NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:20 EEST, Sep 21, 2018

ТЕЛК

 • deza uvrejdaniaОт 240 народни представители едва десетина се отзоваха на поканата на протестиращите майки на деца с увреждания за среща пред парламента. Майките поискаха от депутатите ясен ангажимент за приемането на трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, предаде БТА, цитирана от 24 часа. Пред парламента е поставен брояч, който отброява времето до 1 октомври - срок, поставен за реформата. Законът за личната помощ вече е внесен в НС и е припознат от две парламентарни групи, Законът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, а до 15 октомври се очаква да има и готов Закон за социалните услуги, който трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане.

 • TELKПоследните изменения в нормативната уредба свързани с медицинската експертиза доведоха до промени, които се очаква да ускорят процедурите по медицинската експертиза и да направят решенията по-малко субективни. Същевременно някои нови положения създават условия за нестабилност на постановените актове.
  Така например от 27 юли насам, Правилникът изисква в състава на ТЕЛК да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването. Нормативната уредба не изяснява как се процедира при случаи, когато едно заболяване може да бъде отнесено едновременно към две и повече медицински специалности или пациентът има повече от три различни забоялвания, а съставът на комисията е от трима лекари. Във всеки аналогичен казус, решението може да бъде оспорено и отменено на формално основание.
  Пак според Правилника при включване за първи път в състава на ТЕЛК лекарите преминават задължително обучение в НЕЛК.

 • ingured multyple sclerosИ работодатели и синдикати се обявиха срещу рпедлаганите от правителството квоти за хора с увреждания. В предложение за изменение на Закона за хора с увреждания, кабинетът предлага да се задължи всеки работодател да назначава опреден брой хора с увреждания – 2% от броя на наетия персонал. Ако определената бройка не бъде изпълнена, работодателят трябва да внася 80% от минималната работна заплата в Агенцията за хора с увреждания всеки месец, за всяко незаето място от квотата.
  През последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. Според тях квотното разпределение на персонала по същество е пряка намеса на държавата в стопанската дейност. Ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда, но по-важното – това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност.

 • svetlana jordanovaНовата наредба за медицинската експертиза няма да ощети хората в процента им за нетрудоспособност. Това увери заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по повод внесените по-рано днес жалби на хора с увреждания срещу измененията в наредбата за медицинската експертиза. Според тези промени, експертните комисии вече няма да събират точки за различни заболявания, а крайният процента на неработоспособност ще се определя точките дадени за най-тежкото заболявания. Премахнати са и възможностите за интерпретация от страна на комисиите, като новите стойности не са в диапазон, а фиксирано число. Йорданова каза още:
  "По повечето от заболяванията ние имаме завишаването на процента.

 • invalidiПациенти с решения от ТЕЛК ще внесат в Министерство на здравеопазването индивидуални молби срещу новата наредба за медицинска експертиза. До момента хората с увреждания са събрали над 20 индивидуални жалби, съобщи БНР.
  Според новите правила инвалидността ще се определя само от основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващите.
  Преди дни пред  "Хоризонт" Павлина Григорова, която е със 100% ТЕЛК, обясни, че новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност ще намалят телка ѝ , защото инвалидността ще се определя само от основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващите. Григорова, заедно с други потърпевши, впоследствие ще обжалва колективно медицинската експертиза и пред Върховния административен съд.

 • TELKПациенти срещу държавата, заради новите правила за ТЕЛК. Хората с увреждания внасят в сряда десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.
  Павлина Григорова е една от засегнатите от промените. Тя е и инициатор на жалбата.
  „Нашата битка започна още в началото на създаването на новата наредба. От близо една година ние сформирахме малка група – хора с редки заболявания и тежки увреждания, и започнахме да търсим вариант това да спре и някой да чуе реално болните хора”, обясни в „Здравей, България” Павлина Григорова.
  „Нашето питане е кой решава кое заболяване е водещо и кое – придружаващо, при условие че съвкупност от няколко заболявания правят общото състояние на човека към момента на увреждането”, поясни тя.

 • Manolov PodkrepaКТ „Подкрепа“ са поискали от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Това съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов. Целта е да се установи кои са населените места с подозрително голям брой хора с еднакви диагнози в експертните решения. Анализът на базата данни ще позволи да се види къде стават измами с фалшиви решения.
  „Изненадваме се, че такива проверки не са извършвани до сега. Вместо това се правят промени в начина на освидетелстване. С промените искат да намалят плащанията на тези, които имат право, вместо да гоним тези, които са измамници и имат фалшиви решения.”

 • kapka panРегистърът на хората с увреждания трябва да дава информация за това какви конкретно са потребностите на всеки един човек. Тази информация в момента съществува на много места, но данните за конкретен човек не могат да останат статични, защото състоянието на всеки един може да се промени, каза в предаването „Преди всички“ Капка Панайотова от "Център за независим живот".
  „Този регистър, както е направен, той не обслужва по никакъв начин правенето на политики. Той просто пое 2 милиона лева“.
  Според Панайотова големият проблем е, че разбирането за увреждания в България не се е променило изобщо спрямо последните 50 години.
  „България е една от много малкото страни в Европа, в която няма академична специалност, наречена „Социология на уврежданията“.

 • polizai NSМайките на деца с увреждания, които протестират пред Народното събрание от началото на юни, подаряват днес пояси и други плажни принадлежности на депутатите, които от утре са в дълга лятна ваканция. Те успяха да наредят част от поясите, топките и играчки за плаж пред служебния вход на парламента, съобщават от bTV. После обаче кордон от полицаи ги обгради и не ги допускаше до влизащите народни представители.

 • Manolova zakonОмбудсманът Мая Манолова заяви, че поема ролята на посредник в противоречията между двата палаткови лагера пред Народното събрание. Тя се срещна и с майките на деца с увреждания, и с организациите на хората с увреждания.
  "И двете палатки имат притеснения от реформата, която предстои да се случи, и по-точно от факта, че не е ясно дали наистина социалното министерство ще прави реформа, както е обещало. Аз също споделям техните притеснения, а иначе това, в което се убедих, е, че проблемите са им еднакви. Те нямат противоречиви интереси. Всъщност техният проблем е с политиките по отношение на хората с увреждания. Те са еднакво неглижирани", каза омбудсманът.

 • Petkov NSНа фона на разрастването на протестите на хората с увреждания, социалният министър Бисер Петков беше изслушан от депутатите. Той обяви пред народните представители, че ще търси консенсус между двете страни, а от опозицията му препоръчаха да намери официален ресурс.
  "В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията на хората с увреждания, граничещи с анархизъм", заяви Петков пред народните представители.

 • BPetkovДнес в Народното събрание социалният министър Бисер Петков заяви, че не е реалистично да има безлимитно използване на лична помощ, защото това е скъпа услуга и когато бъде предоставено това универсално право, трябва да има сигурност, че ще бъде финансирано устойчиво. Той беше изслушан в парламента за хода на работата по законопроектите за хората с увреждания.
  „В последните седмици хората с увреждания се настроиха един срещу друг, това прави задачата по постигане на взаимно приемливо решение много трудна”, каза още Петков.

 • malki horaДнес правителството прие решение, с което Сдружение „Национална организация малки български хора“ е признато за представителна организация на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Сдружението работи активно в обществена полза по проблемите на малките хора в България, обединява, защитава правата и интересите на своите членове и техните семейства, осигурява условия за социална интеграция и равностойно участие в обществения живот на хората с нисък ръст в България.

 • nov protestNSМайките на деца с увреждания се опасяват, че новият палатков лагер на хора с увреждания пред Народното събрание е провокация. Пред bTV Вера Иванова заяви, че палатките на съседния лагер се разпъват всеки ден специално за медиите.
  „Това, което много ме притеснява е, че тяхното съгласувателно писмо не е тук”, коментира Иванова.
  Тя призова законите да се спазват и категорично заяви, че не може да приеме демонстрацията за легитимна.

 • 2palatkaNSПродължава разнобоят в редиците на хората с увреждания. Втори палатков лагер изникна преди часове пред парламента. От национално представителните организации протестират на метри от лагера на майките на деца с увреждания. При двете протестиращи групи отиде социалният министър Бисер Петков. Той призова протестиращите майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. По думите му крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени. Според министъра е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, ако майките се върнат в работната група. 

 • BaliМайките на деца с увреждания „отидоха“ на Бали. Те сложиха няколко бали сено пред палатковия лагер срещу входа на парламента.
  „Ето ги и нашите Бали, а вие си почивайте на остров Бали“, пише на плакат. По този начин майките се обръщат към народните представители, които до този момент се правят на „ударени“ за исканията на родителите на страдащите деца, които са свързани с приемането на три закона, които да гарантират нормален и достоен живот на хората с увреждания.

 • pravila TELKРеформата в ТЕЛК ще ощети хиляди пациенти със срочни решения. Затова предупреждават неправителствени организации. Степента на увреждане в повечето случаи ще се определя само от водещото заболяване. От bTV разказват за Снежана Шопова, която още от ученическите си години се бори с тежко очно заболяване. Зрението на едното око почти е загубено, на другото – силно намалено. Има проблеми с движението, прекарала е и микроинсулт. ТЕЛК-ът ѝ е за 93% увреждане.

 • MS200Министерският съвет прие на днешното си заседание промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Целта е правилникът да бъде синхронизиран с последните промени на Закона за здравето, съобщават от БГНЕС. Очаква се също така с направените изменения да се намали административната тежест за освидетелстваните лица чрез въвеждане на организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК - по-кратки срокове за освидетелстване, неангажиране с явяване пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно.

 • Nenkov BNTБюджетът харчи към милиард и нещо за хора с увреждания, като част от тях наистина са хора с увреждания, но част от тях работят, работят и то професии, които въобще не са за хора със степен на инвалидност. Една електронна връзка между базата данни на ТЕЛК и който и да е работодател, много лесно може да хване тези. Това коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в студиото на "Денят започва" по БНТ. Той допълни, че начинът за получаване на решение от ТЕЛК, тоест един човек да бъде нетрудоспособен с някакъв процент е много прост и лесен, а системата е разпробита здраво.

 • tristranka2След като отпратиха омбудсмана Мая Манолова от заседанието на тристранния съвет днес, социалните партньори обсъдиха промените в наредбата за ТЕЛК, предложени от здравното министерство. В крайна сметка тристранката въобще не обсъжда законопроекта за социалното осигуряване, заради който Манолова се появи на заседанието, тъй като вносителят не присъстваше, за да го представи. Съветът обаче прие промените, засягащи медицинската експертиза, информират от mediapool.bg. Промените предлагат да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. Целта е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане. Така процентът нетрудоспособност за дадено заболяване ще е еднакъв за всички. Съпътстващи болести ще могат да носят до 20% към процента нетрудоспособност от основното заболяване или увреждане.