NSVOK top banner

Вход

БЛС

 • MedjidievУправителният съвет на Столична лекарска колегия на БЛС е изпратил писмо с позиция до централното ръсоводство на съсловната организация, в което изразява тревога от опитите за въвличане на БЛС във взимане на политически решения.

 • lekarЦената на неврологичната клинична пътека 56 е увеличена с 200 лв. и отново е 500 лв. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола днес в парламентарната Комисия по здравеопазването. 

  Това се случи след като тя бе намалена от 500 лв. на 300 лв. с Анекса към НРД 2018 г. Срещу новата цена възразиха остро от Сдружението на общинските болници, като посочиха, че това е една от пътеките, по които тези лечебни заведения работят най-много и получават най-много приходи.

 • ANANIEVВъзможно е някои общинските болници да получат статут на защитени, което ще доведе до промени в начина на финансирането им.

  Това заяви днес по време на блиц контрола в парламентарната Комисия по здравеопазването министър Кирил Ананиев.

  Той представи накратко резултатите от днешната среща между представители на здравното министерство, Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз.

  На нея са били обсъдени проблемите на общинските болници в контекста на подготвяните мерки за подкрепа на тези лечебни заведения, които ще бъдат представени утре на среща при премиера Бойко Борисов.

   Поради сериозното недоволство от ниските бюджети за общинските лечебници е било постигнато съгласие за

 • nrdСъстав на Върховния административен съд прогласи за нищожно решение № РД-НС-04-24-1 от 29 март 2016 г. на Надзорния съвет на НЗОК, добило популярност още и като служебното НРД. През 2016 година Съборът на БЛС отхвърли подписването на нов Национален рамков договор. НС на НЗОК тогава реши, че може сам да издаде нов НРД и го направи с цитираното решение, което беше обжалвано от Български лекарски съюз, Център за защита на правата в здравеопазването и Национално сдружение на частните болници.
  Първоначално тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите. Върховният административен съд, петчленен състав, обаче отмени това решение и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Представителят на Върховна административна прокуратура е дал мотивирано становище за основателност на жалбите.
  В мотивите на съда се казва:

 • madjarov 1250 спешни медици се търсят в страната. Но това не е големият проблем. Много повече се търсят като бройки и медицински сестри, търсят се лекари общопрактикуващи по населените места, които са отдалечени. Кризата с кадрите в България ще се задълбочава все повече“, това коментира пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров  по повод зачестилите случаи на агресия срещу медици и подадените оставки във филиала на ЦСМП в Горна Оряховица след поредното нападение от страна на майка на болно дете.

  "На всички критични места, каквито са спешните отделения, би трябвало да има

 • bls,,Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен''. Това се казва в декларация на БЛС по повод зачестилите нападения над медицински лица през последните дни.

  Съсловната организация изразява безпрекословната си подкрепа към д-р Сибила Маринова и нейния екип в МОБАЛ – Велико Търново и към медицински фелдшер Наталия Армянова от Спешна помощ в Горна Оряховица.

  „Осъждаме всяка форма на вербална и физическа агресия над медицински лица.
  Случилото се с д-р Маринова и фелдшер Армянова е поредна проява на осъдително и неприемливо отношение към цялото лекарско съсловие“, посочват от БЛС.

 • bls saborПреди няколко дни беше публикуван анекса към НРД 2018. Първоначално заявеното намерение на преговарящите страни беше, че цените на клиничните пътеки ще останат същите, но ще се увеличат закупуваните от НЗОК обеми. Оказа се все пак, че някои от цените са променени. Неприятната изненада е за отделенията по гастроентерология, където са намалени цените на 3 от клиничните пътеки:
  КП № 68 Диагностика и лечение на заболявания на горния гастроинтестинален тракт намалена от 600 на 400.
  КП № 69 Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт намалена от 850 на 600 лева.
  КП № 71 Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво, намалена от 605 на 400 лева.
  Освен трите пътеки по гастроентерология, с 200 лева е намалена цената и на Клинична пътека № 56 Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми от 500 на 300 лева.

 • ArbitrationОт първи януари са в сила изменения в закона за здравното осигуряване, които променят ролята и функциите на Арбитражните комисии. Изпълнителят на медицинска помощ има право да оспорва установените при проверката на контрольорите на касата нарушения. Споровете се решаваха от арбитражните комисии. Законът ограничаваше правото на Директора на РЗОК/НЗОК да налага санкции само в случаите, в които констатациите на контрольорите са потвърдени от Арбитражните комисии. Същите бяха съставени от равен брой представители на РЗОК и Районната колегия на съсловната организация. В по-голямата част от случаите, Арбитражните комисии не стигаха до решение, поради равен брой гласове на членовете им. По правило членовете от РЗОК винаги гласуват за налагане на санкция, а представителите на съсловните организации в повечето случаи гласуват против. Имаше административни области, в които изобщо не бяха съставени арбитражни комисии, което практически лишаваше от възможност касата да налага санкции.

 • anex nrd18Българският лекарски съюз (БЛС), Надзорният съвет на НЗОК, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместниците му Жени Начева и д-р Бойко Пенков подписаха Анекса към Националния рамков договор (НРД) 2018. Така новите параметри на медицинските дейности ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.
  „Анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018 г. е надграждане на действащия в момента НРД и е добра основа за промените, които очакваме да се случат след 1.01.2019 г. Този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ“.

 • MadjarovBLSЗа БЛС не е обезпокоително поставянето на камери пред операционните зали, но те няма да постигнат желания ефект да се контролират различни кардиологични процедури, каза д-р Маджаров. „Вероятно се цели да се види дали точният лекар е бил на място. Самият факт, че не се притесни нито една голяма болница показва, че става въпрос за случаи, които са събота и неделя, а се отчитат през сряда или петък”, заяви д-р Маджаров в предаването „Лице в лице” с Цветанка Ризова.
  Обществото има крещяща нужда от Национална педиатрична болница, това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на Българския лекарски съюз Д-р Иван Маджаров по повод скандала с болница „Лозенец”.
  „Сегашното решение е изцяло в правомощията на правителството и една голяма болница, която обхваща цялостно всички нужди в педиатрията, би била по-доброто решение.

 • blsБългарския лекарски съюз провежда извънреден събор, на който ще реши дали да даде право на Управителния си съвет да подпише анекс към Националния рамков договор. Анексът беше договорен през последните седмици и ще влезе в сила от 1 януари 2019 година. Промените са свързани преди всичко с увеличените средства в болничната и извънболничната медицинска помощ и осъществяването на контрола върху дейността на лечебните заведения. Ето някои от тях:
  Капитационното заплащане за деца се увеличава с 5 стотинки, а за възрастни с 4. Цената на диспнасерните прегледи се вдига с между 30 стотинки и 1,50 лева.
  Специалистите от извънболничната медицинска помощ ще получават за първичен преглед вече по 22 лева на преглед, при досегашна цена от 21 лева.

 • patients videoЕдно съобщение във връзка с преговорите за Анекс към НРД 2018, публикувано на сайта на БЛС предизвика редица коментари на заинтересовани страни. Съобщението гласи следното:
  „Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено: обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично беше упоменато, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят, само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон.”
  Основен принцип, заложен в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета е лични данни да се събират само ако са необходими и без тях не може да се осъществи дейността/предостави услугата.

 • blsПреговорите за анекс към НРД 2018 приключиха тази седмица с последните заседания на работните групи. Предстои ръководствата на двете организации официално да подпишат анекса към договора. Измененията ще засегнат главно цените и обемите на медицинската помощ. Още преди старта на преговорите, УС на БЛС предупреди, че голяма част от получените от лекари и структури на БЛС искания за промени в НРД са фиксирани в Наредба № 3 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Предвид краткия срок за подписване на Анекс към НРД 2018 – 31 декември, тези предложения няма бъдат приети и нормативно отразени в Наредба № 3 и съответно в НРД.
  В съобщение от миналата седмица, УС на БЛС обобщи постигнатото по време на преговорите:

 • d rMadjarovЗащо Българският лекарски съюз е недоволен от проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и какво ще отстояват лекарите за бъдещия бюджет, който касае пациентите - темата коментира в Сутрешния блок на БНТ председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него фундамент в бюджета е прехвърлянето на средства в различните сектори на здравеопазването, като по този начин ощетени могат да бъдат пациентите.

 • d rKatsarovЗабрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема. Това коментира в предаването "Нещо повече" по БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз.

 • BLS BTAПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров съобщи на пресконференция в БТА, че всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20 - 30 млн. лв. се пренасочват от перо в перо. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени. Според него средствата остават неизползвани заради различни административни изисквания, които се променят ежегодно. Както вече информирахме, от съсловната организация настояват през 2019 г. категорично да не се дава възможност за прехвърляне на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК.

 • blsУправителният съвет на Българския лекарски съюз изпрати декларация относно Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 година до председателя на Народното събрание, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси, председателя на комисията по здравеопазване в парламента, премиера, министъра на здравеопазването и председателя на Надзорния съвет на здравната каса. В нея се казва:

 • MadjarovАко работим заедно и се съсредоточим върху общите неща, които са в интерес на всички лекари и пациенти, не би трябвало да очакваме протести. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Иван Маджаров – председател на БЛС. Днес лекарският съюз и НЗОК започват преговори за сключване на нов рамков договор за догодина. От БЛС са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме, за в бъдеще лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка.

 • pregovori

  Преговорите по параметрите на НРД за 2019 г. стартират с вече утвърден график за болнична медицинска помощ. Заседанията на експертно ниво между договорните партньори БЛС и НЗОК ще започнат с първо заседание на 19 ноември ( понеделник) с бордовете по специалности и ще приключат на 29 ноември (четвъртък), съобщават от съсловната организация. На срещите приоритетно ще бъдат обсъждани общите текстове на НРД за болнична помощ - цените и обемите на медицинските дейности за 2019 г., методиките за остойностяване и закупуване, контролът, санкциите и арбитражът и др. Срещите ще се провеждат в централата на НЗОК.

   

 • blsБългарският лекарски съюз, заедно с болнични сдружения са изготвили съвместна декларация, адресирана до Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Кирил Ананиев, Менда Стоянова и Даниела Дариткова, с която настояват за промени във внесените за обсъждане в Парламента пакет от закони. Текстът е съгласуван с всички официално регистрирани болнични сдружения – държавни, общински и частни.
  Предлага се да се премахне възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера, да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление. По този начин се цели да се избегне възможността пари първоначално планиране за медицински дейности в последствие да се насочват за лекарства или други разходи, където обичайно има преразход спрямо планираното.