътя и увеличава многократно ефикасността. Новата субстанция няма да се поставя посредством инжекция, а с пистолет. Прототипът на ваксината бе завършен през изминалата година, но тя все още не е тествана върху хора. Тепърва предстоят редица тестове преди достигне до производствен процес.

Източник: Телеграф

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up