Сряда, Септември 18, 2019

От години сме насърчавани в употребата на слънцезащитни кремове. Нови данни, публикувани от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, разкриват, че химикалите в слънцезащитните кремове и лосиони се абсорбират в човешкото тяло в толкова високи темпове, че представляват потенциален риск от токсични ефекти.

Нивата на 4 химикали, използвани в слънцезащитните кремове, са повишени драстично в кръвоносната система, след като доброволците нанасят спрей, лосион и крем в продължение на 4 дена, съобразено с етикета на продуктите.

Нивата значително превишават позволените от Агенцията за контрол на храните и лекарствата норми, съобщават в доклада.
"В случая превишените норми са много високи" , казва д-р Канде Шитаки.

Експертите, също така, ни съветват да не спираме употребата на слънцезащитните средства, заради този доклад, тъй като до момента е известно, че познатият риск от слънчевите лъчи е по-голям в сравнение с потенциалния риск от техи химикали.

Повечето кремове използват химикали като оксибензон, авобензон, октокрилен с цел защита от вредните слънчеви лъчи.
Тези органични химикали абсорбират ултравиолетовата радиация и я превръщат в дребни количества топлина.
Но проучването върху животински модели предупреждава, че химикалите, по-конкретно оксибенсон, могат да нарушат нормалните хормонални функции при хората.

"Тези молелуки са химични пръстени, които абсорбират светлина.", казва Шитаки.
"Химичните пръстени са, също така, фундаментална основа на много хормони и имат тенденцията да влизат в клетките."

Въпреки че е нужно по-мащабно проучване, експертите съветват хората, които се притесняват за безопасността на химичните слънцезащитни кремове, да използват минерални такива, тъй като те разчитат на цинков оксид и титанов диоксид, които отразяват слънчевите очи от кожата, вместо да ги абсорбират, както химичните.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up