NSVOK top banner

Вход

ТЕЛК

 • j.nachevaВ петък преди обяд в министерството на здравеопазването се е провела среща на заместник министъра на здравеопазването Жени Начева с директорите на 28-те Районни здравни инспекции и директори на държавни и общински болници, в които има разкрита ТЕЛК комисия. Министър Начева е изразила мнение, че министерството дава достатъчно средства за издръжка и възнаграждения но иска от директорите засилен контрол над работата на експертните комисии, за да се намали корупцията при издаването на решения. Някои от директорите на РЗИ са възразили, че те нямат почти никакви правомощия за контрол по закон. Всички права са дадени на представителите на Националния осигурителен институт, но те в повечето случаи не си вършели работата и пускали всички решения. Директори на болници пък изразили мнение, че средствата за издръжка на ТЕЛК комисиите не са достатъчни и се налагало да ги дофинансират с част от приходите от НЗОК по клинични пътеки.

 • 640 254330.ТЕЛКМинистерството на здравеопазването подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. За това са се договорили министър Кирил Ананиев и представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания, информираха от ведомството. Всички участници в срещата ще трябва в най-кратък срок да дадат становище за промяната.

  „Това е първата и най-спешна мярка за подобряване работата на Наредбата за медицинската експертиза. Когато говорим за хора с тежки увреждания, дори при един човек да има проблем, то той трябва да бъде решен. А анализите показват, че има редица лица, които не са доволни от действията на ТЕЛК през изминалите 6 месеца“, заяви министър Ананиев.

 • prosecutorСлед шумен арест преди повече от 7 години и недоказано обвинение лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от съда, съобщи БНР. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за д-р Р.М., невролог, която е завела дело срещу прокуратурата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на лекарката Светла Генова. По непотвърдена информация става дума за сума между 10 000 и 20 000 лв., която ще трябва да й бъде изплатена от държавата.
  Решението на върховните магистрати е третото в полза на д-р Р.М., след като по-рано същото решение бе взел Районният съд в Мездра и Окръжният съд във Враца.
  В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК - Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лева като „дар“ от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Повдигнати са им тежки обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група.

 • katsarov cherneva rizovaТЕЛК може да бъде закрит. Това е мнението на Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, и на здравния журналист Мария Чернева.
  „Единственият отговор на това как да се спрат злоупотребите е просто ТЕЛК да бъде закрит. Това не означава, че някой ще вземе помощите на хората. Би могло да означава само нещо друго – че те биха могли да получават много по-адекватна помощ спрямо състоянието си”, заяви Чернева.
  „ТЕЛК сам по себе си е абсурдна система, не почива на никаква логика и само създава пороци и не ги решава. Сега с приемането на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания този порок още повече се задълбочава”, допълни журналистът.

 • katsarov plus minusКонцепцията, че трябва да се повиши контролът над ТЕЛК не е съвсем обоснована, защото системата на ТЕЛК и сега е една от най-контролираните. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Плюс-Минус.” В самата ТЕЛК комисия участват представители на НОИ. Институтът има комисии, които разглеждат всяко едно от решенията на ТЕЛК и могат да го оспорят пред Националната експертна лекарска комисия. Тя осъществява контрол върху тези решения, има и съдебен контрол”, обясни той.
  Д-р Кацаров твърди, че намаляването на процент на инвалидност, след изменението на наредбата за медицинската експертиза не е повсеместна практика и всъщност броят на лицата с трайна неработоспособност не е толкова голям. „Броят на хората, които получават инвалидни пенсии, е около 500 хиляди. 300 хиляди души в страната са регистрираните хора с диабет и още толкова с онкологични заболявания. Следователно само болните от тези две заболявания са повече от пенсиите за инвалидност, а те по наредба ще получат над 50%, ако се освидетелстват. Броят на освидетелстваните не е толкова голям, колкото се говори”, уточни той и добави, че в България има 1,2 млн. души с хипертония.

 • TELK DECA12 000 деца са отпаднали от училище през миналата година, показват данни на Министерство на образованието. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които безпричинно отсъстват.
  Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, където учителите случайно откриват, че две видимо здрави деца, са глухонеми по документи, предава Нова телевизия.

  До преди няколко месеца 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма . Но според официалните медицински заключения.

  До решението на ТЕЛК, с което момичето е освидетелствано като нищо нечуващо, учителите стигнали случайно. Установяват го след опитите им

 • Hasan Ademov BTVНаредбата за медицинската експертиза, която казва, че предмет на оценка е само водещото заболяване, предстои да бъде преразгледана след направения й анализ от Министерството на здравеопазването

 • GeshevРазследванията на ТЕЛК-овете не са временна кампания или масовка, до края на годината трябва да свършим с тези случаи. Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с разкритите злоупотреби при издаването на ТЕЛК-решения в някои области в страната.

  Той обясни, че арестите по повод фалшиви ТЕЛК-ове ще продължат, а обобщената информация за тези разследвания ще бъде изнесена до средата на този месец.

  ,,Надявам се след 15 февруари да може да се обобщи цялата информация по новите случаи, включително и от предишните две години- наказателни производства,внесени обвинителни актове, осъдителни присъди, задържани лица новопостъпили актове, която да бъде представена на медиите'', обясни той.

 • MZМинистерството на здравеопазването поема ангажимент да изпрати на неправителствените организации данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК, за да направят собствен анализ на действието на Наредбата за медицинската експертиза през изминалите 6 месеца, информираха от ведомството.

  Оттам допълниха, че до края на седмицата екипът на МЗ очаква да получи и предложения от страна на неправителствения сектор за промени в сега действащата наредба, които ще се обсъдят на работна среща следващия вторник, 11 февруари. Министерството очаква да получи от всички организации, включително и от омбудсмана, постъпилите при тях жалби от прилагането на Наредбата за медицинска експертиза.

  Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи анализ на действието на промените в Наредбата

 • TELK„Не можем да кажем, че сме удовлетворени от получените данни. Очаквахме да получим данни колко хора са засегнати. Когато се разработваше наредбата и методиката за прилагане, ние предупредихме, а дори те самите направиха изчисления и разбраха, че ще има доста хора, които ще отпаднат“. Това заяви днес пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

  Според нея не е станало ясно колко хора са отпаднали. „Чухме, че за 6 месеца са минали повече хора отколкото през цялата 2017 г., но все още очакваме да получим официалните и пълни данни“, допълни тя.

  По думите й неправителственият сектор не разполага с данни за броя на заболяванията, довели до увреждания на функционирането на организма и за това кои хора от кои заболявания са най-засегнати.

 • 2111810254.TELKХора, които получават инвалидна пенсия заради тежки увреждания, всъщност работят в строителството или са избягали на гурбет. В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през 2-3 къщи живеят хора с ТЕЛК. Екип на БТВ тръгна по адресите в квартала да търси болните с висока степен на инвалидност. Една от тези жени е Вяра Янкова. Според експертното решение на ТЕЛК тя е след тежък инфаркт и се движи трудно.

  ,,Здрава съм напълно, категорична е Вяра. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.
  ,,Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха''. 

  На съседната улица репортер на БТВ търси друга жена с ТЕЛК- 75% инвалид след мозъчен инсулт, както е записано в експертното решение от април

 • 4.02.Telk.NOVAДвама братя от Долни Дъбник карат луксозни коли, въпреки че притежават ТЕЛК за слепота и 100% чужда помощ.Как по случая тръгна Нова телевизия?

  Братята се казват Горан Станев и Станьо Маринов и са известни на правосъдието отпреди. Въпреки че по документи са слепи, имат влезли в сила актове и присъди за шофиране на автомобил без шофьорски книжки. А свидетелство за правоуправление нямат заради диагнозата си.

  ,,Не твърдим, че документите им са фалшиви. Има си разследващи органи, сезирали сме плевенската полиция, отдел ,,Икономическа полиция'', спецпрокуратурата по този случай. Според кадрите обаче тези хора не се нуждаят от 100% чужда помощ. Имат някакво заболяване, не не е такова'', коментира репортерът на Нова, работила по измамния случай.

 • 660 3f815773e9b9dfccad2. protest hora s uvrejdaniqДнес хора с увреждания излизат на протест пред здравното министерство, за да изразят недоволството си от действащата от 6 месеца наредба за медицинската експертиза. Изборът на протестиращите не е случаен – днес здравният министър Кирил Ананиев трябва да обяви какви нарушения е открило ведомството в дейността на ТЕЛК комисиите и какви мерки ще бъдат предприети за ограничаване на корупционните практики при издаване на ТЕЛК решения. В протеста ще се включат и майки на деца с увреждания от Гражданската инициатива „Системата ни убива”, обясниха оттам.

  Протестиращите са подготвили отворено писмо до здравния министър, в което посочват, че действащата от миналото лято обновена наредба за медицинската експертиза ощетява хората с увреждания и в същото време не запушва пробойните, позволяващи издаване на медицински документи с невярно съдържание, които осигуряват

 • TELKТЕЛК- Ловеч е с нов председател, след като досегашният – д-р Донка Минкова, бе временно отстранена от длъжността,съобщи за БТА директорът на ловешката МБАЛ,,Проф. Д-р Параскев Стоянов''д-р Румяна Нановска.

   

 • 548121. Kapka PanajotovaСлед акцията в ТЕЛК-Ловеч стана ясно, че лекарите от тамошната комисия са искали пари ,,под масата'' от пациенти, за да признаят уврежданията им. Темата в ефира на Нова телевизия коментират Капка Панайотова от Центъра за независим живот и д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

  Според Панайотова ТЕЛК ,,трябва да бъде премахнат във вида, в който е. Е нашата категорична позиция като организация за хора с увреждания''.

  Проблемът според Капка Панайотова е, че единствен документ дава множество придобивки.
  ,,Освен инвалидната пенсия, експертното решение от ТЕЛК дава поне още  придобивки – стикери за паркиране, билети за транспорт.

 • e4bc2ca40033ba1d4d84fe0f397b6e81.SpiridonovОкръжната прокуратура в Ловеч съвместно с ГДБОП разбиха схема за издаване на незаконни ТЕЛК-решения.

  Сред задържаните за 72 часа са д-р Донка Минкова, председател на ТЕЛК комисията в Ловеч и посредник в схемата, информира окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков на съвместен брифинг с гл.комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция борба с организираната престъпност.

  Задържането е във връзка с досъдебно производство за подкуп, образувано преди година, след оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжностни лица на ТЕЛК-Ловеч.

 • arest beleznici zadurjane Задържан е председателят на ТЕЛК-Ловеч, съобщи БНТ. Според други източници заедно с него е задържано и друго лице посредник, през когото са минавали пари като подкуп.

 • TELKПроблемите с ТЕЛК нямат край. След намесата и на прокуратурата излезе, че почти всички лекари в комисията са корумпирани, а щетите за бюджета били „няколко стотин милиона”. Въпросите заваляха: да има ли ТЕЛК и кой да работи в нея, къде да бъдат, кой да ги управлява и кой да ги контролира, да има ли втора комисия за професията на освидетелстваните, да се оценява само едно заболяване или всички и още въпроси без ясен отговор. Колкото експерти, толкова мнения.
  Проблем има и той не е само във фалшиви решения. Големият проблем е несъвършената система на оценяване, която води до поголовни несправедливи резултати.
  Това не е от вчера. Поне от десет години се събират работни групи, пишат се концепции, стратегии и до там.
  Нищо не е ясно и сега, освен едно: Правителството и Парламента е могат да се справят с проблема. А може би сме им поставили задача, която няма верен отговор?

 • j.nachevaМинистерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари мерки, с които ще бъдат прекратени злоупотреби при ТЕЛК решенията. Това каза в студиото на БНТ заместник-министър Жени Начева. Тя обеща затягане на контрола в системата и по-стриктно събиране на информация за здравословното състояние на хората, кандидатстващи за инвалидна пенсия.

  На места системата на ТЕЛК работи много добре, на други места им изключения –определя Начева ,,Това което можем да направим е да намалим обхвана на нарушенията, които сме констатирали. Подготвяме промени в нормативната

 • InvalidПо следите на схемите и подкупите за уреждане на документи на инвалидност тръгва екип на Нова телевизия.

  Анонимен източник на Нова, условно наречен Михайл разказва:

  ,,Започва се от лекари от отделението, личният лекар ти изготвя това’’. Комисията излиза с предложение, което ти приемаш или не, даваш или вземаш. Това е’’.