NSVOK top banner

Вход

Лекарства

 • nhif drugsНационалната здравноосигурителна каса публикува на своята Интернет страница списък с лекарства, с които да се лекуват болните с автоимунни заболявания. Не си мислете, че те са случайно избрани или са направили услуга на някой производител или вносител. Нищо подобно.
  НЗОК е определила през последните 6 месеца кои болните от автоимунните заболявания са се чувствали най-добре и с кои лекарства. Едновременно с това касата е изчислила, кои от тези лекарства имат най-добра „разходна ефективност” - за бюджета е било най-евтино.
  Ако един болен се чувства добре с по-евтиното лекарство, няма никаква логическа причина друг болен да не се чувства добре със същата терапия, а да взема по-скъпо лекарство. Изобщо, защо се произвеждат толкова много различни лекарства? Не може ли да се произвежда само едно или две, които са с най-добра разходна ефективност? Защо се пилеят ресурси? Нашата здравна каса, като отговорна институция, не може да си позволи такова нещо. Ето защо тя е определила с кои лекарства да се лекуват всички болни:

 • AspirinЕдно от най-купуваните и предпочитани лекарства от хората за защита на сърцето - „Аспирин протект“, не може да бъде открито в аптечната мрежа. За това са сигнализирали граждани. Проверка на БГНЕС в аптеки и фармацевтични сдружения показва, че липсата на жизненоважното лекарство се дължи на проблеми на неговия производител – водещата германска компания „Байер“.
  „Проблемът датира от около 4 месеца“, обясни Светослав Крумов, който е магистър-фармацевт и главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
  „Германската компания произвежда сама субстанцията както за вътрешния, така и за външните пазари. Тъй като в момента правят преустройство на заводите си, нямат субстанцията. На това се дължи проблемът с липсата на лекарството. Той засяга не само България, но и целия свят“, подчерта фармацевтът.

 • moleculesOKХимиците в Държавния университет в Охайо разработиха нов и подобрен начин за генериране на молекули, които дават възможност за проектиране на нови видове синтетични лекарства.

  Изследователите казват, че този нов метод за образуване на реактивни междинни продукти, наречени кетилови радикали, предлага на учените начин да използват катализатори, за да превърнат простите молекули в сложни структури в една химическа реакция. Това се прави по по-благоприятен, по-устойчив и безотпаден начин.
  "Предишната стратегия за създаване на кетилови радикали е от около един век. Намерени са допълнителен начин за достъп до кетилови радикали, използвайки LED светлини за синтез на сложни лекарствени молекули", казва Дейвид Нагиб, съавтор и препподавател по химия и биохимия в Охайо. Изследването е публикувано на 12 октомври в списание Science.
  Историята започва с карбонили, съединения, които функционират като един от най-честите градивни елементи при създаването на нови потенциални лекарства. За разлика от класическата карбонилна химия, преподавана в уводните органични учебници, когато карбонилите се превръщат в тяхната "радикална" форма, те стават много по-реактивни. Тези радикали, съдържащи непроменен електрон, който отчаяно търси партньора си, позволяват на изследователите да образуват нови връзки, за да създадат сложни лекарствени продукти.
  Досега образуването на кетилови радикали изискваше силни, сурови вещества, наречени редуктанти, като натрий или самарий, които да действат като катализатори. Тези редуктанти могат да бъдат токсични, скъпи и несъвместими с създаването на лекарства, каза Нагиб.
  В това изследване изследователите са намерили начин да използват манган като катализатор, който може да бъде активиран с проста LED светлина.

 • zadarjaniАпелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция и остави в ареста за постоянно четирима от задържаните за незаконна търговия с онколекарства - Борислав Сотиров, Делян Денсузов, Калоян Молалийски и Милослав Пейков. Другите трима, задържани при акцията в Благоевград и София, остават под домашен арест - Небесна и Зора Балджийски, както и Светлана Тюлекова. Обвиняемите бяха задържани заради схема, чрез която е източвана здравната каса с незконен реескпорт на медикаменти за онкоболни. Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св. Мина" в Благоевград. Според съда няма данни, че обвиняемите могат да се укрият, но има опасност да извършат ново престъпление, информират от БТА. Според доказателствата има ясно разграничение кой каква функция е изпълнявал в престъпната група, която според разследването е работила от средата на 2017 г. до 4 октомври 2018 г.

 • onkolekarstvaПроект за изменение на Закона за здравното осигуряване предвижда лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствата за пациенти с вродени коагулопатии да бъдат включени в основния пакет за болничната медицинска помощ.
  До сега тези лекарства се заплащаха от НЗОК отделно от цената на Клиничните пътеки. С приемане на изменението, лекарствените продукти могат да се заплащат като част от стойността на съответната пътека. За тези лекарства, както и за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък, НЗОК ще провежда ежегодно задължително централизирано договаряне на отстъпки с производителите. Ако при задължително централизирано договаряне на отстъпки, такива не са договорени, тези лекарства няма да се заплащат от НЗОК, независимо от това, че са включени в Позитивния лекарствен списък.

 • genetikaИзследователите казват, че са открили генна мутация, която забавя метаболизма на захарта в червата, като дава на хората, които имат мутация, значително предимство пред тези, които я намят. Тези с мутация имат по-малък риск от диабет, затлъстяване, сърдечна недостатъчност и дори смърт. Изследователите казват, че тяхното откритие може да осигури основа за лекарствени терапии, които биха могли да имитират работата на тази генна мутация, предлагайки потенциална полза за милионите хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

  Проучването, което до голяма степен се подкрепя от Националния институт по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания (НИСБКЗ), част от Националните институти по здравеопазване, се появява в списанието на Американския колеж по кардиология.
  "Ние сме развълнувани от това проучване, защото това помага да се изясни връзката между това, което ядем, какво поглъщаме и риска от заболяване." Знаейки, това отваря вратата за подобрени терапии за кардиометаболитна болест ", казва Скот Д. Соломон, професор по медицина в Медицинското училище в Харвард и старши лекар в болницата Бригъм в Бостън, който ръководи изследването. Той обясни, че изследването е първото, което напълно оценява връзката между мутациите в гена, основно отговорен за абсорбирането на глюкоза в червата - SGLT-1 или ко-транспортер-1 на натриевата глюкоза - и кардиометаболитното заболяване.

 • D rDechevКогато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста „Не”. Обществото трябва да се готви, че разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година. И тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, трябва да расте, ако не искаме да расте другата част, която се покрива индивидуално от всеки, до който дойде този проблем. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. По думите му, ако мерките, които ще предложи НЗОК след 10 дни, не бъдат одобрени от политиците, трябва да се готвят в следващите две години за удвояване на разходите.

 • Cancer Immunotherapy OKЕдин вид "презаредени" имунни клетки може да бъде масово произвеждан, за да се помогне за борба с рака.

  Изследователите зад ранната фаза на проучването от Империал Колидж Лондон твърдят, че развитието може да отбележи следващото поколение от най-модерните имунотерапии, наречени терапии CAR-T.
  Тези персонализирани третирания включват препрограмиране на имунните клетки, за да се убие ракът.
  НЗС в Англия съобщи в петък, че ще направи първата терапия, разрешена за лечение на лимфом, на разположение на пациентите от Фонда за лекарствата срещу рака.
  В новото проучване, финансирано от благотворителната организация Bloodwise, изследователският екип създаде генетично конструирана версия на клетка, наречена инвариантна естествена убиец Т-клетка - CAR19-iNKT
  Текущите терапии с CAR-T са много скъпи (около £ 300,000 на пациент) и са склонни да бъдат приспособени за всеки пациент. Въпреки това, учените зад настоящото проучване казват, че по-новата терапия с CAR-T има потенциала да бъде десет пъти по-евтина и може да бъде масово произведена, за да се даде възможност една партида да се използва при многобройни пациенти.

 • Onkoboln BlКонтролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в СБАЛО "Св. Мина" в Благоевград ще бъде драстично завишен. Това заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев. От Общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

 • G NachevПроф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че последното предложение за реформа в здравеопазването според него е опит да се направи нещо.
  „Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението”, посочи той.
  По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги.

 • Georgieva PetrovTърговия със здравето и живота на онкоболни хора. Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на лекарста. Специализираният съд наложи мярка "домашен арест" на три жени, участвали в групата за незаконна търговия с медикаменти. Другите четирима мъже остават за постоянно в ареста, тъй като според съда има опасност да извършат ново престъпление. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов. Акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП се проведе в две онкоболници в четвъртък.

 • proc bapdjЧетирима от седемте задържани за източване на Здравната каса чрез търговия на черно с лекарства за онкоболни остават за постоянно в ареста. Това реши снощи Специализираният наказателен съд.
  Задържаните са от две болници – в София и в Благоевград, в които специализираната прокуратура и ГДБОП влязоха за проверка по сигнали.
  Разследването ще продължи и в други болници, обяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.
  „Разследването продължава ви уверявам, че ще се достигне и до други лица, които са злоупотребявали с лекарства. На този етап не можем да кажем колко групата е присвоявала, но от фактурите, иззети от търговеца, считаме, че сумите са доста високи”, коментира Манолова.
  В ареста остава соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, както и още трима мъже. Лекарите Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова са под домашен арест, заради влошено здраве.
  Според разследващите ръководителят на групата Пейков купувал от различни медици лекарствата и ги препродавал. Задържаните двама лекари – майка и дъщеря – Небесна и Зора Балджийски, изписвали лекарства и ги предоставяли за продажба чрез съпруга на едната.
  Защитата отговори, че няма ясно обвинение, нито достатъчно доказателства.
  Решението на съда подлежи на обжалване.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • drugs exportСедем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. 
  Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.
  Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. 
  Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.

 • arthritisСлед като стана ясно, че от 15.10.208 г. НЗОК променя изискванията за предписване на биологични медикаменти за хора с ревматични заболявания, на електронната поща на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България бяха получени десетки писма от притеснени пациенти, сподели Боряна Ботева, председател на УС на Организацията. Опасенията им са свързани с това, че може да се наложи да доплащат големи суми месечно, за да могат да се лекуват и да бъдат работоспособни.
  Публикуваме няколко разказа на притеснени пациенти, които получихме.
  В.М. с диагноза болест на Бехтерев и на лечение споделя“Пиша ви за, за да ви подкрепя и да изразя несъгласието си за доплащане на лечение за ревматологично болни.
  Аз съм с болест на Бехтерев, диагностицирана през 2011 г. Лекувам се с Енбрел, като преди това бях на Хумира, но се изчерпа действието при мен.
  Аз лично не мога да доплащам за лекарствата, с които се лекувам.Работя, но получавам доходи под средната за страната заплата.
  Лечението в момента ми позволява да се грижа и обслужвам сама себе си. Лечението подобри значително качеството ми на живот, след намаляване на болките и подобрение на подвижността. Самостоятелна съм да излизам навън, да се обслужвам сама, да поддържам дома си, да успявам да правя дори разходки, за които ми помага четиринога приятелка. Мога да ходя на работа без да се притеснявам дали ще успея да стана от леглото, заради болките.
  Спрат ли да отпускат лекарствата, както досега, животът ми ще се промени в много отрицателна посока, както за мен, така и за хиляди други хора. С една дума, ще станем затворници в домовете си.“

 • handcaffsКъм момента има задържани осем лица, които са съпричастни със схемите с лекарствата." Това заяви вътрешният министър Младен Маринов за проверката на две онкоболници.
  „От вчера се провеждат процесуално-следствени действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП по неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства. "Проверката тече вече няколко месеца", поясни министърът. Предстои да се види на колко от тях ще бъде повдигнато обвинение.
  Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза Маринов. „Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“.

 • BreastCancer okИзследователи от Технологичния институт "Стивънс" и колеги са проектирали и развили нов клас молекули, които използват никога досега известен механизъм, който може да спре или унищожи туморите на рак на гърдата, особено при пациенти с резистентни на лекарства или опасно метастатични стадии на заболяването.

  Молекулата, разработена от Абхисек Шарма, професор по химия в Стивънс, би могла да добави към арсенала от лекарства, които активно се развиват, за да разграждат или инхибират естрогенните рецептори, протеините вътре в клетките, доказали се като най-важната цел при терапията на рака на гърдата през последните 30 години.
  "Уникалната полза от нашите съединения е, че това е фундаментално различен тип структура, за която досега не е известно, че деградира или инхибира естрогенните рецептори", казва Шарма, чиято работа е публикувана наскоро в списанието ACS Medicinal Chemistry Letters. "Това не е вариант на съществуващо лекарство, той работи съвсем различно".
  Няколко големи фармацевтични компании инвестираха сериозно в разработването на такива лекарства, известни като селективни деградатори на естрогенни рецептори или SERDs, поради огромния пазарен потенциал и неудовлетворената клинична нужда. Въпреки това, техният подход се съсредоточава основно върху модифицирането на структурата на SERD, които първоначално бяха открити преди десетилетия.

 • cancer small cell OKИзследователите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис (УКЛА) са открили общ процес в развитието на дребноклетъчен рак на простатата и белите дробове в късния етап. Тези общи молекулярни механизми могат да доведат до разработването на лекарства, които да лекуват не само рак на простатата и белите дробове, но дребноклетъчен рак на почти всеки орган.

  Основното откритие: Простатата и белите дробове имат много различни модели на генна експресия, когато са здрави, но почти идентични, когато се трансформират в дребноклетъчни ракови заболявания. Изследванията показват, че различни видове дребноклетъчни тумори се развиват по подобен начин, дори когато идват от различни органи.

  Изследването, ръководено от д-р Оуен Витте, професор по микробиология, имунология и молекулярна генетика, е публикувано в списание Science.

  Раковите заболявания, които стават резистентни на лечение, често се развиват в дребноклетъчни ракови заболявания - известни също като малки невроендокринни карциноми или SCNCs, които обикновено имат изключително лоши прогнози. Някои видове рак могат да избегнат лечението отчасти чрез смяна на клетъчните типове - например от агресивен аденокарцином до карцином на малки клетки.

 • arthritisТрите най-големи организации на пациенти с ревматологични заболявания излязоха с декларация, в която изразяват несъгласие, с намеренията на НЗОК да постави финансовите критерии пред медицинските при избора на лечение. Повод за това са новите изкснваия на НЗОК, които ще влязат в сила от 15 октомври и според, които на новите пациенти трябва да се предписват най-евтините лекарства, като се поставя таван на годишните и месечните разходи, над който таван, пациентите ще трябва да доплащат за лечението си.
  Ето целият текст:
  ДЕКЛАРАЦИЯ
  на организации на пациенти с ревматични заболявания
  Днес в България живеят повече от 100 хил. души, страдащи от ревматични заболявания. Достъпът до безопасно, ефективно и лесно достъпно лечение е от първостепенно значение за тях. В последните години създаването и представянето на биологичните средства повлия в значителна степен лечението на някои заболявания и даде възможност на много хора с ревматични и мускулно-скелетни заболявания да се радват на по-добро качество на живот. Патентите на много от оригиналните биологични медикаменти са изтекли, което дава възможността за създаване на много сходни версии на оригиналните биологични лекарства, наречени биоподобни.

 • Dechev bTVНови правила за реимбурсиране на биологичните медикаменти за лечение на ревматоиден артрит, псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит и ювенилен артрит ще влязат в сила от 15.10.2018. Новите критерии за отпускане на биологични медикаменти бяха публикувани на страницата на НЗОК миналата седмица след заседание на Надзорния съвет на касата от 27.09.2018 г. До момента фонда реимбурсираше 75 % от стойността на тези медикаменти, а разликата от 25% беше за сметка на производителите, така че пациентите не доплащаха. Отделно компаниите дават и отстъпки на касата от цените, които са регистрирали в позитивния списък. Пациентите имаха достъп до всички налични до момента биологични медикаменти и в случай, че даден медикамент не действа при конкретен пациент, то по преценка на лекуващия ревматолог, той можеше да премине на лечение с друг биологичен медикамент, без значение цената на същия. Често иновативните медикаменти имат по висока цена от тези, които се прилагат от по-дълго време.

 • drugs exportПарламентът окончателно промени Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина, за да спре паралелния износ на лекарства. Това е честа практика, заради която ключови терапии за българските пациенти не достигат или се изчерпват много бързо след доставката, защото почти незабавно се препродават в другите държави от ЕС, където струват повече пари.
  Новият механизъм ще следи количествата на лекарствата в българските аптеки и когато се забележи бързо изчерпване, временно ще се забранява износът на конкретните лекарства.
  За целта ще бъде изготвен списък с лекарствени продукти, чийто износ може да бъде ограничаван.
  По предложение на Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов от ГЕРБ това ще става на базата на специализирана електронна система.
  Обект на промените са всички лекарства от Позитивния списък. Законът предвижда сериозно завишаване на санкциите при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, пише Dnes.bg