Събота, Януари 25, 2020

Стъпка по-близо сме до потенциални лечения за предотвратяване на повторното възникване на видове инсулт и деменция, причинени от увреждане на малки кръвоносни съдове в мозъка.

Лекарствата цилостазол и изосорбид мононитрат, вече използвани за лечение на други състояния, като сърдечни заболявания и ангина, за първи път са били тествани в Обединеното кралство за лечение на инсулт или съдова деменция.


Проучване, обхващащо повече от 50 пациенти с инсулт, е установило, че пациентите понасят лекарствата без сериозни странични ефекти, дори когато лекарствата са били дадени в пълна доза или в комбинация с други лекарства.

Експертите твърдят, че данните проправят пътя към по-мащабни проучвания, за да се разбере дали лечението може да предотврати увреждането на мозъка и да намали риска от инсулт и съдова деменция.

Увреждането на малките кръвоносни съдове в мозъка е причината за около една четвърт от инсултите. Също така е често срещана причина за проблеми с паметта и деменция.

Около 400 000 души във Великобритания са засегнати, но няма специфични лечения.
 В момента единственият начин за намаляване на риска от заболяването е чрез контролиране на кръвното налягане и холестерола, спиране на тютюнопушенето и справяне със симптомите на диабет.

Екип, ръководен от университетите в Единбург и Нотингам, набира 57 пациенти, които са преживели инсулт, причинен от увреждане на малки кръвоносни съдове, известн като лакунарен инсулт.
Пациентите са приемали двете лекарства или индивидуално, или в комбинация за период до девет седмици, в допълнение към обичайните лечения, насочени към предотвратяване на по-нататъшни инсулти.
Те са попълнили здравни въпросници и са имали редовни проверки на кръвното налягане, кръвни тестове и сканиране на мозъка.
Резултатите показват, че лекарствата са безопасни за употреба при пациенти с инсулт, взети самостоятелно или в комбинация, поне в краткосрочен план.


Проучването подсказва, че лечението спомага за подобряване на функцията на кръвоносните съдове на ръцете и мозъка и може да подобри умствените дейности, но изследователите подчертават, че са необходими допълнителни изследвания.
По-мащабното проучване, наречено LACI-2, вече е факт.

Изследването, публикувано в EClinicalMedicine, е финансирано главно от Обществото на Алцхаймер, с подкрепата на британската асоциация за инсулт, Британската сърдечна фондация, Европейския съюз, Националните институти за здравни изследвания и NHS Шотландия.

Д-р Джеймс Пикет, ръководител на отдел „Изследване на болестта на Алцхаймер“, добавя: „Няма нови лекарства за деменция за последните 15 години, така че намирането на доказателства, че тези евтини съществуващи лекарства могат да предотвратят деменция след инсулт, може да бъде голям пробив.  Тези две лекарства са безопасни за употреба и ще се радваме да видим резултатите от следващия етап на тестване след няколко години, което ще покаже дали тези лекарства могат да бъдат ефективно лечение. "

Източник: MedicalXpress

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up