NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:20 EEST, Sep 21, 2018

Трансплантация

 • transplantОКТрима европейци са починали от рак, след като са получили органи от един донор. Четирима пациенти заболели от рак на гърдата години след трансплантацията, като трима от тях вече са починали. Донорът е 53-годишна жена, починала от инсулт през 2007 г., съобщава Си Ен Ен, цитирана от 24 часа. На реципиентите са били присадени нейните бъбреци, бял и черен дроб и сърце. Четвъртият заболял е оцелял след премахване на трансплантирания бъбрек и продължително лечение.

 • bel transplantПациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. Поради административни пречки, 29-годишният Адриян Петков, който се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, не може да бъде опериран в чужбина. Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриян живее от 5-годишен, разказват от Bulgaria ON AIR. Състоянието му се влошава драстично преди месеци. Тогава той разбира, че трансплантацията, от която се нуждае, е неотложна.

 • m.hristovД-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ). Христов е лекар, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“. През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София. Д-р Михаил Христов е заемал позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. беше назначен от служебния кабинет за Директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и едновременно с това стана и председател на Надзорния съвет на НЗОК.
  Новото Правителство направи смени както в ИАМО, така и в НС на НЗОК.

 • simeonovaЗабавянето на белодробните трансплантации е сред причините за оставката на директора на Aгенцията по трансплантациите. Това стана ясно от думите на Марияна Симеонова ден след като тя за втори път депозира оставката си. Подобни трансплантации у нас не се правят.   
  До миналата година България е имала договор с болница във Виена, но той не е подновен.   
  Симеонова обясни, че през 2017 г. е получила разпореждане от здравното министерство да търси алтернативни оферти. Днес тя определи решението като грешка, която е довела до забавяне от повече от половин година за чакащите 16 души за трансплантация.
  „Ако знаех, че толкова дълго ще чакам щях да подпиша този договор, въпреки че ще означава обвинения и вероятно уволнение”, посочи Симеонова.  

 • simeonova1Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие.
  В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.
  Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/, съобщиха от МЗ. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие.
  В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.
  Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

 • transplantОКСъставът на клетките изглежда предизвиква отхвърляне на кожни присадки, но предварителната обработка на органите може да има положителни последици за трансплантациите

  Когато става въпрос за отхвърляне на трансплантация, някои органи са далеч по-трудни от други. Някои трансплантируеми органи, като черния дроб, лесно се приемат от имунната система на реципиента, като рядко предизвикват имунен отговор и отхвърляне. Но кожата е много различна материя: Кожните присадки имат висока степен на отхвърляне по неизвестни причини.
  Изследователите от Бригамската и женската болница (БЖБ) разбраха защо се надяват да се възползват от нови биологични прозрения не само да обяснят защо трансплантите на кожата провокират имунната система, но и какви лечения могат да се дадат на орган преди трансплантацията, за да се намали вероятността от отхвърляне. Техните открития, които имат отражение върху бъдещето на лицевата трансплантация, са публикувани в списание Nature Communications.
  "Нашата работа в лабораторията се ръководи от клинично наблюдение", казва ЛеонардоРиела, дм, медицински директор на програмата за съдова трансплантация на съдови съставни тъкани в БЖБ. "Кожните присадки имат такава висока степен на отхвърляне в сравнение с други органи. Искахме да разберем защо."

 • transplantaziaВтора чернодробна трансплантация от началото на годината е била извършена във ВМА. Донор станал 53-годишен мъж с мозъчна смърт, установена в МОБАЛ Д-р Ст. Черкезов АД във Велико Търново. Донорът е имал мозъчен кръвоизлив.
  Органите са били пренесени до София от Велико Търново с военен самолет. Трансплантацията е извършена от екипа на доц. Васил Михайлов, доц. Иван Василевски и д-р Радослав Костадинов. Пациентът е в добро състояние, контактен и адекватен, казал днес пред медиите проф. Никола Владов.
  Това е осмата трансплантация на черен дроб от началото на годината, 7 от които са от трупен донор. Извършени са и 14 трансплантации на бъбрек (3 от жив донор) и 4 на сърце. През 2017 година са били извършени 40 трансплантации на бъбрек и 12 на черен дорб. През 2014 година съответно 56 бъбречни и 19 чернодробни.

 • simeonovaБроят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган е около 1100 - 1150 души, като най-много са тези, които имат нужда от нов бъбрек - близо 950 човека. Това съобщи днес във Варна началникът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова, която участва в церемония по награждаване на медици от Спешна помощ, организирана от пациентски организации "Заедно с теб".

 • simeonovaМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова. Това стана ясно по време на среща на протестиращите, чакащи белодробни трансплантации със заместник-министър Жени Начева и самата д-р Симеонова в здравното министерство, съобщават от БНР. Планираният протест на трансплантирани пациенти под мотото "Здравен емигрант-2" и в подкрепа на д-р Симеонова продължи около половин час, тъй като протестиращите бяха поканени в Министерството на здравеопазването, за да разговарят със самата д-р Симеонова и със заместник-министъра Жени Начева.

 • TambuevПървият белодробно трансплантиран българин Стефан Тамбуев гостува в предаването „Хоризонт до обед“ 5 години след трансплантацията си.
  „Много интересно е, че когато човек изпадне в една такава ситуация, когато трябва да направи необходимите неща, за да продължи да живее, изведнъж светът към него става добър, приветлив и отзивчив. Аз се сблъсках с едно такова отношение и смея да твърдя, че наистина светът не е така лош, както изглежда на първа страница от вестниците и водещите новини на телевизията“, сподели той.

 • transplantaziaДоц. Жанет Мазгалова - медицински директор на една от най-големите тъканни банки у нас, коментира в интервю за "Хоризонт" и предаването „Преди всички“, че Законът за трансплантации и наредбите към него трябва да се актуализират, за да има повече донорски ситуации. Тя посочи, че са работили добре с подалата оставка д-р Марияна Симеонова, но имат някои препоръки към Изпълнителната агенция по трансплантация, като това тя да започне да упражнява контрол върху клетъчните терапии посредством стволовите клетки. Доц. Мазгалова очаква още по-добра колаборация в областта и на трупното, тъканното и клетъчното донорство. Според нея Законът за трансплантации трябва да се промени.

 • simeonovaДиректорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова вероятно е подала оставка. Няма официална информация за това на Интернет страницата на агенцията, нито на тази на министерството на здравеопазването. за новината съдим от прессъобщение на сайта на пациентски организации „Заедно с теб“, които заявяват в него, че са „категорично против оставката на д-р Мариана Симеонова, като изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ).”

 • transplantaziaМного хора отиват в чужбина за по-добър начин на живот, има обаче и немалко българи, за които чужбина се оказва единствения начин за живот изобщо. Терминът „здравей емигрант“ е сравнително нов, а оказва се има и друг – „здравен туризъм“, разказва NOVA.
  През седмицата пред здравното министерство в София се раздаваха символични еднопосочни билети за Европа.
  Чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти обясниха, че са на път да напуснат България  като единствена алтернатива да останат живи. Изтеглени от децата си в чужбина, за да получават здрави грижи там, оказва се са и много пенсионери.

 • vdovizaВъв вторник с протест пред здравното министерство излязоха хората, които имат нужда от белодробна трансплантация, но продължават да чакат заради липсата на действащ договор за трансплантации в чужбина. Към момента 16 души спешно се нуждаят от бял дроб. Вече има и няколко случая на хора, които така и не дочакват животоспасяващата операция. Един от тях е Георги Хрисимов, чиято съпруга Христина в търсене на справедливост преди месеци поведе и съдебна битка срещу министерството. Още тогава здравните власти ѝ обещаха проверка и се ангажираха да изготвят доклад дали е имало нарушения.

 • transplantaziaОрганите на 30-годишен мъж, който се простреля в Бургас, ще бъдат дарени на трима души. Решението взеха неговите близки, съобщават от БНР. 30-годишният Александър се простреля в неделя вечерта, когато заедно с приятели празнували рожден ден. Мъжът бе открит в безпомощно състояние с огнестрелна рана в главата в подземния паркинг на кооперацията, в която е живеел с приятелката си. В жилището му беше намерена предсмъртна бележка.
  Органите му - бъбреци и черен дроб, са транспортирани вчера от бургаската болница и трансплантирани в столицата на двама души, избрани между шестима кандидати. Това са мъже на 48 години от Годеч и на 52 години от Петрич. И двамата са на хемодиализа от 2016 г. В момента те се възстановяват в реанимация. Състоянието им е стабилно. Черният дроб е приготвен за трансплантация в Университетската болница "Лозенец".

 • transpl29-годишният Адриан Петков е с муковисцидоза и има нужда от трансплантация на бял дроб. Живее с кислородна бутилка, всеки месец е на антибиотици и периодично изпада в кома. Проблемите му са открити, още когато е на 5 години. Такива трансплантации обаче не се правят у нас.
  Чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации. Преди две години България е имала с Австрия по линия на „Евротрансплант”.

 • МариноваД-р Сибила Маринова беше отличена с приза „Достойните българи” в сферата на здравеопазването. Тя е от Велико Търново и е началник на интензивното отделение в областната болница "Д-р Ст. Черкезов". Д-р Маринова беше отличена заради усилията си да популяризира донорството. Една крехка жена с тежка професия. От Nova TV разказват за един обикновен работен ден в интензивното отделение на великотърновската болница, който започва с борба за живота на пациент.

 • бъбрекЖените са по-щедри при даряването на бъбрек на партньора, като това им се случва 5-6 пъти по-често, отколкото на мъжете, съобщава Франс прес. БТА цитира агенцията за международно проучване на здравни нефрологични организации. Медията припомня, че Международният ден на жената и Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания се отбелязват на една и съща дата - 8 март.

 • Изследователите на Джон Хопкинс използват лекарства, които лекуват инфекциозни чернодробни заболявания, за да помогнат на пациентите на диализа

  Изследователи от Джон Хопкин са измислили начин да лекуват бъбреците, заразени с хепатит С, което би им позволило да бъдат използвани за диализни пациенти, които отчаяно се нуждаят от трансплантация.
  В малко проучване 10 пациенти с бъбречни заболявания са лекувани преди трансплантационна операция с антивирусно лекарство, което предотвратява възпроизвеждането на хепатит С в организма и продължава да получава лечение за 12 седмици след трансплантацията, според д-р Нираж Десаи, директор на бъбречните трансплантации в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

 • операция41-годишна пациентка с мозъчна смърт вследствие на мозъчна хеморагия даде надежда за по-добър живот на двама пациенти на диализно лечение в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от лечебното заведение. Донорската ситуация е възникнала във ВМА, а реципиенти на бъбреците са Д. М. от Бургас на 55 г. и Д. Й. на 61 г. от Шумен. След интервенциите трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.