NSVOK top banner

Вход

Медицински сестри

 • bolnizaЛекари, сестри и юристи настояват за бързо правосъдие и въвеждане на обществено-полезен труд като наказание

  Расте броят на случаите на насилие над медици, отчитат от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Това стана ясно днес по време на дискусия в столицата с участието на лекари и представители на други медицински професии, юристи, общественици.

 • budna coma36-годишен мъж е арестуван по подозрение, че е изнасилил жена в вегетативно състояние, която е родила миналия месец в болница във Финикс, заявил пред CNN, шефът на полицията в Финикс Джери Уилямс. Арестуваният е Нейтън Съдърланд, който работил като медицинска сестра и като такъв се е грижел за пациентката, изпаднала във вегетативно състояние в Hacienda HealthCare. Повдигнати обвинения в сексуално насилие и злоупотреба с уязвими възрастни. Направеното изследване на ДНК на Съдърланд "съвпада с това на новороденото бебе", показа анализът на пробите от криминалната лабораторията, заяви във вторник, полицай от Финикс.
  Вегетативното състояние представлява нарушаване на съзнанието на пациента най-често в резултат на мозъчна травма. В това състояние, пациентът може да диша спонтанно, да отвори очи и има базови рефлекси като кашличен, гълтателен и сукателен, но не може да се влезе в контакт с него.

 • med sestraМедсестри от системата на общинското здраве в Плевен излизат на протест. Причината за недоволството е ниското заплащане.

  На среща в общината за определяне на новите заплати стана ясно, че съобразно с делегирания бюджет за общинско здраве в размер от 4,3 млн. лева, медицинските лица ще получат по-ниски заплати от обещаните 900 лева – казва д-р. Румяна Нинова, председател на териториалния координационен съвет на синдикатите към КНСБ.

  Пред БНР д-р Нинова остро коментира ситуацията:. ,,Сумата, която идва за новите заплати от 1 януари, сестрите достигат 780 лева, сестрата в детската ясла- 740 лева, в детската градина очакват 900 лева за начална, основна заплата. Здравеопазването се подиграва със сестрите, които ги нямаме в България, знаете много добре’’- добави още тя. ,,Болшинството от колектива заявява такава готовност, ако не получи това, което е обещано, че ще има стачни действия’’- потвърди Десислава Каленска от детска ясла ,,Мир’’.  

   

 • mbal sv mina plovdivМедицинските сестри от три отделения в пловдивската общинска болница „Свети Мина” подадоха едномесечни предизвестия за напускане, съобщава БТВ. Причината е ниското заплащане. Те настояват за минимална заплата от 700 лв. от първи януари, а болничното заведение може да им предложи максимум 600 лв
  Йорданка Рашкова е старши медицинска сестра в детското отделение. В него има настанени 28 деца, а едва две мед. сестри полагат грижи за тях. След месец няма да остане нито една и то няма как да функционира.
  След актуализацията на заплатите от първи януари медицинските сестри от болница „Свети Мина” ще вземат само с 40 лева повече от санитарите.
  „Не може. Приходите, които получаваме от Районната здравна каса са определено количество, лимитирани и аз да надхвърлям тези лимити”, коментира -р Генади Странджев, управител на МБАЛ „Св. Мина” – Пловдив.
  Синдикатите в града ще настояват принципалът на болницата – Община Пловдив да поеме отговорност за проблема.

 • med sestraЖурналистическо разследване установило, че румънски специализирани училища издават фалшиви дипломи за медицински сестри. Няколко десетки медицински сестри в болници в Швеция показват дипломи от Румъния и Полша, придобити чрез редовно обучение, докато по същото време са работили на пълен работен ден в Швеция, съобщи "Романия инсайдър", цитирани от вестник Сега. Разследване на шведския тв канал SVT открило 27 медицински сестри, които са успели да си намерят работа в шведското здравеопазване, твърдейки, че са обучени в чужбина, или кандидатствайки с фалшиви дипломи. Някои от тях са разследвани от шведската полиция, други вече са осъдени за измама, но има и такива, които все още работят в болници в Швеция.

 • TotevПредседателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира пред clinica.bg, че новият Колективен трудов договор няма да донесе увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Според него това е една поредна акция на синдикатите, насочена срещу работниците, които са техни членове.

 • ktdМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на национално представени работодателски и синдикални организации подписаха Колективния трудов договор, регламентиращ трудовите и осигурителни отношения на работещите в отрасъл „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”.
  „Надявам се, че показателите за начална работна заплата в сектор „Здравеопазване“ по категории персонал, които са залегнали в Колективния трудов договор,  ще бъдат постигнати и ще бъдат база за надграждане в следващите години, с оглед важността на труда на работещите в българското здравеопазване. Нека този договор да послужи за база да постигнем удовлетвореност както от страна на пациентите за качеството на медицинските грижи, така и на заетите в системата, които дават своя труд за това лечение“. Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 • med sestraС 200 лв. да бъдат увеличени минималните заплати на лекарите и медицинските сестри. Това предложение на синдикатите в здравеопазването е заложено в новия Колективен трудов договор. Според него възнаграждението на сестрите трябва да бъде 900 лв. вместо 700, както е сега. Такава заплата е предвидена за служителите в Спешна помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология, както и в училищата и детските градини. В университетските и областните болници сестринската заплата трябва да достигне 950 лв. Заплащането на лекарите със специалност пък да не пада под 1100 лв., предвижда се още в КТД. Повишават се и минималните възнаграждения на шефовете на клиники. При тях е заложен праг от 1500 лв.

 • nagrada PlОбластният управител на Пловдив връчи почетен знак на 27-годишния д-р Тодор Горанов. Младият лекар гаси пожар, който избухна на 3 срещу 4 октомври в УМБАЛ "Св. Георги". Същото отличие получи и 25-годишната медицинската сестра Варта Шопова, която е била на дежурство. Областният управител отбеляза, че отличието се дава за проявен героизъм и саможертва при спасяването на 52-ма пациенти в клиниката по урология, съобщават от вестник 24 часа. Губернаторът поздрави медицинския екип за проявена смелост и доблест в критични ситуации.

 • forum sestriБлизо 500 специалисти от цялата страна взеха участие в XIV Национален форум на професионалистите по здравни грижи, който се проведе в Шумен. Форумът мина под надслов “Вдъхновението от историята – мост към бъдещето” и бе посветен на 25-годишнината от организираното сестринство у нас и 15 години от основаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Традиционната среща на медицински специалисти от цялата страна бе организирана от Регионална колегия на БАПЗГ – Шумен и Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.
  “Първият национален форум на професионалисти по здравни грижи се състоя в Шумен през 2002 г. по идея на Мария Чипишева – по това време главна сестра в МБАЛ Шумен”, припомни при откриването на форума председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Шумен Веска Райчева.

 • Daritkova BNTПредседателят на парламентарна комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания.
  „От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой", каза тя.

 • BiserBotevЗаместник-директорът на МБАЛ - Добричд-р Бисер Ботев съобщи за остър недостиг на кадри в добричката болница. Според него навсякъде има дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, информират от novini.bg. Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти.
  „Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа“, посочи д-р Ботев.
  Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

 • deza medikДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища, а медицински сестри са отказвали да поемат отговорност за деца с диабет в градините. Както ви информирахме, сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев с искане да се намери начин това положение да бъде променено.
  На 9 октомври заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева е изпратила писмо до началниците на регионалните управления на образованието относно дейностите, които се извършват в здравните кабинети в детските градини и училищата.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева е изпратила благодарствен адрес до изпълнителния директор на МБАЛ – Пазарджик д-р Васил Вълчев и началника на Спешното отделение д-р Лидия Гочева във връзка с достойното поведение на д-р Дора Панчева, която е предотвратила саморазправа с медицинска сестра от отделението. В писмото се казва:
  “Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята благодарност за защитата и съдействието, което е оказала д-р Дора Панчева на медицинска сестра от Спешното отделение на МБАЛ – Пазарджик при опит на пациентка да прояви физическа агресия към нея по време на дежурство на 7-ми октомври 2018 г.

 • med sestraИдеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри е абсурдна и пренебрежителна. Това заяви в „Преди всички“ по БНР Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
  „Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя и поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешна медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

 • speshno otd

  Психичноболна пациентка нападна медицинска сестра в спешното отделение на многопрофилната болница в Пазарджик. Жената често посещавала отделението след 19.00 часа, тъй като не била здравноосигурена, информират от БНР. Снощи отказала назначените изследвания и се нахвърлила върху сестра Гинка Лютова, като ѝ нанесла удари по лицето.

  Това е второ нападение на жената над медици в отделението само за седмица.

 • BAPZGПредседателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева внесе становище в Министерството на здравеопазване във връзка с предложените от Кирил Ананиев два модела за реформа в здравеопазването.
  “На 12.09.2018 г. проведохме заседание на УС на БАПЗГ и се запознахме подробно с предоставения ни от МЗ материал по посочената тема. Дискусията протече отговорно и с голяма доза критичност. Поздравяваме Ви за отговорното решение да поставите на широко обществено обсъждане новия модел и изцяло заставаме зад неговите цели. Според нас и двата модела имат добри страни, но и много неясноти, които надявам се ще бъдат уточнени след официалното представяне на модела на Националната кръгла маса на 26.09.2018 г.”, пише в становището, адресирано до министър Ананиев.

 • Manolova BNTОмбудсманът Мая Манолова се срещна днес със здравния министър Кирил Ананиев, за да му обърне внимание за системните дефекти в здравеопазването. Срещата е по повод плачевното състояние на държавната болница във Враца, където преди няколко дни, Манолова проведе среща с медици, които изпратиха жалба до националния омбудсман. В жалбата, подписана от близо 300 медици се посочва, че повече от година персоналът получава заплатите си нередовно, а лекари и медицински сестри напускат, което поставя под въпрос съществуването на болницата.
  Дълговете на дружеството са 14 млн. лева. Преди месец Правителството отпусна безлихвен заем на болницата в размер на 1 милион лева, но той се оказа недостатъчен да запуши зейналата финансова дупка. Директорът на болницата Евгени Любенов иска да получи от МЗ заем, за да се покрият всички дългове и болницата да заработи нормално."

 • azbukaМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба No 15 от 2005 г. за установяване на владеенето на български език и професионалната терминология на български език от чужденците за упражняване на медицинска професия.
  До сега съгласно наредбата се извършваше на проверка на познанията по български език на гражданите на държава-членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са придобили професионалната си квалификация по медицинска професия в друга държава-членка или в трета държава. В наредбата нямаше изискване за проверка на познанията по български език, ако кандидатът е придобил квалификацията си в същата държава. С изменението се запълва тази празнина.

 • Vraza protestПротестиращи граждани и медици във Враца блокираха за кратко движението по булеварда пред лечебното заведение. След като не получиха разрешение да преградят пътя, те започнаха да се разхождат по пешеходната пътека. 
  Причина за недоволството е, че работещите в МБАЛ Христо Ботев АД получават нередовно заплатите си. Всеки път те са принудени да правят или шумен скандал, или протест, за да получат парите си.
  Преди днешното недоволство медиците получиха заплата и два аванса. Но хората настояват за радикални мерки, защото лечебното заведение е в това състояние вече близо година.