Сряда, Април 24, 2019

Трансплантация

 • 190415102242 1 540x360Принтираното сърце напълно съответства на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомичнитесвойства на пациента. Самото принтиране продължава 3 часа.

  "Това е първият път, когато някой успешно е проектирал и отпечатал цяло сърце, с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери", казва проф. Тал Двир от Училището по молекулярна клетъчна биология и биотехнология към ТАУ Център за нанонауки и нанотехнологии и Център за регенеративна биотехнология "Сагол", който ръководи изследването. 

 • b.penkovПървите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация са приети за изследвания в клиниката във Виена. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред журналисти, цитиран от БНР.

  Той припомни, че това стана възможно, след като в началото на годината беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български лекари във виенската болница.

 • agresiqПациент наби личната си лекарка в ДКЦ 18 в София, информира Нова телевизия. Ето разказът на д-р Антоанета Николова - Здравкова:

  На 22 март бях нападната от пациент, който наистина е тежко болен. Той е на 37 г., с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек.За пореден път му обясних, че не мога да го направя, защото за това нещо има специално оторизирани структури.

 • dokumentiПравителството прие днес Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, в която ще влязат Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация. С документа се регламентират дейността, структурата и организацията на работа в Изпълнителната агенция, съобщиха от правителствената пресслужба.

  В документга е разписан подробно контролният механизъм, който агенцията ще упражнява спрямо дейността на лечебните заведения. Предвижда се контролът да бъде завишен спрямо сегашния в качествено и количествено отношение.

 • transplantationБъбречните трансплантации в България не са на европейско ниво, каквото би следвало да имаме, казва началникът на Клиниката по нефрология в Александровска болница проф. Емил Паскалев по време на Пациентска академия за хора на хемодиализа и трансплантирани в Пампорово, цитиран от БНР. С вливането на Изпълнителната агенция по трансплантации и Агенцията по медицински одит в мегаагенция „Медицински надзор“ от 1-ви април броят на трансплантациите ще спадне още повече, прогнозира проф. Паскалев.
  Ани Карадимова е бъбречно трансплантирана преди 30 години в Гърция. Тя живее втори живот и дори ражда син, благодарение на това, че баща ѝ става донор.
  „На ранен стадий бъбречното заболяване няма никакви симптоми“, каза Ани и посочи, че първите симптоми се появяват, когато останат по-малко от 40% здрава бъбречна тъкан:

 • beaurocracyТакса от 2100 до 3700 лв. за одобрение на дейността или промяна в нея ще трябва да плащат лечебните заведения за болнична помощ, същото се отнася и за Комплексните онкологични центрове - КОЦ, центровете за психично здраве и за кожно-венерически заболявания, като ще се взима предвид броя на структурите по отделни медицински специалности (клиники, отделения, лаборатории).

  Това предвижда проект на Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Документът е публикуван на електронната страница на здравното министерство за обществено объсждане, което ще продължи до 14 април т.г.Един от аргументите за повишението, които изтъква здравният министър Кирил Ананиев в доклада си до Министерски съвет е обстоятелството, че тарифата не е променяна от 2011 г.

 • laborСредствата, които ще отчитат лечебните заведения в разходите за дейности по трансплантация ще включват и разходите за труд. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването за обстоятелствата и данните, които се вписват в регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация, редът за вписване и ползване на информацията. Новата наредба е публикувана на електронната страница на здравното министерство за обществено обсъждане, което ще продължи до 5 април т.г.

 • ANaniev parlam.kontrolУ нас е приложим испанският модел на организация на трансплантациите, защото не изисква голям финансов ресурс, притеснения буди фактът, че в 20% от случаите има отказ за даряване от страна ни близките, подчерта той

  С пълно единодушие, с гласовете на всички 144 присъстващите в пленарна зала депутати, днес Народното събрание задължи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев до 1 април 2019 г. да предостави анализ на трансплантационните дейности, план за действие за промяната във финансирането им и план за действие с конкретни задачи, с който България да стане член на Евротрансплант.

  Също така в този срок министър Ананиев трябва да представи на парламента и Национална

 • DJIHAN Около 2 милиона души по света очакват трансплантация на орган, голяма част от тях не успяват да дочакат този момент.

  Турция пък се оказа лидер в операциите, които даряват втори живот на пациенти, въпреки че и там много хора отказват даряването на орган по различни причини или от липса на информираност.

  ,,Загубих ръцете си при трудова злополука, а имах бебе на шест месеца. Не можех да я прегърна, да я докосна'', така започва изповедта си Джихан пред Bulgaria ON AIR.

  Но надеждата се заражда, когато разбра, че може да се сдобие с ръце от трупен донор.

  Операцията е извършена от турски екип, чийто

 • heparИзследвания на Медицинския университет в Питсбърг върху животни и тъкани на пациенти идентифицирали нови възможности за употреба на лекарства, които се използват за имуномодулация и потискане на реакцията на отхвърляне на транспланта. Те установили, че същите могат да се пренастроят и използват за лечение на някои видове рак на черния дроб.

  "Това, което открихме е, че ракът на черния дроб със специфична мутация в β-катенин гена е чувствителен на Рапамицин, лекарство което се използва за потискане на реакцията на отхвърляне при трансплантанта", казва Сатаршан Монга, професор по патология и основател и директор на Pittsburgh Liver Research Center в Медицинския факултет на Питсбърг и автор на изследването, публикувано в Cell Metabolism. "Смятаме, че това ни дава нов подход за разработване на терапии за някои форми на рак на черния дроб, които често са много резистентни на лечението."

 • 54460.w470Група от 64 народни представители от „БСП за България“ е внесла проект за решение, с което се предлага на Народното събрание да възложи на министъра на здравеопазването в срок до 01 април г. да представи в парламента: анализ на трансплантационната дейност в България, текущо състояние, проблеми, перспективи, както и план за действие с разписани ĸoнĸpeтни задачи, за да стане Република България пълноправен член на „Евротрансплант“.

  Това съобщи днес по време на парламентарния контрол председателстващата заседанието д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание.

  Левите депутати настояват министър Кирил Ананиев да представи национална програма за промоция на дарителството на органи, клетки и кръвни продукти, изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и осъвременен стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

 • ananiev parlamentБроят на очакващите трансплантация у нас остава висок, докато броят на донорите се запазва нисък.Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на група депутати от „БСП за България“ за състоянието и преспективите на трансплантациите у нас. По информация от Изпълнителната агенция по трансплантациите към 2 януари т.г. 1039 са чакащите за трансплантация на бъбрек, 47 – на черен дроб, 447 – на сърце, 15 – на бял дроб и 11 – на панкреас, каза здравният министър.

  Той посочи, че работна група към здравното министерство подготвя Национална програма по донорство за периода 2019 - 2023 с план за действие. Документът ще бъде готов до края на февруари и след консултации с медицинската общност и с пациентските организации в програмата ще бъдат разписани всички дейности, насочени към устойчиво развитие на донорството и трансплантациите у нас.

 • AnanievФилиалът на "Спешна помощ" в Горна Оряховица вече ще бъде с 24–часова физическа охрана, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти във гр. Варна по повод нападението над фелдшер през миналата седмица. „Не мога да си обясня как могат да бъдат атакувани медици, които помагат на хора, изпаднали в тежко здравословно състояние.

  Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е деяние, което не трябва да се случва повече“, коментира Ананиев и отново осъди посегателствата спрямо медицински специалисти, като изрази надежда прокуратурата да действа бързо и ефективно в такива случаи. За да бъде подобрена сигурността на спешните медици, новите линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони, увери министър Ананиев.

 • b.penkovПри случая с починалото бебе в Плевен има недооценка на състоянието, има пропуски. Това каза зам.-здравният министър Бойко Пенков в студиото на БТВ. В момента текат допълнителни проверки по случая.

  ,,Грипът е изключително тежко заболяване и не бива да се подценява. Води ди тежки състояния и хора с хронични заболявания, не могат да го преодолеят’’- апелира вниманието ни д-р Бойко Пенков.

 • j.nachevaМинистерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари мерки, с които ще бъдат прекратени злоупотреби при ТЕЛК решенията. Това каза в студиото на БНТ заместник-министър Жени Начева. Тя обеща затягане на контрола в системата и по-стриктно събиране на информация за здравословното състояние на хората, кандидатстващи за инвалидна пенсия.

  На места системата на ТЕЛК работи много добре, на други места им изключения –определя Начева ,,Това което можем да направим е да намалим обхвана на нарушенията, които сме констатирали. Подготвяме промени в нормативната

 • operazia„Всяка година петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена. Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като нашите лекари преценят кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато наши лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации“. Това заяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след срещата с премиера Бойко Борисов и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко.

 • MS200 Важен ден за българите, които чакат за белодробна трансплантация. Премиерът Бойко Борисов и  здравният министър Кирил Ананиев ще се срещнат с професор Валтер Клепетко, ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена, в която да изтичането на договора между нашата страна и виенската болница през май 2017 година бяха трансплантирани успешно български пациенти, информира БНТ.

 • transpl pulmoТежко болни пациенти продължават да чакат трансплантация на бял дроб. След смъртта на двама пациенти през месец октомври, от Министерство на здравеопазването обещаха да се ангажират с проблема.
  Към днешна дата реални решения няма, а хората с белодробни заболявания се крепят на надеждата.
  10 месеца. Толкова време Адриан Петков чакаше да бъде опериран. Момчето страдаше от муковисцидоза и се нуждаеше от нов бял дроб. За съжаление така и не дочака трансплантация.

 • „Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и patriarhнеобходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван.”
  Така започва официалното изявление на Българската православна църква изразено по отношение на транплантациите на органи. Преди седмица, здравният министър Кирил Ананиев се обърна към Патриарх Максим с молба Църквата да подкрепи донорството и да призове вярващите да даряват своите органи.
  Според Синода, трансплантацията на органи не е в разрез с религиозните канони, ако са спазени две условия.

 • transplantationПарламентарната комисия по връзки с неправителствени организации и жалби на гражданите ще разгледат проблеми, свързани с трансплантациите и донорството в страната на своето заседание на 13.12.2018 г. (четвъртък) от 14.30 ч.
  За процеса на трансплантации у нас има всичко необходимо на пръв поглед.
  Имаме Закон и наредби, ммаме Стратегия и Национална програма.
  Имаме създадена Етична комисия към Министерския съвет, имаме създадена Изпълнителна агенция по трансплантация.
  Имаме правила за вземане на органи. Имаме определени лечебните заведения, които могат да вземат органи и тези, които могат да присаждат. Имаме определено заплащане на отделните дейности.

Log in or Sign up