NSVOK top banner

Вход

ТЕЛК

 • invalidiЗдравното министерство няма готовност да предостави информация за броя на хората с променен процент нетрудоспособност след влизането в сила на новата Наредба за медицинската експертиза през август 2018 г. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от „БСП за България“ Румяна Желева.

   Причината за липсата на такива данни е в ограничените функционални възможности на Единната информационна система за медицинската експертиза ЕИСМЕ, се казва още в този отговор. Нито в нея, нито в договора за поддръжка не е предвидена функционалност, която да позволи генериране на данните за броя на лицата, преминали през освидетелствяване с експертно решение на ТЕЛК за периода август –септември 2018 , чийто увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им осведетелствяване , довело до преминаване в по-ниската група и броя лица за предходните периоди от 2014 до 2017 г., визирани във въпроса на Румяна Желева, поясняват още от здравно министерство. Оттам допълват, че такава статистическа справка върху съществуваща база данни на ЕИСМЕ е възможна след разработване на допълнителен софтуер, в процеса на бъдещо надграждане на информационната система.

 • ananiev parlamentКакъв е броят на хората, преминали през преосвидетелстване с експертно решение от ТЕЛК за периода август – ноември 2018 г. , чиито увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им освидетелстване, което е довело до преминаването им в по-ниска група. На този въпрос на депутата от „БСП за България“ Виолета Желева ще трябва да отговори здравният министър Кирил Ананиев още в първите дни на парламентарната сесия, която започва утре. Желева е депозирала въпроса си в средата на декември и е уточнила, че иска да получи писмен отговор от министъра с конкретна информация, данните в която да отразяват броя на хората, при които има преминаване от 90% и над 90% в 70% – 90% , 50% – 70% или под 50%; от 70% – 90% в 50% – 70% или под 50%, както и от 50% – 70% под 50%. Левият депутат настоява също така да й бъде предоставен сравнителен анализ на този брой по групи за предходните аналогични периоди - 2017, 2016, 2015 и 2014 г., а така също и да бъде информирана колко са лицата преминали през ТЕЛК комисия по правилата на новата Наредба за медицинската експертиза, чиото увреждания са били оценени под 50%, а биха били над 50% по старите правила, преди август 2018 г.

  Проблемите със застраховките на общопрактикуващите лекари са дали повод за въпрос на друг депутат от „БСП за България“ - д-р Валентина Найденова. Според нея
  личните лекари нямат достатъчно приходи, с които да посрещнат разходите си по закупуването на застрахователни премии, чийто резмер е определен в законодателството. Д-р Найденова смята, че е налице „видима тенденция за увеличаване на разходите на джипитата, без да са налице приходи, които да покрият тези разходи“.

  По тази причина тя се обръща към министър Ананиев с въпрос дали той като ръководител на националната система за здравеопазване и осъществяващ контрол върху дейностите в нея предвижда свое участие в намирането на баланс между гарантирането на достатъчни приходи за личните лекари и увеличаващите им се разходи, които не са свързани пряко с медицинската помощ.

  „На 28 септември беше обнародвана Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия. До този момент размерът на минималната застрахователна сума се определяше по общия ред, предвиден в Кодекса на застраховането по отношение на застраховките „Гражданска отговорност“. С новата наредба се приемат диференцирани прагове на застрахователните суми според специалността на лицата, упражняващи медицинска професия. Наредбата вече е в сила, като съгласно текст от нея сключените към момента на влизането в сила договори за задължителна застраховка запазват своето действие“, посочва д-р Найденова.

  Тя допълва, че съгласно тази наредба обекти на застраховане са физически лица, упражняващи медицинска професия, за виновно причинените от тях на трети лица имуществени и неимуществени вреди, настъпили в резултат на упражняването на медицинска професия в или от името на лечебно заведение.

  „Наредбата разделя лицата, упражняващи медицинска професия, на три групи: първа, втора и трета, като застрахователните лимити са определени съответно на 30 000, 60 000 и 90 000 лева за лекари в извънболничната помощ и 50 000, 100 000 и 150 000 в болничната помощ“, припомня тя, като посочва, че размерът на застрахователната премия или сумата, която се заплаща на застрахователя, за да носи отговорността по договора, е в пряка зависимост от политиката на конкретната застрахователна компания и размера на покритите обезщетения, като някои застрахователи изключват изплащане на обезщетение за имуществени вреди. Тази политика на застрахователните компании е в резултат на зачестилите съдебни дела срещу лекари и лечебни заведения, касаещи ангажирането на отговорност за причинени имуществени и неимуществени вреди на пациенти при оказване на медицинска помощ“, отбелязва още левият депутат.

  Д-р Найденова цитира и конкретни данни от изследването „Медицинският деликт“, в което се посочва, че за периода от 2007 до средата на 2018 г. са били заведени близо 370 съдебни дела от подобен род, като тенденцията е както да бъде увеличаван техният брой, така и да се увеличава размерът на търсените обезщетения. По тази причина в своя въпрос депутатът изразява притеснението си, че общопрактикуващите лекари няма да могат да посрещнат разходите по застрахователните си полици.

  Очаква се министър Кирил Ананиев да отговори на въпроса на д-р Валентина Найденова по време на първия парламентарен контрол, в който той ще взе участие.

 • insultВ Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. Темата в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ коментира д-р Иван Вецев - експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация.

 • invalidi5 милиона лева са предвидени по процедурата "Социално включване в общността" на ОП "Развитие на човешките ресурси", която бе открита за кандидатстване преди няколко седмици. Крайният срок за кандидатстване за средствата е до края на януари. Това съобщи във Велико Търново зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Зорница Русинова.
  "По тази схема даваме възможност на неправителствени организации в партньорство с общини да разработят своите проекти, така че да осигурят качествени и иновативни съвременни социални услуги, свързани основно с възможността да се интегрират хора с увреждания в заетост. Ще подкрепим услуги и дейности, които до момента не се подкрепят от делегираните бюджети на общините", поясни тя.

 • maiki protest WCОставката на Валери Симеонов е само началото и малка спечелена битка от майките на деца с увреждания. Те обаче са готови да протестират, докато оставката на лидера на НФСБ бъде приета в Народното събрание. Това стана ясно от думите на Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" в студиото на Bulgaria ON AIR. Майките очакват и гласуването на предложените промени в Закона за интеграция на хората с увреждания.
  "Толкова пъти сме лъгани, толкова пъти ни е обещавано...", отбеляза Вера Иванова.

 • tehn invalidЕкипът на "Асист - помагащи технологии" беше домакин на международна конференция. Деца и възрастни с увреждания могат да се изразяват и да правят самостоятелен избор на цената на жълти стотинки. Как е възможно това показаха д-р Евгения Христова и Надин Гринберг от Фондация "Асист - помагащи технологии", информират от Nova TV . За 4 години методите и инструментите, представени от фондацията, са облекчили живота на стотици семейства. Те се радват на международен интерес и признание както от специалистите в областта на помагащите технологии, така и от УНИЦЕФ.

 • deza diabetРодители на деца с диабет, които на 16 години се явяват за преосвидетелстване, са сигнализирали БНР, че получават по-нисък процент в ТЕЛК-решенията. Майката на Диян Юруков разказва, че подавайки документите, ги карат да изчакат още 2 седмици и решение на НЕЛК с мотив, че детето минава в графа „Възрастни“.
  „Какво значи това? Той спира да бъде ученик, той изведнъж се е излекувал от диабета?“, пита майката.
  Тя допълни, че Диян вече е получил решение, в което се удостоверява намалена работоспособност 50%, а досега е бил със 71%, като от направените изследвания е видно, че състоянието на детето се влошава.

 • ShulevaНеобходимо е функцията на личен и социален асистент на хората с увреждания да бъде върната в бюджета. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева. По думите ѝ неслучайно майките на деца с увреждания излизат на протести на площадите.
  „По мое време, през 2002 г., за първи път създадохме социален асистент за децата, които навършват 18-годишна възраст. Така на практика всички тези разходи за хората с увреждания се изпълняваха изцяло от бюджета. Когато България стана член на ЕС някой реши, че може да се използват средства от европейските фондове и програми, вместо от бюджета. Това е пълен абсурд. Това е изцяло бюджетна функция, която трябва бъде върната както беше през 2002 г.”, изтъкна Шулева.

 • glasuvane parlamentС пълно единодушие днес депутатите приеха Закона за хората с увреждания, а в момента текат обсъжданията на закона за личната помощ. Законът беше приет със 174 гласа "за", без гласове "против" и въздържали се, информират от БНТ. По време на дебата най-големи спорове имаше по текста, който предвижда Националният съвет по интеграция на хората с увреждания да се поеме от вицепремиера, понастоящем Валери Симеонов. Досега тази отговорност се поемаше от министъра на труда и социалната политика.
  „Няма драма... след първо и второ четене ще предложим министъра на труда да продължи да оглавява Националния съвет за хората с увреждания“, заяви Светлана Найденова от ГЕРБ.

 • bashta deteTELKБащата, който заведе своя 18-годишен син за няколко часа при премиера, за да види как се гледат деца с увреждания, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР, че вижда пълен разпад, който тече от няколко години в държавата и той е не само за хората с увреждания, а изобщо.
  „Дано да се засрамят. През годините не съм усетил такова нещо. На приказки от време на време има някакъв срам, но в действията – не. За Валери Симеонов – това е кощунство. Ако той оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, не мога да намеря дума за това… Не се обиждам от неговите приказки, а ги усещам като някакво обвинение – все едно моето дете е здраво и право, а аз просто лъжа и се мъча нещо да изкрънкам от институциите и държавата", каза Емил Мавродиев.

 • invalid rabotaДава ли се реална възможност за нормален живот на хората с увреждания? Този въпрос е основен във време на протести на майки на деца с увреждания. Заболяването на Тодор Църев е откакто се е родил. Въпреки всичко той е воден от силната воля за нормален живот.
  "Досега 28 години съм паразит на държавата, тя ме е гледала, тя ми е осигурявала всичко. Вече не искам това, искам сам да се издържам, сам да си плащам сметките", каза Тодор.

 • InvalidПарламентарната комисията по здравеопазване единодушно гласува Законопроекта за хората с увреждания, който беше представен от заместник-министъра на труда и социална политика Султанка Петрова. На срещата присъстваше и представител на омбудсмана, който заяви подкрепа и каза, че това е стъпка напред за решаването на проблемите на хората с увреждания.
  Председателят на комисията д-р Даниела Дариткова обясни, че проектът е добре структуриран, ясен и е съобразен с международните стандарти в тази сфера. Според нея също така е изключително важно регламентирането и приемането на Националната програма за ранна диагностика за генетични заболявания.

 • biznesРаботодателските организации, които се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов, заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. И двете страни изразиха единомислие по темата със задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. И ги нарекоха "данък инвалид". Става въпрос за това работодатели с 20 до 49 работници да трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 – двама служители с увреждане, а със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав, припомнят от Bulgaria On Air. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонд към Агенция за хора с увреждания такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

 • maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
  „Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

 • BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

 • BPetkovЗаконът за хората с увреждания ще бъде внесен в Народното събрание до края на тази седмица. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, след като текстовете бяха одобрени на днешното заседание на кабинета, съобщават от БГНЕС. Министърът уточни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен, след направените поправки.

 • invalidПлан за действие, който подписаха министрите Владислав Горанов и Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации предвижда 86 000 хора с увреждания да получат личен асистент от 1 септември следващата година. Асистенти ще има за хората с над 90% увреждания с право на лична помощ, както и за децата с над 50% увреждания с чужда помощ и над 90% без право на чужда помощ, уточняват от вестник 24 часа. Нуждаещите се ще могат да ползват асистент по 8 часа на ден, като на месец тя стига до 168 часа. Кой ще има право на тази услуга, ще стане ясно през април, когато ще започне кандидатстването.

 • OdajievaВесела Одажиева от инициативата "Системата ни убива" заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че вече няколко пъти са получавали обещания за спазване на сроковете, но 1 октомври е минал.
  "Бяхме повикани на една среща с идеята, че ще получим информация за окончателна финансова обосновка на закона, а срещата се превърна в обсъждане на един закон, който ние вече бяхме обсъждали 4 месеца", обясни тя.
  Одажиева уточни, че е премахна Законът за личната помощ, "за който ние основно се борим и който е внесен в Народното събрание. Също така има корекции в Специализирания орган - той е изнесен от закона с неясен текст в преходните и заключителните разпоредби. Всъщност това е специализиран орган, който да координира дейността на всички институции, отговорни по политиките за хората с увреждания."

 • StankovaНа международна конференция в София ще бъдат представени модели на електронното здравеопазване в Русия, Германия, Норвегия и Румъния.
  "Като че ли няма място, където в пълен аспект всички форми на електронното здравеопазване да са благоприятно и много добре развити, така че да функционират в максимална степен", коментира в предаването "Преди всички" по БНР доц. д-р Маргарита Станкова, която е част от мултидисциплинарен екип, разработващ проект за електронно здравеопазване у нас и ще бъде водещ на конференцията.
  "Навсякъде някои аспекти са разработени, други изобщо не са разработени", допълни тя.

 • deza uvrejdaniaОт 240 народни представители едва десетина се отзоваха на поканата на протестиращите майки на деца с увреждания за среща пред парламента. Майките поискаха от депутатите ясен ангажимент за приемането на трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, предаде БТА, цитирана от 24 часа. Пред парламента е поставен брояч, който отброява времето до 1 октомври - срок, поставен за реформата. Законът за личната помощ вече е внесен в НС и е припознат от две парламентарни групи, Законът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, а до 15 октомври се очаква да има и готов Закон за социалните услуги, който трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане.