Сряда, Април 24, 2019

Лекарства и медицински изделия

drugs exportПричината?  Ценовия натиск върху фармацевтичните компании от страна на държавата.
Всяка година между 300 и 500 лекарства престават да се продават в България.

1512 лекарства са дерегистрирани в страната за периода 2014-2017 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата. Междувременно общият брой на регистрирани медикаменти е около 6000 лекарства с рецепта или без лекарско предписание.

Още не са готови данните за 2018г., но през 2017 г. тези, които са прекратили разрешения за употреба са 327, докато подновените са 273.

Изтеглените медикаменти нямат проблеми в безопасността или производството.
Причината за оттеглянето им намираме в текст от лекарствения закон от преди повече от 10 години. Според него, за да се продава или произвежда едно лекарство в България, фармацевтичната компания трябва да плати цена за поддръжка на досието му, която е около 15 хил. лв. годишно по тарифата на лекарствената агенция, като се добавят допълнително 75% от таксата за всяка лекарствена форма - например 5 мг и 10 мг.

labor

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала преглед на лекарствени продукти, съдържащи флуороурацил (познат като 5-флуороурацил или 5-ФУ) и свързаните лекарствени продукти капецитабин, тегафур и флуцитозин, които се метаболизират до флуороурацил в организма, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Прегледът ще оцени съществуващите методи за скрининг и ползата от тях за идентифициране на пациенти с повишен риск от сериозни странични ефекти. Флуороурацил (прилаган чрез инжектиране), капецитабин и тегафур са лекарства за лечение на онкологични заболявания, докато прилаганият локално - върху кожата флуороурацил се използва за различни кожни заболявания, а флуцитозин се използва при упорити гъбични инфекции, уточниха от регулатора.

lekastva optМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект за изменения на Наредба 10 на МЗ от 2011 г., с които се въвеждат принципите и правилата за състрадателна употреба на лекарства. Проектът е публикуван и на портала за обществени консултации на Министерски съвет strategy.bg и е отворен за обществено обсъждане до 4 май т.г.

Измененията в наредбата засягат специфична група от пациенти - страдащи от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване, или заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо и които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт.

ananiev parlamentКъм момента са финализирани всички тестови процедури, извършени са и допълнителни настройки на системата за централизирана обществена поръчка на лекарства за болниците и са изчистени установените грешки. Това съобщи днес по време на редовния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Борислав Борисов. По думите на министъра очакването е реалната открита процедура да стартира през май.

antibiotics OKНадзорният съвет на НЗОК е одобрил годишните бюджети на всяка основна група лекарствени продукти по Наредба № 10 г. като е определил средствата за тази цел от здравноосигурителни плащания, определени в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. и дела от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Това става ясно от решенията на надзорния орган, взети на заседанието на 1 април и публикувани на сайта на институцията.

Определеният годишен бюджет за лекарствените продукти за домашно лечение, назначавани с протокол (основна група „А“) е 435 005 835 лв. От тях от здравноосигурителни плащания са 422 656 000 лв., а сумата от резерва - 12 349 835. Планираният условен бюджет за тримесечие е 108 751 459 лв.

lekastva optЗдравното министерство публикува на електронната си страница 4 проекта за фармакотерапевтични ръководства, които са отворени за обществено обсъждане до 11 май т.г.

Този път на вниманието на специалисти и граждани се предлагат проекти на  ръководства за лекарствено лечение по хематология, УНГ-болести, медицински онкология и инфекциозни заболявания. 

coronarographyНа последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК е одобрил стойностите, до които фондът ще заплаща за медицински изделия, прилагани в доболничната и в болничната помощ, става ясно от решенията, публикувани на електронната страница на касата. В момента двата списъка са в процес на подготовка и ще влязат в сила на 1 юни т.г.

Надзорниците са одобрили също така размера на сумата за капиталови разходи за 2019 г. – тя ще възлиза на 5 млн.лв.

katsarov medicinesАко се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията между компаниите, Здравна каса ще спести повече пари, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър, в предаването"Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
Нова в сектора на здравния сектор наредба регламентира начина, по който влизат нови лекарства на пазара в България. Тя ще увеличи срока на постъпването на нови лекарства към българския пазар. "Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас.

MZМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проекти на още 7 фармакотерапевтични ръководства, които ще бъдат отворени за обществено обсъждане до 1 май т.г.

На вниманието на всички интересуващи се са проектите на ръководствата за лечение на гастроентеророгични, неврологични,психиатрични заболявания, а така също и по ендокринология и болести на обмяната. Готови са още ръководствата по ревматология, неонатология и акушерство и гинекология. 

Log in or Sign up