Обновен 16:09 EET, Mar 23, 2018

ЦСМП

 • лекарОт Спешна помощ в София през последните дни отчитат бум на инфаркти и инсулти заради рязката температурна промяна. 1294 са сигналите, на които спешните медици се отзовават. Два дни рязко падане на температури и се отчита ръст на сърдечносъдовите заболявания, инсултите и инфарктите, съобщават от Nova TV. За последните 48 часа инфарктите са 12, а инсултите - 40. За същия период на 2017 г. инфарктите са били същият брой, а инсултите със седем по-малко.

 • ПироговДнес в най-голямата ни спешна болница "Пирогов" подписаха Колективен трудов договор. Неговите параметри предвиждат увеличение на основното трудово възнаграждение за срок от 1 година, съобщават от лечебното заведение. Фонд работна заплата се увеличава за лекарите, специалистите по здравни грижи (медицински сестри, медицински лаборанти, медицински рехабилитатори и др.) и санитарите. Респективно те ще получават до 300 лева повече. Парите за санитарите бяха повишени с увеличението на минималната работна заплата, което е отразено в КТД.

 • БалтовДиректорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов обяви по bTV, че в момента тече оптимизация, а увеличение на заплатите ще има скоро и ще е видимо. Той уточни, че досега не е съкращавал хора, а само са пенсионирани служители в пенсионна възраст. Предстои и сливане на клиники – от 46 те ще станат 30. Балтов даде пример с четирите хирургии – те ще бъдат слети в една клиника с няколко отделения.

 • линейкиСрокът за кандидатстване с проектно предложение за модернизация на спешната медицинска помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 е удължен с един месец и половина - до 15 май. Процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е с конкретен бенефициент Министерството на здравеопазването и с общ бюджет над 163 млн. лв., информират от здравното ведомство. Удължаването на срока за подаване на проектното предложение се налага, от една страна, поради комплексния характер на дейностите, планирани за изпълнение в мащабния инфраструктурен проект, който е единствен по рода си в страната с големия териториален обхват и сложност за изпълнение на планираните дейности на територията на цялата страна. От друга страна допълнителното време ще улесни работата на консултантите по документалното обезпечаване на проектното предложение.

 • линейкиМинистерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за общо 400 нови линейки, които ще бъдат осигурени с пари от оперативна програма "Региони в растеж" по проект за модернизиране на спешната помощ у нас. 78 линейки ще бъдат със задвижване 4х4, а 42 линейки с повишена проходимост за осигуряване на спешна медицинска помощ в трудно достъпни райони или при лоши условия. Останалите позиции в търга са за 185 стандартни линейки и 95 реанимобила, информират от вестник Сега. Прогнозната стойност на поръчката е 48.6 млн. лв. без ДДС. Едно от основните изисквания е доставчикът да осигурява минимум 5 г. гаранция на колите и медицинското оборудване в тях. При сигнал за повреда сервизът трябва да реагира в рамките на 2 дни, а ремонтът да не трае повече от 72 часа.

 • БалтовПроф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов", категорично заяви по БНТ, че няма да има съкращаване на персонал, а оптимизиране на броя на хората, които работят в лечебното заведение при предстоящото му преструктуриране. Ще има сливане на отделения и лаборатории, както и увеличение на заплатите със средно 300 лева на целия персонал. Очаква се това да стане от 1 април 2018 г.

 • ПироговДнес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана. Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Заложените в него мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности.

 • 19Бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и бившият директор на „Пирогов” доц. Спас Спасков коментираха пред Bulgaria ON AIR проверките на прокуратурата за безстопанственост в 7 лечебни заведения. Прокуратурата влезе в "Пирогов" и в още 6 болници в страната. Причината за проверките е безстопанственост в управлението, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, а здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че има оздравителен план за най-голямата спешна болница „Пирогов”.

 • 52dfcc653fa3b4ea6f28b8c3822c6198От държавното обвинение информираха, че започва разследване за безстопанственост в спешния център „Пирогов” и още шест болници в страната. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че другите лечебни заведения са МБАЛ в Попово, МБАЛ в Бургас, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали.

 • 300x300 9176Нападенията над лекари от Спешна помощ в София се увеличават. От началото на годината има 10 случая на физически нападения над медици. Всеки ден има случаи на закани от страна на недоволни пациенти. Най-често скандалите между пациенти и екипите на Спешна помощ стават заради претенции от страна на хората за забавени линейки, съобщават от БНР. Катя Сунгарска от ЦСМП допълни още, че една от най-честите причини за физическите нападения е алкохолното опиянение, при приети други субстанции, които водят до неадекватност.

 • агресияВ ботевградското село Новачене нападнаха екип на Спешна помощ. Инцидентът е станал днес преди обед, след като екипът е бил извикан по сигнал за жена, получила хипертонична криза, информират от БНР. Близки на болната са нападнали, удряли и блъскали шофьора на линейката и фелдшера след отказа им да допуснат в превозното средство да се качат роднини на жената.
  Екипът на Спешна помощ е подал сигнал в полицията. Случаят се разследва.

 • лекарМедици от Спешна помощ са били нападнати в посолството на Украйна в София. Според официалната информация лекарите са били на място 10 минути след подаването на сигнала, съобщават от Нова телевизия. Допълнително време са отнели проверките на входа заради специалния режим на влизане. Спешният екип е бил извикан заради рязко влошилото се състояние на дипломат в посолството, но при пристигането само е констатирал смъртта му. Афектирана от случая, дъщерята на украинския дипломат се нахвърлила с юмруци и ритници срещу медиците. Те не са пострадали сериозно.

 • детеНа 77-годишна възраст ни напусна актьорът Николай Николаев, познат на поколения като бате Николай. Той е получил масивен инсулт и е починал в болницата, в която основа първата в България клиника по смехотерапия преди десет години. Под името проф. Коко, заедно с асистента си доц. Роко, Николай Николаев забавляваше малките пациенти на спешния институт. Създаденият в САЩ принцип на „медицинската клоунада” се прилага с убеждението, че смехът помага на децата да пренебрегнат своята болест и да забравят болките и стреса от болничната среда. Този процес не се свежда до изричане на плоски шеги по време на прегледа или визитация.

 • БалтовОпасността от падане за пешеходците се увеличава с понижаването на градусите и заледяването на улиците. За първите 3 дни на седмицата около 700 пациенти са преминали през Спешния травматологичен кабинет на "Пирогов", а 190 от тях са приети за лечение, съобщи пред Bulgaria ON AIR директорът на лечебното заведение д-р Асен Балтов. Според него тези цифри са нормални заради метеорологичните условия в момента.

 • линейкаТази сутрин екип на Спешна помощ от Варна закъса в преспите близо до село Радан Войвода на път към родилка.
  "Всичко приключи добре - родилката е откарана навреме в болница, а нашият екип бе върнат обратно от друга машина", каза за "24 часа“ шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Мая Рашева.

 • линейкиДисциплинарни наказания са наложени на двама служители от пловдивската Спешна помощ заради отказа им да се отзоват на сигнал за 2-годишно дете с висока температура и затруднено дишане. Това съобщи за bTV директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града. Проверката започна, след като бащата на момиченцето се оплака, че след обаждане на тел. 112 му е била отказана помощ с аргумента, че екипите не обслужват деца. Два дни по-късно състоянието на момиченцето се е влошило и то е настанено в болница. Бащата на детето е получил лично извинение по телефона от директора на Спешна помощ в Пловдив.

 • линейкаСпешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с такова оправдание на техен служител, съобщават от bTV. В събота вечерта 2-годишно момиченце вдига висока температура и е закарано в болница.

 • спешнаВ центъра за спешна помощ в Кюстендил получават между 50 и 60 сигнала на ден, а около 30 - 40 души идват на преглед. От там предупреждават за хронична липса на лекари и медицински сестри, информират от bTV. Не достигат 10 души, за да работи спешната помощ нормално. Д-р Ерик Русецки допълни, че бройката липсващи медици е дори 11.
  „Но няма желаещи. Не е и толкова финансов проблем, но явно работата ни не е така атрактивна. В отделенията е друго. При нас трябва да се взимат адекватни решения за кратко време”, каза той.

 • 15Лекарският екип от Спешна помощ е останал заключен в апартамента на пациент за повече от половин час. Това е пореден случай на вербална и физическа агресия към служители на центъра за спешна медицинска помощ в София, съобщават от Nova TV. Д-р Надежда Ангелова е лекар в Центъра за спешна помощ повече от 30 години. Вчера по обед е извикана на адрес за 88-годишна жена с хронични заболявания. Дъщерята на възрастната жена била много агресивна. Бутала лекарката, обвинявала я, че „нищо не правят” и наричала лекарите „боклуци”.

 • агресияПореден случай на агресия срещу медицински лица в Стара Загора. Този път 29-годишна жена, която била пияна и дрогирана, е постъпила в спешното отделение с охлузни рани и заявила, че е бита от приятеля си. По време на прегледа обаче станала агресивна, ритнала е съд с медицински инструменти, а след това се опитала да удари началничката на спешния център. Наложила се и намесата и на полицейски екип.