КЗК спря електронния търг за лекарства. Започваме отначало. Край няма.

money drugsС Решение № 64/25.01.2018 г., Комисията за защита на конкуренцията отмени електронният търг за лекарства, обявен от министерството на здравеопазването.
Електронният търг се отменя, заради това, че с Решение № РД-11-312/25.10.2017 г. на заместник-министъра на здравеопазването е намален броя на лекарствата, за които ще се сключи рамково споразумение. В новата обява са включени само 118 от първоначално определените 763 номенклатурни единици. Законът за обществените поръчки, обаче не позволява такава промяна на вече обявена поръчка, а единствено промяна в сроковете. Възможността на МЗ да извърши промени в условията на поръчката (различни от удължаване на сроковете по процедурата), като изпрати за публикуване в Регистъра на обществените поръчки обявление за изменение и допълнителна информация, е преклудирана към датата на публикуване на обжалваното решение.

Отмяната на електронния търг е по жалба на „Софарма Трейдинг“ АД от 10.11.2017 година. Преди това КЗК с Определение № 1450/07.12.2017 г. КЗК остави без уважение искане на „Софарма Трейдинг“ АД за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществената поръчка, което Определение е обжалвано пред ВАС.
Електроният търг за лекарства бе обявен на 29 ноември 2016 година с цел да се сключат рамкови споразумения с дистрибутори, които да снабдяват с лекарства на договорените на търга цени всички държавни болници и заявилите желание, общински и частни.
Търгът бе оспорен веднага от двама дистрибутори – "Медекс" и „Топ хоспитал сървис“. И двете жалби бяха отхвърлени от КЗК, а решението на регулаторният орган е потвърдено от Върховния административен съд.
Поради обжалванията и съдебните процедури се налага удължаване на срока на поръчката. На 25 октомври МЗ взема решение за удължаване на срока на поръчката, но променя и номенкалтурата. Любопитна подробност е, че 5 дни по-късно министър Николай Петров и екипът му подават оставка, заради разкрития за нарушения по друга обществена поръчка във ВМА.
Можем само да гадаем дали промяната в номенклатурата е направена при непознаване на изискванията на закона или въпреки познаването на тези изисквания. Неизбежна ли е била промяната в номенклатурата или не и ако е била неизбежна, защо просто не е обявена нова поръчка? Резултатът е, че сега всичко започва отначало.
Прякото закупуване на онколекарства от болниците започна през 2010 година, когато най-накрая след силен обществен натиск, заплащането на онколекарствата от МЗ бе прехвърлено към НЗОК. Вместо обаче, касата да договори цени и доставки, както за всички други лекарства, заплащани от нея, МЗ остави това да се прави от всяка една болница.
Фактът, че големите дистрибутори на лекарства оспорват търга на формални основания, означава, че те са доволни от сегашната ситуация. Можем само да гадаем дали са имали някаква роля и при първоначалното определяне на механизма за закупуване на онколекарствата от болниците. Според запознати в бранша, начинът на закупуване и доставка на онколекарства е свързан и с проблема с паралелната търговия и реекспорт на медикаменти от страната. Въвеждането на централно рамково договаряне, може да прекъсне някои от механизмите за осигуряване на медикаменти за реекспорт.
От здравното министерство казаха, че са си извадили поуки и ще избегнат грешките в новата обява. Новата обява, вероятно ще бъде обжалвана. После ще се произнесе КЗК, чието решение ще бъде обжалвано пред ВАС. След година или две, когато ако няма други нередности, процедурата бъде доведена до край, може да се е сменил министъра или цялото Правителство и новите да не искат да правят търг. И така при всяко ново договаряне или промяна на номенклатурата на лекарствата.
Правилното и трайно решение на този проблем е тези лекарства да се осигуряват от НЗОК по начина, по който осигурява медикаментите за домашно лечение.
Фактът, че вече осма година не се предприема очевидното, означава само, че сред вземащите решения, има твърде много заинтересовани, проблемът да не бъде решен.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»