Неразбории с парите за здраве

money1Общопрактикуващите лекари се оплакаха, че НЗОК не им е платила 4 милиона лева, дължими за потребителска такса за 2017 година. От НЗОК отговорили, че са изплатили всички средства, получени от МЗ, но са получили по-малко от нужните. От МЗ разпространиха съобщение, че са изпратили трансфер за всички средства, според бюджета. Кой крив, кой прав, 2017 година приключи. В самия край на годината, Правителството раздаде 2 милиарда лева излишъци. Язък, че МЗ и НЗОК се управляват от финансисти, а никой не се сетил да поиска още 4 милиона за МЗ.

Завчера БЛС публикува на сайта си писмо, с което иска обяснение от НЗОКза разминаване в официалната информация за изплатените средства за болнична помощ през 2017 година. В самия сайт на НЗОК са били посочени две различни числа, които се различават с има няма 60 милиона лева разлика.
Тези неразбории са доста странни. Човек не очаква администрацията на такова високо ниво да допуска такива разминавания. Предполага се, че в министерствата и НЗОК, ако не друго, поне има строга финансова отчетност за приходите и разходите. Наличието на разминавания за милиони левове оставя съмнение, че при липсата на отчетност и прозрачност се отваря широко вратата за злоупотреби. Можем само да се надяваме, че не е така, но институциите дължат обяснение и то не само на БЛС, а на всички, които прилежно си внасят здравните осигуровки.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»