NSVOK top banner

Вход

Лични лекари

 • BistrecПациенти се вдигнаха на бунт заради личния си лекар, показа БТВ. След общински търг, здравната служба във врачанския квартал ,,Бистрец'' е спечелена от медик, който не идва на работа вече 7-8 месеца и сградата стои затворена.

  В същото време медицинското лице, което обслужва населението, е принудено да преглежда близо 300 пациентите буквално на улицата.

  Има ли решение на проблема?
  ,,Това е амбулаторията на доктора, под ореха, на пейката,вее, вали, всичко е тук. Тия бабички идват тук с бастунчетата , седят и той ги преглежда. Отвън, това е срамота за 21 век''- показват мястото потърпевшите.

  Повече от 10 години д-р Николай Николов приема без проблем пациентите в Здравната служба. В

 • woodsЗа да задържат семейните лекари, от община Болярово предоставят материално и финансово стимулиране, съобщи БНР. Общината е с население от 4000 души разчита освен а личните лекари, на филиала за спешна медицинска помощ.
  На територията на общината има разкрити две постоянни лекарски практики. В шест от селата хората са се записали при личен лекар, чиято практика е в Община Елхово.
  Проблемът с липсата на лекари и стоматолози е от близо 20 години, признава кметът на общината Христо Христов.
  „200 лева всеки месец заплащаме на лекарските практики с цел да подпомагаме тяхната дейност. По 8 кубика дърва допълнително през годината даваме също на лекарите. Наем за кабинетите не плащат“, казва той пред кореспондента на БНР в Ямбол Даниела Костова.
  Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ в Болярово е най-важното здравно заведение, на което хората разчитат денонощно.

 • asthmaМладите хора са изложени на по-висок риск от пристъп на стма, отколкото хората от всяка друга възрастова група, живееща с това заболяване.
  Констатациите идват от проучване на повече от 10 000 души с астма, които също така установяват, че младите хора два пъти по-често, отколкото хората над 60 години се нуждаят от спешна помощ във връзка с астматични пристъпи.
  27-годишната Ейми Пей от Кардиф казва, че е била спокойна за астмата си. „Хората не осъзнават, че астмата може да бъде убиец, дори когато сте млад.”
  - Не съм приемал сериозно астмата си - прескачах дозите от инхалатора ми и не мислех за последствията.
  "Когато започнах да се събуждам през нощта, усещайки задух и кашлица, не осъзнавах, че това са знаци, че астмата ми се влошава. В крайна сметка дори не можех да ходя по улицата, без да спра да си поеме дъх.

 • gpНай-малко общопрактикуващи лекари у нас има в областите Кърджали и Разград, джипитата са най-много в областите Видин, Плевен и Добрич. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на питане на депутати от парламентарната група „БСП за България“ относно недостига на лични лекари по места и затруднения достъп на хората до медицински услуги по тази причина по време на редовния парламентарен контрол. Към края на миналата година средно за страната на един личен лекар са се падали 1409 здравноосигурени лица с непрекъснати права. За същия период на предходната 2017 година един личен лекар е трябвало да се грижи за 1396 здравно осигурени лица, сочат данните, представени от министър Ананиев пред депутатите.
  Той се спря и на данните на „Евростат“, които според него доказват, че тенденциите у нас не се отличават съществено от тези в останалите страни от ЕС. В сравнение с България два пъти по-висока осигуреност с лични лекари на 100 000 души население имат Белгия и Франция, но по същия показател други страни като Гърция и Полша са много по-изостанали от нас, обясни министърът.

 • Ananiev NSМинистерството на здравеопазването е предприело необходимите мерки за намаляване на разходите на общопрактикуващите лекари за задължително застраховане, а така също и за увеличаване на средствата, предвидени със Закона за бюджета на Националната здрпвноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г., като е създало нормативна уредба, позволяваща те да намалят значително разходите си. Това заяви днес от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпроса на депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

 • ananiev parlamentКакъв е броят на хората, преминали през преосвидетелстване с експертно решение от ТЕЛК за периода август – ноември 2018 г. , чиито увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им освидетелстване, което е довело до преминаването им в по-ниска група. На този въпрос на депутата от „БСП за България“ Виолета Желева ще трябва да отговори здравният министър Кирил Ананиев още в първите дни на парламентарната сесия, която започва утре. Желева е депозирала въпроса си в средата на декември и е уточнила, че иска да получи писмен отговор от министъра с конкретна информация, данните в която да отразяват броя на хората, при които има преминаване от 90% и над 90% в 70% – 90% , 50% – 70% или под 50%; от 70% – 90% в 50% – 70% или под 50%, както и от 50% – 70% под 50%. Левият депутат настоява също така да й бъде предоставен сравнителен анализ на този брой по групи за предходните аналогични периоди - 2017, 2016, 2015 и 2014 г., а така също и да бъде информирана колко са лицата преминали през ТЕЛК комисия по правилата на новата Наредба за медицинската експертиза, чиото увреждания са били оценени под 50%, а биха били над 50% по старите правила, преди август 2018 г.

 • profilak pregledОбщопрактикуващите лекари вече няма да бъдат задължени да консултират с кардиолог пациентите, при които са налице рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания и са били таргетирани като лица с висок риск, определен по SCORE системата. Кардиологична консултация в тези случаи ще се осъществява по преценка на личния лекар, гласят промени, които влизат в сила от днес, след като в Държавен вестник бе обнародвана Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията от 2016 г. на министъра на здравеопазването.

  Промяната става факт по предложение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), което намери място в мотивите на здравно министерство при публикуването на проекта на нормативния акт за обществено обсъждане и бе формулирано така:

 • kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати до работните групи на МЗ становище, в което се казва, че „настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпал своите възможности и има много резерви при една по-добра организация на здравната система, включително и по-ефективен контрол в нея, както и при една подобрена структура и събираемост на осигурителните вноски. Осигуряването на основен пакет здравни услуги, гарантиран от НЗОК, е най-подходящият за нашата реалност механизъм за постигане на сигурност за здравето на хората и социална справедливост. Доброволното допълнително застраховане остава подходящ допълващ механизъм за постигане на пълноценна медицинска грижа, базирана на по-добро финансиране на здравните услуги.”
  От сдружението смятат, че предложените от министерството на здравеопазването модели няма да подобрят системата на здравеопазване:

 • hinkovНа 12 декември, Народното събрание ще бъде домакин на Кръгла маса „Психиатрията в България – предизвикателства и перспективи”. Организатори на дискусията са Националният са център по обществено здраве и анализи и Постоянната комисия по здравеопазване към Народното събрание. Модератор ще бъде Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Националният консултант по психиатрия, проф. Дроздстой Стоянов, ще представен доклад на Европейската психиатрична асоциация, относно психичноздравните грижи в България и процеса на реформа.
  Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи, доц. Христо Хинков ще изнесе презентация на тема „Повишаване на капацитета на специалистите от първичната извънболнична медицинска помощ в България за превенция и ранно откриване на психичноздравни проблеми”.

 • kongresОт 22 до 25 ноември в Пловдив ще се проведе Четвъртият юбилеен конгрес по Обща/Семейна медицина на Асоциацията по обща/семейна медицина на Югоизточна Европа (A GP/FM SEE). Като съучредител и редовен член на A GP/FM SEE, представляващ ОПЛ в България, Националното сдружение на общопрактикуващи­те лекари в България е организатор и домакин на Конгреса, по време на който ще се отбележи и 15-годишнината от създаването на Асоциацията по обща/семейна медицина на Югоизточна Европа, съобщават от сдружението. Мотото на конгреса е "Общата/семейна медицина – предизвикател­ство, което си заслужава!". Във форума ще участват над 1200 лекари от страната и чужбина.

 • pazient200Във връзка с публикация на първа страница на в. „Монитор“ от 2 ноември 2018 г., озаглавена „Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед“, с подзаглавие „Вдигат санкциите за неявилите се пациенти“, Националната здравноосигурителна каса информира следното:
  Публикацията съдържа откровено невярна и уронваща престижа на институцията информация. В НЗОК няма и не се предвижда да има комисия, която „ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“. И сега в чл. 209, ал.1 от Закона за здравето е регламентирано, че „Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв.“

 • Markova NZOKОбщопрактикуващите лекари ще бъдат глобявани, ако не ни викнат на профилактичен преглед, който ни се полага по линия на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщиха за „Монитор“ от осигурителната институция. Говорителят на касата Багряна Маркова поясни, че преди това обаче комисия от НЗОК ще изготви по-прецизен ред от досегашния,в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи.

 • l.kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи Становище по проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година. В него се отбелязва, че през последните три години има явна тенденцията за намаляване дела на финансиране на ПИМП. Посочва се, че през 2017 година за първична извънболнична по мощ са били предвидени 6,5% от общите разходи за здравноосигурителни плащания на НЗОК, който дял намалява до 5,4% през 2019 година. Публичното говорене от страна на институциите за акцент върху извън болничната медицинска помощ и особено ПИМП не е подкрепено със съответните действия.
  В проекта за бюджет на НЗОК 2019 липсва яснота и прозрачност за броя на лицата, които се осигуряват чрез трансфери за здравно осигуряване, както и размера на заделените финансови средства за тях по групи.
  От сдружението предлагат отчетите и анализите за регулативните стандарти да се извършват ежемесечно, а правилата за разпределянето им да се приемат след обсъждане и съгласие от страна на договорния партньор.

 • lekar10Дъщеря ми се роди преди няколко месеца. Избрахме за нея общопрактикуващ лекар със специалност по педиатрия – д-р М.Б.Х., който има кабинет в едно софийско ДКЦ. Още веднага ни поиска 5,00 лв такса, за това, че съм осъществила правото си на избор на личен лекар за детето си. Платих парите, защото реших, че така е редно. После започнаха проблемите. Оказа се, че д-р М.Б.Х. не записва часове, нито има определени дни за консултация на новородени – налагало ми се е да чакам и по 2-3 часа пред кабинета му с пеленаче, в грипния сезон. На третия месец ми се скара, че не се слагали ваксини следобед и почнах да ходя сутрин.
  Поиска ми и платих 5,00 лв за болничния лист, който трябваше да ми издаде за остатъка от 135-те дни при раждане. Така разбрах, че издаването на болничен лист било платена услуга, извън задълженията на общопрактикуващиял лекар, които му се заплащат от НЗОК.

 • Boteva MindovСамо една трета от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива тенденция. И сега има глоба и тя е от 50 до 100 лева при първо неявяване и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Това обясни д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод идеята да се въведат нови санкции за пропускането на профилактични прегледи.

 • d rKatsarovЗдравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”. В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания. Страната ни е на дъното и заема 33-то място от 34 европейски държави, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания. В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо, уточняват от bTV. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла. Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар, но в края на месеца направленията вече са свършили.

 • lekar pismoОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) са изпратили официалното си становище до здравното министерство, БЛС и ресорната комисия в парламента относно Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане. В него от сдружението предлагат редица промени, свързани с работата на личните лекари. Те настояват за промяна на срока на валидност на специална рецепта, който е 7 дни от датата на издаването ѝ и предлагат той да бъде 30 дни от датата на издаването на рецептата.

 • drunkПациенти са заснели пиян лекар в кабинета му в Медицинския център в Хисаря. Те твърдят, че медикът системно бил в такова състояние. Като общопрактикуващ лекар той отговаря за 800 пациенти. Колегите му също твърдят, че вече година идвал на работа пиян.
  Видеото се появи и в социалните мрежи, където предизивка бурни дискусии.
  Тестът на доктора за алкохол, направен в Спешния център по желание на самия лекар, е показал 0,5 промила. Д-р Мирослав Павлов сам признава пред медията, че е пил ракия предната вечер. Законът забранява при наличие на алкохол над 0,5 промила да се шофира.
  От Здравната каса са започнали проверка. Възможно е да бъдат отнети и правата на лекаря.

 • lekar na kompПредложение на здравното министерство за мерки по четвъртия план на правителството за открито управление предвижда направленията от личните лекари също да станат електронни подобно на рецептите за лекарства и здравните досиета. Това е предложено за обществено обсъждане от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, информират от вестник 24 часа. Друго предложение засяга бедните хора, на които им се полага служебен защитник. Те вече няма да доказват материално състояние с извлечения от Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и Агенцията по вписванията.

 • lekar selo

  Тревожни данни бяха изнесени от Икономическия и социален съвет, който е консултативен към българските институции. Според тях в над 70% от селищата в планинските райони няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар, а само в 6% от тях има аптеки. При една трета липсва транспортна връзка с общински или областен център, а обезлюдяването е 2 пъти по-голямо, отколкото в другите части на страната. Съветът настоява за приемане на закон за развитието на планинските и полупланинските райони, за да се спре изоставането, като уточняват, че позицията е изработена самостоятелно и е продиктувана от все по-влошаващото се положение в тези райони.