NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:20 EEST, Sep 21, 2018

Онкология

 • KOC PlС модерна и щадяща околните тъкани и важни органи апаратура за лъчетерапия в Комплексния онкологичен център в Пловдив са лекувани над 1280 болни. От началото на годината до края на юли техният брой е 710. В лечебното заведение разполагат с мултимодален линеен ускорител и дават по-големи възможности за избор при различните тумори.
  „Могат да бъдат обхванати всички локализации на онкологичните заболявания с необходимата прецизност“, обяснява началникът на отделението по лъчелечение професор д-р Марианна Янева.

 • cancer genes okНова платформа за клетъчни култури позволява на изследователите да наблюдават както никога до сега поведението на живи ракови клетки под микроскопа, което води до обяснения за отдавна известни характеристики на рака.

  Лесната за производство платформа, разработена от изследователите в университета Хокайдо, предлага на микро-мащабни места за прикрепване на ракови клетки, които предизвикват невиждано досега поведение, което е от голямо значение за клиничните свойства на рака. Наблюдението на тези поведения хвърля светлина върху механизмите зад добре познатите свойства на рака на панкреаса, един от най-смъртоносните злокачествени тумори и може да доведе до идентифицирането на нови цели на лечението.
  "Досега изследванията на рака или използват клетъчни култури, в които раковите клетки не се държат непременно естествено, или тъканни проби, които не позволяват наблюдения на живо" Така че има голяма пропаст в познанията ни за това как действително се държат раковите клетки " каза проф. Юкико Миятаке, който ръководи проучването и се фокусира върху механизмите за развитие на рака. За да преодолее тази празнота, тя се обедини с доцент Каори Курибаяши-Шигетоми, специалист по био-инженерство на микро-нано мащаб.

 • NanaФондация „Една от 8” се включи в турнето “БЛАГОДАРЯ! От любов към живота“ и тръгна по Пътя на надеждата. Кампанията е срещу рака на гърдата и се провежда в различни градове в страната. Целта е да се съберат средства за хората, които имат нужда от тях.
  „Важно е да се подкрепят пациентите, които в момента са на лечение и вече са диагностицирани. Правим профилактични прегледи, даваме индивидуални психологически консултации. Имаме и практически консултации, които запознават с абсолютно целия път на странични ефекти, лечение, образна диагностика и други неща, през които пациентът преминава”, разказа в „Здравей, България” по Nova TV водещата на "Съдебен спор" Нана.

 • coloncancerOK"С нашето изследване ние първоначално искахме да проучим ролята на бактериите в червата за развитието на чревно възпаление", обяснява професор Дирк Халер от Катедрата по хранене и имунология към Центъра за научни изследвания на Техническия Университет в Мюнхен (ТУМ). "Изненадващият резултат за нас обаче беше откритието, че бактериите, заедно със стрес в клетките, причиняват тумори (изключително в дебелото черво) и без намеса на възпаление".

  Изследванията първоначално се провеждаха с помощта на миши модел. В безгръбначни (т.е. стерилни) животни, при които активираният транскрипционен фактор АТФ6 регулира стреса в чревната лигавица (чревен епител), не може да се наблюдава промяна. Но веднага щом микробиотиците, т.е. всички микроорганизми в червата, се трансплантират обратно в животни, които не са зародиши, се развиват тумори в дебелото черво на мишките. Използвайки постулатите на Кох, Халер и екипът му успяха да покажат, че микроорганизмите участват в развитието на рак в дебелото черво.
  Транскрипционният фактор ATF6 регулира стреса в клетките, а интензитетът и продължителността на активирането се увеличават при заболявания. "Въпреки това, не само клетъчният стрес води до растеж на тумора, но комбинацията от стрес и микрофлора, която благоприятства растежа на рака", казва Халър, директор на Института по храните и здравето на ТУМ.
  Честотата на АТФ6 е била повишена при пациенти с рак на дебелото черво.

 • pancreasOKРакът на панкреаса понастоящем е много труден за откриване, докато той все още може да се лекува. Нов кръвен тест, разработен от изследователи в университета Лунд в Швеция, болница "Хелев", център на рака "Найт" и "Имуновия АБ", може да открие рак на панкреаса в най-ранните стадии на заболяването. Резултатите са публикувани в списание Journal of Clinical Oncology.

  Поради дифузните симптоми ракът на панкреаса обикновено се диагностицира много късно в прогресията на заболяването. Следователно, въпреки че раковите заболявания на панкреаса, представляващи по-малко от 3% от всички случаи на рак, в момента повече хора умират от това, отколкото от рак на гърдата. До 2030 г. ракът на панкреаса се очаква да бъде вторият най-смъртоносния тип рак в света.
  "Нашият тест може да открие рак на панкреаса с 96% точност на етап I и II, докато все още има възможност за успешна хирургична интервенция. Понастоящем няма лек и малко възможности за лечение на напреднал рак на панкреаса, което е последният етап, когато ракът на панкреаса обикновено се диагностицира ", обяснява Карл Боребайк, професор в катедрата по имуннотехнология в университета в Лунд.

 • BreastCancer okИзследователи от Университета на Вирджиния в Массинския център за ракови заболявания са идентифицирали протеин, участващ в производството на мляко, който стимулира растежа и разпространението на рак на гърдата и в крайна сметка може да послужи като цел за нови терапии за лечение на рак на гърдата.

  Чарлз Клевенджър и екип от изследователи откриха, че ензимът циклофилин А (CypA) регулира генетичния път Jak2 / Stat5. Този път е отговорен за естественото съзряване на млечните жлези, както и за развитието на клетки от рак на гърдата.
  "Това проучване идентифицира циклофилин А като подходяща цел за терапевтична интервенция при рак на гърдата.Заради факта, че има одобрени лекарства за инхибиране на действието на CypA, преводът на тези данни върху пациентите с рак на гърдата трябва да бъде бърз", каза Клевенджър, за основно изследване, член на изследователската програма "Рак на клетъчната сигнализация" и Каролин Уингейт, председател на Научния съвет по рака . "Никое проучване досега не е изследвало загубата на функцията на CypA по време на развитието на млечната жлеза и образуването на рак."

 • lAvramov"Къде е мъдростта, която сме загубили в знанието и къде е знанието, което сме загубили в информацията?" – този философски въпрос на Томас Елиът, поставен преди повече от 80 години придобива съдбоносен характер в контекста на две революции – третата научна революция, наречена „геномна“ и информационната супермагистрала, за която Бил Гейтс казва – „Днес ние се отправяме в нов велик път. Никой не може да предвиди къде ще попаднем по този път, но аз съм уверен, че тази революция ще докосне огромен брой хора и ще придвижи обществото далеч напред“. Информационната лавина обаче създава проблем за подбор на качествена и достоверна информация, което във висша степен се отнася към медицинската наука и превръщането на достиженията й в клинична практика. Познанието за кода на живота предоставя в ръцете на човека огромното предизвикателство да бъде преведено това богатство от информация за здравето и болестта в ефективни диагностични и лечебни технологии.

 • prostateOKУчените са открили връзка между някои генетични мутации, агресивността на рака на простатата, риска от развитие на болестта и по-ниската степен на оцеляване на пациентите. Генът, наречен ANO7, може да играе жизненоважна роля за подобряване на диагностиката на пациенти с рак на простатата.

  Понастоящем няма ясен начин да се диагностицира агресивен рак на простатата на ранен етап. Генетичните мутации, като тези, разкрити в това проучване, биха могли да доведат до разработването на точни диагностични тестове, които в крайна сметка ще означават, че пациентите получават възможно най-доброто лечение, по-рано.
  Изследователите изследвали ДНК от над 1700 пациенти с рак на простатата и сравним брой здрави мъже, за да търсят генетични мутации, свързани с болестта. Те са били особено заинтересовани от изучаването на мутации на ген ANO7, тъй като предишните им изследвания са предполагали, че това може да бъде ген от интерес за рак на простатата.
  "Ние открихме, че малки генетични промени в гена ANO7 повишават риска от агресивен рак на простатата при пациентите." Една от най-големите нужди в грижата за рак на простатата е диагностицирането на агресивни ракови заболявания на ранен етап. тези пациенти по-рано и може да донесе нови възможности за прецизна онкология при рак на простатата ", казва водещата авторка на изследването професор Йохана Шлеуткер от Института по биомедицина към Университета в Турку, Финландия.

 • DamianovСтатистическите данни показват, че онкологичната заболяемост и резултатността от лечението остават нерешен и непрекъснато задълбочаващ се не само медицински, но и социален и икономически проблем в световен мащаб. Все по-ясно става, че заложената конвенционална концепция за лечение на онкологичните заболява не отговаря на съвременните изисквания и още по-малко на очакванията на болните.
  През 1995 г. излиза книгата на Харвардския възпитаник д-р Andrew Weil - Spontaneous Healing, в която той обобщава и представя възможностите на конвенционалната медицина по един разбираем и достъпен начин - това което медицината лекува успешно и това което тя не може. Според него областите, в които конвенционалната медицина има неоспорими достижения са: диагностика на комплексни медицински проблеми, диагностициране и корекция на хормонални нарушения, диагноза и лечение на спешни случаи в медицината, лечение на травми и ортопедични заболявания, реконструктивна и козметична хирургия, лечение на остри бактериални инфекции с антибиотици, превенция на инфекциозни заболявания с имунизации. Областите, в които конвенционалната медицина има ограничени възможности включват: лечение на преобладаващата част на хронични дегенеративни заболявания и онкологични заболявания, вирусни заболявания, алергични и автоимунни заболявания, психосоматични и ментални заболявания. За съжаление изминалият период от време, след тези заключения, не промени съществено ситуацията и ние сме все още с очаквания за съществен напредък.

 • cancer genes okОколо 50 000 души в САЩ се диагностицират ежегодно с рак на главата, шията, носа и орален рак. Повечето от тях се лекуват с радиация, а 70-80% развиват болезнен и инвалидизиращ страничен ефект, наречен тежък орален мукозит (СОМ). Докато някои лекарства са на разположение за лечение на СОМ след като се развие, никой не може да го предотврати. Но днес изследователите съобщават за ново лекарство, наречено GC4419, което изглежда, че прави точно това. Въпреки че все още е в клинични проучвания, то вече е определено от Американската администрация по храните и лекарствата като "пробивна терапия".

  Изследователите ще представят резултатите си днес на 256-то Национално събрание и изложение на Американското химическо дружество (АХД).
  "Това е вълнуващо публично да се докладва за структурата и синтеза на GC4419 за първи път", казва д-р Денис Р. Райли, ръководител на изследването. "Вярваме, че GC4419 има потенциала да се справи с важна медицинска нужда при лечението на раково болни, които са подложени на лъчева терапия и очакваме да започнем фаза 3 на GC4419 при пациенти с рак на главата и шията тази година".
  Орален мукозит (ОМ) е болезнено и проблемно усложнение при лечението на рак, особено лъчевата терапия, която разгражда епителните клетки, обвиващи устата. Пациентите, страдащи от ОМ, изпитват силна болка, възпаление, улцерация и кървене. Повечето пациенти, които получават химиотерапия, развиват СОМ, както е определено от Световната здравна организация като степен 3 или 4 на ОМ. В най-тежките случаи пациентите не могат да поглъщат или консумират течности или твърди храни, често водещи до използването на храносмилателни епруветки и наркотични аналгетици. Пациентите също са податливи на инфекции, които могат да доведат до хоспитализация.

 • lung cancer okРакът на белите дробове е водеща причина за предотвратима ракова смърт. Заболяване от сложен произход, ракът на белите дробове обикновено се счита за резултат от ефектите на пушенето и от множество генетични варианти. Един от тези генетични компоненти, хромозом, наречен 15q25.1, преди е бил идентифициран като водещ повлиятел на податливостта към рак на белия дроб, поведението при пушене и никотиновата зависимост. Въпреки това, предишно проучване не е изследвало механизмите на този оловен агент или е документирало пътищата на чувствителност, които позволяват на тази хромозома да променя развитието на заболяването.

   Изследователски екип, ръководен от д-р Ксуеми Джи научен сътрудник в катедрата по биомедицинска наука в Dirmouth's Geisel School of Medicine, помогна за решаването на този централен проблем. Екипът идентифицира два основни пътя, включващи механизма, чрез който локусът на хромозомата 15q25.1 повлиява риска от рак на белия дроб. Първият път е на взаимодействие в нервната система, който е свързан с никотиновата зависимост. Другият път може да контролира ключовите компоненти в много биологични процеси, като транспортиране на хранителни вещества и йони, и човешката имунна система.

 • cancer genes okВ грандиозно ново проучване изследователи от университета в Копенхаген са открили метод за диагностициране на широк спектър от ракови заболявания в ранните им стадии чрез използване на конкретен протеин на маларията, който се придържа към раковите клетки в кръвните проби. Изследователите се надяват, че този метод може да се използва в прогнозите за рак в близко бъдеще.

  Всяка година ракът убива приблизително девет милиона души по света и ранната диагностика е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляване. Сега изследователи от Факултета по здравни и медицински науки в Копенхагенския университет излязоха с нов метод за диагностициране на рака в ранните му стадии при хора чрез протеин на маларията - VAR2CSA - който се придържа към раковите клетки. Всички учени трябва да определят дали човек има рак или не е кръвна проба.
  "Разработихме метод, при който вземаме кръвна проба и с голяма чувствителност и специфичност, ние можем да извлечем отделни ракови клетки от кръвта. Ние хващаме раковите клетки в по-голям брой от съществуващите методи, което предлага възможност да откриете рак по-рано и по този начин да се подобри резултата. Можете да използвате този метод, за да диагностицирате при много случаи, тъй като той не зависи от вида на рака.В момента открихме различни видове ракови клетки в кръвни проби. И ако има ракова клетка в кръвта ви имате тумор някъде в тялото си ", казва професор Али Саланти от Катедрата по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването, което току-що бе публикувано в научното списание Nature Communications.

 • brain cancer illustration okАгресивни мозъчни туморни клетки, взети от пациенти, се самоунищожават след излагане на химикал в лабораторни тестове, показват изследователи.

  Изследването може да бъде първата стъпка в борбата с раковите заболявания като глиобластома. Проучването, ръководено от Университета в Лийдс, открива, че синтетичния химикал, наречен KHS101, е в състояние да намали енергийния източник на туморни клетки от глиобластома, което води до смъртта на клетките.
  Публикувано в Science Translational Medicine, изследването представлява важна стъпка напред в борбата с тази болест, която е един от най-смъртоносните ракови заболявания, като петгодишната честота на оцеляване е по-малка от пет процента.
  Над 2 000 души всяка година се диагностицират с глиобластом във Великобритания и наскоро беше обсъдено в Парламента като болест, която спешно изисква подобрения в лечебните възможности.
  Първоначално финансиран от Съвета за медицински изследвания, новото проучване показа обещаващи резултати, които могат да доведат до разработването на терапия за борба с рака на мозъка в следващите години.

 • dnk okПреди повече от 100 години германският лауреат на Нобелова награда Пол Ерлих популяризира концепцията за "магически куршум" - метод, който клиницистите може един ден да използват за прицелване на нахлуващи микроби, без да навредят на други части на тялото. Въпреки че химиотерапиите са били много полезни като целенасочени лечения за рак, нежеланите странични ефекти все още вредят на пациентите. Сега изследователи от Университета на Мисури демонстрираха, че специализирани наноструктури на базата на нуклеинови киселини могат да се използват за прицелване на ракови клетки, докато се заобикалят нормалните клетки.

  "Повечето терапевтични лекарства не са в състояние да разграничат раковите клетки от здрави клетки", казва Дейвид Порчани, постдокторант в лабораторията на Доналд Бърк в Центъра за науки за живота. Те убиват както клетъчните популации (здрави и злокачествени), така и лечението може да има по-тежки странични ефекти от самия рак в краткосрочен план. Разработваме "умни" молекули, които могат да се свързват с рецептори, които се намират на повърхността на рака клетки, като по този начин представляват рак подпис. Идеята е да се използват тези интелигентни молекули като носители за доставка на химиотерапевтични лекарства или диагностика. "

 • kidney cancerOKПървият атлас от човешки бъбречни клетки

  В първия експеримент от този вид, учените са разкрили точната идентичност на раковите клетки от най-честите ракови заболявания на бъбреците в детството и при възрастни. Изследователи от Института Уелком Сангер, Университета в Кеймбридж, Университета Нюкасъл и техните сътрудници показаха, че раковите клетки са версии на специфични здрави клетки от развиващите се бъбреци или бъбреците на възрастни.

  Публикувано в списанието “Наука“, това изследване може да доведе до разработването на напълно нови методи за лечение на ракови заболявания на бъбреците, които биха могли да накарат раковите клетки да се развиват по специфични начини в по-безопасни клетки.

  Ракът на бъбреците е седмият най-разпространен рак в Обединеното кралство с 12 500 нови случая през 2015 г., главно при възрастни с бъбречно-клетъчен карцином. Леченията за това включваха хирургия, химиотерапия и лъчетерапия.

 • a metastisi okТочните механизми за това как нарушената клетъчна функция се появява в клетки, отдалечени от първичния тумор на рака, остават област на текущите изследвания. Учените вече потвърдиха връзката между здрави туморни хибридни клетки и метастатични тумори за първи път при живи животни. В АПЛ Биоенжинерингобсъждат как са изследвали отделните хетерогенни профили на генната експресия, открити в човешките хибридни клетки и как хибридните клетки се появяват спонтанно в миши модели. В това изображение се прави анализ на йерархичния клъстеринг на генната експресия в туморни клетки (вляво), хибридни клетки (център) и нормални миши тъкани (вдясно), когато се сравнява със средната експресия на всички гени на дисплея.

  Метастазата или образуването на вторични тумори е водещ фактор за преобладаващата част от смъртните случаи, свързани с рака. Точните механизми за това как нарушената клетъчна функция се появява в клетки, отдалечени от първичния тумор на рака, остават област на текущите изследвания. Новата разработка изглежда обяснява една вековна хипотеза за това как ракът формира хибриди в тялото, което води до метастази.
  Изследователи от Университета в Минесота потвърдиха връзката между здрави туморни хибридни клетки и метастатични тумори за първи път при живи животни. В АПЛ Биоенжинеринг, от AIP Publishing, екипът обсъжда как те изследват различни, хетерогенни профили на генната експресия, открити в човешките хибридни клетки и как хибридните клетки спонтанно се появяват в миши модели.

 • liver okИзследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на Сингапур (ИРС) в Националния университет в Сингапур (НУС), разработи ново пептидно лекарство наречено FFW, което потенциално би могло да спре развитието на хепатоцелуларен карцином или първичен рак на черния дроб. Това забележително откритие отваря врата за по-ефективно лечение на рак на черния дроб с по-малко странични ефекти.

  Международният екип включва изследователи от Бригамската и женската болница в Харвардското медицинско училище, катедрата по биологични науки към НУС, както и Агенцията за наука, технологии и изследвания.
  HCC е бързо растящ рак на черния дроб и пациентите обикновено преживяват 11 месеца след диагностицирането. HCC представлява над 90% от всички ракови заболявания на черния дроб и представлява сериозен проблем за общественото здраве в Азиатско-тихоокеанския регион. Главното лечение от първа линия за НСС е лекарството Сорафениб, което има неблагоприятни странични ефекти и удължава преживяването само за три месеца. Липсата на ефективни алтернативи за лечение, съчетани с късно откритие, доведе до HCC да се превърне в втората водеща причина за смъртни случаи при рак в световен мащаб.
  SALL4 - протеин, свързан с туморния растеж - е бил широко изследван като прогнозен маркер и цел на лекарството за HCC и други видове рак като рак на белия дроб и левкемия. Той обикновено присъства в растящия зародиш, но е неактивен в тъканите на възрастни. При някои видове рак, като HCC, SALL4 се реактивира, което води до нарастване на туморите. Въпреки това, SALL4 преди това е класифициран като "неприложима цел".

 • radiotherapy new OKДа победиш рака е състезание срещу времето. Разработването на планове за лъчева терапия - индивидуализирани карти, които помагат на лекарите да определят къде да облъчват туморите - могат да отнемат дни. Сега инженерният изследовател Аарон Байберр е разработил софтуер за автоматизация, който има за цел да намали времето до няколко часа.

  Той и неговият екип в Университета в Торонто (УТ(, катедра "Машиностроене и индустриално инженерство", включително Джъстин Бутилиър, професор Тимоти Чан и професор Андреа Макнивен от Медицински факултет на УТ, разглеждат дизайна на лъчевата терапия като сложен, но решаващ, - проблем с оптимизацията.
  Техният софтуер използва изкуствен интелект (ИИ) за извличане на исторически данни за лъчева терапия. Тази информация се прилага към двигател за оптимизация за разработване на планове за лечение. Изследователите са приложили този софтуер в своето проучване на 217 пациенти с рак на гърлото, които също са получили лечение, разработено по конвенционални методи.
  Терапиите, генерирани от ИИ на Байберр, постигат сравними резултати с традиционните планирани лечения на пациентите. - и го направи в рамките на 20 минути. Изследователите наскоро публикуваха своите открития в списание Медицинската физика.
  "Има и други двигатели за оптимизация на ИИ, които са разработени. Идеята зад нашата е, че тя имитира по-близко до сегашната най-добра клинична практика", казва Байбер.

 • corruptionОнкоболни чакат почти два месеца лечение с кибернож в пловдивска болница. Апаратът, за който са похарчени около 12 милиона лева, не работи. За ремонта му отговаря фирма, спечелила търга за доставка през 2015 г.
  Обществената поръчка е за доставката на два апарата за лечение на онкоболни. Обявена е в началото на 2015 година.
  Единият апарат е за Онкологията в София, а другият – въпросният кибернож – за университетската болница "Св. Георги" в Пловдив на обща стойност близо 20 милиона лева с ДДС.
  Явява се един кандидат – „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ”, създаден година и половина преди обявяването на поръчката.

 • radiotherapy1В началото на февруари, министерството на здравеопазването прие наредба номер 2 за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване. С аргумента, че се транспонира Директива 2013/59 на Евроатом, в преходните и залючителнни разпоредби на нормативния акт е записано, че занапред за лъчелечение ще се дава разрешение само за фабрично нова апаратура. По смисъла на наредбата, фабрично нова е тази апаратура, при която от датата на производството до дата на пускането в експлоатация са изминали не повече от две години и се поставя за пръв път. Всеки който е имал вземане даване с АЯР и НЦРРЗ знае, че пускането в експлоатация на един линеен ускорител с проектиране, изграждане на бункер и всички разрешителни отнема повече от две години, сиреч като дойде време за пускане и най-новият апарат ще е на повече от две години. Не в това обаче е проблема.