Вторник, Август 11, 2020

СЗО

 • Германия и Франция излязоха от преговорите за реформиране на СЗО, информира Агенция Ройтерс, позовавайки се на информация от свои независими източници. Реакцията на двете европейски държави идва от опитите на САЩ да поемат инициативата в разговорите за промени в СЗО, въпреки решението на страната да излезе от организацията, обявено от президента Доналд Тръмп.

 • Спрете ваксинния национализъм!”. Този нетрадиционен призив отправи директорът на Световната здравна организация. Той посочи, че възстановяването от коронавируса в световен мащаб ще бъде много по-бързо ако ваксината бъде предоставена на всеки, без ограничения.

 • Приблизително 1 от 3 деца по света има високи нива на олово в кръвта си, сочат данни от глобално проучване, предава Агенция Ройтерс. Широкото замърсяване с олово излага на риск милиони млади хора, които в резултат на оловната интоксикация могат да развият тежки психически и физически увреждания.

 • „СЗО има много ясни предписания как се разхлабват мерки - това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска - обществото да бъде въвлечено в дискусията за това защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно.“ Това каза експертът в офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски пред БНТ

 • СЗО обяви официално създаването на нов орган, чиято задача ще бъде да направи оценка на глобалния отговор на пандемията COVID-19, съобщи на брифинг в Женева генералният директор на световната организация д-р Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от пресслужбата на организацията. Новата структура се нарича Независим комитет за подготовка и реакция на пандемия – Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR)

 • САЩ уведомиха официално ООН, че напускат Световната здравна организация, считано от 6 юли 2021 г., предаде Агенция Ройтерс. След 70-годишно членство в световната организация САЩ ще преустанови участието си в нея, се казва в едногодишното предизвестие, което президентът Доналд Тръмп е предал на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

 • Здравните власти в град в северните части на Китай обявиха трета степен на тревога заради регистриран случай на бубонна чума, съобщиха световните агенции. По информация на местния здравен инспекторат в неделя е бил хоспитализиран мъж, който впоследствие е бил диагностициран със заболяването. На този етап пациентът е изолиран в болницата, като за него продължават да се полагат грижи. От лечебното заведение определиха състоянието му като стабилно.

 • Голяма група учени от цял свят учени твърдят, че разполагат с доказателства, според които по-малки частици от новият коронавирус, които летят във въздуха могат да заразят хора. Те призовават Световната здравна организация да преразгледа препоръките си съобразно този факт, съобщи The New York Times.

 • Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) добави  нови симптоми към списъка със симптоми на коронависусна инфекция. Първоначално той включваше температура, кашлица и задух. По-късно CDC добави загуба на вкус и мирис, а сега към списъкът са добавени диария, запушен нос или хрема, гадене и повръщане.  „При Хората с COVID-19 има широк спектър от съобщени симптоми - от леки симптоми до тежки заболявания“, съобщава CDC на своя уебсайт.

 • Рекордно увеличение на случаите на Covid-19, заразените са със 183 000 повече, отчете Световната здравна организация.Най-голямото увеличение е в Северна и Южна Америка - с над 116 000 заразени. Бразилия е втората най-засегната страна в света след Съединените щати с повече от милион потвърдени случаи.

 • Бразилия може да напусне Световната здравна организация, заяви президентът на страната Жаир Болсонаро, след като здравната агенция към ООН предупреди латиноамериканските правителства за рискове от бързо премахване на противоепидемичните мерки, преди да има забавяне на разпространението на коронавируса в целия регион, предаде Ройтерс, цитиран от БНР

 • Документът беше внесен от ЕС от името на над 100 държави Всички 194 страни членки на Световната здравна организация (СЗО), включително САЩ и Китай, приеха резолюция за независима оценка на начина, по който агенцията на ООН е реагирала на пандемията от новия коронавирус, предадоха „Франс прес” и „Ройтерс”.

 • Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до ръководителя на Световната здравна организация (СЗО), с което заплашва да оттегли за постоянно финансирането от страна на САЩ във връзка с панденмията от Covid-19.- съобщи BBC

  В писмото се посочва 30-дневен срок, в който органът трябва да се ангажира с постигане

 • Световната здравна организация (СЗО) призова Мадагаскар да провери научно дали билката, препоръчвана от президента Андри Раджоелина, наистина лекува Covid-19, съобщи ДПА.

 • Все повече страни в Европа и света разхлабват ограничителните мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Световната здравна организация обаче предупреди, че не може да се разчита на т.нар. „колективен имунитет“ докато не бъде разработена ваксина.

 • Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че страните, които започват да разхлабват ограничителните мерки, насочени към овладяване на разпространението на короновируса трябва да подхождат с изключително внимание, защото рискуват бързо увеличаване броя на нови случаи на COVID-19. По време на виртуален брифинг в Женева генералният директор на организацията д-р Тедрос Адханом Гебрейсус

 • Излекувани пациенти от COVID-19, които дават положителни проби, не са повторно заразени. Това заявиха експерти от Световната здравна организация. За подобни случаи алармира Южна Корея, която премина пика на пандемията в края на февруари.

  Около 300 пациенти в Южна Корея са дали положителни проби за COVID-19 няколко седмици, след като са оздравели.

 • Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО / Европа) публикува ключови съображения за постепенното облекчаване на мерките за блокиране, въведени от много страни в отговор на разпространението на COVID-19 в европейския регион.

 • Повярвайте ни, най-лошото все още е пред нас“, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес за продължаващата пандемия на Ковид-19. Въпреки че не уточни как точно може да изглежда най-лошото,
  Новите изследвания обаче сочат, че само малка част от глобалното население - може би само 2% или 3% -  има антитела в кръвта. Гебрейес предупреди страните, които започнаха да разхлабват мерките, казвайки, че "облекчаването на ограниченията не е краят на епидемията в никоя държава".

 • Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава атаката си към Световната здравна организация, като определи ранните й насоки за огнището на коронавирус за "ужасна" грешка - и може би дори умишлена.
  „Трагично е, че има нации, които се доверяват на СЗО и не са въвели никаква форма на забрана“, заяви Тръмп на ежедневния си брифинг от Белия дом относно пандемията.
  "Виждате какво се е случило с Италия, виждате какво се е случило с Испания.

Log in or Sign up