NSVOK top banner

Вход
Обновен 6:04 EET, Dec 16, 2018

Лечение в чужбина

 • pictures healthРисунки срещу глътка въздух. Младо момиче продава картините си, за да може със събраните средства да си позволи лечение в чужбина, съобщава Нова телевизия. 
  За 20-годишната Десислава Кошова  обаче всяка глътка въздух е борба. Откакто се помни, животът й минава под сянката на кифосколиозата - вродена аномалия на гръбначния стълб и гръдния кош, която с всеки ден затяга в желязна хватка сърцето и белите й дробове.
  „Какво ли не бих дала, вечер да мога да легна по гръб и да заспя спокойно. Какво ли би било да мога да се движа и дишам свободно? Не знам, но и не спрях да мечтая, да вярвам и да се моля, че някой ден ще разбера”, сподели Деси.
  В мислите си Деси е била навсякъде – на борда на самолет, и в саваната, и в снежната гора. Когато иска да бъде на някое място, тя го рисува. Но в реалността животът й минава между четирите стени на семейния дом и залезите през прозореца. А сивото небе над София Деси мечтае да замени със залеза над Париж. 
  Брат й Георги си спомня радостта, когато вижда малката си сестричка. Скоро след това става ясно, че бебето страда от гръбначно изкривяване. Лекарите съветват семейството да изчака с операцията, докато костната система заякне.

 • rehabilitДанни на Националния осигурителен институт за 2017 година сочат, че над 680 000 души в България са с трайни увреждания. Едва 10% от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на работодателите да наемат хора, за които трябва да пригодят помещение, или да променят начина си на работа, съобразявайки се с потребностите на новия си служител. Социалната изолация, породена от недостъпна градска среда и невъзможността хората с увреждания сами да обслужват своите нужди, са двата им основни проблема. През последните години големите градове у нас, макар и бавно, променят своя облик и сякаш стават една идея по-достъпни за хората с увреждания.

 • dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
  „Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

 • pazient NovaБолен българин поиска да напусне страната и да се превърне в поредния здравен емигрант. 38-годишен мъж от Несебър от две години обикаля болниците в цялата страна. Причината е неврологично заболяване. Той твърди, че нито един лекар не успява да му постави точна диагноза, която да позволи адекватно лечение. Заради заболяването си той остава без работа. До преди две години Стойчо Станков работи в престижна софтуерна компания в София, разказват от Nova TV. Изненадващо започва да получава кризи със световъртеж и силни болки в главата. Така тръгва по дългия път на болничните коридори. По негови думи нито едно от назначените лечения не е дало положителен резултат.

 • CFLDПроект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център „Фонд за лечение на деца да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.
  Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК.

 • brain stim59-годишният мъж е един от десетките българи с Паркинсон, които се налага сами да търсят средства за лечението си в България. Парадоксът е, че в същото време Здравната каса плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Новото ръководство на Здравната каса обещава да разреши проблема.
  Сали Саким е един от десетките болни с Паркинсон у нас, при които лекарствата не помагат. И единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с апарат, който струва между 40 и 60 хиляди лева.
  Той е одобрен за чужбина, но оттогава той, близките му и лекарите безуспешно търсят болница, която да го поеме.
  „Ние не можем да намерим някоя болница в Западна Европа, която да иска да направи операцията, тъй като не вярват, че след това ще бъдат изплатени парите. Казват да се изчака, но вече една година чакаме”, каза д-р Красимир Минкин.
  Пациентите с такава диагноза не бива да чакат, защото състоянието им се влошава сериозно.

 • burocracyПетчленен състав на Върховния административен съд се произнесе по жалбата на ЦЗПЗ срещу Наредба № 5 от 21 март 2014 година за условията и реда за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.
  Съдът намира за основателни наведените доводи от ЦЗПЗ срещу изискването преводът на български език да бъде легализиран. Става дума за епикризи, изследвания и други документи издавани от болници в чужбина, които НЗОК изисква за да реши да заплати или не проведеното лечение. Според Наредба №5, пациентът трябваше да предостави на НЗОК, само след легализиран превод.

 • dokumenti32-годишна пациентка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение от Комисията за лечение в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже фатално. Две години след като сбъдва мечтата си да стане майка, Анастасия започва битка за живот, разказват от Nova TV. Диагнозата е левкемия, а единственият шанс младата жена да оцелее е трансплантация на стволови клетки.
  „Имаше момент, в който не ме допускаха заради дефектът, който ми се образува след химиотерапията. Спираш да мечтаеш, спираш да си позволяваш да мислиш за утре, защото не знаеш дали ще дойде”, казва Анастасия Арикова.
  След много перипетии надеждата се завръща.

 • Nacheva15Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на годината се очертава дефицит от 80 милиона лева за онколекарства. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщават от БНТ. Касата плаща на болниците около 35 милиона лева месечно за онколекарства. Заради включените в края на миналата и началото на тази година нови медикаменти обаче разходите са се увеличили. Една от възможностите за решаването на проблема е договаряне на допълнителни отстъпки от фармацевтичните компании.

  „Касата има и други механизми да осигури парите”, обясни председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

 • лечение в чужбина„Лечение без граници“ е доброволческата организация, която съществува само от четири години, но вече е помогнала на над 200 българи по време на болничния им престой в чужбина. Макар и малко позната, това е най-голямата неправителствена организация у нас с представители в над 20 страни – предимно в Европа, но също в Бразилия, Австралия и Дубай, съобщават от БНР. Доброволците най-често помагат на хората с превод в болницата, но също ги съветват как да организират дарителската си кампания, как да се придвижват в града, къде да отседнат те и близките им. Освен това разполагат с база данни за най-добрите здравни заведения, специализирани в трансплантациите, лечението на рак и други тежки заболявания.

 • cash boxОфициалните данни на министерството на финансите показват, че във ведомството са били наясно с наличието на просрочени задължения към европейски болници. В справката за просрочените публични задължения се вижда, че към 31.12.2017 година НЗОК има просрочен дълг в размер на 119 милиона и 448 хиляди лева.

 • nhifПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:
  Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

 • plochevЗаради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което е за изслушване управителя на Националната здравноосигурителна каса заради прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

 • angry patientsПациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция без предварително изследване на ЯМР. На сляпо. Има такъв термин в медицината - vivisectio. След операцията състоянието се влошава. Едва тогава се прави изследване на ядрено – магнитен резонанс и след него повторна операция на друго ниво на гръбначния стълб. Вече е късно. Пациентът остава с парализа на долните крайници и на памперс. Парализата на долните крайници и липсата на рехабилитация води до друго усложнение, настъпило още в болницата – тромбоза на дълбоките вени и белодробна емболия. По-късно е направена още една операция в друга бооница, без резултат.

 • mzД-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира пред БНР, че не всички действия на Комисията за лечение в чужбина са неправомерни, но членовете ѝ са подложени на натиск от самото ръководство на здравното министерство да издават по-малко разрешения и да пестят – имат ограничен бюджет. Другата причина е просто лошото управление. В предаването "Преди всички" той заяви, че случаят "Хрисимов" не е единственият.

 • mladata vdovitsa hristina sadi 299Млада жена обвини Здравното министерство, че лечението на съпруга ѝ е забавено фатално. Тя съди ведомството за половин милион лева заради смъртта на съпруга ѝ. Година, след като се появява най-голямата радост в живота на семейство Хрисимови, идва и лошата новина, информират от Nova TV. Единственият шанс Георги да оцелее била белодробна трансплантация в чужбина. Документите, с които той кандидатства за лечение във Виена, са подадени през юли 2016 г. Комисията за лечение в чужбина обаче задвижва процедурата едва през ноември същата година. И то след заплаха за протести. Георги издъхва миналия януари. Болният мъж дори не успява да стигне до болницата във Виена.

 • mzНаредба на Министерството на здравеопазването предвижда разширяване на състава на Комисията за лечение в чужбина, за да няма забавяне на случаи. Тя засяга специалистите по трансплантология. Сега при обсъждане на заявления за трансплантации само един от членовете може да се замества, и то от националния консултант. Когато той отсъства, се затруднява работата и се бавят решенията. Вече липсващото място ще може да се заема от специалист в тази област.

 • СпартанТежко болен 16-годишен пациент транспортираха спешно в Германия със самолет от състава на Военновъздушните сили. Екипаж на самолет „Спартан” от състава на транспортна авиационна група - Враждебна транспортира снощи детето за провеждане на спешно лечение в Германия, съобщават от БНТ. Полетът беше по маршрут София – Франкфурт – София и се извърши по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след молба на директора на център „Фонд за лечение на деца”. 16-годишният пациент, придружен от неговата майка, е настанен за лечение в Детската онкохематология в германския град Гисен.

 • Доставчиците на лечение на Националната здравна служба (НЗС) ще трябва от понеделник да се уверявт, че пациентите в Англия имат право на безплатна грижа - и да ги таксуват предварително, ако нямат право.
  Мерките се отнасят за планирани, не спешни грижи – спешната помощ, общата практика и лечението на инфекциозни болести остават безплатни за всички.
  Правителството се надява, че това ще допринесе към 22 млрд лири икономии, които са необходими в НЗС.
  Но британската медицинска асоциация (БМА) заяви, че промените могат да попречат на уязвимите хора да получат необходимото лечение.
  Според новите мерки пациентите ще бъдат попитани къде са живели през последните шест месеца.

 • tinka troeva„Спазила съм правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина. „Един от експертите заявява, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит”, допълни тя.
  От 1-ви до 8-ми септември клиниката в Хамбург отмени 3 пъти датата за трансплантация, в очакване на формуляр S2. През всички дни комуникирах с лекарите в клиниката. Аз лично преведох епикризата на немски. Чакали са да свърша работата и в понеделник след трансплантацията бях освободена от работа.