NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:10 EET, Nov 14, 2018

Онкология

 • pazient onkoТри големи университетски болници се обединяват, за да спасят живота на жена, заболяла от рак на мозъка. След успешното лечение тя иска да сбъдне мечтата си да осинови дете. Снежана работи на две длъжности - като санитар и администратор в Александровска болница. Затова когато получава припадъци, смята, че са от преумора, разказват от bTV. Оказва се, че е злокачествено заболяване.
  „Не съм от най-послушните като много хора за личното здраве. По принцип тичам за други, но за себе си...”, казва Снежана.
  Средствата за операцията осигуряват нейните колеги. В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" попада на „лекаря със златни ръце” - д-р Емануил Найденов.

 • heart okНово проучване на изследователите от Държавния университет на Вашингтон (ДУВ) предполага, че протеин, наречен CDK2, играе ключова роля за сърдечно увреждане, причинено от доксорубицин, често използван за химиотерапия.

  Използвайки модел на гризачи, изследователите показаха, че доксорубицин увеличава активността на CDK2 в сърдечните мускулни клетки, което води до клетъчна смърт. Нещо повече, те демонстрират, че потискането на нивата на CDK2 облекчава увреждането на сърдечните мускулни клетки след лечение с доксорубицин.
  Публикувани в Journal of Biological Chemistry, тяхното откритие може да се използва като основа за бъдещо разработване на стратегии за лечение и лекарства за намаляване на риска от сърдечни заболявания при оцелелите от рак, особено тези, лекувани в детска възраст.

  Сърдечно заболяване след лечение на рак
  Последните подобрения в диагностиката и лечението на рак увеличиха шансовете за оцеляване при пациенти с рак. В САЩ около 16 милиона души - или 5% от населението - са оцелели от рак. След рецидив на рака, сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в тази група. Сърдечната токсичност, свързана с употребата на доксорубицин и свързаните с тях химиотерапевтични лекарства, се смята, че е отговорна за повишен риск от преживели рак при развитие на сърдечно заболяване.

 • brain cancer illustration okУчените правят крачки в разработването на течни биопсии за мозъчни тумори чрез откриване на туморна ДНК в течността от мозъка и гръбначния стълб.

  Течните биопсии са течни проби от пациенти, например от кръв или урина, които осигуряват по-малко инвазивен начин за наблюдение на заболяването в сравнение с туморните биопсии. По-малко натрапчив тест може да бъде изключително полезен за мозъчните тумори, където събирането на проби може да бъде трудно и рисково за пациентите.

  Учените от Cancer Research UK Cambridge Institute анализират цереброспиналната течност (CSF), която плува в мозъка и гръбначния мозък, при 13 пациенти с мозъчен тумор, наречен глиом. Те откриха туморна ДНК в пет (39%) от пациентите и техните открития са публикувани в EMBO Molecular Medicine.

  Изследователите са използвали евтина и широко разпространена техника, наречена плитка секвенция на цялото геном, за да открие ДНК на мозъчния тумор - те търсят големи генетични промени, като например гени, които се дублират или губят.

  За първи път изследователите идентифицирали туморната ДНК в CSF, като разгледат размера на ДНК фрагментите, които са по-къси от тези на здравите клетки. Това осигурява друг начин за откриване на ДНК на мозъчния тумор, което потенциално увеличава степента на откриване.

 • BreastCancer okИзследователи от Каролинска институт в Швеция са идентифицирали протеин, който определя идентичността и инвазивните свойства на клетките на рака на гърдата. Констатацията може да доведе до разработването на нови терапевтични и диагностични стратегии за насочване към инвазивания рак на гърдата и метастазите. Изследването е публикувано в научното списание Cancer Research.

  Инвазията на раковите клетки в околните тъкани е първата стъпка за метастази, основната причина за смърт при рак. Нашите познания за това как раковите клетки придобиват инвазивни и метастатични свойства са непълни и следователно липсва лечение за пациенти с рак с метастазирано заболяване. Настоящото проучване хвърля нова светлина върху тази област.
  "През последните години стана очевидно, че промяната в идентичността на раковите клетки може да допринесе за неговото инвазивно и метастатично поведение", казва Джонас Фукс, доцент в катедра "Микробиология, тумори и клетъчна биология" в Каролинска институт, който ръководи проучването.
  Дълго време се смята, че идентичността на клетката, която се създава по време на ембрионалното развитие, е постоянна характеристика. Следователно, след като клетката бъде инструктирана да стане например мускулна клетка, нервна клетка или кожна клетка, тя ще остане този тип клетка, без значение какво се случва.

 • pazient rak

  Броят на раково болните пациенти в света нараства, а у нас не е ясно колко хора са заболели. За да вдъхне надежда, жена, преборила се с тежката болест – рак на гърдата, разказва истории с щастлив край. Истории за рака. Борбата с него. И победата на четири силни жени.

  Пред bTV ги споделя Петя Накова, която нарича себе си военен кореспондент от страната на болестта.

  Вижте подробности във видеото:

 • radiotherapyВодещи специалисти от Гилдията на лъчетерапевтите в България и отделението по лъчелечение на МБАЛ „Уни Хоспитал“ организираха Първа национална работна среща по радиохирургия. На нея са поканени да вземат участие известни специалисти от цялата страна. Спонсор на събитието е фирма „Вариан Медикъл Системс”, САЩ, производител на високоспециализирана техника. Дружеството прави едни от първите разработки в областта на лъчелечението, радиохирургията, рентгеновата технология и цифровите детектори за изображения. „Варинак България” ЕООД е единственото дружество в България, притежаващо правото да дистрибутира и сервизира (в и след гаранционен период) продуктите, запазена търговска марка на производителя „Вариан Медикъл Системс”.
  Форумът е на тема: „Въвеждане и стандартизиране на радиохирургията – предизвикателства към лъчетерапевтичните центрове в България“ и се провежда на 2 и 3 ноември 2018 г. в Парк хотел „Асарел“ - град Панагюрище.

 • Dechev NZOKПреразходът за онкологични лекарства в болниците, който е едно от най-проблемните пера в бюджета на НЗОК, от следващата година ще бъде изцяло за сметка на фармацевтичните компании, които са го формирали. Това обяви управителят на касата д-р Дечо Дечев, който представи предстоящите промени в лекарствената политика на фонда на пресконференция в МЗ. Промените са в няколко направления – в начина, по който ще се формира цената на навлизащите нови продукти според тяхната ефективност; в начина, по който ще се предписват скъпо струващи лекарства с протокол в извънболничната помощ и в начина, по който ще се компенсира ръста в разходите при онколекарствата в болниците, съобщават от mediapool.bg. С промени в Закона за бюджета на НЗОК процесът по ценообразуване и оценка на здравните технологии се събира на едно място – в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Той ще извършва анализ на ефективността и ефикасността на новите, а и на вече влезли в позитивния списък продукти и ще казва на каква цена могат да се регистрират и съответно да се плащат от обществения фонд.

 • cancer genes okВъв всяка клетка в тялото е включен код за убиване, чиято функция може  да причини самоунищожение на клетките, които стават ракови, съобщава ново проучване на Северозападния медицински институт в САЩ. Веднага щом вътрешните бодигардове на клетката почувстват, че са мутирали в рак, те удрят в кода за убиване, за да деактивират мутиралата клетка.

  Кодът е включен в големи протеино-кодиращи рибонуклеинови киселини (РНК) и в малки РНК, наречени микроРНК, които учените смятат, че са се развили преди повече от 800 милиона години отчасти за защита на организма от рак. Токсичните малки молекули на РНК също се задействат от химиотерапията, съобщават учените.
  Ракът не може да се адаптира или да стане резистентен към токсичните РНК, което го прави потенциално безотказно лечение, ако убийствения код може да бъде синтетично дублиран. Неспособността на раковите клетки да развият резистентност към молекулите е първа, казаха учените.
  "Сега, когато познаваме кода за убиване, можем да задействаме механизма, без да се налага да използваме химиотерапия и без да пречим на генома. Можем да използваме тези малки РНК директно, да ги въведем в клетките и да задействаме ключа за убиване", каза водещият автор Марк Е Питър, Томас Д. Спийс, професор по метаболизма на рака в Северозападния университет "Файнберг".
  Химиотерапията има многобройни странични ефекти, някои от които причиняват вторични ракови заболявания, защото атакуват и променят генома, каза Петър.
  "Намерихме оръжия, които са надолу по течението на химиотерапията", отбеляза Петър, също член на университет "Робърт Х. Лури", който е част Северозападния университет.
  Разработката, описваща кода за убиване и идентифицирането на начина, по който микроорганизмите за борба с раковите заболявания използват кодовете за унищожаване на туморни клетки, са публикувани на 29 октомври в Nature Communications. Статията, описваща протеиновите кодиращи големи РНК може да се превърне в токсични малки РНК, беше публикувана на 16 октомври в eLife.

 • d rShivarovБългарски лекар в екипа на Нобеловия лауреат – японеца Тасуку Хонджо. Той прави и собствени открития в борбата с рака. Д-р Велизар Шиваров се завръща у нас, за да прилага най-новите методи за диагностика и лечение с помощта на имунната система. От Nova TV разказват за победите на медицината над смъртоносни болести и за 30-годишния път до Нобеловата награда през погледа на един българин. Мечтата за оръжие срещу рака, което се крие в собствените сили на човешкия организъм, е на дневен ред от десетилетия. Оживява само в две лаборатории – едната на американеца Джеймс Алисън, а другата на японеца Тасуку Хонджо. Независимо един от друг те откриват непознати протеини, които пречат на имунитета сам да унищожава раковите клетки и успяват да ги блокират. Познание, което в началото на октомври 2018-та им печели най-голямото признание в науката.

 • hematoloziВсяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания, като те са в топ 10 по честота при мъжете и жените, а острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното злокачествено заболяване при децата. Специалистите отчитат подобрен контрол и значително покачване на петгодишната преживяемост при тези заболявания благодарение на постоянно навлизащите нови терапии, но все още лечението се сблъсква с редица предизвикателства и проблеми. Това стана ясно на кръгла маса "Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот" в парламента, информират от mediapool.bg. Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три - левкемии, лимфоми, миеломи.

 • NedevГолям процент от случаите на заболявания, свързани с простатата на мъжете, са лечими. Но трябва да се отбележи нещо много важно – те трябва да бъдат открити навреме. Мъжете често пренебрегват здравето си с идеята да не признаят, че са слаби или да поставят под въпрос мъжествеността си. Но подобно отношение към здравето може да бъде пагубно.

 • pancreasOKРакът на панкреаса дава мрачна прогноза. Обикновено се открива след разпространението на болестта и химиотерапията има тенденция да направи малко, за да забави растежа на рака. Дори при лечение, повечето пациенти живеят само около шест месеца след като са диагностицирани с болестта.

  Изследователи в лабораторията на професор Дейвид Тувесън в "Cold Spring Harbor Laboratory" (CSHL) смятат, че е възможно да се справим по-добре с различен тип лечение. Част от проблема, казват те, е, че раковите клетки в панкреаса са защитени от плътната матрица, която ги заобикаля. Матрицата е смес от екстрацелуларни компоненти и неракови клетки, известни като стромата. Всички солидни тумори съдържат строма. При раковите заболявания на панкреаса, този влакнест материал е особено богат, съставляващ почти 90% от масата на тумора. Тази строма пречи на противораковите лекарства "да стигнат до целите си. Освен това, стромалните клетки отделят фактори, които действително помагат на туморите да растат.
  Преодоляването на защитното влияние на стромата е било предизвикателство, но новият екип на екипа на Тювесън, както се съобщава на 26 октомври 2018 г. в списание “Откриване на Рак” , посочва обещаваща стратегия. Всъщност, новите открития показват, че лекарствата, които са насочени към правилните клетъчни пътища, могат да направят нещо повече от просто да осуетят тумор-поддържащи клетки в стромата. Те могат да ги наберат в противоракетната борба.
  Ключовият елемент на стромата е вид клетка, наречена фибробласт. Фибробластите произвеждат съединителната тъкан на стромата. Те също генерират фактори, които насърчават растежа на раковите клетки и предотвратяват имунната система да атакува раковите клетки. Миналата година екипът на Тювесън откри, че стромата на туморите на панкреаса съдържа най-малко два вида фибробласти. Един вид показват характеристики, за които е известно, че поддържат растежа на тумора, другият вид изглежда има противоположен ефект.

 • visoki horaАмерикански учени съобщиха, че са установили каква е причината да съществува връзка между високия ръст и по-големия риск от рак, предаде Франс прес. Учените поясняват, че колкото по-голям е ръстът, толкова повече са клетките в организма, които са потенциална мишена за болестта. Те все пак отбелязват, че високите хора не трябва да са прекомерно разтревожени, тъй като ръстът не е главният рисков фактор за развитие на рак. Заключенията са въз основа на данни от САЩ, Европа и Южна Корея. Оказало се, че рискът да бъдеш засегнат от рак, независимо дали става дума за мъж или жена, нараства с 10% при всяко увеличаване на ръста с 10 сантиметра.

 • prostateOK"Вместо да продължим да правим съединения, които са точно като по-стари лекарства, фокусът на нашата работа е да преосмислим определението за това, какво може да бъде молекулата като лекарство", казва авторът Сюзън К. Логан, доцент в Нюйоркския университет "Лангоне" Катедра по урология.

  Съвместен изследователски екип от Нюйоркската школа по медицина и Нюйоркския университет установи, че техните "циклични пептоиди" намаляват растежа на раковите клетки на простатата в културите с 95% в сравнение с нелекуваните клетки. Експерименталните лекарства също блокираха ключов, свързан с растежа сигнал при тестове на живи животни.
  "Ние проектирахме нашите пептоиди специално, за да постигнем цели, които понастоящем не могат да бъдат преодоляни", като тези, причиняващи резистентни на лечение ракови заболявания на простатата ", допълва Кент Киршенбаум, професор в катедрата по химия на Нюйоркския университет.
  Според доклада на екипа, публикуван онлайн на 23 октомври в Nature Communications, изследваните съединения блокират растежа, като пречат на взаимодействието между транскрипционните фактори на белтъка на бета-катенин и Т-клетъчния фактор (ТСФ) - протеини, които карат гените да се размножават.
  Въпреки че гените са от критично значение за ранното развитие на тъканта на простатата, тази активност на гена обикновено се избира в зряла възраст, освен ако промените не я активират отново, което може да доведе до рак.

 • BreastCancer okИма нова надежда за жените с агресивен вид рак на гърдата, тъй като проучване на имунотерапия показва за пръв път, че животът може да бъде удължен при хора с тройно негативен рак на гърдата.

  Ново изследване, водено от университета "Кралица Мери" в Лондон и болницата "Свети Вартоломей", показва, че чрез използването на комбинация от имунотерапия и химиотерапия собствената имунна система на тялото може да бъде настроена да атакува тройно негативен рак на гърдата, удължавайки живота до десет месеца.
  Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine и представено в Конгреса на Европейската асоциация по медицинска онкология 2018 в Мюнхен, също показа, че комбинираната терапия намалява риска от смърт или рак, стигащ до 40%.
  Тройно негативният рак на гърдата често засяга млади жени, като много хора са диагностицирани на 40 или 50 години. Стандартното лечение е химиотерапията, за която повечето пациенти бързо развиват резистентност. Ако болестта се разпространи в други части на тялото, оцеляването често е само от 12 до 15 месеца.
  Новото лечение комбинира стандартна седмична химиотерапия с имунотерапия atezolizumab, който се дава веднъж на всеки две седмици. Комбинацията действа чрез химиотерапията, която "разгражда" повърхността на рака, което позволява на имунната система по-добре да разпознава и да се бори с рака като чужд предмет.

 • s maKosopadЗагубата на коса (алопеция) е сред най-тежко приеманите странични реакции от пациентите с рак, които се подлагат на химиотерапия в битката с болестта. Алопецията е една от стигмите на рака - тя разкрива каква е диагнозата на болния, отнема чувството на пациента за дискретност и пълноценно съществуване в ежедневието, дори когато не е на терапия. Проучвания показват, че 8% от онкоболните в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия заради страха от загуба на коса. Но има начин пациентите да запазят напълно или частично косата си и да имат някаква степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.

 • cancer genes okСред няколкото форми на рак на панкреаса, един от тях засяга конкретно жени, често млади. Как е възможно това, въпреки че панкреасът е орган с малко излагане на полови хормони? Този рак на панкреаса, известен като "муцинозна киста", има странни прилики с друг мукозен рак, засягащ яйчниците. Чрез провеждане на широкомащабни анализи на геномните данни, изследователи от Университета в Женева (UNIGE) и от университетските болници в Женева (Швейцария), в сътрудничество с колеги от САЩ, дадоха отговор: и двата тумора произхождат от ембрионални зародишни клетки. Докато все още са недиференцирани, тези клетки мигрират към репродуктивните органи. По пътя, някои могат погрешно да се спрат в други органи, носейки риск от тумор, който може да се появи след 30 години. Позволявайки по-добра класификация на тези муцинови тумори, това изследване, което трябва да бъде прочетено в Journal of Pathology, проправя пътя за по-подходящо и персонализирано управление, съобразено с произхода на тумора.

  Мукозни тумори на яйчника и панкреаса засягат млади жени - между 30 и 40 години. Те приемат формата на голяма киста, нещо като топка, пълна с течност. Редки - те съставляват около 3% от раковите заболявания на яйчниците и панкреаса - те обикновено се лекуват чрез операция. Взети във времето, раковата киста е напълно отстранена. Въпреки това, в 15% от случаите кистата се прекъсва преди операцията; раковите клетки се разпространяват в перитонеума, което води до метастази, които са силно резистентни към химиотерапия. В такива случаи прогнозата за преживяемост на пациентите не надвишава една година.
  "Първоначално тази работа се основаваше на клинично наблюдение", казва ръководителят на изследването д-р Интидхар Лабиди-Гали, изследовател в Изследователския център за транслации в онкохематологията в Медицинския факултет на UNIGE и лекар в HUG. "Като специалист по рак на яйчниците се натъкнах на статия, описваща генетичния профил на муцинозните тумори на панкреаса. За моя голяма изненада имаха същите генетични промени като мукозни тумори на яйчника, въпреки че тези два органа нямат пряка връзка . Д-р Кевин Елиас, асистент по акушерство и гинекология в Бригъм женската болница, Бостън, САЩ и първи автор на статията, идентифицира тесните връзки между двата тумора: "Ние открихме същите генетични мутации, същите типове жертви - млади жени, често пушачи - и още по-изненадващо, яйчникова тъкан при панкреатични кисти ".

 • paliativВ България съществува неразбиране по проблемите на палиативната медицина, липсва адекватна нормативна база, обучен персонал и адекватно финансиране за оказване на палиативни грижи. Това е позицията на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР председателят на дружеството проф. д-р Любима Деспотова.

 • BreastCancer okСлед изследване на 15 000 жени за период от пет години, важно клинично проучване в Швеция показва, че 3D мамография или гръдна томозитеза открива над 30% повече ракови заболявания в сравнение с традиционната мамография - като повечето от откритите тумори се оказват инвазивен рак. Обширното проучване за скрининг е проведено от университета Лунд и университетската болница Скане в Швеция, а резултатите са публикувани в списание Lancet Oncology.

  "С томозинтеза на гърдата, 34% повече ракови тумори бяха открити в сравнение със сегашния стандартен мамографски скрининг. В същото време успяхме да намалим свиването на гърдата по време на изследването, нещо, което може да насърчи повече жени да участват в скрининга, "обяснява Софиа Закриссън, доцент в университета в Лунд и рентгенолог в Университетската болница в Скане (SUS), като продължава:
  "Трябва да потвърдим, че тези жени не са имали рак, тъй като този метод открива повече структури в гърдите като цяло. увеличен процент на обратно повикване ".
  При традиционния мамографски скрининг, всички гръдни тъкани се заснемат в едно изображение. Гръдната томозинтеза, от друга страна, е триизмерна и работи според същия принцип, който се нарича томография. Това означава, че няколко гръдни изображения с ниска доза са взети от гърдите от различни ъгли, които се реконструират от компютър, за да покажат тънки слоеве на гърдата. С повече и подобрена информация за изображението и по-малко припокриващи се тъканни структури, шансовете за откриване на тумори се увеличават. Освен това дозата на облъчване може да бъде намалена при определени обстоятелства.

 • zadarjaniАпелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция и остави в ареста за постоянно четирима от задържаните за незаконна търговия с онколекарства - Борислав Сотиров, Делян Денсузов, Калоян Молалийски и Милослав Пейков. Другите трима, задържани при акцията в Благоевград и София, остават под домашен арест - Небесна и Зора Балджийски, както и Светлана Тюлекова. Обвиняемите бяха задържани заради схема, чрез която е източвана здравната каса с незконен реескпорт на медикаменти за онкоболни. Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св. Мина" в Благоевград. Според съда няма данни, че обвиняемите могат да се укрият, но има опасност да извършат ново престъпление, информират от БТА. Според доказателствата има ясно разграничение кой каква функция е изпълнявал в престъпната група, която според разследването е работила от средата на 2017 г. до 4 октомври 2018 г.