Понеделник, Юни 17, 2019

Кръводаряване

 • Всяка година на 14 юни се чества Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.

  На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

 • 31-годишната родилка Мария Пенева Василева спешно се нуждае от кръв, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Добрич.
  След нормално раждане младата жена получава амниотична емболия, която се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром. През изтеклото денонощие екипи от акушер-гинеколози и реаниматори от болницата се борят за живота на родилката. Влети са 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака прясно замразена плазма.
  Лечебното заведение спешно се нуждае от кръводарители с кръвна група 0, положителен резус факторпоради изчерпване на наличните количества. Всички, които могат и искат да помогнат за спасяването на живота на младата жена, могат да дарят кръв в центровете в Силистра, Шумен, Търговище, Варна и Добрич. Те трябва да посочат, че кръвта е за Мария Пенева Василева, настанена в реанимацията на МБАЛ-Добрич.

 • В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще изследват безплатно за хепатит С от 29 май до 19 юни вкл., между 8:00 и 14:00 часа. Това съобщиха от лечебното заведение. Тестовете, които ще бъдат използвани, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да са гладни и жадни. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката.

 • През 2018 година кръводаряванията са били 169 633, спрямо 164 031 през 2017. Това каза специалистът по конуникации от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и биолог по образование Евелина Динкова по повод Световния ден на кръводаряването.

  „На кампаниите и акциите по кръводаряване, които НЦТХ организира, като кръводарители се отзовават все повече млади хора. Активно си сътрудничим с учащи, студенти и служители от столични училища, университети на столицата, служители от медии и централно ведомства, от предприятия, бизнес организации, фирми, банки и др.; служители на МВР и подразделенията им; религиозни общности и други“, заяви Евелина Динкова.

 • kravodarВсеки ден повече от 500 деца, родилки, тежко болни пациенти и пострадали се нуждаят от нашата съпричастност, за да бъде спасен животът им. Броят на кръводарителите у нас постоянно намалява, кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува. За трета поредна година посолството на Словашката република в България, Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология провеждат кръводарителска акция в Деня на християнското семейство под мотото "Най-ценната капка спасява живот". Кампанията започва в 9.30 часа и ще продължи до 13.00 часа в сградата на чуждестранната мисия. В студиото на Сутрешния блок на БНТ бяха д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК, и д-р Николай Николов от Националния център по трансфузионна хематология.

 • kravodarqvane200Спешната нужда от кръводарители предимно с нулева група за Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. Отделението търси дарители, които да се отзоват бързо, по възможност в рамките на деня. Причината е в изчерпване на количествата, които са прелети на пациенти в тежко състояние, с голяма кръвозагуба и с нужда от масирано кръвопреливане.
  Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 г. Кръвният център в Бургас има дежурен екип, който да посрещне желаещите и след края на работното време.
  Припомням, че кръвният център в Бургас обслужва населението на цялата област, пациентите на всички болници в региона, както и туристи, пострадали при инциденти.

 • kravВ област Бургас запасите от кръв са на изчерпване преди разгара на летния сезон, а туристите постоянно се увеличават. За тревожната ситуация предупредиха от отделението по трансфузионна хематология към държавната УМБАЛ и призоваха спешно за солидарно кръводаряване от цялата страна.
  "Имаме нужда да попълним запасите си, защото през лятото в областта има приход на изключително много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. В момента има остър недостиг на кръв. Затова всеки, който иска да спаси човешки живот, да се отзове", апелира началникът на кръвния център д-р Тодор Бояджиев.

 • daritelДаряването на кръв е доста доходоносен бизнес от години наред за една група хора. Обикновено причакват пред Центъра по трансфузионна хематология хората, чиито близки имат спешна нужда от преливане на кръв, и получават за това доста добри пари. Малцина обаче знаят, че могат да осигурят напълно безплатно тази услуга само като кликнат в социалната мрежа Фейсбук, информират от вестник Стандарт. Групата на безвъзмездните кръводарители съществува от 5 години и вече има 893 участници. Има и подгрупа на помощниците - те не даряват кръв, но намират спешни случаи и ги споделят, за да могат да достигнат до повече хора.

 • kravodar PirogovБългарските лекари все по-често даряват кръв, за да спасят живота на пациентите си, защото кръводарителите у нас намаляват драстично. В България нуждата от кръв и кръвни съставки се задоволява едва на 25%.
  "Виждате, че лекарите са почти толкова, колкото и близките искат да дарят. Даже понякога персоналът понякога е повече”, признава пред Канал 3 д-р Мария Савчева, началник на лабораторията по трансфузионна хематология.

 • RudenkoIordanovБанка кръв, която е около 400 милилитра, се търгува на черно за 200, 250 лв., а редките кръвни групи струват и повече. Въпреки че в България по закон даряването на кръв и кръвни продукти е абсолютно безвъзмездно, по неофициални данни близо 30% от кръвта, която се използва за преливане, се осигурява чрез плащане на "дарители" от близки на пациентите. Причините за това са недостиг на кръвни продукти, недостатъчно дарители и невъзможност да се упражни контрол върху този вид незаконна търговия.

 • Pirogov200В УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" стартира традиционната акция по кръводаряване. В рамките на 2 последователни дни - 19 и 20 юни /вторник и сряда/, служители на болницата и близки на пациенти, които са настанените в лечебното заведение, могат да дарят кръв. Акцията ще се проведе между 10 и 14 часа в зала "Проф. Емил Таков" - рапортната зала на травматологичния комплекс на ет. 2. Всеки, който желае да се включи в кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта, информират от лечебното заведение. Препоръчително е кръводарителите да са закусили и пили кафе.

 • hemotransfusionЕдва няколко десетки души са дарили кръв в Националната кампания за кръводаряване, организирана от националния център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст. Кампанията се проведе в деня на големия християнски празник Цветница под мотото "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!" и бе благословена от патриарх Неофит. Мобилните пунктове за вземане на кръв бяха разположени около големите православни храмове, а доброволци от Младежкия червен кръст информираха хората за кампанията.

Log in or Sign up