NSVOK top banner

Вход

Лекарства

 • drugs limitБългарският лекарски съюз е получилПряко съобщение до медицинските специалистис актуализирани препоръки относно риска от гангрена на Фурние (некротизиращ фасциит на перинеума) при употребата на лекарствени продукти от групата на инхибиторите на SGLT2 (канаглифлозин, дапаглифлозин, емпаглифлозини ертуглифлозин)при пациенти с диабет.То е подписано от представителите на 4 големи фармацевтични компании, които внасят у нас медикаменти от тази група. ИАЛ се обръща към съсловната организация с молба съобщението да бъде разпространено до всички регионални лекарски колегии, за да бъде гарантирана навременна информираност на лекарите за проблема.

 • drugs nonapruvalМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект на Правилник за условията и реда за работа на Етичната комисия за клинични изпитвания по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Документът се представя за обществено обсъждане броени дни след като МЗ публикува заповедта на министър Кирил Ананиев, с която той определя състава на комисията. За неин председател е определен д-р Стефан Димитров от Русе. Зам.-председател ще бъде д-р Боян Доганов , членове проф. Тодор Попов от Александровска болница, проф. Галина Куртева от СБАЛО, доц. Тони Дончев от ВМА, доц. Ралица Георгиева от университетската детска болница в София, Нели Таринска от МЗ, проф. Зоя Спасова от столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Анелия Русинова и Емилия Стоянова от Изпълнителната агенция по лекарствата,а като представители на пациентската общност - Анна Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите и Виктор Паскалев от Националната пациентска организация. За резервни членове са определени д-р Константин Димов от спешната болница „Пирогов“, проф. Нина Гочева от Националната кардиологична болница, проф. Румяна Търновска от ДКЦ „Александровска“ и доц. Иван Гигов от ВМА. Така се оказва, че съставът на комисията вече е ясен, докато правилникът за работата й ще се обсъжда още цял месец, какъвто е срокът, разписан от закона.

 • small vilageБългария да има и "защитени" аптеки, както има защитени училища и болници. Тази идея лансира на пресконференция днес в Стара Загора председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от dnevnik.bg.
  Идеята му е да има по-специални правила и дори държавни дотации за аптеки в онези населени места, където хората могат да останат без лекарства или вече в нямат лесен достъп до тях.
  Предложението изглежда обосновано и с грижа за хората в малките населени места, но дали това е начина? Както е тръгнало накрая всичко в тези места ще бъде „защитено”.
  Защитени болници засяга няма. Има защитени училища, които не отговарят на минималните изисквания за ученици и персонал. Дали, обаче са защитени интересите на учениците в тези училища, дали те получават образование, каквото получават връстниците им в незащитените училища?

 • rezohinАптечният туризъм изглежда пак ще се окаже единствена алтернатива за много болни с ревматологични диагнози.

  Ревматологично болни, които се лекуват системно с Резохин, отново са изправени пред сериозна трудност – в аптеките за пореден път лекарството липсва.

  За съжаление, никой не се ангажира с прогноза кога ще има внос, коментират болни със системен лупус и ревматоиден артрит, които са принудени да прекъснат лечението си.

  В търсене на изход от ситуацията те са изпратили запитване до фармацевтичната компания – производител на Резохин - „Байер“, откъдето са получили следния отговор:

  „Поради подновяване на производствените мощности в завода производител на Резохин доставките за България са спрени. Очакваме възобновяването им в края на април или началото на май тази година.

  По информация от колеги страните, в които може да бъде намерен са Италия, Германия, Португалия и Австрия. Моля, за всеки случай, консултирайте се с вашия лекар за аналози на

 • katsarov minchev bloomberg drugaСпектърът хора в България, на които се налага да търсят лекарствата си в чужбина, е широк. Самите медикаменти не са скъпи. В повечето случаи те са били регистрирани, след което са дерегистрирани от пазара у нас, най-вероятно заради лошите пазарни и административни условия, които държавата е предоставила. Това каза д-р Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.
  „Основна причина за липсата на много медикаменти у нас са много високите административни бариери преди пускането на продукт на пазара – сроковете, които се изискват, както и таксите. 15 хил. лв. е таксата за разрешение за пускане на продукт. Ако той струва 3-4 лв., нормално е вносителите да не искат да я заплащат“.

 • vnos lekarstvaПациенти настояват с поредица от нормативни промени да се улесни вносът на нерегистрирани лекарства у нас.

  Това стана ясно на пресконференция днес, организирана от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Центъра за защита правата в здравеопазването и Асоциация Хипофиза.

  По думите на засегнатите в момента аптечният туризъм остава единствената възможност за много болни с различни заболявания да осигурят лечението си. Затова те предлагат намаляване на таксите за регистрация на нови лекарства и други мерки, които да подобрят достъпа до необходимите им лекарства.

  Списъкът с такива медикаменти, за жалост, с всяка изминала година нараства, отбелязаха участниците в пресконференцията.

 • diabetКомитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба на Европейската агенция по лекарствата EМА (CHMP) е препоръчал за първи път допълнително лечение с таблетки към инсулина при определени пациенти със захарен диабет тип 1.

  Дапаглифлозин вече е разрешен в Европейския съюз като Forxiga и Edistride
  за лечение на пациенти с диабет тип 2.

  Той принадлежи към по-ново поколение лекарства за диабет, наречени селективни SGLT 2 инхибитори, които имат ефект на ниво бъбреци и по този начин предотвратяват реабсорбцията на глюкоза от урината в кръвния поток.

  Това помага да се понижи нивото на кръвната захар. След оценка на данните от нови клинични изпитвания, CHMP препоръчва да се разширят показанията на дапаглифлозин върху някои пациенти със захарен диабет тип 1, когато инсулинът не е достатъчен, за да им осигури адекватен

 • BOVLПроектът за верификация на лекарства е изключително мащабен и уникален. По него се работи вече повече от 10 години в цяла Европа. Тази система ще доведе до прозразчност и ще гарантира сигурността на пациента.

  Това заяви на пресконференция днес Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), на която бе даден официален старт на Националната система за верификация на лекарствата в България.

  По думите на Деян Денев вече 15 млн. Лекарствени опаковки вече са качени в българския хъб, а 2 хиляди аптеки са в пълна готовност за работа със системата и буквално всеки ден към нея се присъединяват нови участници.

 • Lekarstva 2 Защо аптечният туризъм се оказва единствена възможност пациентите в България да си осигурят лечение с нерегистрирани лекарства?

   На 7 февруари от 12 часа в БТА ще се проведе пресконференция на тема „Как българските пациенти се снабдяват с нерегистрирани лекарства и какво прави държавата за да осигури достъп до тях?“ 

  Организатори са Сдружение за развитие на българското здравеопазване, Център за защита на правата в здравеопазването, Асоциация Хипофиза и Организация на пациентите с ревматологични заболявания.

  В България не е регистриран хидрокортизон инжекция и таблетки. Лекарството е златен стандарт при лечение на адренална недостатъчност. МЗ отказва да регистрира лекарството по реда на чл. 11 a от Закона за лекарствените

 • Kiril Ananiev MS „Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари – датата, от която според Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. трябва да функционира системата за верификация на територията на Европейския съюз.

  В България въвеждането ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани.

  И магистър-фармацевтите, и пациентите трябва да знаят, че няма да има затворени аптеки“. Това заяви на пресконференция в МЗ министър Кирил Ананиев.

  Той бе категоричен, че българските граждани трябва да са спокойни, че ще могат да намерят в аптечната мрежа необходимите им лекарствени продукти.

  Пресконференцията бе инициирана от здравното министерство сред като магистър-фармацевти многократно

 • benishevaБез отговор остава въпросът защо се допуска съществуването на фантомни аптеки и как те ще се включат в тази система

  Проф. Татяна Бенишева е експерт по лекарствена политика и лекарствено законодателство, университетски преподавател. Председател е на Българската асоциация за лекарствена информация БАЛИ.

  „Държавата няма ясна картина на ситуацията с готовността на аптеките да въведат системата за верификация и това явно неглижиране на фармацевтичната гилдия създава напрежение, което не е от полза за никого“.

  Това коментира пред „Право и здраве“ проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация

 • darik decho dechevГенералният проблем на здравната системата е, че има несъвпадение между здравния пакет и средствата, с които трябва да се плати, казва управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в "Седмицата" на Дарик.
  "Здравеопазването в България е скъпоструващо, неефективно и с високи доплащанията.
  Той посочи, че през 2002 г. в България е имало 17 000 отчетени случая на инсулти, а през 2018 г. - 52 000. "Това е три пъти в повече при положение, че през 2002 г. сме били поне с 1 млн. души повече.
  "Българинът в никакъв случай не боледува повече, отколкото боледуват други. Но голямата разлика е, че българинът не се лекува така, заяви той. .
  "За 2019 г. средствата са повече, но не позволяват всеки, който има нужда от направление, да го получи, защото не е възможно да удовлетворим всяко едно искане на пациент - да отиде да се прегледа при кардиолог, при уролог, при невролог и т.н. и за това да получи направление", посочи д-р Дечев.
  Според него обаче българското общество не е готово да дава повече пари за здравеопазване. "Обществото няма против да дава милиарди за лотарийни билети например, но не иска да дава за здраве по някаква причина", каза още той.

 • deyan denevЗаконодателството, свързано с верификацията, е прието през 2012 г., а системата се изгражда от 2016 г. и е имало достатъчно време за подготовка на въвеждането й. Това заяви в ефира на БНР Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). По неговите думи в случая европейското законодателство има директно приложение и не е въпрос на национално законодателство от кога да заработи системата у нас. В същото време, по думите на Деян Денев, опасенията, че аптеките ни нямат готовност за това са безпочвени.

 • katsarov BgOnair2019Управителят на Здравната каса Дечо Дечев заяви, че НЗОК трябва да спре финансирането на частните болници. Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, това ще бъде най-голямата грешка, която може да се направи. По думите му болниците предлагат добро качество и обслужване именно защото се стремят към печалба.
  Спомнете си комунистическата държава. В нея предприятията работеха без печалба. Спомнете си какво имаше в магазините, как чакахме на опашка за телевизори и хладилници. Това ли искаме за пациентите?
  Ще ви дам и обратният пример. Вижте си компютрите, телефоните, телевизорите. Те са направени от фирми стремящи се към печалба. Най-големите печеливши, обаче сме ние потребителите, защото получаваме всичко това с все по-високо качество и на все по-ниска цена.
  Нека да печелят лечебните заведения и да се конкурират в равни условия за нашия избор. Така пациентът ще застане в центъра на системата и само по този начин може да постигнем високо качество на по-ниска цена", обясни д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

 • lekarstva200Електронната система за контрол върху паралелния износ на лекарства ще бъде тествана до дни, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти при откриването на конференцията „Национална система за верификация на лекарства“ днес.

  Системата вече е разработена и следващата седмица ще се тества с участниците в бизнес процеса, уточни Жени Начева. Тя увери, че ще бъде даден срок, така че всички участници да могат да въведат първоначалната информация в системата и когато тя започне да работи безпроблемно, ще бъде въведена в експлоатация.

 • lekarstva200Грипна епидемия от днес за област София и Пловдив. Районите в страната под  капана на епидемията достигнаха 12. Как да се лекуваме, ако ни хванем грип , какви  комбинации на лекарства да избягваме?

  Професор Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация  коментира в студиото на БНТ, че не всяко заболяване е вирусно, но в този сезон е грип. При същинския грип хората трябва да се консултират с лекар. При този случай се прилага противовирусно лечение, което за грип има.  В нашите ръце е как да повлияем на основните симптоми- с температуропонижаващи средства и медикаменти, които се комбинират.

 • NZOK2Здравната каса започва проверки в лечебните заведения, където се лекува инсулт с тромболиза, съобщиха от фонда. Причината е в желанието на финансиращата институция да провери и установи на каква цена болниците закупуват медикамента, който се използва при такива пациенти и точните количества при поставянето му.

  По данни на НЗОК клиниките в страната, които извършват този вид съвременно лечение на инсулт – тромболиза са около 40. Все още е твърде нисък делът на пациентите , при които методът се прилага независимо, че той е доказал своята ефективност.

 • ananiev parlament"На настоящия етап няма нормативна регламентация, с която диагностично- лечебните дейности и осигуряването на лекарствени продукти за пациенти с редки заболявания да бъдат осъществени по отделен ред от тези на останалите заболявания“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител проф. Георги Михайлов от „БСП за България“.

  Той уточни, че за 2018 г. НЗОК ще заплати над 114 млн. лв. за лечението на 6113 пациенти с редки заболявания. Министърът бе категоричен, че през последните години редките болести са се утвърдили като приоритетна област в българското здравеопазване. Кирил Ананиев отчете, че в края на 2018 г. в списъка на редките болести са включени общо 135 заболявания. По неговите думи в началото на 2019 г. в него са добавени заболяванията спинална мускулна атрофия тип 1,2 и 3, с което общият брой на редките заболявания е достигнал 138.

 •  apteka200Реакцията срещу въвеждането на системата за верификация на лекарствата е най-вече заради незаконния паралелен износ. Това мнение изрази председателят на Националната пациентска организация НПО д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от БНР. 

  „Целта на Европeйския регламента е преди всичко да се пазят европейските граждани, пациентите, от това да попаднат на фалшиви лекарства и на лекарства, които са предмет на незаконна търговия или са изнасяни от една държава към друга, преопаковани не по правилата, по които това трябва да се случва в Европа. Знаете, че България е един от основните източници в Европа на такива лекарства не само от законна паралелна търговия с лекарства, но често това се случва и по не съвсем регламентирани практики“, коментира д-р Хасърджиев.

 • maq1Има стотици метаболитни нарушения, като тирозинемия, болест на урината, хомоцистинурия и други. Тези нарушения водят до вродени заболявания, които предизвикват критичен ензимен дефицит, който пречи на метаболизма на организма. Патологиите и симптомите варират в зависимост от заболяванията, но всички те обикновено са фатални и нямат известни лечения. Повечето метаболитни нарушения засягат бебетата.

  По-голямата част от тези болести понастоящем нямат ефективни лечения и пациентите трябва да поддържат строга диета, като избягват определени хранителни продукти, които съдържат вещества, които телата им не могат да се разрушат. Често предложените решения, като трансплантации на костен мозък, са изключително скъпи и само частично ефективни.
  Ново проучване на университета в Тел Авив предполага, че ролята на маята, най-основният еукариотен едноклетъчен организъм в света, може да проправи пътя за разработването на нови, по-ефективни терапии. Изследването е публикувано в Nature Communications на 8 януари 2019.
  "Същата мая, която служаи като основа за хляба, който ядем, и бирата, която пием сега, също служи като инструментален модел на метаболитни нарушения", казва д-р Дана Лаор от Факултета по природни науки на Джордж Уайс.