Един оперирал на сляпо, друг проспал сроковете

angry patientsПациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция без предварително изследване на ЯМР. На сляпо. Има такъв термин в медицината - vivisectio. След операцията състоянието се влошава. Едва тогава се прави изследване на ядрено – магнитен резонанс и след него повторна операция на друго ниво на гръбначния стълб. Вече е късно. Пациентът остава с парализа на долните крайници и на памперс. Парализата на долните крайници и липсата на рехабилитация води до друго усложнение, настъпило още в болницата – тромбоза на дълбоките вени и белодробна емболия. По-късно е направена още една операция в друга бооница, без резултат.

Шестима от Медицинския университет София с обвинения за престъпления по служба

v.mitevШестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви на пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БТВ.
В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.
Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители, посочиха от прокуратурата.

Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

limitВърховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. В мотивите на решението се казва, че разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2015г. изрично предвижда, че НС на НЗОК разполага с правомощие да приеме правила за условията и реда за определяне и изменение на стойностите по ал. 1, т. 1 и 2 –годишните общи стойности на разходите за всяка РЗОК и на разходите на изпълнителите на БМП.

Ще плачете с кървави сълзи (видео)

mu sofiaРумяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Заплахата била с думите "Ще плачете с кървави сълзи." По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.

Шуменският Окръжен съд обяви лимитите за нищожни

karanikolovСъстав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:
Въвеждането на „лимит” за заплащане на медицинската помощ, оказана от изпълнителя, би довело до положение лечебното заведение да не може да откаже медицинска помощ на здравноосигурените лица, но да е задължено да прави това за своя сметка. Това би поставило лечебното заведение в практическа невъзможност да осигури собствената си издръжка и да функционира, съответно до невъзможност да изпълнява задълженията си по договорите за оказване на медицинска помощ.

Бивш заместник здравен министър е обвинен за нанесена вреда за над 12 млн.лв.

ЗортевСГП привлече заместник-министъра на здравеопазването М. З. като обвиняем за това, че в периода 30 декември 2010 г. – 18 май 2011 г. в гр. София е нарушил служебните си задължения като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – Враца, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Не били компютри, а компоти

bgnesВчера.
Специализираната прокуратурата е обвинила 7 души за участие в “организирана престъпна група“, казали от там на специална пресконференция. Седемте души бяха задържани при шумно рекламирана акция на Правителство, и Прокуратура преди една седмица срещу незаконен износ на лекарства. Шест от задържаните са били освободени под парична гаранция. В ареста остава един сириец, фармацевт с отнети права, срещу който имало две висящи дела за за измама и данъчно престъпление и условна присъда за разпространение на фалшифицирани пари. Сред задържаните няма лекари и фармацевти. Целта на властите сега била да докажат пране на пари, данъчни престъпления и евентуално подправяне на документи, но засега нямало доказателства за това.
Преди 10 дни.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»