Сряда, Април 24, 2019

Онкология

 • scintigraphyСцинтиграфията е диагностичен метод, при който на пациентът се дава радиоактивно вещество, което се натрупва предимно в туморите и метастазите и по този начин се подпомага диагностика на рака и се оценяват резултатите от проведеното лечение. Методът е стар и се прилага от десетилетия в цял свят. Предимството му е, че е много евтин, а недостатъкът, че не е специфичен – радиоактивното вещество се натрупва не само в туморни клетки, но и в такива с възпалителни изменения и др.
  През последните години все по-често за диагностика се използват изследвания с 5-скен, който метод е значително по-скъп, но пък е с по-голяма точност и разделителна способност.
  Така или иначе сцинтиграфията все още има своето място в диагностиката на онкологичните заболявания и спирането ѝ¸заради липса на консуматив (радиоактивен маркер) поставя в риск хиляди болни.

 • breastПродължава скрининговата кампания на Центъра за защита правата в здравеопазването за ранна диагностика на рак на гърдата. През уикенда д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог беше в ямболската община Стралджа, където прегледа 136 жени. Не бе установен нито един случай на раково заболяване, диагностициран бе един случай на абсцес, както и 8 кисти и 2 аденома.

 • MZ Министерството на здравеопазването е изпратило чрез РЗИ указание до всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания. В него се посочва, че поради спиране на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични заболявания, нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), информираха от пресцентъра на ведомството.

 • Ензим, участващ в реакциите на клетъчния стрес, може да се превърне в нова фармакологична цел при лечението на рак на черния дроб, заболяване, което в момента има малко възможности за лечение.
   
  Изследователският екип на Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC), ръководен от Гуадалупе Сабио, е открил, че протеинът p38γ, един от четирите вида киназа р38, е от съществено значение за започването на клетъчно делене в чернодробните клетки.
  Това
  индикира, че "p38y може да бъде полезна терапевтична цел за рак на черния дроб", казваСабио. “Сега развиваме инхибитори на този протеин, за да ги тествамепритози рак."

  Националните данни за Испания от 2017 г. показват, че ракът на черния дроб е открит при приблизително 5 862 души всяка година (4252 мъже и 1610 жени), което го прави седмото най-често раково заболяване сред мъжете и 17-тото най-често сред жените.

 • На фокус е протеин, който злонамерено пренастройва имунните клетки и възпрепятства терапията на рак. Изследователите показаха, че потискането на протеина със съществуващо съединение е спомогнало за забавяне или дори отхвърляне на тумори от четири вида рак.

  Заключването на биохимична порта, която пропуска храна за имуно-потискащите клетки,  може да забави развитието на тумора и да подпомогне лечението на множество ракови заболявания, твърдят нови изследвания от Института Вистар, Университета на Небраска-Линкълн.

  Проучването открива повишени нива на транспортиращ  мастни киселини протеин 2 , или FATP2, в тип клетка, за която е известно, че заглушава имунните отговори и пречи на терапиите за рак. След изолирането на  туморни  клетки при хора и мишки,  изследователите открили също значително по-висок брой енерго-отдаващи липиди, на които FATP2  помага в производството и транспортирането в клетките.

 • labor

  Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала преглед на лекарствени продукти, съдържащи флуороурацил (познат като 5-флуороурацил или 5-ФУ) и свързаните лекарствени продукти капецитабин, тегафур и флуцитозин, които се метаболизират до флуороурацил в организма, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

  Прегледът ще оцени съществуващите методи за скрининг и ползата от тях за идентифициране на пациенти с повишен риск от сериозни странични ефекти. Флуороурацил (прилаган чрез инжектиране), капецитабин и тегафур са лекарства за лечение на онкологични заболявания, докато прилаганият локално - върху кожата флуороурацил се използва за различни кожни заболявания, а флуцитозин се използва при упорити гъбични инфекции, уточниха от регулатора.

 • yogaЗашеметяващата една трета от хората с диагноза рак използват допълнителни и алтернативни лекарства като медитация, йога, акупунктура, билкови лекарства и добавки и др.
  Д-р Нина Санфорд е асистент професор по радиационна онкология, който специализира в лечението на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт В Югозападен медицински център в САЩ. Тя съобщава данните, но също, че не всички пациенти разкриват тоа на лекуващите си лекари.

  Билковите добавки са най-честата алтернативна медицина, а хиропрактиката или остеопатична манипулация, е втората най-често срещана, според анализа на д-р Санфорд от данни от Центъра за контрол на заболяванията. Констатациите й са публикувани в списание JAMA Oncology.
  "По-младите пациенти са по-склонни да използват допълнителни и алтернативни лекарства, а жените са по-склонни да го правят, но очаквах, че повече от тях ще кажат на своите лекари", каза д-р Санфорд, като се позова на констатацията, че 29% от хората, които използват допълнителни и алтернативната медицина не са казвали на техните лекари. Много респонденти заявиха, че не са казали нищо, защото техните лекари не са питали, или не смятат, че техните лекари трябва да знаят.

 • old peopleСветовната здравна организация разпространи доклад, в който се вижда, че продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години.
  Серията „Световна здравна статистика“ е годишен преглед на здравеопазването в света, изготвен от Световната здравна организация (СЗО).
  Докладът на Световната здравна статистика за 2016 г. се фокусира върху свързаните със здравето цели за устойчиво развитие (ЦУР), приети от всички държави - членки на ООН през септември 2015 г.
  Целите за устойчиво развитие са насочени към постигането на по-устойчиво бъдеще за всички. Те включват премахване на бедността и неравенството, осигуряване на достъпна и чиста енергия, намаляване на въздействията, изменящи климата, осигуряване на по-добър достъп до образование и насърчаване на мира.

 • st.konstantinovБългария има потенциал да развива протонна лъчетерапия и той трябва да бъде пълноценно използван, като усилията се насочат към изграждането на Център за протонно лъчелечение. Този извод прозвуча по време на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазването, на което група водещи лъчетерапевти заедно с директора на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов представиха възможностите на болницата да стане база на такъв център с идеята той да бъде първият на Балканите.

 • lekastva optМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект за изменения на Наредба 10 на МЗ от 2011 г., с които се въвеждат принципите и правилата за състрадателна употреба на лекарства. Проектът е публикуван и на портала за обществени консултации на Министерски съвет strategy.bg ие отворен за обществено обсъждане до 4 май т.г.

  Измененията в наредбата засягат специфична група от пациенти - страдащи от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване, или заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо и които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт.

 • limits noВ Русе назрява тежък конфликт заради пациенти, които се нуждаят от палиативни грижи. За това сигнализира управителят на Комплексния онкологичен център в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров, цитиран от Радио Дарик.

  Проблемът е в лимита на леглата, регламентиран от Здравната каса. Отделението по палиативни грижи в Русе е скапацитет от 30 легла. В момента обаче заради лимита на касата се използват само 12.Нуждаещите сеот подобен тип грижи обачеса много повече,обясни д-р Кожухаров.

 • varbicaНа 30 и 31 март (събота и неделя) в община Върбица ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на простата. Скринингът се организира от центъра за защита на правата в здравеопазването с финансовата подкрепа, получена по програмата „Избери за да помогнеш” на Райфайзен банк.
  Всички жени над 45 годишна възраст са поканени да преминат на клиничен и ехографски преглед при д-р Младен Младенов – специалист по акушерство и гинекология, високо квалифициран мамолог от столичната АГ болница Св. София. На всички жени със съмнение за неопластичен процес ще бъде извършено и рентгеново изследване с дарения от Ротари Интернешанъл и стопанисван от МБАЛ Червен бряг, подвижен мамограф.

 • lung cancer okСмъртността от рак в страните от ЕС намалява, съобщиха група изследователи, цитирани от AFP.В обширен доклад, публикуван в списанието „Annals of Oncology”се посочват данни, доказващи, черискът за смърт от рак при мъжете е намалял с около 6% - от 139 смъртни случая на 100 000 души през 2014 г. до 131 на 100 000 за тази година. Същата тенденция се наблюдава и при жените – при тях спадът е с 3,6% - от 86 смъртни случая на 100 000 до 83 на 100 000 за същия период.

 • darahelp2Darahelp извършват проучване относно качеството на онкологичната грижа в България.

  Колегите ни от сдружение Онкология, Хърватска са се нагърбили с нелеката задача да проучат в дълбочина онкологичната грижа в района Централна и Източна Европа, тъй като обикновено нямаме официална информация за резултатите от здравната грижа за пациентите с онкологични заболявания в региона и всички данни, които ползваме са такива, оповестявани в държавите от Западна Европа. Проучването им цели да разкрие резултатите от здравната грижа за пациенти с онкологични заболявания в регион Източна и Централна Европа и във всяка държава от региона поотделно.

  Понятието „онкологична грижа“ е по-широко спрямо понятието „онкологично лечение“ и по тази причина се използва, за да отличи резултатите от грижата, от гледната точка на пациентите, спрямо резултатите от клиничното лечение, които се взимат предвид от медицинските специалисти.

  Данните, които се събират в проучването, могат да бъдат използвани от пациентските организации за различни техни дейности, защото тези данни отразяват ситуацията във всяка държава от региона поотделно, но и общата ситуация в региона.

  Другата цел на проучването е да покаже възможни неефективни звена от онкологичното лечение и онкологичната грижа и какви са реалните нужди на пациентите в различните сегменти на специфичните здравни грижи за тях.

  Считаме, че проучването е изключително навременно и необходимо, заради което ви молим да се включите и споделите личния си опит и път през предизвикателството на диагнозата. Колкото повече пациенти споделят собствения си опит, толкова по-представителни за България ще бъдат данните в проучването. Това от своя страна ще доведе до актуализиране на информацията за нивото на онкологичната грижа, съответните „слаби места“, нуждите и „белите петна“.

  При кликване върху долния линк, първоначално ще се появи тест срещу роботи – трябва да извършите просто математическо действие (събиране или изваждане), с което доказвате, че сте човек, за да ви допусне до проучването.

  https://survey.onkologija.hr/index.php/421991

  Източник: darahelp.com

 • Dara help 800x300Дара Хелп има удоволствието да представи България на 11-тата международна среща за обмяна на опит между пациентски организации от цял свят (IEEPO), 5-7 март 2019г в Рим, Италия.
  Срещата е посветена на персонализираната грижа на пациенти с онкологични заболявания.

  Имахме възможността да представим нашият опит в България, да получим нови познания и да обменим информация с пациентски организации от всички континенти.

 • prosecutorОще медици ще бъдат привлечени към наказателна отговорност по делото за злоупотреби с онколекарства от две болници - в София и в Благоевград. Това заяви пред bTV прокурор Лидия Манолова. През октомври миналата година ГДБОП и Специализираната прокуратура арестува седем медицински лица за търговия на черно. Двама са в ареста, останалите са с по-леки мерки за неотклонение.
  При акцията са иззети лекарства, които са били белязани. Те са били изнесени от лекар, предоставени на съпруга на лекаря, който ги предава на посредник, предназначени за предоставяне на фирмата за реекспорт. При проверка на документацията в болницата е установено, че на същата дата са изписвани лекарства на онкоболни лица, които са в ремисия и не следва да им бъдат вливани такива лекарства”, заяви прокуор Манолова.

 • sbaloz varnaСпециализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Ант. Марков-Варна ЕООД осъди НЗОК да заплати сумата от 42115лв., за извършена но неплатена надлимитна дейност за 2016 година.
  Съдът намира, че следва да се извърши плащане и над лимитните дейности, тъй като в договорите не е предвидена възможност, след изчерпване на предварително определените стойности, лечебното заведение да прекрати извършването на възложените му дейности.

 • how can you support world cancer day online borba s raka Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Девизът на деня тази година е ,,Аз съм, аз ще бъда''.

  Статистиката показва, че за последните 5 години броят на новите случаи на рак у нас се е увеличил с 5%. Това съобщи пред БНТ директорът на най-голямата онкологична болница у нас – СБАЛО, позната като Раковата болница д-р Стефан Константинов.

  По неговите думи тази тенденция е идентична с тенденцията в развитите страни и това не бива да ни смущава. Сред при чините за по-големия брой новооткрити случаи специалистът открои два фактора – напредъкът в диагностиката и навлизането на новите технологии, както и по-голямата продължителност на живота, защото ракът по правило е заболяване, което се появява в по-напреднала възраст.

  Злокачествените заболявания са един от най-значимите

 • heparИзследвания на Медицинския университет в Питсбърг върху животни и тъкани на пациенти идентифицирали нови възможности за употреба на лекарства, които се използват за имуномодулация и потискане на реакцията на отхвърляне на транспланта. Те установили, че същите могат да се пренастроят и използват за лечение на някои видове рак на черния дроб.

  "Това, което открихме е, че ракът на черния дроб със специфична мутация в β-катенин гена е чувствителен на Рапамицин, лекарство което се използва за потискане на реакцията на отхвърляне при трансплантанта", казва Сатаршан Монга, професор по патология и основател и директор на Pittsburgh Liver Research Center в Медицинския факултет на Питсбърг и автор на изследването, публикувано в Cell Metabolism. "Смятаме, че това ни дава нов подход за разработване на терапии за някои форми на рак на черния дроб, които често са много резистентни на лечението."

 • melanomaНово клинично проучване показва, че лечение с генетично модифициран херпесен вирус е ефективно срещу меланома от стадий 3В и 4.
  През 2015 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри използването на talimogen laherparepvec (TVEC) за лечение на меланома в късен стадий, когато лекарите вече не могат да го отстранят чрез хирургична намеса.
  Лекарите доставят TVEC чрез инжекции директно в туморните образования. Това е генетично модифициран херпесен вирус, който действа чрез стимулиране на собствения имунен отговор на организма срещу метастатичен меланом.
  Изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, Центъра за раково заболяване Moffitt в Тампа, Флорида и университета Емори в Атланта, щата Джорджия, проучиха ефектите от лечението с TVEC при 80 души с късен етап на меланома в продължение на повече от 3 години.

Log in or Sign up