Събота, Януари 16, 2021

Десет месеца след конференцията, нито една от препоръките на Народното събрание не е изпълнена. На мнозинството, които вече са забравили ще припомним. На 2.06.2011 година в Народното събрание и под патронажа на ПК по здравеопазване се проведе организираната от ЦЗПЗ международна конференция на тема: „Българската патоанатомия и европейските стандарти“. В конференцията, освен депутати, зам. министри и наши експерти взеха участие Професор Майкъл Уелс - Президент на Европейската асоциация по патология, Професор Бернар Мейле – Генерален секретар на Европейския съюз на медицинските специалисти и Професор Клод Кювалие – от факултета по медицина

...

На 21 и 22 април ще се проведат профилактични прегледи за ранна диагностика на рака на гърдата в община Копривщица. Прегледите се организират от ЦЗПЗ с подкрепата на Международния женски клуб. Всички желаещи жени ще бъдат прегледани безплатно от лекари от университетска болница. При съмнителни случи ще бъде извършено ехографско и мамографско изследване. Всички жени, за които има съмнение за онкологично заболяване ще бъдат приети в София за по-нататъшно лечение.  Прегледите са напълно безплатни, като

...

СТАНОВИЩЕ  на ЦЗПЗ

по проекти на Закон за изменение и допълнение на
Закона за данък върху добавената стойност, номер 254-01-22 и номер 254-01-50

Уважаеми дами и господа народни представители,
Във връзка с внесените Закони за изменение и допълнение на Закона за данъка въру добавената стойност, номера 254-01-22 и 254-01-50, изразяваме следното становище:

Състав на Административен съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение в размер на 15 000 лева на близките на починалата М. Р. Същата е с диагноза рак на белия дроб. Назначено е лечение с лекарствения продукт алимта. МЗ не е изпълнило задължението си по Наредба №34 да осигури лекарството. Бездействието се състои не само в липсата на доставка, но и в липсата на контрол по цялостното осигуряване на лечението на болни с онкологични заболявания. В мотивите на съдия Ситнилска се казва:

...

18 деца са починали през последната една и половина години в дома за медико-социални грижи в Плевен. Повечето от тях от недохранване. През всеки един от последните 18 месеца, едно невинно, чисто като сълза дете е предавало Богу дух. Изоставени от своите родители и близки. Изоставени от държавата. Изоставени от човечеството.
Никой не го забелязва. 172 души персонал на дома са безмълвни свидетели. Цялото ни общество сякаш е неспособно да реагира. Мълчим и сега, когато истината излезе наяве.

...

Делегираните бюджети доведоха до тежки регионални диспропорции
Разпределението на болничните бюджети през 2012 година, показва, че почти половината от всички пари са разпределени за градовете София, и Пловдив. Столичната РЗОК получава 347 милиона лева, а Пловдивската 163 милиона лева при общо разпределени 1 милиард и 100 милиона лева. Според данните на НСИ от последното преброяване, в двата града живеят малко над 20% от населението.

НЗОК изпрати указание до районните каси, с което се дава разяснение, относно заплащането на медицинските дейности, когато едновременно са отчетени такива от лечебно заведение за болнична и за извънболнична помощ за един и същи пациент по едно и също време. В указанието се казва, че при такива случаи, РЗОК трябва да извърши проверка, да установи дали дейността е извършена реално и ако това е така, да я заплати.

Нова безсмислена дискусия на „здравна“ тема се разгодя в последните дни. С Постановление Правителството увеличи минималната работна заплата(МРЗ) от 270 на 290 лева. Това автоматично доведе до увеличение на потребителската такса от 2.70 лева на 2.90 лева, тъй като съгласно чл. 37 от Закона за здравното осигуряване, при всяко посещение при лекар, пациентът заплаща сума в размер на 1% от минималната работна заплата. Решението  МРЗ да се увеличи с 20 лева от 01.05.2012 бе взето още през есента на 2011 година.

...

Общите задължения само на държавните болници, търговски дружества са в размер на 378 милиона и 145 хиляди лева, от които 69 милиона и 589 хиляди лева са просрочени. Това сочат  данните на МЗ към 29.02.2012 година.
Отделно от тях, министърът на отбраната съобщи по време на парламентарния контрол на 23.03.2012, че само просрочените задължения на ВМА са в размер на 89 милиона лева. Министърът не съобщи каква е сумата на общите задължения, но тя вероятно е поне два пъти по-висока от тази на просрочените.

...

61 лечебни заведения, които са имали договори през 2011 година не получават бюджет за 2012.
За 2011 година, НЗОК е изплатила 1.222 милиона лева за болнична помощ.  Предвидените в ЗБНЗОК за 2012 година средства за болнична помощ за 1,168 милиона лева. Трябва да се има предвид, че от 01.01.2012 година НЗОК вече заплаща дейностите по хемодиализа, диспансеризация и химиотерапия в болниците, които до миналата година се финансираха от МЗ. Общата сума по тези три пера възлиза на 155 милиона лева, тоест още от прогнозата е на лице сериозен дефицит от около 200 милиона

...

Два месеца след като НЗОК разпредели бюджетите на болниците, започна тяхното прекрояване. В края на февруари болниците получиха 1.111 милиона лева. Днес Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа предложение за увеличаване на бюджетите с общо 126 милиона лева. Корекция с такава огромна сума само след три месеца работа е безспорно доказателство, че методиката за определяне на бюджетите на НЗОК се основава на принципите проба – грешка, налучкване и нагласяване. За някои от болниците предложенията за корекции достигат до 50% от първоначално определената сума.

...

Преди почти пет години (вх. номер 95-00-259/19.11.2007) А.П. подава молба до Комисията за лечение в чужбина към МЗ. Същият страда от рядко срещано заболяване, като въпреки направените изследвания и консултации с различи лекари в страната остава съмнение за неговата диагноза и до този момент.
От тогава до сега, КЛЧ не е взела решение да финансира консултация и/или лечение, нито е дала отказ. Горе долу на всеки шест месеца, пациентът получава писмо, с което КЛЧ му указва да предостави нови документи или да проведе консултация с един или друг специалист. Последната напомняща за нерешения въпрос молба на

...

Анализ на д-р Герги Тодоров
Всяка дейност в пазарната икономика има своя паричен еквивалент. Така е устроен света. Така е и със здравните грижи за населението. Който иска да избяга от тази логика винаги навлиза в дълбоки води и обикновено се дави. Така се удави и Системата на Комуниста-сталинист Николай Семашко. Ествствено, с репресивни методи, затворени граници, огромен милиционерски апарат и лозунга – безплатно здравеопазване можеш да подчиниш и лекарите. Така направиха в СССР, така направиха и в НРБ. Малко по бавно стана в НРБ, чак през 1971г. забраниха на лекарите да имат хонорар за извършения от тях

...

На 18.05.2012 изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса за стипендии на името на Теодора Захариева. Общият брой на подадените заявления е 55. Във вторник 22.05.2012 година ще се проведе първото заседание на комисията, която ще определи дванадесетте лекари специализанти, които през следващите дванадесет месеца ще получават стипендия в размер на 300 лева.

Така понякога изглежда диалога между лекаря и пациента. Жена на 62 годишна възраст е насочена към специалист по АГ в медицински център на известна университетска болница в София за цитонамазка. Цитонамазката е взета и както е редно на болната е пуснат амбулаторен лист, заплатена е потребителска такса. Лекарят я информирал, че може да получи резултата от изследването след две седмици. При повторното посещение, болната наистина получава фиш със заключение, че е клинично здрава. Медицинската

...

Нанесената щета е за над 500 000 лева
Това съобщава в обширен материал, русенският вестник „Утро“. В продължение на 2011 и 2012 година, Областната болница в града е давала фалшиви отчети на РЗОК. По Клинична пътека №205 - „Гръбначни и гръбначномозъчни оперативни интервенции“. Вместо операции, обаче на болните е прилагана така наречената „озонотерапия“. Изричен текст в алгоритъма на клиничната пътека забранява озонотерапията, защото не представлява оперативна интервенция. 209 случая за 2011 година и 69 за 2012 са отчетени като гръбначни операции без да са правени такива.

...

Прегледите бяха извършени както бе планирано на 19 и 20 май. Кметът г-н Мурад и заместник кметът г-н Ходжев бяха създали отлична организация по информиране на населението и осигуряване на отлични условия за провеждането на профилактичните прегледи. На всички жени беше извършен клиничен и ехографски преглед от д-р Младенов. За съжаление и тук, както при другите прегледи се натъкнахме на неочаквано висока честота на патология, в това число два новооткрити тумора, един рецидив и още три съмнителни за новобразования. Всички те са насочени за допълнително диагностично уточняване и лечение.

...

Общо 235 жени преминаха на профилактични прегледи в община Чипровци през изминалата събота и неделя. При три от тях с голяма сигурност е установено онкологично заболяване и са насочени за биопсия. Други две жени са насочени за допълнително диагностично уточняване.

Състав на Сливенския окръжен съд отмени постановлението на сливенската окръжна прокуратура, с което бе прекратено досъдебното производство за смъртта на М.С. от гр. Котел. През месец март 2011 година детето повишава температура. Няколко дни е лекувано амбулаторно, предимно по телефона. След влошаване на състоянието, детето е хоспитализирано  болницата в Котел. Няколко часа по-късно е качено на линейка за град Сливен. По пътя детето е починало в линейката.

С решение № 3484/2012, състав на Административен съд София град отмени отказ на МУ – София да допусне до изпит за специалност д-р Б.П. Отказът е даден за изпитната сесия през месец декември 2011 година, с мотива, че д-р Б.П. Необратимо е загубила правото да се яви на изпит. Писмото е подписано със запетая от заместник ректора на МУ – София, а като мотив за отказа е посочено писмо от заместник министър на здравеопазването.

В събота и неделя се проведоха профилактични прегледи за рак на гърдата в община Брусарци, област Монтана. На общо 187 жени бяха извършени клинични прегледи и ехография. На една от жените е открит карцином, а при друга има съмнение за наличие на такъв. И двете са насочени за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Оперирана съм през 2009г. с диагноза С 50, след химиотерапията и лъчетерапията сега съм на хормонотерапия вземам Летрозол Уинтроп 2,5mg филмирани таблетки това лекарство ми беше безплатно, а сега трябва да плащам 46 лв. В същото време ни обясняват как цените падат-лекарствата поевтинявали. Имам чувството, че тази държава, визирам съответните инстанции и чиновници, са взели някакво решение как да ни до унищожат.
Аз в момента съм пенсионирана по болест и съм с една пенсия от 200 лв. Не работя, защото като чуят че си болен съвсем не искат да те вземат на работа.

...

Двудневен семинар на тази тема ще се проведе в гр. Трявна на 6 и 7 юли. Организатор на срещата е Регионален съюз на болниците “Стара планина”. Основен лектор на семинара е Проф. Д-р Поля Голева от Института за държавата и правото към БАН. Тя ще направи презентации за „Съдебната практика по дела за гражданската отговорност на лекаря и лечебното заведение“ и „Застраховката на професионалната отговорност на лекаря“. Практиката на ЦЗПЗ относно „Административния контрол над лечебните заведения“ ще бъде представена от д-р С. Кацаров, а Елица

...

Здравейте,
след като публикувахте писмото, написано от мен до Вас и се свързахте с Маргарита Благоева от в-к "Доктор" ми се обадиха, за да ме уведомят, че днес ще ме приеме Изп. Директор на УМБАЛ"Г. Странски"-гр. Плевен. Тази сутрин имах лична среща с Д-р Наташа Манева и нейния заместник Доц. д-р Луканов, които ме приеха добронамерено и се отнесоха с разбиране към случая.

Общо 250 жени от Община Крумовград преминаха профилактични прегледи за рак на гърдата на 21 и 22 юли. При два от случаите са открити образования, които са суспектни за карцином и същите са насочени за допълнителни изследвания и лечение. Прегледите, които включват и ехографско изследване бяха проведени от д-р Младен Младенов

Изискванията на чл. 11а от Наредба № 34 за придобиване на специалност в системата на здравеопазване по същество представляват принудителен труд. Текстът гласи, че лице, прието на място, финансирано от държавата, се задължава след придобиването на специалност да постъпи на работа в лечебно или здравно заведение, определено от министъра на здравеопазването, за срок, равен на продължителността на обучението му. В следваща алинея на същия член е определен вида и размера на тази принуда, а именно ако не

...

Вчера бе публикувана нова методика за определяне на бюджетите на болниците. Новото е, че вече освен месечни лимити, болниците ще получат и лимити по клинични пътеки. Другото нововъведение е, че болниците трябва да отчитат месечно най-малко 30% от лекуваните болни като спешни. Третото е, че болниците ще могат да извършват корекции в рамките на 3% от лимита, а не както до сега на 5%. Четвъртото нововъведение е, че лекарите ще трябва да предоставят не само месечни отчети, но ежедневни и седмични.

Възнагражденията в здравеопазването не само няма да се увеличат, но със сигурност ще станат по-ниски.
Поредната порция демагогия изнесе министерството на здравеопазването, заедно с така наречените синдикати и работодатели в здравеопазването. Всички вкупом сложиха подписа си под нов Колективен трудов договор, според който лекарите и сестрите трябва да получават с 20% по-високи заплати. От изявлението пред медиите не стана ясно защо точно с 20%, а не с 40 или 400.

Репортаж на ТВ7
Вече пети месец Районната здравна каса в Пазарджик упражнява административен произвол спрямо един от най-добрите лекари по класацията на пациентите у нас - доц. Евгени Аструков, алармираха за ТV7 представители на пациентски организации.
Хирургът има 40 годишен трудов стаж, но Касата иска абсурдни доказателства за професионалната му квалификация и не сключва договор с Общинската болница в Панагюрище, която е привлякла доц. Аструков на работа от началото на 2012г.

Дело за нехуманно отношение е заведено от наследниците на починал пациент срещу една от университетските болници в София. Макар болният да е починал, искът не е заради неправилно лечение, а  за нанесени неимуществени вреди, в резултат на нехуманното отношение към пациента.

Log in or Sign up