Ето как държавните болници могат да си погасят дълговете

copaymentДнес Правителството е приело Постановление да увеличи бюджета на министерството на отбраната с 20 милиона лева. В дневния ред на заседанието не се упоменава за какво са парите. В публикуваното резюме на взетите решения също не е упоменато. Оказва се, че средствата са предвидени за частично заплащане на задължения на Военно медицинска академия (ВМА) към Българската банка за развитие АД (ББР) по цесия на вземания от кредитори.
Звучи странно на пръв поглед. Какво общо има ВМА с ББР и как е натрупала задължения към нея? Защо Правителството ще покрива тези задължения?
От сайта на ББР АД разбираме, че „Българска банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия.” ВМА, обаче нито е малка, нито е средна, нито е предприятие. Защо банката ще цедира нейни вземания?

Ето и цялата история. Към 31.12.2014, ВМА има просрочени задължения към доставчици в размер на 93 758 038 лева. Тогава 52 413 288 лева от тях са прехвърлени, чрез цесии на ББР. Задължението на ВМА към кредиторите е поето от ББР, като ВМА трябва да върне парите на ББА до края на 2018 година. ВМА, обаче не връща нищо. С ПМС № 308/17.11.2016, Правителството заплаща 20 000 000 лева на ББР. Така от дълга на ВМА остават 32 413 288 лева. С днешното ПМС, Правителството дава нови 20 000 000 лева на ББР и така за последната година дългът на ВМА остава 12 413 288 лева, който вероятно също ще бъде платен с трето ПМС, срокът за което е края на 2018 година. Ето така ВМА е погасила дълговете си към доставчици.
Що така може, нека погасим задълженията на всички държавни и общински болници. Нека ББР да постъпи по същия начин с другите държавни болници със задълежения? Нека Пирогов, Александровска, болниците в Ловеч, Враца, Видин, Стара Загора, Бургас и всички други да цедират задълженията си към ББР, която да се разплати с кредиторите, а пък Правителството с поредни ПМС да върне парите вместо тях? Ако за ВМА може, защо да не може за другите? Те поне са предприятия, за разлика от нея.
Има-няма 700-800 милиона към днешна дата, Правителството бълха го ухапала. След няколко години, като се натрупат новите дългове операцията ще се повтори. Ако питат от Европейската комисия защо давате държавни помощи, кажете, че това си е между банката и предприятията. Хитро нали?

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»