Събота, Май 30, 2020

Лекари

 • Нови насоки за лечение на коронавируса дават проучвания от аутопсии на починали хора от вируса по света. У нас обаче има само 7 аутопсии на починали от COVID-19 по данни на специалистите. Проф. Александър Цанков и колегите му в Швейцария са сред първите патоанатоми в Европа, които правят аутопсии на починали от новия вирус. Предупрежденията на Световната здравна организация (СЗО) са, че това е опасно, изисква строги мерки за сигурност.

 • Целта на инициативата Covid алианс – заедно срещу Covid-19. беше да формулира нормативни, социално-здравни и дигитални решения за пациенти с хронични заболявания в условията на Covid-19. В дългосрочен план - да улесни дигиталното здравеопазване чрез прилагането на IT

 • Български лекарски съюз и сдружение "Избери България" представят съвместната си инициатива – документалната поредица "Лекари по време на пандемия". Поредицата отваря вратите на болниците и кабинетите, за да ни срещне с тези, които трябва да работят в условията на реалността, наложена от COVID-19, съобщиха от Лекарския съюз.

 • За 12-та година МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката на наши учени и колективи. За поредна година сред тях се открояваха и медици. "Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука и това трябва да се знае.

 • Управителният съвет на БЛС стартира мащабно социологическо проучване за работата на лекарите в условията на COVID-19. Това обяви в Сутрешния блок на Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС. Анкетата ще бъде анонимна с цел обективна оценка.

 • Резултатите от последното глобално проучване показват, че Хлорохинът не е ефективен при пациенти с COVID-19
  Антималарийното лекарство хидроксихлорохин не е от полза за пациенти с COVID-19 и е свързано с повишен риск от смърт и проблеми със сърдечния ритъм според ново глобално проучване. 

 • На 19-ти май (вторник) отбелязваме Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Над 3 милиона души в Европа и над 10 милиона по света страдат от възпалителни чревни заболявания. Двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години. Затова социалната значимост на тези заболявания е голяма. Мотото на днешния ден за по-голяма информираност и съпричастност към пациентите тази година е „Работа и ВЧЗ“. Според данни на

 • COVID-19 причинява поне 10 пъти повече смъртни случаи от типичния сезонен грип, според авторите на анализ, публикуван в четвъртък от JAMA (Journal of American Medical Association) Internal Medicine.
  Използвайки статистически данни от Worldometer.info, за да направят свое проучване, изследователите отбелязват, че болестта, причинена от новия коронавирус, SARS-CoV-2, е причинила 15 455 смъртни случая в Съединените щати през седмицата, завършваща на 21 април и 14 478, една седмица по-рано.

 • Отворено писмо
  от д-р Георги Тодоров, лекар
  до народните представители от всички парламентарни групи, с професия ЛЕКАР-
  Дариткова, Джафер, Йорданов, Найденова, Стоянова, Михайлов, Тасков, Тончев, Ибришимов, Тимчев, Поповски, Събев, Генов, Папашимов, Адемов, Тошев.

  "Уважаеми колеги,
  Не зная как допуснахте водеща в парламента за промяна на Закона за Здрвето да е Комисията по правни въпроси.

 • Ново огнище на COVID-19 установиха в района на Благоевград. 23 са положителните проби в село Осина към община Сатовча, като 4- ма от заразените са настанени в болницата в Гоце Делчев.
  13 души с коронавирус бяха установено само за едно денонощие в село Осина. Втора вечер те са под домашна карантина. Всички са в добро състояние, но преди това са се движили свободно из селото.

 • На днешната си пресконференция НОЩт потвърди, че България е единствената страна в ЕС с ръст на заразените с COVID-19, така както обяви Директорът на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести Андреа Амон пред Европейския парламент в понеделник. Покачването на заболеваемостта е 2 до 3 пъти, като потвърдените случаи са скочили от 20 на над 50.

 • Трябва да вземем допълнителни мерки за медицинския персонал, заяви в интервю за БТВ здравният министър Кирил Ананиев, след като тази сутрин стана ясно, че има втори случай на починал медик от COVID-19 - лекарка от Центъра за спешна медицинска помощ на Александровска болница е починала. Това е втори смъртен случай на медик за няколко дни. Преди това почина лекар от инфекциозното отделение в болницата в Сливен.

 • Това е първият смъртен случай на медицинско лице в страната от COVID-19. 43-годишната д-р И. Иванова, която беше инфекционист и лекуваше болните от коронавирус в отделението на областната болница, издъхна в петък вечерта, след като е била интубирана.

 • БЛС, МЗ и НЗОК подписаха споразумение за сътрудничество за периода на обявеното от Народното събрание извънредно положение, съобщиха от Лекарския съюз.
  Целта му е да се фокусира върху дейността на всяка една от страните по него, за да се отговори на потребностите в областта на здравеопазването. Три са договорените общи приоритети: Подобряване на извънболничното и болничното обслужване, подобряване на

 • Когато хората се разболеят тежко от COVID-19, цитокиновата буря - собствената реакция на тялото им към вируса - понякога може да влоши нещата. Феноменът е описан като „развихряне на имунната система“, докато тя се опитва да унищожи вируса, като същевременно допринася за засилване на тежестта на симптомите. При COVID-19 този отговор на имунната система се насочва първо срещу белите дробове, казва професор Ранди Крон, преподавател в Университета на Алабама в Бирмингам, който е експерт, който добре познава явлението“цитокинова буря“.

 • В началото на февруари, когато новият коронавирус вече беше редовна международна новина, все още нямах представа какво е чувството да бъдеш инфектиран от него. Тогава ми беше особено интересно да прочета разказ на студент от Хонг Конг, който описваше симптомите си, здравната помощ, която е получил, и как е преживял дните на карантина. Затова и пиша този текст, описващ преживяването на моето четиричленно семейство в София. Всички вече

 • Фирма Активис уведомява, че временно преустановява продажбите на лекарствения продукт Бортезомиб Активис прах за инжекционен разтвор 3.5мг, с международно непатентно наименование Bortezomib, поради изчерпване на количествата и невъзможност да се произведат нови в кратки срокове.

 • „Задължително се минава през лекар специалист, който преценява дали има нужда пациента да бъде тестван за коронавирус. Ангажимент на болницата е да го извърши като пациента не е длъжен да заплаща нищо. Знаете, че касата заплаща, също и по епидимеологични показания може да се направи с препоръка от РЗИ.“ – каза началникът на столичното РЗИ д-р Пенчев по повод заден въпрос касаещ практиката в някои болници от пациенти да се изисква тест за covid-19, снимка на бял дроб и др. преди прием в болница.

 • Апелативният съд във Варна е заменил ефективното наказание с условно на акушер-гинеколог, обвинен за смъртта на бебе по време на раждане и за телесна повреда на родилката, поради немарливост, съобщиха от пресцентъра на съда. Втората инстанция е отложила изтърпяването на определеното наказание 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок 3 години.

 • Нигерийска болница обяви, че жена на 68 години е родила близнаци след три предишни неуспешни процедури ин витро, съобщи ЮПИ, цитирано от dariknews.bg.

  Момченцето и момиченцето на Маргарет Аденуга са изродени със секцио след 37-ата седмица на бременността.

Log in or Sign up