Вторник, Юли 23, 2019

10 милиона души по целия свят ще умират всяка година до 2050 г. поради резистентни към антибиотиците заболявания.

 Антибиотиците играят решаваща роля в здравеопазването, но от прекомерната им употреба бактериите стават резистентни към тях, което може да доведе до появата на супербактерии.


Ново проучване се концентрира върху количеството антибиотици, които могат безопасно да се предписват, без да се генерират резистентни супербактерии.
Очаква се най-голямо влияние върху световната популация да имат упербъг инфекции, като туберкулоза, малария и тези, причинени от бактериите Е.коли
Проучването, водено в сътрудничество с професор Иън Голд, почетен професор в Университета в Абърдийн използва моделиране на данни за изчисляване на съотношението риск / полза за няколко различни вида антибиотици.

Контролът на предписването на антибиотици може да гарантира, че те ще останат ефективни за хората, които имат най-голяма нужда от тях. Въпреки това досега не е имало ясни насоки за максималния брой антибиотици, които могат да се използват в болнично население или в общността, преди резистентността да започне да нараства.

Досега не е имало ясни насоки за максималното ниво на антибиотици, които хората могат да понасят без бъговете да развият тази резистентност. Публикувано в Nature Microbiology, проучването е разработило начин за определяне на този праг при няколко различни вида антибиотици.

Професор Голд обясни: „По-просто казано, често се смята, че колкото по-малко антибиотици, толкова по-добре", но това не е правилният подход, тъй като повечето антибиотици са безопасни, ефективни и животоспасяващи. Важно е да се разбере колко от животоспасяващите антибиотици всъщност са свързани със съпротива. Така че вместо да ограничаваме използването на животоспасяващи антибиотици колкото е възможно повече и то на произволна основа, както е правено до момента, нашата работа идентифицира безопасните прагове, при които антибиотиците трябва да се използват, без да подхранват съпротивата.“

Няколко медицински процедури като Цезарово сечение, химиотерапия, операции  по ставите  трансплантации на органи, зависят от антибиотиците, за да не се развиват инфекции.

"Използвахме прости икономически техники, за да изчислим праговете на резистентност. Надяваме се, че работата ни може да предложи начин да се балансира необходимостта от използване на антибиотици с необходимостта да се спре резистентността  в Шотландия и по целия свят.“

Проучването включва изследователски екипи от цяла Европа, използвайки данни, събрани от пет големи болници, което показа, че техният метод може да бъде приложен към различни клинични популации.


Източник : MedicalXpress ; Tech Times

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата! 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up