NSVOK top banner

Вход

Застрахователите предлагат модел на реформата

insurance bgАсоциация на българските застрахователи предложи на работните групи в министерството на здравеопазването своя разработка за реформа на здравното осигуряване. По същество, разработката е развитие на модела на Кирил Ананиев, който предвижда пълна демонополизация на здравното осигуряване, а в основата на предложението е организацията на здравното осигуряване, възприета в Холандия – страната, която се смята, че има най-добрата здравна система в Европа през последните години.
Моделът на застрахователите предвижда запазване на задължителното здравно осигуряване и здравна вноска от 8%, но всеки гражданин ще може по свой избор да се осигури в НЗОК или лицензирано застрахователно дружество. При лицензирането на застрахователите ще се взема предвид броя на застрахованите лица и националното покритие. Веднъж годишно гражданите могат да сменят застрахователя си, а тези, които не са направили избор сами, ще бъдат разпределяни служебно.

Всички осигурени, получават достъп до основен пакет от медицински дейности, определен със закон. Дейности извън този основен пакет ще се заплащат в условията на доброволно здравно осигуряване. Застрахователите и НЗОК няма да са задължени да сключват договор с всички лечебни заведения.
Застрахователите няма да имат право да отказват записване на осигурен и да правят селекция на база риск. За да се избегнат диспропорции се създава изравнителен фонд, който след изчисление на риска преразпределя 40% от получените от застраховките суми. Част от набраните средства се заделят в гаранционен фонд и се използват в случай на фалит на някои от застрахователите.
Предвижда се и създаване на национален орган за защита на правата на пациентите, който да играе основна роля в контрола над медицинските дейности и качеството на медицинското обслужване.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...