Четвъртък, Юни 20, 2019

Лечение в чужбина

 •  Националната здравноосигурителна каса публикува на интернет сайта си нови образци за заявления за издаване на документи , необходими за упражняване на здравноосигурителни права в чужбина.

 • Деси Стойчева е майка на две деца – момчета на 10 и на 2 години. Тя преживява битката с рака на щитовидната жлеза и сега гледа децата си и се занимава с частен бизнес в областта на земеделието. За 37-годишната жена от Варна най-тежкият период от живота й вече е приключил. Но тя споделя своята история на пациент, за да помогне на други жени да приемат спокойно диагнозата и съзнателно да тръгнат по пътя към своето лечение.

 • Две специализирани комисии на Здравната каса (НЗОК) поеха от април функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. След закриване на Фонда към НЗОК бяха прехвърлени 146 неприключили заявления. За месец и половина след промяната вече има оплаквания от родители на деца, чакащи за лечение в чужбина.

 • nhif146 са неприключилите преписки от Център „Фонд за лечение на деца“ - ЦФЛД, които поема НЗОК, към тях се прибавят и още 24, които идват от Комисията за лечение в чужбина и се отнасят за лица над 18-годишна възраст. Всички те ще бъдат разгледани по-най-бързия начин от експертите в новата Дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“ в касата, без да е необходимо да подават заявление втори път. Това съобщи на брифинг директорът й д-р Галя Йорданова. Досега д-р Йорданова ръководеше дирекция „Извънболнична помощ“ във фонда.

  „Ще продължим да работим по правилата, по които досега е работил Фонда за лечение на деца. Лечението в чужбина ще продължава, както е било предвидено до момента - в ЕС, в Европейското икономическо пространство, Швейцария и с всички държави, с които има сключени спогодби и споразумения, плюс трети страни“, обясни д-р Йорданова.

 • nhifОт днес, 01.04.2019 г., функциите на Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването са поети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
  Осигурени са необходимите условия за нормалното протичане на процеса. В сградата на Централното управление на НЗОК, на ул. „Кричим“1, е обособена Приемна за гражданите, в която както родителите на малките пациенти, така и здравноосигурените над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията. Приемното време за граждани - „Свободно движение на хора” – европейски регламенти и двустранни спогодби за социално осигуряване – е всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.30 ч.

 • lekar4Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация заминават за Виена на 2 април. В австрийската клиника ще им бъдат направени изследвания и след това ще се реши как да продължи лечението им. Това съобщи пред bTV здравният министър Кирил Ананиев тази сутрин.

  По думите му тази възможност се появи след като през януари беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във виенската болница.

 • nhifПресцентърът на НЗОК разпространи прессъобщение, в което предоставя информация, свързана с отказа на Румънската страна да проведе лечение на дете от България със спинална мускулна атрофия и отказът на болница в Кьолн, Германия да проведе лечение на друго болно дете. Информацията за отказа на румънската страна бе дадена от родителите на болното дете. Председателят на пациентската организация „Заедно с теб”, Пенка Георгиева обвини за това НЗОК. В телевизионно интервю тя заяви, че чуждите здравни фондове отказват лечение на български граждани заради натрупани дългове на нашата каса към тях и че лично Управителят ѝ Д-р Дечо Дечев трябва да поеме отговорността за това. Ето и пълният текст на пресъобщението:
  Във връзка с продължаващите твърдения от страна на пациентска организация, че „поради недоверие към нашата НЗОК“ румънско лечебно заведение е отказало лечение на българско дете със Спинална мускулна атрофия (СМА) Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното:

 • dechoУправителят на НЗОК отговори на обвиненията, отправени към него от Председателя на пациенткси организации „Заедно с теб”. В петък Пенка Георгиева обвини Дечев, че се крие, когато стане напечено, а на деца се отказва лечение в Германия и Румъния. Според нея основната причина за отказа са дълговете на НЗОК, а премахването на Обществения съвет е в ущърб на болните деца.
  Според него проблемът на Георгиева е, че тя желае да съществува обществен съвет, защото иначе се обезсмисля нейната функция. За всички потребители на Фонда няма никакъв риск понеже по никакъв начин не се нарушава достъпа на децата до нужда от лечение, ако то се налага.
  Д-р Дечо Дечев: Ако твърдението на г-жа Пенка е вярно, то би трябвало българската каса да дължи на румънската каса някакви средства. В момента нашата каса дължи 28 000 лева, а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. Обясненията са чисто медицински. Те не касаят процедурата по изпращане на детето в чужбина.

 • penkaЗдравната каса е издала европейски формуляр S2 за лечение в Румъния на деветгодишния Стефан Радойчев, съобщи "Хоризонт" . Информацията на НЗОК е по повод изявление от пациентски организации "Заедно с теб", че на детето е отказано скъпоструващо лечение от болница в Румъния, защото "нямали доверие в здравната каса у нас".
  Според Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб", на две деца, за които има издаден формуляр за изплащане на лечението от НЗОК, има откази - за лечение в Германия и в Румъния:
  "Отказват да го приемат с формуляр S2, издаден от Касата, както изпращаме много други деца в държави членки на Европейския съюз, тъй като имат недоверие, че Касата ще изплати това задължение. Изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от Националната здравноосигурителна каса. То е ясно защо. Защото имаме прекалено много просрочия. Със Стефан какво се случва? Румънската каса също отказва да приеме дете".

 • pictures healthРисунки срещу глътка въздух. Младо момиче продава картините си, за да може със събраните средства да си позволи лечение в чужбина, съобщава Нова телевизия. 
  За 20-годишната Десислава Кошова  обаче всяка глътка въздух е борба. Откакто се помни, животът й минава под сянката на кифосколиозата - вродена аномалия на гръбначния стълб и гръдния кош, която с всеки ден затяга в желязна хватка сърцето и белите й дробове.
  „Какво ли не бих дала, вечер да мога да легна по гръб и да заспя спокойно. Какво ли би било да мога да се движа и дишам свободно? Не знам, но и не спрях да мечтая, да вярвам и да се моля, че някой ден ще разбера”, сподели Деси.
  В мислите си Деси е била навсякъде – на борда на самолет, и в саваната, и в снежната гора. Когато иска да бъде на някое място, тя го рисува. Но в реалността животът й минава между четирите стени на семейния дом и залезите през прозореца. А сивото небе над София Деси мечтае да замени със залеза над Париж. 
  Брат й Георги си спомня радостта, когато вижда малката си сестричка. Скоро след това става ясно, че бебето страда от гръбначно изкривяване. Лекарите съветват семейството да изчака с операцията, докато костната система заякне.

 • rehabilitДанни на Националния осигурителен институт за 2017 година сочат, че над 680 000 души в България са с трайни увреждания. Едва 10% от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на работодателите да наемат хора, за които трябва да пригодят помещение, или да променят начина си на работа, съобразявайки се с потребностите на новия си служител. Социалната изолация, породена от недостъпна градска среда и невъзможността хората с увреждания сами да обслужват своите нужди, са двата им основни проблема. През последните години големите градове у нас, макар и бавно, променят своя облик и сякаш стават една идея по-достъпни за хората с увреждания.

 • dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
  „Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

 • pazient NovaБолен българин поиска да напусне страната и да се превърне в поредния здравен емигрант. 38-годишен мъж от Несебър от две години обикаля болниците в цялата страна. Причината е неврологично заболяване. Той твърди, че нито един лекар не успява да му постави точна диагноза, която да позволи адекватно лечение. Заради заболяването си той остава без работа. До преди две години Стойчо Станков работи в престижна софтуерна компания в София, разказват от Nova TV. Изненадващо започва да получава кризи със световъртеж и силни болки в главата. Така тръгва по дългия път на болничните коридори. По негови думи нито едно от назначените лечения не е дало положителен резултат.

 • CFLDПроект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център „Фонд за лечение на деца да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.
  Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК.

 • burocracyПетчленен състав на Върховния административен съд се произнесе по жалбата на ЦЗПЗ срещу Наредба № 5 от 21 март 2014 година за условията и реда за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.
  Съдът намира за основателни наведените доводи от ЦЗПЗ срещу изискването преводът на български език да бъде легализиран. Става дума за епикризи, изследвания и други документи издавани от болници в чужбина, които НЗОК изисква за да реши да заплати или не проведеното лечение. Според Наредба №5, пациентът трябваше да предостави на НЗОК, само след легализиран превод.

 • dokumenti32-годишна пациентка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение от Комисията за лечение в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже фатално. Две години след като сбъдва мечтата си да стане майка, Анастасия започва битка за живот, разказват от Nova TV. Диагнозата е левкемия, а единственият шанс младата жена да оцелее е трансплантация на стволови клетки.
  „Имаше момент, в който не ме допускаха заради дефектът, който ми се образува след химиотерапията. Спираш да мечтаеш, спираш да си позволяваш да мислиш за утре, защото не знаеш дали ще дойде”, казва Анастасия Арикова.
  След много перипетии надеждата се завръща.

 • Nacheva15Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на годината се очертава дефицит от 80 милиона лева за онколекарства. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщават от БНТ. Касата плаща на болниците около 35 милиона лева месечно за онколекарства. Заради включените в края на миналата и началото на тази година нови медикаменти обаче разходите са се увеличили. Една от възможностите за решаването на проблема е договаряне на допълнителни отстъпки от фармацевтичните компании.

  „Касата има и други механизми да осигури парите”, обясни председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

 • лечение в чужбина„Лечение без граници“ е доброволческата организация, която съществува само от четири години, но вече е помогнала на над 200 българи по време на болничния им престой в чужбина. Макар и малко позната, това е най-голямата неправителствена организация у нас с представители в над 20 страни – предимно в Европа, но също в Бразилия, Австралия и Дубай, съобщават от БНР. Доброволците най-често помагат на хората с превод в болницата, но също ги съветват как да организират дарителската си кампания, как да се придвижват в града, къде да отседнат те и близките им. Освен това разполагат с база данни за най-добрите здравни заведения, специализирани в трансплантациите, лечението на рак и други тежки заболявания.

 • cash boxОфициалните данни на министерството на финансите показват, че във ведомството са били наясно с наличието на просрочени задължения към европейски болници. В справката за просрочените публични задължения се вижда, че към 31.12.2017 година НЗОК има просрочен дълг в размер на 119 милиона и 448 хиляди лева.

 • nhifПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:
  Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

Log in or Sign up