Бивш заместник здравен министър е обвинен за нанесена вреда за над 12 млн.лв.

ЗортевСГП привлече заместник-министъра на здравеопазването М. З. като обвиняем за това, че в периода 30 декември 2010 г. – 18 май 2011 г. в гр. София е нарушил служебните си задължения като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – Враца, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения. „Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение, уточняват от вестник 24 часа. Настъпилата вреда от действията на М.З. е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности.
От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.
На инициалите в съобщението на прокуратурата отговаря Михаил Зортев - заместник-министър на Стефан Константинов. Той е изпълнявал тази длъжност от октомври 2010 г. до юни 2011 г. и е отговарял за болниците. Преди да влезе в изпълнителната власт Зортев е бил директор на болницата в Кюстендил. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»