NSVOK top banner

Вход

Колко души умират от медицински грешки?

medical errorПоследните случаи на починали родилки извади на преден план отново въпроса за медицинските грешки. CNBC публикува в началото на годината материал за изследване на медицинските грешки в Съединените щати – страната с най-високо качество на медицинските услуги в света:
Според скорошно проучване в института Джон Хопкинс повече от 250 000 души в Съединените щати умират всяка година поради медицински грешки, което ги прави трета водеща причина за смърт след сърдечни заболявания и ракa.
Други проучвания отчитат дори по-високи стойности, като твърдят, че броят на смъртните случаи от медицинска грешка е 440 000 годишно. Причината за несъответствието е, че лекарите рядко отбелязват върху смъртните актове човешките грешки и системните дефекти, като причина за смъртта. Центровете за контрол и превенция на заболяванията използват обаче точно смъртните актове, за да публикуват статистически данни за смъртните случаи в национален мащаб.

Екипът на проучването в "Джон Хопкинс", ръководен от д-р Мартин Макари, призовават Правителството да промени начина, по който събира данни от смъртни актове.
Д-р Макари определя, че смърт поради медицинска грешка, е резултат най-често на недостатъчно квалифициран персонал, грешка в диагнозата или лечението, системен дефект или предотвратим неблагоприятен ефект. Това включва технически и технологични проблеми включително с компютри и ИТ технологии, объркване на дозите и/или видовете лекарства, приложени на пациентите, хирургични усложнения, които не са диагностицирани, инфекции и др.
"Понастоящем Центровете използват система за събиране на смъртни случаи, която само приравнява причините за смъртта, възникващи от болести, болестни състояния и наранявания", заяви Макари в писмо, което приканва Правителството да промени начина, по който събира жизненоважната здравна статистика на страната.
"В повечето случаи е виновна системата, а не отделния индивид" каза Макари. Проучването за пациентите в САЩ, публикувано през 2016 г., изследва данни за смъртността в продължение на осем последователни години. Изследователите открили, че въз основа на общо 35,416,020 хоспитализации е имало обобщена честота на смъртните случаи в резултат на медицински грешки от 251,454 на година - или около 9,5% от всички смъртни случаи.
Медиците са посветени, грижещи се за хората - каза Д-р Крис Джери, - но те са хора и хората правят грешки.
Д-р Макари казва, че могат да се появят обикновени усложнения, особено от ненужни медицински грижи. Според него "Двадесет процента от всички медицински процедури са ненужни". Те включват най-често свръхпредписване на лекарства след операция, особено на опиоидите. Лекарите, каза той, са насърчавани от компании за лекарства, понякога чрез парични плащания, да предписват техните продукти.
Колко са смъртните случаи резултат на медицинска грешка у нас? Нула, няма такива данни. Няма такива изследвания. У нас медицинска грешка е само тези случаи, по които има влязла в сила присъда или съдебно решение.
Ние не водим статистика, особено такава, която се смята за неблагоприятна, освен когато не е възможно да се избегне. Детската смъртност например не може да се скрие. България е страната в Европа с най-висока детска смъртност.
Процентът на вътреболничните инфекции, обаче може да се скрие, още повече, че регистрацията им за виси от добрата воля на лечебното заведение, а никой не иска да признае наличието им. България е сред лидерите в Европа по най-малък брой вътреболнични инфекции.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...