NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:10 EET, Nov 14, 2018

Трансплантация

 • M SimeonovaПациенти, чакащи за белодробни трансплантации вече починаха, а близките им ще съдят държавата. Такъв е случаят с Адриан Петков, който близо година е бил в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб. В момента 15 души чакат за белодробната трансплантация. Договорът с болницата в Австрия още не е подновен, но започват преговори с чуждестранни експерти, които да обучават български лекари за извършване на белодробни трансплантации у нас.
  „Ние трябва да развиваме тази програма. Имаме лекарите, въпросът е на организация, защото в една болница трябва да имаме всички звена за да бъде всичко от-до. Но това не означава, че хората, които чакат в момента, трябва да бъдат оставени без друг шанс", каза бившият шеф на Агенцията по трансплантации - Мариана Симеоонова в предаването „Тази сутрин” по bTV.
  Смъртта на трима души предизвика остра обществена реакция. От близките на починалите бяха отправени обвинения както към Министерството на здравеопазването, така и към Агенцията по трансплантации.

 • k.ananiev neofitМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска св. митрополия.
  Министър Ананиев отправи молба към Светейшия патриарх за това Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.
  По време на срещата стана въпрос за ситуацията, пред която е изправена страната ни по отношение на липсата на достатъчно донори. Министър Ананиев уточни още, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, заяви министър Ананиев и посочи, че трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

 • experti donorТрябва да се засилят регулаторните функции на Агенцията по трансплантации. Това мнение споделиха доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов в предаването „Тази сутрин” по bTV. Доц. Михайлов обясни, че в България честотата на донорството все още е под средната за Европа.
  „Трябва да се засилят регулаторните функции на Агенцията по трансплантации и тя да може да осъществява контрол на всички пациенти с мозъчна смърт и да се търсят активно донори“, посочи и доц. Ивелин Такоров.

 • M Hristov 29.1015 пациенти чакат за трансплантация на бял дроб в България, като държавата засега не може да им осигури спасение нито у нас, нито в чужбина. Трима си отидоха в рамките на две седмици. Д-р Михаил Христов, директор на ИАТ коментира в ефира на БНТ, че и в момента продължаваме да сме асоцииран член към Евротрансплант. Той заяви, че предстои разговор с центъра в Хановер.

 • Hristov IATВъзстановяването на връзките с болницата във Виена е задача №1, каним специалисти от Рим и Хановер - трябва да имаме резервен вариант за болните. Това заяви д-р Михаил Христов - новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация в интервю за вестник 24 часа. Той обясни още, че ще лицензират два центъра за следоперационна рехабилитация и там ще има подготвени екипи.

 • transplantaziaСредствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България. Това заяви пред "Хоризонт" доц. Марин Георгиев - национален консултант по урология и председател на Българското урологично дружество.
  "Донорските бази, където всъщност донорите се идентифицират и където се кондиционират, там е изключително важно да се обърне внимание на финансирането, изключително недостатъчно по отношение на тази денонощна работа на екипите. Някаква сума се отделя на болницата за това, че те са идентифицирали и са кондиционирали донор и вече от тези средства, да кажем, за нас 20 000 лева се дават за извършване на бъбречна трансплантация, от които по закон 20% всъщност са за допълнително материално стимулиране на персонала", обясни той.

 • M NenkovНастъпват драстични промени в здравеопазването. Те са свързани с бюджета на здравната каса, както и със Закона за лечебните заведения. Фондът за лечение на деца ще бъде закрит, а работата му ще бъде поета от НЗОК. Тя ще отговаря и за трансплантациите, както и за лечението в чужбина.
  "Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине", заяви по Nova TV бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.
  Според него въпросът е колко ефективен би бил този нов мегаорган. Той добави, че няма нищо общо между функциите на Агенцията по трансплантациите и Агенция "Медицински одит". Експертът подкрепи засилването на контрола над здравната система.

 • MHristovДвама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Постигната е уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари. Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена.
  „Когато подпишем споразумение, ще има две възможности – нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас”, обясни д-р Христов.

 • transpl child hepar4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. Клиника в германския град Хамбург е готова да приеме детето и гарантира 96% успеваемост.
  Документи за трансплантацията на момиченцето са подадени във Фонда за лечение на деца на 20 август. Фондът иска мнението на консилиум, който на 10 октомври взима решение, че Таня може да бъде трансплантирана в България.
  Майката – Петя Тенева, е притеснена, защото деца с подобна диагноза досега не са трансплантирани у нас. Препоръката на лекуващите лекари е детето да бъде оперирано в чужбина. Не се знае кой е присъствал на този консилиум, лекуващите лекари не са били поканени.
  „Едва от две години успяват да дигностицират това заболяване у нас, за какъв опит говорим. Не искам детето ми да бъде опитен заек”, казва Петя Танева.   

 • VladovТрима нуждаещи се от белодробна трансплантация починаха само за последните 2 седмици. Тази операция не се извършва в България, а болните не могат да я получат и в чужбина. Магдалена Стоянова е майка на 2 деца. Животът ѝ може да продължи само с трансплантация на бял дроб, разказват от Nova TV. През 2007 г. тя е диагностицирана с муковисцидоза. Семейството търси начин за лечение в чужбина. Във Виена ѝ е отказана операция, защото според лекарите тя трябва да е в по-тежко състояние. Докато чака трансплантация, животът ѝ преминава в постоянни престои в болница. В България няма специалисти, които да извършват тази операция, няма и достатъчно донори.

 • BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

 • sreshta MSЗдравният министър Кирил Ананиев заяви на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и семейството на Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, че ще се проведе кампания за насърчаване на донорството, защото без донори няма как да успеем.
  „Свързал съм се с колеги - министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещават методическа помощ за обучаването на наши екипи и съдействие за създаването на условия за белодробни трансплантации у нас. Без донори България няма как да успее. За да станем пълноправен член на Евротрансплант годишно трябва да имаме 70 донора, а в момента имаме под 10“, каза Кирил Ананиев и уточни, че едва след като страната ни отговори на това условие, българските пациенти могат да бъдат лекувани в европейски трансплантационни центрове, като реалистичният срок това да се случи е две-три години", коментира той и допълни, че е разпоредил да се направи регистър на хората, които имат нужда от трансплантация на бял дроб.

 • katastrБаща, чийто син загина, блъснат на тротоар в Горна Оряховица, все още не е изгубил надеждата си за справедливост. Инцидентът е от преди една година, но Янко Енев решава да пази мълчание, докато съдът не излезе с решение, вярвайки на институциите и имайки доверие на държавата и съдебната система. Преди дни окръжният съд във Велико Търново реши – само условна присъда от 3 г. за извършителя, при максимална от 15 г.
  Петък – 13-ти октомври 2017 г. Часът е около полунощ. Двама мъже на 20 и 40 г. се прибират към домовете си по тротоара на главна улица в Горна Оряховица, когато ги връхлита лек автомобил, управляван от 18-годишен шофьор с книжка от един месец, припомнят от Nova TV. На място е убит 40-годишният Димитър. В кома изпада 20-годишният Красимир.

 • belodr bTVТодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония”, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че 15 души у нас са в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб, а единственият им шанс е в емиграция. Според него здравните власти нищо не правят по този проблем, а има само говорене.
  „Причината е в това, че тези хора са само в българската листа на чакащите, а не в международна. Проблемът е в затруднената комуникация между Министерството на здравеопазването и чужди клиники”, обясни Мангъров.

 • tramsplant vma discВ Световния ден на донорството лекари настояха за промяна в закона, която да улесни трансплантациите. Според медици, всеки трябва да може да заявява, че желае да бъде донор. България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа.
  Мотористи от най-голямата мотоорганизация в България "София райдърс" и водещи експерти от Военно-медицинска академия организираха информационна кампания, с която обясниха - какво е да дадеш втори живот някому.
  В България в момента 1140 души имат нужда от животоспасяваща трансплантация. Осъществените интервенции тази година са едва 32, показват данните на Агенцията по трансплантация. Десетки шансове да бъде спасени човешки животи са загубени заради несъвършеното законодателство, според д-р Сибила Маринова. Според българския закон, приживе човек може да заяви само своето несъгласие, тоест да заяви отказ, като презумпцията на закона е, че ако не сте отишли изрично да заявите това несъгласие, то сте съгласен. Но има и друго, което е написано в закона, че решението в крайна сметка взимат близките.

 • transplantОКДиректорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов заяви, че българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники , защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант.
  ,,Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. "Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи'', обясни Христов.

 • Hristov IATЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви в събота на брифинг в здравното министерство, че от близо месец работят по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея.
  „За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация“, каза той.
  Д-р Пенков подчерта, че младият мъж е трябвало да пътува до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за възможностите за трансплантация при неговото състояние. Българските лекари са посочили, че трансплантация е била невъзможна поради наличие на редица противопоказания.

 • blizki pazientСемейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, ще водят битка и за съдбата на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб. Близките на младия мъж заявиха пред bTV, че са били „нагло и безочливо излъгани от държавата”. Решени са също да доведат битката докрай в Европейския съд по правата на човека.
  „Обещал съм на брат ми, че останалите, които чакат трансплантация, няма да минат по същия път, по който мина той. Ще създадем кауза, с която да защитаваме правата на тези хора, защото вярваме, че всеки има правото да се излекува и да живее”, категоричен е братът на Адриан – Алберт Петков.

 • transplantazia29-годишният Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, е починал в болница Лозенец в София. Новината беше съобщена на извънреден брифинг в здравното министерство. Петков страдаше от муковисцидоза - рядко заболяване, заради което се нуждаеше от спешна трансплантация на бял дроб. Този вид трансплантации не се прави в България, а болници в чужбина отказват да приемат български пациенти, поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена. Такова е имало, допреди година и половина.
  Дотогава тези пациенти се оперираха в болница в Австрия, ако имаше подходящ донор. След това договорът изтече. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България. Проблемът стана причина директорът на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова да подаде оставка. Оттогава насам болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство.

 • hirurzi transplБългария остава на последно място по брой донори на един милион души население, но това е организационен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на БНТ водещите трансплантационни хирурзи от ВМА проф. Никола Владов и доц. Ивелин Такоров.
  „България все още е на последно място по брой донори на 1 млн. души и в бъдеще това едва ли ще се промени. Донорството е функция на цялостната система на здравеопазването, а тя не е в особено добро състояние“, изтъкна проф. Никола Владов, началник на клиниката но чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА.