NSVOK top banner

Вход

Ваксини

 • vaccineПравителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. , съобщава Правителствената информационна служба. Целта е да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.
  Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване на пари за ваксини срещу сезонен грип. парите ще са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Заплащането на разходите за ваксини и поставянето им по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса, която ще получава парите за това от Министерството на здравеопазването.
  Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 г., като достига до 90 % от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания.

 • nanevБившият министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев е осъдил прокуратурата да му изплати обезщетение от 100 000 лева за неимуществените вреди, нанесени от делото за сделките за антивирусния препарат „Тамифлу“, по което беше напълно оправдан преди 5 години, съобщи сайтът news.lex.bg.
  Съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд (СГС) е уважила иска на д-р Нанев в пълния му размер, като освен това прокуратурата е осъдена да му плати и 6646 лв. лева за разноски и за адвокатски хонорари, е показала проверка на медията.

 • vaksinaПротиворакови ваксини са отново на дневен ред с техники за персонализиране за отделните пациенти. Развитието в областта беше представено на ESMO Immuno-Oncology Congress в Женева, Швейцария.

  Оригиналните противоракови ваксини, стартирани в края на 90-те години, се основават на общи туморни антигени и не успяват да индуцират мощен имунен отговор. След десетилетия на разочароващи резултати редица аванси предизвикаха нов обществен интерес. Те включват нови технологии и прогнозни алгоритми за персонализиране на ваксините и въвеждането на инхибитори на контролни точки за комбинирана терапия.
  Д-р Михал Басани-Стърнберг, ръководител на групата, имунопептидомика, Hi-TIDe лаборатория, катедра по онкология, университет в Лозана, Швейцария и Института за изследване на рака в Луанси в Лозана заяви:

 • HIV AIDSНов кандидат за ХИВ ваксина от Scripps Research преодолява техническите препятствия, които надграждат предишните усилия на ваксината и стимулират мощно анти-HIV антитяло отговор при тестове върху животни.

  Новата стратегия за ваксини, описана в доклад на 23 ноември в "Научни изследвания", се основава на протеина на обвивката на HIV, Env. Тази сложна молекула, изместваща формата си, е известна трудно да се произведе във ваксините по начин, който предизвиква полезен имунитет към ХИВ.
  Учените от Scripps Research обаче откриха прост, елегантен метод за стабилизиране на Env протеините в желаната форма дори за различни щамове на ХИВ. Монтирани върху вирусоподобни частици, за да имитират цял ​​вирус, стабилизираните Env протеини предизвикват силни реакции на анти-HIV антитяло при мишки и зайци. Кандидатните ваксини, базирани на тази стратегия, сега се изпитват при маймуни.

 • vaksinaЗа дефицит на противогрипни ваксини в аптеките в Пловдив, сигнализират зрители на bTV. От Съюза на фармацевтите в града потвърдиха липсата им в складовите бази в града липсват и двете ваксини, които тази година се предлагат на пазара. Фармацевти казаха, че ваксините, които тази година са двойно по-скъпи, защото са четиривалентни, се изчерпали още преди две седмици. В някои аптеки дори правят списъци с чакащи пациенти, ако доставка все пак има.
  Общопрактикуващи лекари поставят в момента ваксини на пациенти, които са ги купили преди десетина дни. Желателно е ваксините да се поставят до края на ноември, преди да е започнала грипната вълна.

 • Kantardjiev BNTДиректорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев оправда нуждата от ваксиниране в сутрешния блок на БНТ, като припомни, че тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна, защото се извършва ваксиниране.
  „Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна“, обясни той.

 • vaksНационална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 - 2022 г. беше приета днес от правителството. Основните дейности на програмата са насочени към намаляване възприемчивостта на население към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола и постигане на показателите на Световната здравна организация за ефективност на надзора, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

 • vaksini

  Шефове подаряват на служителите си ваксини за грип. Това разкриха фармацевти, пише в. "Телеграф". Оказва се, че през тази година се наблюдава тенденция собственици на малък бизнес да купуват по няколко бройки от серумите и да ги раздават на своите подчинени, за да не боледуват през зимата. Преди броени дни в една от аптеките във Велико Търново влязъл мъж, който поискал 10 ваксини. На въпроса на фармацевтката за какво са му толкова много, мъжът обяснил, че ще направи подарък на подчинените си, като ги ваксинира безплатно.

 • lekar10Дъщеря ми се роди преди няколко месеца. Избрахме за нея общопрактикуващ лекар със специалност по педиатрия – д-р М.Б.Х., който има кабинет в едно софийско ДКЦ. Още веднага ни поиска 5,00 лв такса, за това, че съм осъществила правото си на избор на личен лекар за детето си. Платих парите, защото реших, че така е редно. После започнаха проблемите. Оказа се, че д-р М.Б.Х. не записва часове, нито има определени дни за консултация на новородени – налагало ми се е да чакам и по 2-3 часа пред кабинета му с пеленаче, в грипния сезон. На третия месец ми се скара, че не се слагали ваксини следобед и почнах да ходя сутрин.
  Поиска ми и платих 5,00 лв за болничния лист, който трябваше да ми издаде за остатъка от 135-те дни при раждане. Така разбрах, че издаването на болничен лист било платена услуга, извън задълженията на общопрактикуващиял лекар, които му се заплащат от НЗОК.

 • her 2 okЛечението с терапевтична ракова ваксина, насочена към HER2, осигури клинична полза за няколко пациенти с метастатични HER2-позитивни ракови заболявания, които преди това не са били лекувани с HER2-таргетно терапевтично средство, съгласно данни от клинично изпитване фаза I, представено на четвъртата CRI-CIMT - Международна конференция за имунната терапия на рака: Превеждането на науката в оцеляването, проведена на 30-ти септември 2018.

  Сред 11 оценяващи се пациенти, които са получили повече от най-ниската доза от ваксината, шест (54%) имат клинична полза. Една пациентка с рак на яйчника има пълен отговор, който трае 89 седмици, един пациент с рак на гастроезофагия има частичен отговор, който трае 16 седмици, а четирима (двама с рак на дебелото черво, едно с рак на простатата и една с рак на яйчниците) имат стабилно заболяване.
  "Имунотерапията насочва изключителната специфичност на имунната система за унищожаване на рака, а някои видове могат да имат потенциално по-малко странични ефекти от традиционната химиотерапия", заяви д-р Джей А. Берзофски, ръководител на клона за ваксини в Центъра за изследване на рака, Национален институт по рака, Национални институти по здравеопазване, Бетезда, Мериленд. "Използваме ваксинален подход за генериране на имунен отговор към HER2, който се намира на високи нива и стимулира растежа на няколко вида рак, включително рак на гърдата, яйчника, белия дроб, колоректалния и гастроезофагиалния рак.

 • vaksina pensionerБезплатно ваксиниране срещу грип ще могат да получат пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст. Това стана ясно на форум в Народното събрание на тема "Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на остри респираторни заболявания", съобщават от вестник Труд. Средствата, които ще бъдат отпуснати за имунизация за възрастните се осигуряват от национална програма за имунопрофилактика на сезонния грип. Обхватът на програмата е 4-годишен - от 2019 г. до 2022 г. и е на обща стойност близо 10 млн. лв. Целевата група обхваща 1,481 млн. души. Планът предвижда от тях на бъдат ваксинирани догодина 10%, през 2020 г. - 17%, през 2021 г. - 20% и през 2022 г. – 25%. За посочения период се предвижда реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини.

 • vaksinaНов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип предвижда масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години.
  В него е заложено през следващите години държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват в страната. В момента този обхват е между 2 и 3%.
  Идеята бе представена на кръгла маса за лечението на остри респираторни разпоявания, по време, на която стана ясно, че тази зима ни очакват по-различни противогрипни ваксини.

 • Moskov sadСпециализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и още няколко души, обвинени, че със сделката за ваксините от Турция през 2015 г. са ощетили бюджета с над 325 хил. лв. 
  Преди заседанието на съда Петър Москов заяви:
  “Всъщност обвинението срещу мен е, че съм пресякъл на зелен светофар. Всички доказателства, които е събрала прокуратурата по делото сочат, че това са същите ваксини като качество, като ефективност, като състав, каквито винаги са били прилагани в България. И затова по-скоро въпросът е тука, защо съм аз в този съд, а не са тези, които разпалиха страховете на хората с политическа цел - БСП и ДПС“.
  Първите разпити по делото ще бъдат на  25 септември.

 • KunchevСлучаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса. 
  За 2018 г. са регистрирани 41 000 болни от морбили в Европа. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927.
  Държавите, които са най-силно засегнати в Европа са: Сърбия, където има 14 починали, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна.
  "Ако не сте имунизирани и имате контакт с болен, шансът да се заразите е над 90%", заяви д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор, в ефира на "Здравей, България".

 • drugs handСкандал с ваксини може да разруши изцяло блясъка на китайските фармацевтични компании. Индексът на фармацевтичните компании потъна с до 5,7% в понеделник при натрупан гняв относно безопасността на ваксиниращите медикаменти след като стана ясно, че листната на борсата в Шънджън Changsheng Bio-Technology. е фалшифицирала данни и е продавала продукти с ниско качество за употреба от бебета, съобщи телевизия Блумбърг.
  Националната агенция по храни и лекарства на Китай е открила случайно нарушенията при извършване на рутинна проверка. Нарушенията се отнасят за около 215 хил. ваксини. Changsheng Bio-Technology е втората най-голяма компания за ваксини в Китай.

 • vaksinaСкандал с фалшиви ваксини срещу бяс и дифтерия, тетанус и коклюш разтърси Китай. Китайската служба за храните и лекарствата съобщи, че е спряла производството на ваксини срещу бяс, произвеждани от фирмата "Чанчън Байотекнолоджи", след като при инспекция е установено, че са фалшифицирани данни, свързани с производството на препарата. Засега няма доказателства, че ваксината е довела до увреждания, но разкритията предизвикаха сериозна паника в страната, предаде Би Би Си, цитирана от вестник Сега. Ваксината е поставяна и на малки деца. Китайският премиер Ли Къцян лично се зае със случая и призова за "тежки санкции" и "нулева толерантност" към фирмата, чиито акции се сринаха с над 10% за часове. Ли подчерта, че компанията е "преминала моралната линия".

 • Moskov sadГраждански искове на обща стойност близо милион лева бяха допуснати по делото срещу бившия здравен министър д-р Петър Москов, който е обвиняем заедно със заместника си Адам Персенски и трима души от фирмата производител на ваксини "Бул Био''. Според прокуратурата Москов е договорил бартер на ваксини с Турция и в резултат е приел от турска страна 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ - „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според държавното обвинение по този начин за Министерството на здравеопазването са нанесени щети за над 325 млн. лева.

 • vacsiniДо края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция. Това обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години, информират от БНТ. Предвижда се през 2021 г. у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 000 деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.

 • ispanski gripВ хода на нашата цивилизация съществуват поне пет мащабни епидемии, които повлияват сериозно развитието на обществата – чума, едра шарка, коремен тиф, антракс и испански грип. Идеята за това как действат ваксините се поражда още в древността, но същинското им откриване и прилагането им е свързано с някои от най-големите сътресения в човешката история. Векове наред хората са били безпомощни пред масовите инфекциозни заболявания, чиито невидими причинители стават известни едва в края на XIX век.

 • vaksinaПротест срещу задължителните ваксинации за деца се проведе в София. Родители поискаха право на избор дали децата им да бъдат имунизирани, съобщи БНР.
  Организатор на протеста е Теодора Алиева, майка на две деца, според която задължителното ваксиниране противоречи на Конституцията и на Конвенция за правата на човека. Алиева посочи исканията на протестиращите: