Вторник, Март 26, 2019

Спешна помощ

 • nenkov miroslav„Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества като книжарниците и бакалиите". Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в предаването „Здравей България” по Нова телевизия тази сутрин. Той коментира продължаващия протест на медицинските сестри и фелдшерите, които настояват за по-високо заплащане и по-добри условия на труд и заплашиха с ефективни стачки и колективни оставки.

  „Директорът на една болница формира заплатите на персонала си по два начина – основна заплата и клинични пътеки. В нито една клинична пътека не пише, че например 16 ст. от лечение за 100 лв. са за персонала”, каза д-р Ненков.

 • bolnicaОще лечебни заведения ще могат да получават субсидия от здравното министерство по реда на познатата методика, като тази възможност е предвидена за определени дейности в тях,  ако се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони. Това предвижда проект за Наредба за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране. Документът е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на ведомството. Сумата с която ще бъдат субсидирани нововключените лечебни заведения е в рамките на средствата, предвидени в бюджета на МЗ за съответната календарна година, а тези субсидии ще се отпускат на лечебни заведения по предложение на Националното сдружение на общините в България НСОРБ, се посочва в проекта. Заслужава да се отбележи фактът, че е предвиден съкратен срок за обществено обсъждане на нормативния акт - той е 14-дневен и приключва на 4 април.

 • 543914. lineikiРайонната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем по бързо производство 63- годишен шофьор на линейка, застанал зад волана пиян, съобщиха от държавното обвинение. Установената от органите на реда концентрация на алкохол в кръвта му е била 1,5 промила при допустимо ниво от 1,2 промила, уточняват от прокуратурата. 

   До момента е установено, че на 21 март т.г. около 14,10 часа в полицията е подаден сигнал за настъпило пътнотранспортно произшествие, допълват оттам. Пристигналите на място полицейски служители установили, че линейка, шофирана от обвиняемия е ударила друг автомобил, управляван от 34-годишен мъж при извършване на ляв завой.

 • ambulanceМедиците от ЦСМПв Русе преминават на 7-часов работен ден. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от dariknews.bgслед проведена спешна среща в центъра. След разговорите на персонала с д-р Пенков, русенските медици са оттеглили подадените оставки. Така стана ясно, че и последните 21 служители от първоначално подалите заявления за напускане от спешния център ще ги оттеглят. Припомняме, напрежението в ЦСМП ескалира през последните дни, тъй като работещите в него първоначално не желаеха да приемат новоназначения директор д-р Иванка Маринова.  

  От 1 май работното време на медиците в Спешна помощ – Русе ще бъде намалено от 8 на 7 часа. Вече са взети необходимите мерки за промяната от новия директор на центъра, коментира зам.министър Бойко Пенков. По думите му Русе е последният център в страната, който все още не е преминал на 7-часов работен ден.

 • lineikaСлужителите на ЦСМП в Русе посрещнаха тази сутрин новия директор д-р Иванка Маринова с 47 заявления за напускане, информира БНТ. След разговор с д-р Маринова, която заема официално поста от вчера, 8 от служителите са изтеглили предизвестията си. Според директорката на Спешния център е само въпрос на време и останалите да размислят.

 • medical errorОкръжната прокуратура в Перник е внесла обвинителен акт срещу д-р М.К. за проявена немарливост при упражняване на медицинска професия, довела до смъртта на пациент, съобщиха от Апелативна прокуратура - София. От 2016 г. обвиняемият К. работел като ординатор във Вътрешно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“ в Перник. Около 19.45 ч. на 24 август 2017 г. „Спешното отделение“ при болницата било посетено от А.Г. за оказване на медицинска помощ. Пациентът, който бил придружен от съпругата си, имал оплаквания за силна болка зад гръдната кост. След извършен преглед било установено, че кръвното му налягане е 172/99, но с ритмична сърдечна дейност.

  Другите показатели били в норма. Поставена му е била диагноза МКБ 110-есенциална (първична) хипертония. Направена му била инжекция ½ хлофазолин и фурантрил. Мъжът бил оставен за известно време под наблюдение, което прекарал в коридора, на пейката пред кабинета.

 • deza medikПред закриване е Детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник, алармира нейният директор д-р Анатоли Митов, цитиран от БТА. Десет педиатри са напуснали отделението през последните години, като повечето от тях са предпочели да станат общопрактикуващи лекари. Затова болницата спешно търси педиатри.

 • 543914. lineikiВъв връзка със създалата се ситуация в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди да бъде извършена проверка на дейността на центъра от 2017 г.  до началото на март 2019 г., информираха от здравното министерство. Експертите на Дирекция „Вътрешен одит“ на ведомството ще проверяват дали са определяни и осчетоводявани законосъобразно разходите за заплати, както и дали са приложени контролните механизми, свързани с разходването на средства за възнаграждения в ЦСМП.

 • ambulanceПреди повече от месец сме изпратили писмо в здравното министерство, в което настояваме за среща с министър Ананиев, но до този момент отговор няма". Това заяви пред „Право и здраве“ председателят на Националното сдружение на фелдшерите (НСФБМБ) мед.фелдшер Александър Александров. По неговите думи от 8 февруари до днес е имало предостатъчно време, за да бъде организирана такава среща и на нея да бъдат поставени въпросите на съсловието.

   „Напоследък министър Ананиев често повтаря, че е привърженик на диалога като начин на решаване на проблемите, факт е обаче, че засега реакция от негова страна на нашата готовност за разговори няма. А ние не сме фантоми! Работещите фелдшерите сме над 3000“, каза Александър Александров.

 • lineikaСлед възникналия проблеми в Центъра за спешна помощ в Русе заради назначаването на нов директор, който е нежелан от медиците,  50 служители са подали оставките си, предаде БНТ. Според тях областта няма да остане без спешна помощ, но ще стане така че линейка ще се чака по 2-3 часа. Междувременно здравното министерство излезе с позиция, че конкурсът за директор е бил проведен законно.

  На общо събрание днес в центъра за Спешна помощ за пореден път отсъстваше ръководството и служителите отново не получиха отговор на исканията си за повишаване на работните заплати, за спазване на 7-часовата продължителност на работния ден и за подобряване на условията на труд.

 • ANaniev parlam.kontrol„Въпреки чувствителността на темата и многото натрупани през годините проблеми в системата вече започват да се намират редица решения, едно от тях е електронното здравеопазване“. Това заяви във Велико Търново министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

  По неговите думи за електронно здравеопазване се говори от много време, но вече е спечелен европроект за изграждането на единна информационна система и 9 от общо 12 модула от нея ще са готови до края на годината.

  Кирил Ананиев бе категоричен, че електронната рецепта, електронното направление и досие ще позволят на всеки да следи с точност всяка информация за здравния си статус и прилаганото лечение. Освен удобство, по думите му, това ще доведе и до повишаване на контролната дейност.

 • ambulanceЧаст от екипа на Центъра за спешната медицинска помощ в Русе излязоха на протест рано тази сутрин, медиците са подкрепени от от колегите си от спешните центрове в Бяла и в Две могили, предаде БНР.

  Исканията на протестиращите са за увеличение на заплатите, за подобрение на материалната база и връщане на ръководството, което е било като временно избрано след продължилото 25 години управление на д-р Пенка Бахчеванова.

  След проведен конкурс от Министерството на здравеопазването на поста е назначена д-р Иванка Маринова. Медиците обаче протестират и не желаят тя да заема този пост. Синдикалният им лидер обаче Светлин Займов поясни, че позицията на организацията му е за подкрепа на което и да е от двете ръководства.

 • ambulanceЛинейките на Спешна помощ в София вече се движат по-бързо, независимо от натовареното движение и интензивния трафик по столичните улици и булеварди, съобщи сайтът stolica.bg, позовавайки се на информация от Центъра за анализ и управление на трафика при Столична община. 

   Промяната се дължи на усилията на общината да създаде условия за максимално бързо елиминиране на фактора " задръстване" с цел да бъде отворено трасе на линейките, за да могат спешните екипи да достигат до адресите на повикване за по-кратко време.

 • ambulanceМинистерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за преподаватели по 10 клинични специалности, които ще имат задачата да обучат 6892 спешни медици в рамките на дейността на Националния център за продължаващо обучение на спешни медици.

 • lineikaОтказвано ли е транспортиране на пациенти от Бързата помощ и приемането им в лечебни заведения?
  В сряда директорът на психиатрията в Курило обвини началника на Спешната помощ в София, че отказал линейка за психичноболен пациент със съмнения за хепатит А. Това не бил първият такъв случай, като предишният дори завършил фатално. Според д-р Цветеслава Гълъбова транспортирането било отказано с мотива, че Спешна помощ не извършва превозване между две болници. Лечебното заведение в Курило пък нямало собствена линейка, защото тя била в процес на бракуване.

 • psihiatry patient ambulКонфликт между здравни институции. Директорът на психиатрията в Курило обвини началника на Спешната помощ в София, че отказал линейка за психично болен пациент със съмнения за хепатит А. Това не бил първият такъв случай, като предишният дори завършил фатално.
  Във вторник в лечебното заведение виждат, че един от пациентите им започва да пожълтява. Лекарите в клиниката се усъмняват, че има хепатит и търсят Бърза помощ. От там отказват да дойдат, защото не правят междуболничен транспорт. Обаждат се и на началника на Спешна помощ – д-р Георги Гелев.
  Така нареченият луд е 31-годишен психично болен мъж, когото преди два дни шест болници отказаха да приемат, докато буйства, с аргумент, че нямали места. В Курило също не го взели, но според директора Цветеслава Гълъбова самите полицаи видели, че не е безопасно да го оставят там.

 • boln koridorКъм края на 2018 г. просрочените плащания на общинските и областните болници са 161 млн. лв., от които 126 млн. лв. са просрочените плащания на областните болници, а 35 млн. лв. – на общинските. 

  Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг днес след правителственото заседание, на което Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на 30 млн. лв.

  „Целта е с този финансов ресурс да бъде осигурен равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ, в това число и във високопланинските, труднодостъпните и отдалечените места“, заяви министърът.

 • ambulanceНа 19.02.2019 БЛС рестартира националната си кампанията срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“. Тази година мотото на кампанията е „Добрата дума лекува“.
  Паралелно се провежда кампания и от БАПЗГ. Тяхната кампания е под наслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”.
  Инициативите идват в отговор на нови съобщения за агресия на пациенти срещу медици. Тези съобщения не са спирали през последните години. Всеки път, когато зачестят или медиите им отделят повече внимание, съсловните организации се чувстват задължени да направят нещо и това нещо обикновено е призив, кръгла маса или национална кампания.
  Могат ли кампании, като тези да спрат насилието?
  Очевидно не. Кампанията „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“ на БЛС е стартирана през септември 2017 година. Фактът на нейният рестарт е доказателство за липсата на ефект от подобни мерки.

 • lekar goliama

   

   

  Мястото ни е е в БАПЗГ, смятат те

   

   

   

   

   

  Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) е изпратила писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с което настоява да бъде създадена отделна професионалн-съсловна организация на специалистите с тази професия. Искането им идва дни след като за пореден път писмо със същата молба до Ананиев изпрати и Сдружението на медицинските фелдшери (СМФБМБ).

 • btv napadenie medik19-годишен нападна фелдшер в Нова Загора. Инцидентът стана в ранните часове на 14 февруари, докато лекарите се опитват да реанимират 48-годишен мъж с тежък инфаркт. Неговите близки са изключително афектирани и се опитват да влязат в залата и нападат фелдшера.
  Нападателят е задържан за 24 часа, но е пуснат малко по-късно, въпреки че има досъдебно производство
  „Много агресивен беше синът на починалия и нападна колегата, директно няколко пъти го удари в носа, в окото и аз се опитах да го измъкна от него, изкарахме го извън залата”, разказа д-р Мохамед Даауар.
  Кървеше много силно от носа и от окото, беше в стрес, не очакваше такова нещо и не знаеше какво да прави, обясни още лекарят.

Log in or Sign up