Сряда, Април 24, 2019

Лекарства

 • nzok dosieeeeНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) преди Великденските празници е утвърдила  здравноосигурителните плащания за договорните си партньори за извършената дейност, съобщи прессцентърът на фонда.

  Касата представи и отчет за разходите си по пера, от който става ясно, че за болнична медицинска помощ през месец март са разплатени 170 037 178 лв. , а за  извънболнична медицинска помощ (първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностична дейност) за същия месец са разплатени 45 658 494,00 лв.

 • b.penkov„Дали сме си срок от три месеца, за да възстановим доставките на радиофармацевтици. Дотогава има достатъчно възможности, за да не страдат пациентите“. Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод информацията за липса на радиофармацевтици, необходими за изследване на пациенти със съмнение за метастази.

  „Готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство – радиофармацевтик, а през това време, изработихме указание към колегите от РЗИ, към болниците с клиники по онкология и онкологичните центрове, в което националните консултанти препоръчват алтернативата. Продължаваме преговорите с производителя да предостави необходимите количества изотопи по стария договор“, категоричен бе д-р Пенков.

 • drugs exportПричината?  Ценовия натиск върху фармацевтичните компании от страна на държавата.
  Всяка година между 300 и 500 лекарства престават да се продават в България.

  1512 лекарства са дерегистрирани в страната за периода 2014-2017 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата. Междувременно общият брой на регистрирани медикаменти е около 6000 лекарства с рецепта или без лекарско предписание.

  Още не са готови данните за 2018г., но през 2017 г. тези, които са прекратили разрешения за употреба са 327, докато подновените са 273.

  Изтеглените медикаменти нямат проблеми в безопасността или производството.
  Причината за оттеглянето им намираме в текст от лекарствения закон от преди повече от 10 години. Според него, за да се продава или произвежда едно лекарство в България, фармацевтичната компания трябва да плати цена за поддръжка на досието му, която е около 15 хил. лв. годишно по тарифата на лекарствената агенция, като се добавят допълнително 75% от таксата за всяка лекарствена форма - например 5 мг и 10 мг.

 • NusinersenНационалната здравноосигурителна каса пое функциите на Център „Фонд за лечение на деца“ в началото на месец април 2019. Днес 18 април 2019, НЗОК за първи път издаде разрешения за лечение в България на спинална мускулна атрофия със Спинраза.

  През декември 2016 Спинраза стана първият ( и досега единствен ) одобрен медикамент за лечение на рядкото заболяване. Цената в САЩ е 125 000 щатски долара на инжекция, което прави разходите за лечение 750 000 щ.д. през първата година и 375 000 щ.д. годишно след това. Според "Ню Йорк таймс", това поставя Спиназа сред най-скъпите лекарства в света.
  През февруари 2019 г. ирландското ръководство на Здравната служба реши, че Спиназа е твърде скъп за финансиране, твърдейки, че цената ще бъде около 600 000 евро на пациент през първата година и около 380 000 евро годишно след това “с приблизително бюджетно въздействие от над 20 милиона евро за период от пет години “ за 25-те деца със СМА, живеещи в Ирландия.

 • labor

  Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала преглед на лекарствени продукти, съдържащи флуороурацил (познат като 5-флуороурацил или 5-ФУ) и свързаните лекарствени продукти капецитабин, тегафур и флуцитозин, които се метаболизират до флуороурацил в организма, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

  Прегледът ще оцени съществуващите методи за скрининг и ползата от тях за идентифициране на пациенти с повишен риск от сериозни странични ефекти. Флуороурацил (прилаган чрез инжектиране), капецитабин и тегафур са лекарства за лечение на онкологични заболявания, докато прилаганият локално - върху кожата флуороурацил се използва за различни кожни заболявания, а флуцитозин се използва при упорити гъбични инфекции, уточниха от регулатора.

 • ananiev parlamentКъм момента са финализирани всички тестови процедури, извършени саи допълнителни настройки на систематаза централизирана обществена поръчка на лекарства за болницитеи са изчистени установените грешки.Това съобщи днес по време на редовния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Борислав Борисов. По думите на министъра очакването е реалната открита процедура да стартира през май.

 • bolniziБанковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни забoлявания във Варнае запорирана заради дългове.Неразплатените суми са близо 300 000 лева, които лечебното заведение дължи на различни институции, доставчици на лекарства, консумативи и храна на болните, съобщи БНТ. От месеци персоналът на болницата е без заплати.

  Болницата от години трупа дългове и причината е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.

  „Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лв. от министерството и представете си останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, Пловдив, Бургас и Русе”, коментира управителят на здравното заведение доц. д-р Христо Ганчев.

 • katsarov medicinesАко се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията между компаниите, Здравна каса ще спести повече пари, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър, в предаването"Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
  Нова в сектора на здравния сектор наредба регламентира начина, по който влизат нови лекарства на пазара в България. Тя ще увеличи срока на постъпването на нови лекарства към българския пазар. "Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас.

 • lekastva optМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект за изменения на Наредба 10 на МЗ от 2011 г., с които се въвеждат принципите и правилата за състрадателна употреба на лекарства. Проектът е публикуван и на портала за обществени консултации на Министерски съвет strategy.bg ие отворен за обществено обсъждане до 4 май т.г.

  Измененията в наредбата засягат специфична група от пациенти - страдащи от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване, или заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо и които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт.

 • ilko semСофийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на първоинстанционния съд за д-р Илко Семерджиев по делото, което води срещу него Върховната касационна прокуратура. Припомняме, бившият здравен министър беше обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 година е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по това време директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според обвинението той я е заплашил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник "може да я уволни, а може да направи и други неща". Софийският градски съд оправда д-р Семерджиев, а след края на делото на първа инстанция той заяви пред медиите, че оправдателната присъда е била "напълно очаквана" и че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Прокуратурата обаче оспорва оспорва мотивите за оправдателната присъда, но апелативните магистрати потвърдиха решението на колегите си от Софийския градски съд.

 • antibiotics OKНадзорният съвет на НЗОК е одобрил годишните бюджети на всяка основна група лекарствени продукти по Наредба № 10 г. като е определил средствата за тази цел от здравноосигурителни плащания, определени в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. и дела от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Това става ясно от решенията на надзорния орган, взети на заседанието на 1 април и публикувани на сайта на институцията.

  Определеният годишен бюджет за лекарствените продукти за домашно лечение, назначавани с протокол (основна група „А“) е 435 005 835 лв. От тях от здравноосигурителни плащания са 422 656 000 лв., а сумата от резерва - 12 349 835. Планираният условен бюджет за тримесечие е 108 751 459 лв.

 • onco hem drugs„Водим тиха битка от 2009 година до днес за лекарствата на нашите деца. След като те изпаднаха от позитивния списък Здравната каса спря да реимбурсира тези лекарства, а те са в основния протокл за лечение на левкемия при деца. Налагаше се родители да ги купуват, а проблемът остава нерешен и до днес". За това алармира Симона Караиванова, майка на дете с онкохематологично заболяване пред Bulgaria ON AIR тази сутрин. От Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ многократно са търсили съдействие от жени и майки, които са в политиката, но единствена бившата зам.-министър на здравеопазването Лидия Нейчева се е обърнала с лице към техните трудности и се е опитала да им бъде полезна със съвет да открият банкова сметка на сдружението и чрез нея да закупуват необходимите лекарства.

 • MZМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проекти на още 7 фармакотерапевтични ръководства, които ще бъдат отворени за обществено обсъждане до 1 май т.г.

  На вниманието на всички интересуващи се са проектите на ръководствата за лечение на гастроентеророгични, неврологични,психиатрични заболявания, а така също и по ендокринология и болести на обмяната. Готови са още ръководствата по ревматология, неонатология и акушерство и гинекология. 

 • Новата лекарствена регnhif drugsулация за пореден път ще затрудни достъпа на пациентите до нови лекарства и ще остави България на едно от последните места в Европа по въвеждане на иновативни терапии. Този извод направиха експерти по лекарствена политика на семинар за журналисти, посветен на иновациите в лекарствения сектор и правната рамка в тази област.

  За сравнение - този процес в Германия отнема 2-3 седмици след излизането на лекарството от регистрация в Евроейската агенция по лекарствата ЕМА, в скандинавските страни – до 1-2 месеца, а във Франция за нуждаещи се пациенти се разрешава прилагане дори и преди официалната регистрация в страната.

 • drug moneyПоследните изменения в Наредба № 10, обнародвани на 26 февруари тази година, правят практически невъзможен достъпа на пациенти до нови лекарства. Наредбата е приета от министъра на здравеопазването по предложение на Надзорният съвет на НЗОК. С чл. 8а от Наредбата се въвежда следният ред за заплащане на нови лекарства:
  Ако един производител регистрира нов лекарствен продукт, то лекарството ще се заплаща от НЗОК само след проследяване на ефекта от приложението му. За да стане това, този производител на лекарства трябва да предостави неопределен в наредбата брой опаковки от новото си лекарство безплатно.
  След неопределен в наредбата срок, в който се прилага неговото лекарство, производителят на новото лекарство може да поиска да сключи договор с НЗОК, на основата на който да получи заплащане за предоставените безплатно до този момент опаковки.

 • MadjarovБългарският лекарски съюз (БЛС) не е срещу увеличаването на заплатите на здравните работници, но не подкрепя протестите им, тъй като възнагражденията са ниски в целия сектор. Времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на здравното министерство и на Здравната каса. Това заяви днес при посещението си в Добрич председателят на БЛС Иван Маджаров, цитиран от БНР.

  Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести, категоричен е той.

 • nhif drugsЗдравното министерство публикува на електронната си страница проектите на още 5 фармакотерапевтични ръководства. Така всички заинтересовани ще могат да отправят бележките и препоръките си за съдържанието им до 24 април.

  Този път ръководствата са посветени на лечението на алергичните болести, на подходите в нуклеарната медицина, в нефрологията и диализата, в урологията и в анестезиологията и интензивното лечение.

 • paliativБлизо година и половина след като бяха приети поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които стана възможно прилагането у нас на медикаменти за състрадателна употреба, все още не е готова наредбата на здравното министерство,регламентираща реда и условията на тази дейност.  

  За това алармираха експерти по време на конференцията „Достъп до лекарствена терапия – възможности и предизвикателства“.

  По думите на проф. Асена Стоименова, преподавател в Медицинския универститет в София, има разработен някакъв първоначален вариант, който обаче се нуждае от сериозна експертна работа и прецизиране докато бъде постигнато необходимото ниво на готовност.

 • nhif drugsРеално нетният публичен разход за лекарства у нас без ДДС е около 23% и е напълно съпоставим с този разход в останалите страни от ЕС, а твърденията за публични разходи за медикаменти от порядъка на 60% или 40% за са абсолютно несъстоятелни. Това заяви днес изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ArPharM) Деян Денев по време на конференцията на „Капитал - Здраве“ „Достъп до лекарствена терапия – възможности и предизвикателства“.

  Според експерта новата регулация в сферата на лекарствената политика обаче може да се окаже трудно преодолима бариера пред навлизането на новите терапии и да доведе до трагично забавяне на лечението на хиляди болни със сериозни заболявания. По думите на Денев към момента по данни на европейски експерти общото забавяне у нас е 547 дни, а при новата ситуация към тях ще се прибавят още не по-малко от 400 – 500 дни, което рискува да превърне ситуацията в абсурдна.

 • best practisesМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект за Фармакотерапевтично ръководство по кожни и венерически болести, който е отворен за обществено обсъждане до 17 април т.г., информират от ведомството.

  Ръководството е изготвено в изпълнение на изискванията на чл. 259 ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и има за цел да създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на кожните и венерически заболявания, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия, уточняват от ведомството. Оттам допълват, че фармакотерапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия, гарантирана от бюджета на НЗОК, с цел прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи.

Log in or Sign up