Обновен 16:20 EET, Jan 16, 2018

НЗОК

 • Според НЗОК решението на ВАС няма правни последици за касата

  НЗОКОт пресцентъра на НЗОК разпространиха следната информация до медиите след запитвания за Решение №493 на ВАС, с което се отменят т.2 и т.3 от Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса №РД-НС-04-9 от 27.01.2015 г., определящи лимитите на болниците за 2015 г.:
  „Решението на НС се отнася до разпределението на средствата за дейностите в болнична медицинска помощ (БМП), за изпълнители, сключили договори за спешна диагностика и лечение и на изпълнителите на БМП, при които няма спешна диагностика и лечение.

 • Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си дейност от 2015 г.

  БолтаджиевД-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. Никъде в Закона за здравното осигуряване или за бюджета на Здравната каса не е предвидена възможност Надзорният съвет да определя „обем на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на правилата”, тъй като това би означавало да се заложат нови стойности на разходите за болнична помощ, с което биха се иззели функциите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК, се казва в мотивите на съда.

 • Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

  limitВърховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. В мотивите на решението се казва, че разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2015г. изрично предвижда, че НС на НЗОК разполага с правомощие да приеме правила за условията и реда за определяне и изменение на стойностите по ал. 1, т. 1 и 2 –годишните общи стойности на разходите за всяка РЗОК и на разходите на изпълнителите на БМП.

 • Осъдиха доктор за фалшива диплома, БЛС и НЗОК бездействат по случая

  дипломаРайонният съд в Стара Загора постанови присъда от две години условно с четиригодишен изпитателен срок на доктор Иван Вуцов за използване на фалшива диплома в кардиологичната му практика. Защитата пледира „невинен“ за лекаря и обяви, че ще обжалва присъдата пред Окръжния съд в Стара Загора, информират от БНР. Присъдата днес беше обявена без мотиви, затова прокурорът Надежда Белчева ще реши дали да я протестира след като се запознае с тях.
  СГС изпрати на Районния съд в Стара Загора копие на фалшивата диплома, която изчезна от папката по делото в Софийския районен съд, и двата протокола от изпитите в Медицинския университет за придобиване на специалността "Кардиология", които доктор Вуцов не е издържал.

 • БЛС: Няма да подпишем НРД без увеличение на цените на клиничните пътеки (аудио)

  ГПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев прогнозира фалит на почти всички общински болници, ако не се изпълнят поне част от исканията им към Министерството на здравеопазването за целево подпомагане с 30 милиона лева.
  В предаването "Преди всички" по БНР д-р Грозев обяви, че ако не се постигне договореност при настоящите преговори със Здравната каса за увеличаване на цените на клиничините пътеки, няма да подпишат рамковия договор за тази година.

 • Над 5 г. без отделение "УНГ" в най-голямата болница във Великотърновска област

  УНГВ най-голямото лечебно заведение за болнична помощ на територията на Великотърновска област - МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", от над 5 години няма отделение "Уши, нос и гърло". Болничната структура била закрита през 2012 г. поради липса на специалисти, припомнят от вестник Труд. В Закона за бюджета на НЗОК има текст, забраняващ финансиране на нови дейности, освен ако тази дейност не е единствена за областта.
  "Специалисти, практикуващи в Германия, са готови да работят във Велико Търново, но засега законът не ни позволява да открием отделение", коментира д-р Галина Гарева, началник на Отдел "Информационна осигуреност“ към МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

 • Кой краде най-много от здравето на българите?(видео)

  dikovПровокативен и опасен въпрос – кой краде най-много от здравето на българите? Отговорите потърси Сашо Диков от гостите си в студиото, трима представители на различни сектори в здравеопазването – Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, Андрей Марков, управител на „Сити клиник“ и председател на Българската болнична асоциация и д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
  „Категорично ние казваме от много години насам, че най-некоректният платец и всъщност най-големият крадец от здравето на народа е правителството. Не говорим само конкретно за това правителство, а за всички правителства от години насам, защото те по-малко за вноските за хората, за които отговарят.

 • РЗОК – Русе: Лекарска практика е закрита заради нарушения

  лекарОт Районната здравноосигурителна каса в Русе информират, че една лекарска практика е била закрита през миналата година в региона заради нарушения на медика. От там не съобщиха името на лекаря, но уточниха, че си позволил да изпише, че е извършил манипулация на пациент, каквато всъщност не е направил, пишат от dunavmost.com. Именно това била причината за прекратяването на практиката.
  От здравната каса заявиха, че ще продължат с регулярните си проверки, но ще разчитат изключително и на пациентите за сигнали. Проблем е и това, че болните рядко съдействат, основно поради факта, че след време отново биха потърсили същия лекар, срещу когото са изразили недоволство. Все пак всеки може да провери извършените му манипулации.

 • 3 месеца отлагане на отчет с касови бележки при преглед на пенсионер

  БЛСНа 3 януари се проведе първата за годината работна среща между Български лекарски съюз, НЗОК и НС на НЗОК, относно изработване на НРД 2018 г. Представители на БЛС са председателят д-р Венцислав Грозев, заместник-председателят д-р Галинка Павлова, главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов и адвокат Цветозар Младенов, съобщават от съсловната организация. От страна на касата са присъствали председателят на НЗОК проф. Камен Плочев и председателят на НС на НЗОК Жени Начева.

 • "Единственият платец на здравни услуги" не вижда проблем от липсата на лекарства

  НЗОКОт пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса коментираха състоялата се днес в БТА пресконференция на тема „Кой изнася лекарствата на българския пациент?“ на председателя на Асоциация „Хипофиза“ г-жа Ваня Добрева, председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и председателя на Сдружението за развитие на българското здравеопазване г-жа Живка Бояджиева. Според становището на институцията, участниците в пресконференцията са изказали неверни твърдения, че „касата не знае за какво плаща“ и че „броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното – платени опаковки от здравната каса, срещу които не стоят протоколи“. Официалната информация до медиите, която получихме, е следната:

 • Започнаха преговорите по НРД 2018

  преговориОт НЗОК информираха, че днес са стартирали преговорите за сключване на националните рамкови договори за медицински и за дентални дейности за 2018 г. с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Надзорният съвет на НЗОК на заседание от 19.12.2017 г. е дал мандат на ръководството на институцията за водене на преговори с БЛС за НРД 2018 за медицинските дейности. Постигнато е споразумение по начина, сроковете и графика за водене на преговорите. Съгласуван е съставът на преговарящите екипи от страна на НЗОК и на съсловните организации.

 • НЗОК отчете над 14 000 консултации на „Горещия телефон“ за 2017 г.

  горещ телефонВ началото на 2003 г. в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие по проект „Подкрепа в здравния сектор” Националната здравноосигурителна каса създава своя Здравно-информационен център. Оттогава действа Национален телефон за консултации на гражданите („Горещ телефон”): 0800 14 800. От създаването до началото на 2014 г. достъпът до тази услуга от аналогови телефони е на цената на 1 импулс, а от цифрови разговорът е безплатен. От месец юли 2014 г. телефонът може да се избира от стационарни телефони, телефонни номера към всички мобилни оператори, както и от чужбина.

 • НЗОК отговаря на бившия си подуправител д-р Димитър Петров

  НЗОКБившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров обяви преди няколко дни пред bTV, че мораториумът върху новите лекарства е „абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в Касата д-р Галя Кондева и заместник-министър Жени Начева, както и проф. Плочев“. В информация до медиите, днес от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса защитиха „оклеветените от страна на д-р Петров и настояха за спиране на недостойната кампания, която е подел“ със следното официално становище:

 • НЗОК преведе средства на болниците, няма да има оставки в Ловеч

  париОт пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса информират, че на 21 декември 2017 г. на лечебните заведения за болнична медицинска помощ са изплатени 153 511 922 лв. за извършена и отчетена дейност през м. ноември 2017 г., вкл. и още 32 241 969 лв. за лекарства за лечение на онкологично болните.
  На МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч са преведени 234 480 лв. След преговори на МЗ и лечебното заведение е постигнато споразумение със 7 кредитори за намаляване размера на наложените запори и тяхното разсрочване. С получените от болницата средства ще бъде изплатена работната заплата на персонала за октомври 2017 г. Д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, декларира, че няма да има оставки на медицинския персонал.

 • БЛС в отворено писмо: Свидетели сме на безпрецедентно неглижиране на проблемите в здравеопазването

  лекарВ края на отиващата си година все още няма преговорен процес за НРД 2018. В отворено писмо от Българския лекарски съюз питат дали това е опит на управляващите да спестят пари от здравето на пациентите. Според оперативното ръководство на Съюза създаването на административна регулация без участието на лекарите крие рискове здравната система да рухне в близките месеци. Българският лекарски съюз настоява за спешни действия от страна на отговорните институции за изплащане на надлимитната дейност за 2017 г., отмяна на наложения мораториум за нови медицински дейности и ускорено провеждане на преговори за НРД 2018.
  Ето и текста на отвореното писмо на БЛС, подписано от неговия председател д-р Венцислав Грозев:

 • Медиците във врачанската болница още си чакат заплатите (видео)

  болницаРасте напрежението във врачанската болница. Даденият ултиматум от персонала изтече, но забавените възнаграждения още не са получени, информират от bTV. От ръководството бяха обещали това да се случи преди празниците. Днес по сметките трябваше да постъпи останалата половина от заплатата за октомври, а утре – авансът за ноември. Парите трябваше да дойдат от Здравната каса.
  Стана ясно обаче, че до края на деня превод няма да има. Все още няма и общо решение за това какви протестни действия ще предприемат медиците.

 • НЗОК предложи начало на преговорите за НРД 2018

  преговориНадзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса на свое заседание вчера е дал мандат на ръководството на институцията за водене на преговори с Българския лекарски съюз за Национален рамков договор 2018 г. за медицинските дейности. С решение на Надзора е съгласуван и одобрен състав на експертни работни групи в частта извънболнична медицинска помощ, които да изготвят проект на НРД 2018 и да проведат преговори с БЛС.
  В писмо, изпратено до председателя на Управителния съвет на БЛС – д-р Венцислав Грозев, НЗОК предлага преговорите да започнат още днес в 14 ч. Работните групи изготвят графици за преговорите след 3 януари 2018 г. по специалности, които ще бъдат предоставени на БЛС до петък, 22.12.2017 г.

 • НЗОК даде инструкции за изписване на лекарства по време на празничните дни

  123Националната здравноосигурителна каса е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок.
  Следващото предписание трябва да е на датата, до която са достатъчни получените от здравноосигуреното лице медикаменти, след последните две отпускания от аптеката.

 • Състрадание наполовина: мораториумът за нови дейности остава (видео)

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира пред bTV, че не е лоша новината за отпадането на мораториума върху иновативните лекарства, не е нормално човек да работи в ситуацията на мораториум, мораториумът върху нови дейности обаче остава.
  "Обикновено терапията е комплексна. Ако има нова дейност в лъчетерапията или в хирургично отношение, която да подпомогне лекарствената терапия, то тази дейност не може да бъде извършена в 2018 г.", обясни той.
  „Здравеопазването е надпартийно и общонационална ценност, и хората, които работят в него са общонационална ценност”, каза д-р Грозев.

 • ГЕРБ отменят мораториума за плащане на нови лекарства

  ЦЦМораториумът върху плащането на иновативни лекарства от Здравната каса ще бъде премахнат. Съответната промяна в Закона за бюджета на Здравната каса ще бъде предложена на председателски съвет в парламента в сряда. Очаква се да бъде гласувана в пленарната зала още тази седмица.
  „Партия ГЕРБ ще гласува за отмяна на тази забрана“, обяви в позиция до медиите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...