NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:10 EET, Nov 14, 2018

ТЕЛК

 • deza diabetРодители на деца с диабет, които на 16 години се явяват за преосвидетелстване, са сигнализирали БНР, че получават по-нисък процент в ТЕЛК-решенията. Майката на Диян Юруков разказва, че подавайки документите, ги карат да изчакат още 2 седмици и решение на НЕЛК с мотив, че детето минава в графа „Възрастни“.
  „Какво значи това? Той спира да бъде ученик, той изведнъж се е излекувал от диабета?“, пита майката.
  Тя допълни, че Диян вече е получил решение, в което се удостоверява намалена работоспособност 50%, а досега е бил със 71%, като от направените изследвания е видно, че състоянието на детето се влошава.

 • M PopovaС песента "Вървят ли двама" и певицата Мариана Попова подкрепи майките на деца с увреждания, които за поредна вечер вчера се събраха пред стълбите на Партийния дом.
  „Искам да знаете, че не сте сами“, обърна се певицата към събралите се протестиращи, които тази вечер бяха по-малобройни в сравнение с предните вечери, информират от БГНЕС.
  Майката на дете с увреждания Весела Одажиева заяви, че макар и в по-малък числен състав, не означава, че майките са се отказали. Те ще продължат да протестират, докато не получат исканата оставка на Валери Симеонов. На въпрос как гледат на твърденията, че са платени и зад тях стоят различни партийни интереси, Одажиева заяви, че гледат с насмешка и ако бяха платени, щеше да има много по-голяма численост от протестиращи.

 • ShulevaНеобходимо е функцията на личен и социален асистент на хората с увреждания да бъде върната в бюджета. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева. По думите ѝ неслучайно майките на деца с увреждания излизат на протести на площадите.
  „По мое време, през 2002 г., за първи път създадохме социален асистент за децата, които навършват 18-годишна възраст. Така на практика всички тези разходи за хората с увреждания се изпълняваха изцяло от бюджета. Когато България стана член на ЕС някой реши, че може да се използват средства от европейските фондове и програми, вместо от бюджета. Това е пълен абсурд. Това е изцяло бюджетна функция, която трябва бъде върната както беше през 2002 г.”, изтъкна Шулева.

 • glasuvane parlamentС пълно единодушие днес депутатите приеха Закона за хората с увреждания, а в момента текат обсъжданията на закона за личната помощ. Законът беше приет със 174 гласа "за", без гласове "против" и въздържали се, информират от БНТ. По време на дебата най-големи спорове имаше по текста, който предвижда Националният съвет по интеграция на хората с увреждания да се поеме от вицепремиера, понастоящем Валери Симеонов. Досега тази отговорност се поемаше от министъра на труда и социалната политика.
  „Няма драма... след първо и второ четене ще предложим министъра на труда да продължи да оглавява Националния съвет за хората с увреждания“, заяви Светлана Найденова от ГЕРБ.

 • bashta deteTELKБащата, който заведе своя 18-годишен син за няколко часа при премиера, за да види как се гледат деца с увреждания, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР, че вижда пълен разпад, който тече от няколко години в държавата и той е не само за хората с увреждания, а изобщо.
  „Дано да се засрамят. През годините не съм усетил такова нещо. На приказки от време на време има някакъв срам, но в действията – не. За Валери Симеонов – това е кощунство. Ако той оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, не мога да намеря дума за това… Не се обиждам от неговите приказки, а ги усещам като някакво обвинение – все едно моето дете е здраво и право, а аз просто лъжа и се мъча нещо да изкрънкам от институциите и държавата", каза Емил Мавродиев.

 • WC usmОстри реакции в парламента срещу законовия текст, който предвижда вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Текстът мина вчера на първо четене в социалната комисия в парламента, припомнят от БНТ. Спорният текст от Закона за хората с увреждания е съгласуван много преди скандала с вицепремиера Симеонов. След този скандал някои от депутатите смятат, че текстът трябва да се промени в частта, която предвижда Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

 • invalid rabotaДава ли се реална възможност за нормален живот на хората с увреждания? Този въпрос е основен във време на протести на майки на деца с увреждания. Заболяването на Тодор Църев е откакто се е родил. Въпреки всичко той е воден от силната воля за нормален живот.
  "Досега 28 години съм паразит на държавата, тя ме е гледала, тя ми е осигурявала всичко. Вече не искам това, искам сам да се издържам, сам да си плащам сметките", каза Тодор.

 • InvalidПарламентарната комисията по здравеопазване единодушно гласува Законопроекта за хората с увреждания, който беше представен от заместник-министъра на труда и социална политика Султанка Петрова. На срещата присъстваше и представител на омбудсмана, който заяви подкрепа и каза, че това е стъпка напред за решаването на проблемите на хората с увреждания.
  Председателят на комисията д-р Даниела Дариткова обясни, че проектът е добре структуриран, ясен и е съобразен с международните стандарти в тази сфера. Според нея също така е изключително важно регламентирането и приемането на Националната програма за ранна диагностика за генетични заболявания.

 • biznesРаботодателските организации, които се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов, заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. И двете страни изразиха единомислие по темата със задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. И ги нарекоха "данък инвалид". Става въпрос за това работодатели с 20 до 49 работници да трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 – двама служители с увреждане, а със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав, припомнят от Bulgaria On Air. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонд към Агенция за хора с увреждания такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

 • maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
  „Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

 • WC200Възмущение и призиви за оставка на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания, за което вече ви информирахме. Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, но отказа да коментира темата за оставката на Симеонов, съобщават от mediapool.bg. Според вицепремиера Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

 • WC200Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив в социалните мрежи всички последователи в София на движението "Системата ни убива" да се съберат пред Народното събрание. В момента майките са в парламента и отказват да излязат оттам докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в телевизионно интервю, в което е използвал думите "кресливи" и "спекулиращи с уж болните си деца".

 • sistemata ubivaМайките от инициативата "Системата ни убива" планират преместването на палатковия лагер от пространството до парламента пред здравното министерство, където ще настояват за реформа в ТЕЛК. Това ще се случи след като депутатите одобрят законите за хората с увреждания и за личната помощ на второ четене, информират от Bulgaria On Air. Вчера законите бяха одобрени от Министерския съвет, а утре предстои разглеждането и на първо четене от депутатите. Законопроектът за социалните услуги, в работната група по който участваха и майките, е качен за обществено обсъждане. До края на годината и той ще влезе в парламента.

 • BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

 • BPetkovЗаконът за хората с увреждания ще бъде внесен в Народното събрание до края на тази седмица. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, след като текстовете бяха одобрени на днешното заседание на кабинета, съобщават от БГНЕС. Министърът уточни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен, след направените поправки.

 • NSTSНационалният съвет за тристранно сътрудничество прие частично проектозаконът за хората с увреждания. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в парламента. Това заяви на пресконференция вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори, предаде БГНЕС. Според Симеонов пропуските се дължат на това, че текстовете са изготвени под безпрецедентен социален натиск. Твърдението беше подкрепено от работодателските организации.

 • NS protestОт протестната инициатива „Системата ни убива“ публикуваха писмо, адресирано до майките на министрите в правителството и до майките на депутатите в 44-то Народно събрание, което ви представяме без редакторска намеса:
  „Здравейте,
  Където и да сте. Там горе или тук долу, все поглеждате към децата си. Все се тревожите за тях. Сигурни сме. Знаем, че ги обичате, каквото и да казват за тях хората. Другите не ги обичат много, защото са политици, а те не са харесвани много. Но Вие ги обичате, защото сте майки и винаги ще бъдете такива за тях. Това е доживотна любов, а за нас освен обич е и доживотна присъда. Защото и нас не ни харесват много... и децата ни не харесват.

 • invalidПлан за действие, който подписаха министрите Владислав Горанов и Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации предвижда 86 000 хора с увреждания да получат личен асистент от 1 септември следващата година. Асистенти ще има за хората с над 90% увреждания с право на лична помощ, както и за децата с над 50% увреждания с чужда помощ и над 90% без право на чужда помощ, уточняват от вестник 24 часа. Нуждаещите се ще могат да ползват асистент по 8 часа на ден, като на месец тя стига до 168 часа. Кой ще има право на тази услуга, ще стане ясно през април, когато ще започне кандидатстването.

 • OdajievaВесела Одажиева от инициативата "Системата ни убива" заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че вече няколко пъти са получавали обещания за спазване на сроковете, но 1 октомври е минал.
  "Бяхме повикани на една среща с идеята, че ще получим информация за окончателна финансова обосновка на закона, а срещата се превърна в обсъждане на един закон, който ние вече бяхме обсъждали 4 месеца", обясни тя.
  Одажиева уточни, че е премахна Законът за личната помощ, "за който ние основно се борим и който е внесен в Народното събрание. Също така има корекции в Специализирания орган - той е изнесен от закона с неясен текст в преходните и заключителните разпоредби. Всъщност това е специализиран орган, който да координира дейността на всички институции, отговорни по политиките за хората с увреждания."

 • StankovaНа международна конференция в София ще бъдат представени модели на електронното здравеопазване в Русия, Германия, Норвегия и Румъния.
  "Като че ли няма място, където в пълен аспект всички форми на електронното здравеопазване да са благоприятно и много добре развити, така че да функционират в максимална степен", коментира в предаването "Преди всички" по БНР доц. д-р Маргарита Станкова, която е част от мултидисциплинарен екип, разработващ проект за електронно здравеопазване у нас и ще бъде водещ на конференцията.
  "Навсякъде някои аспекти са разработени, други изобщо не са разработени", допълни тя.