NSVOK top banner

Вход

Трансплантация

 • ANaniev parlam.kontrolУ нас е приложим испанският модел на организация на трансплантациите, защото не изисква голям финансов ресурс, притеснения буди фактът, че в 20% от случаите има отказ за даряване от страна ни близките, подчерта той

  С пълно единодушие, с гласовете на всички 144 присъстващите в пленарна зала депутати, днес Народното събрание задължи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев до 1 април 2019 г. да предостави анализ на трансплантационните дейности, план за действие за промяната във финансирането им и план за действие с конкретни задачи, с който България да стане член на Евротрансплант.

  Също така в този срок министър Ананиев трябва да представи на парламента и Национална

 • DJIHAN Около 2 милиона души по света очакват трансплантация на орган, голяма част от тях не успяват да дочакат този момент.

  Турция пък се оказа лидер в операциите, които даряват втори живот на пациенти, въпреки че и там много хора отказват даряването на орган по различни причини или от липса на информираност.

  ,,Загубих ръцете си при трудова злополука, а имах бебе на шест месеца. Не можех да я прегърна, да я докосна'', така започва изповедта си Джихан пред Bulgaria ON AIR.

  Но надеждата се заражда, когато разбра, че може да се сдобие с ръце от трупен донор.

  Операцията е извършена от турски екип, чийто

 • heparИзследвания на Медицинския университет в Питсбърг върху животни и тъкани на пациенти идентифицирали нови възможности за употреба на лекарства, които се използват за имуномодулация и потискане на реакцията на отхвърляне на транспланта. Те установили, че същите могат да се пренастроят и използват за лечение на някои видове рак на черния дроб.

  "Това, което открихме е, че ракът на черния дроб със специфична мутация в β-катенин гена е чувствителен на Рапамицин, лекарство което се използва за потискане на реакцията на отхвърляне при трансплантанта", казва Сатаршан Монга, професор по патология и основател и директор на Pittsburgh Liver Research Center в Медицинския факултет на Питсбърг и автор на изследването, публикувано в Cell Metabolism. "Смятаме, че това ни дава нов подход за разработване на терапии за някои форми на рак на черния дроб, които често са много резистентни на лечението."

 • 54460.w470Група от 64 народни представители от „БСП за България“ е внесла проект за решение, с което се предлага на Народното събрание да възложи на министъра на здравеопазването в срок до 01 април г. да представи в парламента: анализ на трансплантационната дейност в България, текущо състояние, проблеми, перспективи, както и план за действие с разписани ĸoнĸpeтни задачи, за да стане Република България пълноправен член на „Евротрансплант“.

  Това съобщи днес по време на парламентарния контрол председателстващата заседанието д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание.

  Левите депутати настояват министър Кирил Ананиев да представи национална програма за промоция на дарителството на органи, клетки и кръвни продукти, изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и осъвременен стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

 • ananiev parlamentБроят на очакващите трансплантация у нас остава висок, докато броят на донорите се запазва нисък.Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на група депутати от „БСП за България“ за състоянието и преспективите на трансплантациите у нас. По информация от Изпълнителната агенция по трансплантациите към 2 януари т.г. 1039 са чакащите за трансплантация на бъбрек, 47 – на черен дроб, 447 – на сърце, 15 – на бял дроб и 11 – на панкреас, каза здравният министър.

  Той посочи, че работна група към здравното министерство подготвя Национална програма по донорство за периода 2019 - 2023 с план за действие. Документът ще бъде готов до края на февруари и след консултации с медицинската общност и с пациентските организации в програмата ще бъдат разписани всички дейности, насочени към устойчиво развитие на донорството и трансплантациите у нас.

 • AnanievФилиалът на "Спешна помощ" в Горна Оряховица вече ще бъде с 24–часова физическа охрана, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти във гр. Варна по повод нападението над фелдшер през миналата седмица. „Не мога да си обясня как могат да бъдат атакувани медици, които помагат на хора, изпаднали в тежко здравословно състояние.

  Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е деяние, което не трябва да се случва повече“, коментира Ананиев и отново осъди посегателствата спрямо медицински специалисти, като изрази надежда прокуратурата да действа бързо и ефективно в такива случаи. За да бъде подобрена сигурността на спешните медици, новите линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони, увери министър Ананиев.

 • b.penkovПри случая с починалото бебе в Плевен има недооценка на състоянието, има пропуски. Това каза зам.-здравният министър Бойко Пенков в студиото на БТВ. В момента текат допълнителни проверки по случая.

  ,,Грипът е изключително тежко заболяване и не бива да се подценява. Води ди тежки състояния и хора с хронични заболявания, не могат да го преодолеят’’- апелира вниманието ни д-р Бойко Пенков.

 • j.nachevaМинистерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари мерки, с които ще бъдат прекратени злоупотреби при ТЕЛК решенията. Това каза в студиото на БНТ заместник-министър Жени Начева. Тя обеща затягане на контрола в системата и по-стриктно събиране на информация за здравословното състояние на хората, кандидатстващи за инвалидна пенсия.

  На места системата на ТЕЛК работи много добре, на други места им изключения –определя Начева ,,Това което можем да направим е да намалим обхвана на нарушенията, които сме констатирали. Подготвяме промени в нормативната

 • operazia„Всяка година петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена. Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като нашите лекари преценят кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато наши лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации“. Това заяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след срещата с премиера Бойко Борисов и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко.

 • MS200 Важен ден за българите, които чакат за белодробна трансплантация. Премиерът Бойко Борисов и  здравният министър Кирил Ананиев ще се срещнат с професор Валтер Клепетко, ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена, в която да изтичането на договора между нашата страна и виенската болница през май 2017 година бяха трансплантирани успешно български пациенти, информира БНТ.

 • transpl pulmoТежко болни пациенти продължават да чакат трансплантация на бял дроб. След смъртта на двама пациенти през месец октомври, от Министерство на здравеопазването обещаха да се ангажират с проблема.
  Към днешна дата реални решения няма, а хората с белодробни заболявания се крепят на надеждата.
  10 месеца. Толкова време Адриан Петков чакаше да бъде опериран. Момчето страдаше от муковисцидоза и се нуждаеше от нов бял дроб. За съжаление така и не дочака трансплантация.

 • „Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и patriarhнеобходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван.”
  Така започва официалното изявление на Българската православна църква изразено по отношение на транплантациите на органи. Преди седмица, здравният министър Кирил Ананиев се обърна към Патриарх Максим с молба Църквата да подкрепи донорството и да призове вярващите да даряват своите органи.
  Според Синода, трансплантацията на органи не е в разрез с религиозните канони, ако са спазени две условия.

 • transplantationПарламентарната комисия по връзки с неправителствени организации и жалби на гражданите ще разгледат проблеми, свързани с трансплантациите и донорството в страната на своето заседание на 13.12.2018 г. (четвъртък) от 14.30 ч.
  За процеса на трансплантации у нас има всичко необходимо на пръв поглед.
  Имаме Закон и наредби, ммаме Стратегия и Национална програма.
  Имаме създадена Етична комисия към Министерския съвет, имаме създадена Изпълнителна агенция по трансплантация.
  Имаме правила за вземане на органи. Имаме определени лечебните заведения, които могат да вземат органи и тези, които могат да присаждат. Имаме определено заплащане на отделните дейности.

 • transpl pulmАко искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на д-р Тодор Мангъров от „Асоциация пулмонална хипертония” към българите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.
  Чакащи за трансплантация у нас бяха разочаровани от новината, че България предостави орган по линията на Евротрансплант на клиника във Виена.
  Сред тях е 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от нов бял дроб.
  „Д-р Христов (д-р Михаил Христов, директор на Агенцията по трансплантации) в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи. Настоявам за правото си на живот”, коментира младата жена.

 • uterusВ Бразилия се е родило първото бебе след присаждане на матка от починал донор, съобщава в статия общомедицинското научно списание "Лансет", цитирано от ДПА и Франс прес и публикувано в dir.bg.
  Здравото момиченце се е родило с цезарово сечение в Сао Пауло с тегло 2,5 кг на 15 декември 2017 г.
  Матката е била присадена през 2016 г. при продължила 10 часа операция на 32-годишна жена, страдаща от синдрома на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер, която се е родила без матка. След раждането на бебето матката е била извадена, за да може да се прекрати тежкото имунопотискащо лечение.
  Момиченцето е здраво и се развива нормално.

 • jeni nachevаНовата агенция за медицински надзор, която от догодина обединява дейностите на Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит, няма да бъде оглавена от досегашния директор д-р Михаил Христов. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-здравният министър Жени Начева, но не уточни кой ще е той. В рамките на 3 месеца трябва да стане и преструктурирането на ЦФЛД, който ще премине към НЗОК.
  Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Бюджетът на НЗОК касае всеки един от нас и е важно всички да са наясно с промените, които правим, а и медицинското съсловие. Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствмено от факта, че касата има невероятен, практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави-членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от ЦФЛД.

 • MZ sreshta donoriПроблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването им, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и кондиционирането на донорите бяха обсъдени на среща между ръководството на Министерството на здравеопазването, координаторите по донорство и директорите на многопрофилните болници с над 50% държавно участие, в които има разкрити донорски и трансплантационни центрове. Министър Ананиев запозна присъстващите с действията, предприети от министерството за насърчаване на донорството. В момента тече подготовка на Национална програма за донорството и Пътна карта към нея.

 • M SimeonovaПациенти, чакащи за белодробни трансплантации вече починаха, а близките им ще съдят държавата. Такъв е случаят с Адриан Петков, който близо година е бил в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб. В момента 15 души чакат за белодробната трансплантация. Договорът с болницата в Австрия още не е подновен, но започват преговори с чуждестранни експерти, които да обучават български лекари за извършване на белодробни трансплантации у нас.
  „Ние трябва да развиваме тази програма. Имаме лекарите, въпросът е на организация, защото в една болница трябва да имаме всички звена за да бъде всичко от-до. Но това не означава, че хората, които чакат в момента, трябва да бъдат оставени без друг шанс", каза бившият шеф на Агенцията по трансплантации - Мариана Симеоонова в предаването „Тази сутрин” по bTV.
  Смъртта на трима души предизвика остра обществена реакция. От близките на починалите бяха отправени обвинения както към Министерството на здравеопазването, така и към Агенцията по трансплантации.

 • k.ananiev neofitМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска св. митрополия.
  Министър Ананиев отправи молба към Светейшия патриарх за това Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.
  По време на срещата стана въпрос за ситуацията, пред която е изправена страната ни по отношение на липсата на достатъчно донори. Министър Ананиев уточни още, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, заяви министър Ананиев и посочи, че трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

 • experti donorТрябва да се засилят регулаторните функции на Агенцията по трансплантации. Това мнение споделиха доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов в предаването „Тази сутрин” по bTV. Доц. Михайлов обясни, че в България честотата на донорството все още е под средната за Европа.
  „Трябва да се засилят регулаторните функции на Агенцията по трансплантации и тя да може да осъществява контрол на всички пациенти с мозъчна смърт и да се търсят активно донори“, посочи и доц. Ивелин Такоров.