Сряда, Април 24, 2019

Лични лекари

 • mzСъс заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Неговата задача ще бъде да подпомага осъществяването на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването, а така също и да изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки срещу инфекцията.

  Към 22 април 2019 г. в МЗ са съобщени 463 случая на морбили.

 • zdravno ministerstvoМинистерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с 4 години на срока за придобиване на специалност „обща медицина“ от общопрактикуващите лекари на територията на страната. Това информираха от здравното ведомство в отговор на въпрос на „Право и здраве“ за състоянието и перспективите за развитие на специалността в контекста на изтичащите скоро крайни срокове за специализиращите лични лекари, които не са приключили обучението си.

 • Mangarov2„Държавата трябва да реши дали ще се ваксинират хората, или не. Когато в едно учебно заведение има деца, които не са ваксинирани, те застрашават останалите, които са имунизирани. Принципът при имунизациите е, че, за да има колективна защита, трябва да бъдат ваксинирани над 95% от децата“. Това заяви „Тази сутрин“ на БНТ доц. д-р Атанас Мангъров, педиатър и инфекционист, началник на отделение в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” в София. Коментарът на специалиста бе провокиран от огласените тези дни данни от социологическо проучване на Изследователски център „Тренд“, според които над 1 млн. българи вярват, че ваксините са световна конспирация. 

 • whoСветовният ден на здравето – 7 април се чества като такъв от 1948 година, когато е създадена Световната здравна организация(СЗО). През тази година празникът е посветен на универсалното здравно покритие, което стана цел номер едно на Световната здравна организация. Ключът за постигането му е да се гарантира, че всеки може да получи грижата, от която се нуждае, когато е необходимо, където е необходимо.
  СЗО отчита, че напредък се постига в страните от всички региони на света, но милиони хора все още нямат достъп до здравни грижи. Милиони хора са принудени да избират между здравни грижи и други ежедневни разходи като храна, дрехи и дори дом.
  Ето защо СЗО се фокусира вниманието за Световния ден на здравето за тази година, на 7 април върху всеобщото здравно покритие.
  Универсалното здравно покритие означава, че всички хора имат достъп качествени здравни услуги, от които се нуждаят, когато и където се нуждаят, без финансови затруднения. Универсалното здравно покритие започва със силна първична медицинска помощ. Първичната медицинска помощ е цялостен, обществен подход към здравето, насочена към нуждите и предпочитанията на пациентите, семействата и общностите.

 • measles282 са случаите на морбили у нас до  3 април, от тях 223 са лабораторно потвърдени, сочи справката на МЗ за епидемиологичната обстановка в страната.
  Териториално са засегнати 8 области, информират от ведомството. Най-много са заболелите в София-област– 127, следват област Благоевград със 107 заболели и София-град с 39 заболели. В областите Бургас и Перник здравните власти отчитат по 3 заболели, в областите Велико Търново, Пловдив и Кюстендил – по 1 заболял.

  Според възрастовата група случаите се разпределят така: под 1 година – 55; между 1 и 4 години – 103; между 5-9 г. – 69; между 10 и 14 г. – 8; между15 и 19 г. – 10; между 20 и 24 г. – 9; между 25-29 г. – 10; между 30 и 34 г. – 3; между 35 и 39 г. – 8, над 40годишна възраст . – 7 случая, уточняват от ведомството.

 • borisovПоследните дни и седмици бяха белязани от протести на медицински сестри и фелдшери, за пореден път в общественото пространство се прокрадна темата за смисъла от задължителното членство в съсловните организации, а заедно с нея на дневен ред отново се появи въпросът дали нашите болници да продължат да бъдат търговски дружества или да се преобразуват в нон-профит структури. За коментар по тези проблеми се обърнахме към проф. Веселин Борисов, дългогодишен преподавател и изследовател в областта на социалната медицина и здравния мениджмънт. Сега предлагаме на вниманието ви интeрвюто, което проф. Борисов даде специално за читателите на "Право и здраве".  

  Проф.Борисов,познаватепроблемитеназдравеопазванетоотгодини.Предимствоилинедостатъкедаможетедапогледнетенатяхпрезпризматанапреподавателведнодруговремеидаправитесравнениесъсслучващотоседнес?

 • index 23Няма такова нещо – 500 или 600 лекарски практики да бъдат закрити.Ако останат населени места без лекарска грижа, причината няма да е в това, че някои общопрактикуващи лекари не са взели специалност. Причините са няколко, при това са много по-дълбоки и по-сериозни. Това заяви пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

  По неговите думи много лични лекари работят, но вече са в пенсионна възраст, няма желаещи млади медици да тръгнат по този път, защото специалността е неатрактивна за кариерно развитие, заплащането е неудовлетворително, а административната тежест е огромна.

 • A KunchevИздаването от личните лекари на фалшиви бележки за извършени имунизации на деца на практика е заобикаляне на закона, ето защо, там където се намери системно нарушение, НЗОК ще си взима парите обратно и после ще разваля договора с тези лични лекари. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия тази сутрин.

  „Бележката за направена имунизация на едно дете се изисква веднъж годишно. След това в целия период на същата година, ако детето е във възраст 1-2 години, (когато са масово имунизациите) - детето може да не бъде ваксинирано и въпреки това да има бележката, че е. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца, вместо да е година. Така искаме да предотвратим заобикалянето на закона с издаването на фалшиви бележки“, каза д-р Кунчев.

 • agresiqПациент наби личната си лекарка в ДКЦ 18 в София, информира Нова телевизия. Ето разказът на д-р Антоанета Николова - Здравкова:

  На 22 март бях нападната от пациент, който наистина е тежко болен. Той е на 37 г., с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек.За пореден път му обясних, че не мога да го направя, защото за това нещо има специално оторизирани структури.

 • medical examНад 52% от българите не са ходили на посещение при личния си лекар за 12-те месеца на 2017, според данните на Евростат. Данните са статистически, събрани са чрез анкета по методика, еднаква за целия Европейски съюз.
  Ако 52% от българите не са ходили на личен лекар през 2017 година, то те не са провели и задължителния си профилактичен преглед. Следователно НЗОК би трябвало да не е заплатила на личните лекари половината от парите за профилактични прегледи през 2017 година и то при условие, че всичките други 48%, които са посещавали лекар са били и на профилактичен преглед. Почти сигурно е, че повечето са ходили на лекар не за профилактика, а за да си получат лекарствата или поради остро заболяване.
  Тъй като неизвършването на профилактичен преглед се наказва със загуба на здравноосигурителни права за един месец, то би трябвало НЗОК да е спряла правата за един месец на половината от населението през 2017 година.

 • GPОколо 10 хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари след юни тази година.

  Тогава изтича поставеният от държавата срок, до който джипитата трябва да придобият специалност по обща медицина. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики, смята директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Виктор Кирчев.

 • blsБългарският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която подкрепя становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) относно Наредба 18 на Министерството на финансите за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

  Съсловната организация смята, че разпоредбите на Наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

 • ilkoНЗОК – начало, изграждане, институционализиране, стартиране на дейността и въвеждане на здравното осигуряване в България - д-р Илко Семерджиев, "Гласове"

  Тази година честваме 20 годишен юбилей от създаването на НЗОК на 15 март 1999 г. Тази дата е начало на физическото изграждане на най-новата национална институция и стартиране на нейната ефективна дейност.

  Предхождана е, обаче, от множество подготвителни дейности свързани с изграждането на концепцията за здравно осигуряване в България, както и с обличането ѝ в законови текстове. Важни за отбелязване са няколко по-ранни дати, между които са представянето и одобрението на концепцията на 25 септември 1997 г., и юридическия „рожден ден“ на НЗОК на 19 юни 1998 г., когато в брой 70 на Държавен вестник беше публикуван Закона за здравното осигуряване.

 • gpТретирането на медицинския софтуеркато софтуер за управление на продажбите в търговските обекти -СУПТО по смисъла на Закона за ДДС и Наредба 18 на финансовото министерство ще доведе до поредица несъвместими с лекарската дейност последствия. За това алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари(НСОПЛБ)вотворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

  Според личните лекари с въвеждането на този начин на отчитане органите на НАП ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета без това да е необходимо за нуждите на осъществявания от приходната агенция данъчен контрол. От НСОПЛБ са категорични, че се нарушават лекарската тайна, както и изискванията за достъп, обработка и съхранение на „чувствителна информация" съгласно Регламент 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и българския Закон за защита на личните данни. Личните лекари изразяват притеснение от факта, че се разширява кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани.

 • vaccineМорбилната инфекция, която пламна у нас е причинена от вирус, който идва от други региони извън България - генотипът е с чуждестранен произход и се среща в Италия, Германия и Италия. Това съобщи здравното министерство днес.

  От ведомството уточниха, че 21 проби са били изпратени Германската регионална референтна лаборатория за диагностика на морбили и рубеола в Института „Робърт Кох“ в Берлин. Доказаният морбилен генотип е B3, вариант Dublin-4299, показват анализите. Той е доминантно циркулиращ в Италия, Германия и Гърция и има вносен за България характер, категорични са експертите.

 • computer 3343887 640Автоматично записване на час, известие за профилактичен преглед – това са само част от възможностите.

  Автоматично записване на час и известяване за профилактични прегледи срещу допълнителна такса от 2 лева. Такива услуги предлагат на пациентите част от общопрактикуващите лекари у нас. Удобството обаче изисква и сключването на договор при посещение на личния лекар.

 • bigbackgroundСамо 50% от българите са извършили задължителния годишен профилактичен преглед, посочва БНТ по данни на Евростат.

  Според председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров обаче проучването не е добре конструирано.

  Той уточнява, че половината от българите над 18 години все пак са провели профилактичен преглед, което въобще не е малко. Според него с тези данни това трябва да се похвалим, а не да се критикуваме.

 • 655 402 kiril ananiev0252 са докладваните случаи на морбили в Министерството на здравеопазването,

   

  31 от тях са са лабораторно потвърдени, има и 6 непотвърдени случая – по едни в областите Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и Хасково.

   

  Тези данни изнесе здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол днес.

 • KantardjievКато специалисти винаги сме напомняли на родителите ,че трябва да бъдат особено внимателни при отглеждането на бебетата и да не ги излагат на риск от инфекции, като ги водят със себе си в съседни страни поне до навършването на 1-годишна възраст.  

  Правим го и сега, защото във всички държави, с които имаме граница обстановката е усложнена и опасността от заразяване с морбили е напълно реална.

  Това заяви на пресконференция в здравното министерство проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 • mindovД-р Георги Миндов е общопрактикуващ лекар с  дългогодишна практика. Председател е на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари. Повод за разговора ни с него е появилата се информация за значителен дял на хората у нас, които не посещават личния си лекар, но и не смятат за необходимо да се явяват на профилактични прегледи. Д-р Миндов коментира причините за трудните взаимоотношения между лекари и пациенти и последиците от тежкото недофинансиране на здравеопазната ни система. 

   Д-р Миндов, в медиите се появиха данни от Евростат, според които 52% от българите не са посетили личния си лекар нито веднъж за цялата година. Моля за Вашия коментар – кои са според Вас причините?

Log in or Sign up