Вторник, Юли 23, 2019

world medicinesСпоред едно неотдавнашно проучване много от неактивните съставки на лекарствата могат да причинят здравословни проблеми на някои пациенти. Наред с активните вещества в лекарствата, почти винаги има и други съставки. Производителите добавят тези неактивни компоненти по редица причини, например за да направят лекарството по-лесно да абсорбира или за да се стабилизира активното вещество, или просто за да придадат по-добър вкус или да изглеждат по-добре.

За повечето хора добавките, като фруктоза и лактоза, не причиняват никаква вреда, но за някои хора могат да предизвикат проблеми.

Наскоро група изследователи от Масачузетския технологичен институт и Болницата за женско здраве в Бостън, Масачузетс решават да проучат тези добавки, за да разберат дали те могат да засегнат здравето на хората.

Джовани Траверсо, старши автор на изследването, започва да изследва проблема преди 5 години. Интересът му е предизвикан от опита с лечение на пациент с цьолиакия. Той предписва на пациента си едно от най-често употребяваните лекарства за подтискане на стомашната секреция, наречено омепразол. Въпреки че много хора приемат този медикамент и го понасят добре, пациентът на Траверсо реагира лошо. Само след седмица употреба той съобщава, че състоянието му се влошава. Търсейки причината за това, Д-р Траверсо установява, че таблетката омепразол, освен активната вещество, съдържа съставки, получени от пшенични продукти, които съдържат глутен. 

"Това наистина ме накара да се замисля, колко малко знаем за таблетките и потенциалните неблагоприятни ефекти, които биха могли да имат допълнителните съставки в тях. Мисля, че има огромно недооценяване на потенциалното въздействие, което неактивните съставки могат да имат."

Даниел Рекер, един от водещите автори на проучването, казва:
"За повечето пациенти няма значение дали в таблетката или капсулата има малко лактоза, малко фруктоза, или малко скорбяла. Въпреки това, има групи от пациенти, които са изключително чувствителни към неактивните съставки. "

Скрити съединения
Когато лекар предписва лекарство на някого, той внимателно отбелязват активното вещество и дозата, но е много по-малко вероятно да мисли за неактивните съставки.
Лекарства с едно и също активно вещество в една и съща доза могат да имат различни неактивни съставки, в зависимост от това кой ги е произвел. Например, авторите отбелязват, че 43 различни компании произвеждат левотироксин (лекарств за лечение на дефицит на тиреоиден хормон) с общо 140 различни неактивни съставки.

Също така, въпреки че производителите предоставят списък на съставките на опаковката, може да не е ясно от химичните наименования, кои от тях могат да съдържат алергени. Например, производителят не би маркирала производни на пшеница, като съдържащ глутен.

Повечето хора ще консумират само малки количества от тези неактивни съставки, но някои групи, като по-възрастните хора, обикновено приемат повече лекарства. Авторите пишат:
"Пациент, който приема 10 лекарства с рецепта всеки ден, приема ежедневно средно по 2,8 грама неактивни съставки."

Учените са проверявали съобщения за алергични реакции към неактивни съставки на лекарствата в медицински и научни списания. Освен това те проверяват в база данни на Националната библиотека по медицина, където успяват да намерят всички съставки на лекарствата, които се продават в Съединените щати - както без, така и с рецепта.
Те открили, че в повечето случаи неактивните съставки са повече от половината от всяко хапче. В някои случаи дори, 99% от хапчетата са неактивни вещества.

93 процента от медикаментите съдържат алергени, включително лактоза, багрила и фъстъчено масло. Почти всички лекарства съдържат съставки, които някои хора не могат да понасят, като например глутен.

Повече от половината лекарства съдържат някои видове захари, които предизвикват проблеми с храносмилането при някои индивиди със синдром на раздразненото черво.

Въпреки че лекарствата, които съдържат фъстъчено масло, винаги идват с предупреждение върху опаковката, това не е така за другите съставки. Познанието за неактивните съставки на лекарствата е предизвикателство, но дори, ако някой успее да забележи алергени в хапчетата си, няма гаранция, че ще може да намери аналог, който да не включва алергена.

Поглед към бъдещето
Авторите на проучването се надяват, че техните открития ще повишат осведомеността по този въпрос. В световен мащаб изглежда, че алергиите стават все по-чести, което прави този вид изследвания по-важни от всякога.

Изследователите смятат, че има нужда от нови правила, изискващи от фармацевтичните компании да предоставят подробна информация за неактивните съставки.
Освен това, те се надяват, че фармацевтичните компании ще могат да произвеждат версии на лекарства, „свободни от неактивни съставки” за хора, които имат алергии и непоносимост.

Изследователите планират последващи проучвания. Те искат да разберат по-добре обхвата на този проблем и да развият по-ясна картина за това как ниските нива на лактоза в лекарствата могат да засегнат лица, които имат непоносимост към нея. Това е важно, защото непоносимостите към различни вещества, въпреки че са по-леки от алергиите, са по-често срещани, така че потенциалният размер на проблема е значително по-голям.

Рекер казва: "Трябва да има повече клинични изпитвания и повече данни, за да можем наистина да се потопим дълбоко в това колко пациенти са засегнати и как можем да им помогнем."

Източник:MedicalNewsToday

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up