Понеделник, Март 01, 2021

drugs exportПричината?  Ценовия натиск върху фармацевтичните компании от страна на държавата.
Всяка година между 300 и 500 лекарства престават да се продават в България.

1512 лекарства са дерегистрирани в страната за периода 2014-2017 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата. Междувременно общият брой на регистрирани медикаменти е около 6000 лекарства с рецепта или без лекарско предписание.

Още не са готови данните за 2018г., но през 2017 г. тези, които са прекратили разрешения за употреба са 327, докато подновените са 273.

Изтеглените медикаменти нямат проблеми в безопасността или производството.
Причината за оттеглянето им намираме в текст от лекарствения закон от преди повече от 10 години. Според него, за да се продава или произвежда едно лекарство в България, фармацевтичната компания трябва да плати цена за поддръжка на досието му, която е около 15 хил. лв. годишно по тарифата на лекарствената агенция, като се добавят допълнително 75% от таксата за всяка лекарствена форма - например 5 мг и 10 мг.

Отделно от това през годината в досието се нанасят около десетина допълнителни корекции на стойност от 500 до 2000 лв. едната.
Така изчисляваме поддръжката на досието на около 100 хил. лв. годишно. В тези разходи не влизат сметките за складиране, транспорт и маркетинг.   
Ако производителят не може да покрие тези разходи с продажбите, той просто дерегистрира продукта.

Има и допълнителни условия за оставането в списъка за продажба.
Ако лекарството е без аналог, то трябва първо да бъде одобрено от комисия за оценка на здравните технологии, в която да се докаже, че то е по-добро от досегашните алтернативи.
Ако това стане и производителят смята, че медикаментът трябва да се покрива от здравната каса, то тя изисква 10% отстъпка от цената и отделна допълнителна отстъпка, която е различна в зависимост от оборота на производителя.

По този начин от 2015 г. до момента фармацевтичните компании са платили на НЗОК под формата на отстъпки от цената над половин милиард лева.
В допълнение са предоставили и 70 млн. лв. годишно, за да не трябва пациентите да доплащат частично платените скъпи медикаменти.

"През миналата година в ЕС са одобрени 82 нови терапии. При сегашния режим те ще бъдат достъпни за българските граждани след три години, а според законодателството от тази година - след поне четири", казва Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

"През миналата година в ЕС са одобрени 82 нови терапии. При сегашния режим те ще бъдат достъпни за българските граждани след три години, а според законодателството от тази година - след поне четири", отбелязва Денев.


"От 6 лекарства за едно онкологично заболяване остана едно, което е златен стандарт за лечение и се оказа, че здравната каса иска отстъпка и за него.
Трябва да има логика в оптимизирането на разходите й, защото процесът на напускане на генерични лекарства, които се продават на загуба, се задълбочава", смята Николай Хаджидончев, председател на "БГФарма", сдружението на производителите на генерични и биоподобни лекарства.

Източник: БАРПТЛ ; medicalnews.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up