Обновен 16:09 EET, Mar 23, 2018

ТЕЛК

 • ПетковМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ новата концепция на министерството на труда и социалната политика, която предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще бъде индивидуална. Според него концепцията няма за цел да се отнемат придобити права. Министър Петков добави, че следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите. Той отбеляза, че са предвидени и 80 милиона лева повече за хората с увреждания в частта личен асистент за тази година.

 • 2111492120Продължаваме темата за новата концепция за реформиране системата на ТЕЛК, заради която 20 организации на хора с увреждания прекратиха участието си в заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и преминаха към протестни действия. Те обявиха, че излизат на протест не да подобрят своя живот, а да се преборят за своето съществуване. Хората с увреждания искат открито да декларират, че са истински, а не фалшиви "инвалиди" и да попитат дали политиците могат да заявят същото за себе си. Организаторите очакват в протеста да се включат всички хора, в които е останала поне капка справедливост, хуманност, достойнство, цивилизационност, независимо от това дали имат увреждане или не.

  Представихме позицията на председателя на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София д-р Боряна Холевич и категоричната ѝ подкрепа за протеста.

 • 2111377961Организации на хората с увреждания излизат на протест срещу предложените промени в областта на медицинската експертиза и концепцията за реформиране на системата за оценка на работоспособността на социалното министерство. От Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София обявиха, че ще подкрепят техните искания и също ще участват в протеста. Председателят на сдружението д-р Боряна Холевич коментира за Право&Здраве какви са проблемите в системата от гледна точка на медиците и каква реформа в медицинската експертиза предлагат лекарите, работещи в съставите на ТЕЛК.

 • консултацияБезплатни консултации за ТЕЛК на онкоболни пациенти организира Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София. Това ще се случи в рамките на кампанията "Училище за пациенти" към УСБАЛ0, съобщават от вестник Телеграф. На 9 март от 13 ч. в Център за пациента ще се проведе лекция на тема "Издаване на експертно решение на ТЕЛК - процедури и социални права". Лектор ще бъде Даниела Миланова, социален работник в териториалната експертна лекарска комисия към УСБАЛ по онкология. Входът е свободен за всички желаещи пациенти с онкологични заболявания.

 • БПОбществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките ѝ форми, заяви социалният министър Бисер Петков, а повереното му министерство се стреми в политиките си да се ръководи от принципа за „социална справедливост”. Той отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция за системата на оценка на работоспособността ще ги лиши от средства.

 • Без име20 национално представителни организации на хора с увреждания напуснаха заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и работните групи, в които участват. Те започват подготовка за протести в цялата страна, които ще се проведат в началото на следващия месец. Според организациите планираните промени, които предвиждат медицинската експертиза да се раздели на две - ТЕЛК да дава здравни заключения, а комисия към НОИ да оценява работоспособността, ще отнемат правото на инвалидна пенсия на около 150 000 български граждани.

 • НСС критики беше посрещната концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК на първото ѝ обсъждане в съвместно заседание на комисиите по социална политика и по здравеопазване в Народното събрание. Промените, които се обещават от години, все още не са оформени в законопроект, информират от вестник Сега. Основната постановка на предложената реформа е експертизата да се раздели на две - здравното министерство да преценява заболяването, а социалното - доколко то пречи на болния да работи. Това налага и създаване на две комисии - здравна, която ще определя степента на увреждане, и комисия за експертиза на работоспособността, която според концепцията трябва да заработи към НОИ през 2019 г., а цялостният модел да тръгне от 2020 г. Предложената реформа е свързана с 18 нормативни акта, които също трябва да претърпят промени. На този етап обаче разгорещените дискусии по концепцията не предвещават бързо постигане на консенсус. Основните дебати са свързани с втората комисия за експертиза на работоспособността и бъдещето на инвалидните пенсии.

 • 16.0281 млн. и 400 хил. лв. повече за хората с увреждания в сравнение с 2017 г. ще даде Министерството на труда и социалната политика, като от тях 68 млн. 400 хил. лв. ще бъдат за покриване на разходите по услугата „личен асистент“, информират от Телевизия Европа. Останалите 13 млн. лв. са предвидени за интеграционни добавки на хората с увреждания, което се налага заради увеличаването на гарантирания минимален доход.

 • 321551В парламента приеха на второ четене промени в Закона за здравето, според които отпадна забраната членовете на Териториалните експертни лекарски комисии и на Националната експертна лекарска комисия да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност. Така лекарите от ТЕЛК и от НЕЛК ще могат да работят и на друго място, а в комисиите ще могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност.

 • 12Валентина Христова, майка на дете със 100% инвалидност, коментира пред Bulgaria ON AIR, че е излишно хабене на енергия и ресурс, за сметка на много по-важни неща, които трябва да се решат, приетите на второ четене поправки в Закона за държавни такси. Тя беше категорична, че докато хората в неравностойно положение живеят в окаяно състояние, дали ще бъдат наричани "инвалид" или не, е без значение.

 • Untitled2Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и заличаването на думата "инвалид" от българското законодателство ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като неспособни, невалидни, негодни, предаде БТА. Крум Зарков, един от вносителите, подчерта, че думата "инвалид" трябва да се премахне завинаги от българското законодателство, защото носи негативен заряд. Освен това конституцията борави с термина "лица с увреждания".

 • ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред Телевизия BiT поредното напрежение между лекари и държава. По информация от НОИ, 56 000 лева ще трябва да платят лекари, издали неверни ТЕЛК решения за степен на инвалидност, на базата на които НОИ е отпускал пенсии. Това решение на НОИ провокира недоволство у лекарите и много от тях заплашиха с оставки. Д-р Холевич поясни, че мярката не е нова и досега НОИ са съдили лекарите, но в 90% от случаите са загубили делата. Според нея НЕЛК никога не спазват 3-месечния срок за освидетелстване, след като е взето ТЕЛК решение.

 • децаОт пресцентъра на Общински съвет – Варна съобщиха, че от 1 януари 2018 г. родителите на деца с увреждания в морския град няма да плащат такси в детските ясли и градини. Решението е взето на заседание на Правната комисия, на което бяха одобрени промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, в частта за таксите за яслите и градините, съобщават от Агенция Фокус. Процентът на инвалидност на децата ще е без значение, необходимо е единствено експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
  В момента от такса са освободени родителите на деца с над 70% инвалидност. По молба на Свилена Христова, председател на фондация „Живот със синдрома на Даун“, първоначално беше решено процентът да бъде намален на 50%, като тази промяна щеше да засегне около 167 деца.

 • ИвановИвайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт, заяви пред БНР, че лекари от ТЕЛК комисии връщат средства само при доказани случаи на издадени неправомерни решения.
  „Когато лекарите в ТЕЛК са издали актове, които не са правомерни, тоест това е установено чрез решение на НЕЛК или на съответния административен съд, едва тогава и само в този случай на лекарите се налага такава санкция от експертните комисии към НОИ, и те, естествено, трябва да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено държавното обществено осигуряване“, обясни той.

 • dz070416 dr.holevich x264 116181 400x219Председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София д-р Боряна Холевич коментира пред БНР, че НЕЛК никога не спазва тримесечния срок при обжалвано решение на ТЕЛК.
  „Гледат се пациентите след година, често пъти и повече от година. В това време пациентът получава социалната пенсия за инвалидност и ако НЕЛК определи процент, по-нисък от определения от ТЕЛК, лекарите от ТЕЛК изплащат от собствения си джоб начислените суми“, обясни тя и допълни, че проблемът е лесен за решаване, но никой няма желание да го реши.

 • ПенковЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посети лекарите от пловдивския ТЕЛК, след като те заплашиха с колективна оставка заради ревизионните актове, които плащат за отменени решения за инвалидност.
  "Удовлетворени сме от разговора с Пенков. Той пое ангажимент да инициира тристранна среща между здравното, социалното министерство и НОИ за намиране на решение на проблема. Един от вариантите е да се наложи мораториум върху плащането на актовете", каза шефът на ТЕЛК - Пловдив д-р Райна Ангелова.
  Тя и колегите ѝ остават в готовност да напуснат, ако въпросът остане висящ, информират от 24 часа.

 • ПенковДнес, 12 декември, след 15 часа заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков ще се срещне с лекарите от ТЕЛК – Пловдив. От Министерството на здравеопазването информираха, че веднага след срещата, не по-рано от 16 часа, ще има брифинг пред сградата на РЗИ – Пловдив.

 • sudКакто ви информирахме вчера, лекарите от ТЕЛК - Пловдив са готови да подадат групово оставка, защото трябва да плащат от собствения си джоб парите, които пациенти със завишен процент инвалидност са получили. Става въпрос за хиляди левове, а някои от медиците вече са със запорирани заплати и лично имущество.
  „Проблемът е от години. Обжалваните от НОИ и отменени от ТЕЛК пенсии ние трябва да възстановяваме от собствените си средства”, обясни пред NOVA д-р Янчо Лечев.
  Медиците категорично отричат да издават фалшиви решения за процента на инвалидност на някои пациенти. Лекарите обясняват, че работят само на базата на документи, които получават от болниците.

 • ТЕЛКС колективни оставки заплашиха лекари от ТЕЛК - Пловдив заради неразрешения от здравното министерство проблем с актовете за нарушения, съобщават от mediapool.bg. Много от лекарите плащат от собствения си джоб вече получените от пациентите инвалидни пенсии, които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата.
  “Това са финансови санкции за пари, които са взети от пациентите, а не от нас“, коментира д-р Янко Лечев, председател на една от четирите комисии в Пловдив.

 • РадевНационално представените организации за хора с увреждания внесоха декларация за необходимостта от реформи в системата на ТЕЛК на среща с президента Румен Радев. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е против концепцията за реформа в ТЕЛК, според която немедицински лица, служители от НОИ, ще издават експертиза за трудоспособността на хората с увреждания.
  Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви пред БНР, че организацията не приема служители на НОИ да издават експертизи за трудоспособност по документи. Хората с увреждания имат готовност на 3 декември да организират протест заради решението две комисии да издават ТЕЛК решения – медицинска и за работоспособност.