Обновен 16:20 EET, Jan 16, 2018

ЦСМП

 • ЦСМП иска да обучи шофьори на линейки за парамедици

  линейкаВарненският Център за спешна медицинска помощ кандидатства с проект пред социалното министерство по ОП "Развитие на човешките ресурси", за да обучи част от шофьорите на линейки за парамедици. Целта е те безплатно да получат базисни знания, които после могат да надградят с курсове в някой от центровете за професионално образование и да получат документ за правоспособност, съобщи за вестник "Труд" директорът на ЦСМП д-р Мая Рашева. Според нея има интерес към идеята.
  "Много от шофьорите ни са с дълъг стаж и реално имат нужните умения, но досега не са получавали шанс да ги прилагат при обслужване на спешни случаи и да придобият нов статут", поясни д-р Рашева.

 • Уволниха доц. Сопотенски от "Пирогов" заради протестите срещу ръководството

  СопотенскиЗавеждащият спешното приемно и консултативно отделение в „Пирогов“ доц. Стоян Сопотенски, който е хирург в областта на корема и гръдния кош, е потвърдил информацията за уволнението си от най-голямата ни спешна болница пред вестник "Монитор". Заповедта му е била връчена следобед в четвъртък от директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Сповед него причината е, че е подкрепил протестите на пироговци в началото на декември.
  "Мотивите са организиране на протестните действия и уронване на престижа на лечебното заведение", поясни той и допълни, че до 9 януари е трябвало да даде обяснение на проф. Балтов за действията си и след като в посочения срок ги е внесъл, е получил заповедта си за освобождаване от работа.

 • Лекари от „Пирогов” и ВМА обединиха усилия и спасиха живота на 4-месечно бебе

  imagesБебе на 4 месеца живее благодарение на усилията на едни от най-добрите лекари у нас – детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов от ВМА. В първите дни на 2018 година специалистите извършиха резекция на черния дроб на малката пациентка по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина. Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. В университетската спешна болница веднага са извършени редица изследвания, които показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

 • В „Пирогов” по време на празници - 1000 души за едно денонощие (видео)

  БалтовОколо 1000 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов” в първото денонощие на новата 2018 година. Общо за празничните дни са прегледани 4600 пациента, от които 800 са останали за лечение в болницата.
  „В сравнение с предишните празници беше по-спокойно, но броят на тези, които останаха за лечение, беше по-голям процентно в сравнение с другите празнични дни”, поясни д-р Асен Балтов, директор на болницата.

 • В „Пирогов“ спасиха бебета с редки аномалии

  ПироговОт пресцентъра на УМБАЛСМ „Пирогов“ съобщават, че в уникалното за страната ни Отделение на новороденото и вродените аномалии в лечебното заведение, завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му са извършили успешни операции за спасяване на живота на 2 бебета с вродени редки аномалии. И двете момиченца са родени с аномалия, при която част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъдържимо и некротични тъкани. Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.

 • УМБАЛ - Бургас с денонощен спешен прием през празничните дни

  IMG 1364 optОт УМБАЛ - Бургас информират, че ще осигурят денонощен спешен прием по празниците. Лекарите в отделенията работят на непрекъснат 24-часов график, с изключение на две отделения, в които няма спешност – по ревматология и физиотерапия. Те ще приемат пациенти от първия работен ден на следващата година – 2 януари.
  Спешното отделение на УМБАЛ - Бургас ще приема всички спешни случаи, които потърсят помощ в болницата. Преценката дали случаят е спешен или не, се извършва от медиците в Спешно отделение. Според медицинските критерии спешно е всяко състояние, което пряко застрашава живота на пациента.
  Денонощно в празничните дни ще работи и кабинетът в медицинския център „Св. Николай Чудотворец", който има сключен договор с общопрактикуващи лекари от Бургас и региона.

 • МЗ след проверка: Липсват правила за определяне на заплатите в „Пирогов“

  0883848e841c36ec933f08e946401478Министерството на здравеопазването информира, че данните от проверката на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показват необходимост от преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие. Ресорното ведомство ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на лечебното заведение, което ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена.
  Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала.

 • Детската урология в "Пирогов" се нуждае от нова апаратура (видео)

  19.12Началникът на Клиниката по детска урология в "Пирогов" д-р Димитър Момчилов и урологът в Отделението по детска урология д-р Габриела Минова коментираха пред БНТ липсата на апаратура за лапароскопска хирургия и възможността за закупуването ѝ чрез инициативата "Българската Коледа". Д-р Минова обясни, че целта на екипа е нанасяне на минимална хирургична травма, ограничаване на сраствания, по-бързо възстановяване, ограничаване на кръвозагубата, малък следоперативен престой и връщане на децата в тяхната среда максимално бързо.
  „В ЕС и в света въобще златният стандарт, който се налага в последните 30 и особено 10 години за лечение на деца, е лапароскопската миниинвазивна хирургия. Детска урология се занимава с лечение на тежки вродени малформации на новородените, на пикочо-половата система, които засягат освен отделителната и репродуктивната функция, би могла голяма част от тези заболявания да бъде лапароскопски“, допълни тя.

 • „Пирогов“ с награда за реконструкцията на детските отделения

  ДОВ националния конкурс "Сграда на годината" за 2017 г. участваха над 60 новопостроени и реновирани сгради от цялата страна. Той е учреден през 2002 г. и е най-значимото събитие в областта на инвестиционните проекти, архитектурата и строителството в България. Целта му е да бъдат отличени най-добрите постижения през годината.
  Реконструкцията на детските отделения в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" донесе I-во място в категория Здравеопазване на наградите Сграда на годината 2017. „Малките герои” е благотворителна инициатива на Фондация „Америка за България” за преобразяване на детските клиники в „Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. Проектът е важно допълнение към цялостната реконструкция на Детската хирургия и травматология, предприета от лечебното заведение и финансирана от държавата.

 • Проф. Балтов: Твърдя, че протестите са неистински (видео)

  БалтовДиректорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов заяви пред bTV, че протестите в „Пирогов” са приключили вчера, а основната причина за намаляване на напрежението е, че бонусите на хората ще бъдат изплатени преди Коледа. Според него протестите са неистински и са се възползвали от отсъствието му. По думите му всички са знаели за планирания му отпуск, по време на който той е бил в южноафриканска република на световен конгрес по травматология и ортопедия. На въпроса би ли подал оставка заради протестите в „Пирогов”, проф. Балтов отговори, че, ако протестите са истински и са аргументирани, би подал оставка, но в този случай няма никакви аргументи.
  "Твърдя, че протестите са неистински, защото в продължение на 9 месеца ние се мъчим да направим нещо добро и да подобрим показателите на нашата болница. Не мога да се съглася, че когато някой иска да направи една положителна реформа и да подобри състоянието на болницата, това е лошо за болницата”, каза той.

 • Протестиращите в "Пирогов" искат среща със здравния министър

  ПироговЛекари, медицински сестри и санитари от "Пирогов" протестираха за четвърти пореден ден с настояване за оставка на ръководството. Те поискаха и среща с министъра на здравеопазването в понеделник, съобщават от БНР. Медиците обвиняват директора проф. Асен Балтов и екипа му в умишлено преструктуриране на звена, така че персоналът да подписва нови трудови договори с 6-месечен изпитателен срок. Вчера от ръководството на болницата отрекоха всички обвинения на протестиращите и обявиха, че се търси умишлен саботаж на лечебната дейност на „Пирогов“ и дискредитиране на имиджа на болницата.
  „Директор, който не държи на персонала си, няма място сред нас. Оставка! Започна да се спекулира, че ние тук сме само за парите. Парите са важен фактор, но са само част от проблемите на "Пирогов"! Ние искаме болницата да съществува, защото виждаме апокалипсиса на "Пирогов", заявиха протестиращите.
  Медиците обясниха, че в момента няма хора на 6-месечни временни договори, но отношението на директора е неуважително, липсват консумативи, работно облекло. Освобождават се медицински сестри, които работят и след пенсия, а там липсва персонал.

 • Ръководството на „Пирогов“ отговори на протестиращите медици

  ПДнес от 15.30 ч. в УМБАЛСМ „Пирогов“ се проведе брифинг във връзка с протестиращите медици от лечебното заведение. Заместник-директорът по лечебната дейност на спешната болница проф. Николай Габровски заяви, че не е ясно кой и защо цели „Пирогов“ да не работи, информират от Агенция „Фокус“. Според него се цели уронването на престижа на болницата. Той прочете декларация от името на болничното заведение, в която се посочва, че категорично не са съгласни и протестират срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери.
  „Декларативният и ултимативен тон, с който се подхвърлят неверни данни е абсолютна инсинуация“, обясни той и допълни, че очевидно се търси конфликт, а не решение.

 • Медици: Кредитът на доверие към управата на "Пирогов" е изтекъл (видео)

  ПироговМедиците от „Пирогов“ доц. Стоян Сопотенски и д-р Ивайло Филибев коментираха пред Bulgaria ON AIR недоволството на лекари и медицински сестри от спешната болница, които продължават протестите си срещу изпълнителния директор проф. Асен Балтов.
  "Определено проблемите се трупат. Това, което преля чашата на търпението, беше принудата да се преподпишат нови трудови договори с изпитателен срок за хора с 20 години стаж. А най-последното беше получаването на последните заплати. За по-голяма част от персонала има допълнителни месечни плащания, тъй като заплатите принципно са ниски, но този път възнагражденията бяха чисти", отбеляза синдикалистът от "Подкрепа" в "Пирогов" д-р Филибев.

 • Съпруг на починала пациентка: Как може в „Пирогов“ да няма кислородна бутилка? (видео)

  ПироговСъпругата на доц. д-р Николай Панталеев, болна от онкологично заболяване, почива, след като е приета в "Пирогов" по спешност на 17 август, информират от Bulgaria On Air. Според доц. Панталеев през целия ден съпругата му е изпитвала трудност с дишането и затова те отиват в спешния кабинет на "Пирогов".
  "След прегледа в 126 кабинет ни беше казано, че няма нищо страшно и бяхме изпратени да обикаляме кабинетите за различни изследвания. Поискахме кислородна бутилка, защото тя не можеше да диша нормално, но ни бе казано, че в момента няма налични. Kак може в спешен център да няма кислородна бутилка?", коментира абсурдната ситуация доцентът от БАН.

 • В „Пирогов” протестираха, утре отново ще искат оставки (видео)

  протестЛекари и медицински сестри от Института за спешна помощ „Пирогов” излязоха днес на протест срещу ръководството на болницата. Синдикалната секция „Подкрепа” в спешната помощ е изпратила писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с редица искания, както и за оставка на изпълнителния директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов, информират от bTV. В него те сезират здравното министерство за нарастващото напрежение в най-голямата спешна болница в България, породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното ръководство.
  В аргументите за исканата оставка се посочват още и примери за „скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители”.

 • "Пирогов" на протест за оставка на цялото ръководство

  оставкаЗа нарастващо напрежение в най-голямата спешна болница съобщиха от синдикалната секция на "Подкрепа". Те предупредиха, че излизат на протест от 13 ч. утре - 5 декември. В отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев синдикалистите от "Пирогов" заявяват, че са в готовност за протестни действия с последващи колективни оставки на ключови звена в „Пирогов”, без които би се парализирала цялостната дейност на болницата, ако няма адекватна реакция за решаване на проблемите. Искането на оставката на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов и на цялото ръководство е поради хаотично и некомпетентно управление, изразяващо се в:

 • Дълго чакан старт на проекта за Спешна помощ

  ЦСМПДаден е дългоочакван старт на най-мащабния проект в сферата на здравеопазването - за модернизиране на Спешна помощ. Насоките за кандидатстване по процедурата вече са публикувани за съгласуване на сайта на МРРБ и предложения по тях могат да се изпращат до 11 декември. След това ще бъдат обявени и конкретните обществени поръчки за модернизация на спешната помощ в страната. Със средства от Оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани 27 центъра за спешна медицинска помощ в страната и всичките им 170 филиала, съобщи в Смолян председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, цитирана от БНР. Стойността на проекта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта "Регионална здравна инфраструктура" е 163 милиона лева. С финансовите средства от ОП "Региони в растеж" ще бъдат построени или основно ремонтирани и оборудвани 27 центъра за спешна медицинска помощ във всяка област и всичките им 170 филиала.

 • До 8 декември се приемат оферти за поддръжка на спешния телефон 112

  1128 декември е крайният срок, в който желаещите да поддържат работата на Националната система за спешни повиквания могат да подадат своите оферти, след като Министерството на вътрешните работи обяви нова обществена поръчка на стойност 7 милиона лева. В мотивите за ускорената поръчка е записано, че националната система е с нарушени основни функционалности и това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда. От БНТ припомнят, че от април 2015 г. телефон 112 е оставен без поддръжка и всеки момент може да спре.

 • За денонощие снегът прати в „Пирогов“ над 30 с травми (видео)

  снягД-р Христо Стойчев от най-големия център за спешна медицинска помощ „Пирогов” коментира пред Nova TV, че за последното денонощие от 60 прегледа около половината са травми от поледици и заледявания.
  „Това не ни изненадва”, каза д-р Стойчев.
  Специалистът добави, че по-уязвими са възрастните хора, при които травмите са по-тежки и посъветва хората да са внимателни и да избягват заледени улици.

 • Дълго чакана Спешна помощ откриват в Божурище

  ЦСМПКметът на община Божурище Георги Димов, заедно със заместник-директора на ЦСМП д-р Светла Богданова, се срещнаха с медиците, които ще работят в Център за спешна медицинска помощ в града. Скоро ще бъде обявено официалното откриване, на което всеки желаещ би могъл да присъства и да се запознае лично с центъра, съобщават от Actualno.com. Вече гражданите ще се обслужват от 18 души екип от специалисти, които са на разположение 24 часа в денонощието.
  "Пожелавам на всички жители на общината да бъдат здрави и все по-рядко да използват услугите на спешна помощ", заяви кметът Георги Димов.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...