Обновен 16:09 EET, Mar 23, 2018

НЗОК

 • съдБългарският лекарски съюз изразява несъгласие с показно тиражираната в медийното пространство информация за задържането на шефа на РЗОК в Ловеч д-р Антонио Маринов. В писмо, подписано от председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев се казва, че БЛС не счита за справедливо срещу уважаван български лекар с чисто съдебно минало да бъдат предприемани мерки за процесуална принуда, без наличие на неопровержими данни за виновност, каквито и към настоящия момент не са налице.

 • gosipОбръщаме се към теб читателю с този въпрос. Предполагаме, че вече имаш мнение, ако се интересуваш от здравеопазване. Каквото и да е мнението ти, молим те да прочетеш тази статия до край и да отговориш.
  Написахме в популярна Интернет търсачка няколко ключови думи. Избрахме заглавия на статии само през последните няколко месеца. По всяка от темите имаше десетки отразявания от различни медии с приблизително едни и същи заглавия. Избрахме по едно от тях, за да не утежняваме статията. Ако прочетете поне по 10 пъти всеки от долните редове ще добиете реална представа за мащаба. Ето една част от заглавията:

 • 0009086001412244187 535757 600x458 actualnoДанни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната здравноосигурителна каса. Най-много са чакащите в болниците в големите градове. В София те са най-многобройни - 2069 души. Следват ги Плевен със 762 души, Варна с 665, Пловдив - 538, а най-малко са във Враца. В листата се включени пациенти, които имат планирани следващи курсове химиотерапия, лъчелечение, лечение по клинични пътеки за рехабилитация, планирано раждане и др.

 • limitВ Народното събрание е внесен законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който предвижда НЗОК да заплаща на болниците всеки месец до 5 -то число 30% от средномесечните плащания през предишната година. В края на месеца, след приемане на отчета, ще се прихваща предварително платената сума.
  В същия законопроект се предлага изменение и на текста на чл. 47. Новият текст гласи:
  „Извършената и отчетена медицинска помощ се заплаща на изпълнителите на медицинска помощ след предоставяне на отчетни документи и първичен счетоводен документ.”

 • 980x551 1521218441След съдебно заседание днес шефът на здравната каса в Ловеч д-р Антонио Маринов беше освободен под домашен арест. Магистратите се съобразиха с молбата му за по-лека мярка, за да можел да се грижи за болната си майка, съобщиха от 24 часа. Взето е предвид и чистото му съдебно минало. Първоначално той бе задържан за 24 часа за престъпление по служба миналия четвъртък. След това Окръжна прокуратура го привлече като обвиняем и го вкара в ареста за 72 часа, тъй като в нарушение на няколко закона издал разрешително на частната болница "Кардиолайф" и източил 1 млн. лева от касата само за три месеца.

 • ГорчевПроф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св.Марина" в Плевен и почетен ректор на Медицински университет – Плевен, коментира по БНТ проверките, които започна прокуратурата в 7 болници и проблемът с източването на средства от здравната каса. Според него монополът е проблемът на здравната каса и докато тя не се демонополизира, докато не влезе допълнително здравно осигуряване, ще вървим пак по същия начин. Факторът "каса" определя правилата, което понякога не е в унисон с добрата клинична практика. Проверките на здравното министерство са установили, че в 7 лечебни заведения се източват средства чрез различни договори и прокуратурата започна разследвания в тях. Според Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, болниците, в които разследващите влизат, са на ръба на фалита. Източването на средства от здравната каса също е проблем.

 • cash boxОфициалните данни на министерството на финансите показват, че във ведомството са били наясно с наличието на просрочени задължения към европейски болници. В справката за просрочените публични задължения се вижда, че към 31.12.2017 година НЗОК има просрочен дълг в размер на 119 милиона и 448 хиляди лева.

 • МариновДиректорът на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов остава за 72 часа в ареста след изтичането на 24-часовата полицейска мярка за задържане, съобщават от Окръжна прокуратура, цитирани от dariknews.bg. Той беше задържан при акция на ДАНС и ОДМВР – Ловеч на 15 март. В сградата на касата бе извършено претърсване, иззети бяха документи, разпитвани бяха служители. Сигналът за извършеното престъпление от страна на Маринов е подаден от ДАНС, съобщи по рано днес говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова.

 • НЗОК5 466 388 лева на лекари и клиники е платила Националната здравноосигурителна каса през миналата година за извършени спешни интервенции на чужденци. По 6700 чужденци на година влизат по спешност в болниците или кабинетите за неотложна медицинска помощ у нас. Това става ясно от справка на касата, цитирана от вестник „Монитор“. 27 400 са чуждестранните граждани, потърсили спешна или неотложна медицинска помощ у нас за периода 2013 - 2017 г. Лечението им е струвало 17 833 745 лв.

 • глутенПродължава битката за брашно за лица над 18 г. на Българска асоциация Цьолиакия. В отворено писмо от асоциация Цьолиакия настояват НЗОК да преустановят “хроничното“ нарушение при неравно третиране на правата им. В противен случай болните от Цьолиакия апелират върху НЗОК да се наложат с цялата си сила и категоричност предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки. Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:

 • judge231НЗОК е осъдена от МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ЕООД да и заплати 47 439 лева за извършена, но неплатена дейност за месец март 2015 година, в едно със законната лихва за периода в размер на 3897.56 лева.
  В мотивите на съда се отбелязва, че към момента на сключване на Договор за оказване на болнична помощ по клинични пътеки, е имало определени стойности само за месеците януари и февруари 2015 г. Стойностите за останалите месеци на 2015 г. били определени с Анекс, подписан едва на 08.04.2015 г.

 • 400x260 U19 belzniciДиректорът на Районната здравна каса в Ловеч Антонио Маринов е арестуван при акция на ДАНС и полицията, съобщи БНР. Говорителят на Окръжна прокуратура в Ловеч Кирил Петров съобщи, че Маринов е задържан за срок от 24 часа за длъжностно престъпление по образувано досъдебно производство за злоупотреби със средства на здравната каса. С разрешение на Окръжния съд в Ловеч е извършено претърсване в сградата на РЗОК в Ловеч, като са иззети документи. Разпитани са и служители.

 • money nhifНяма и три месеца след началото на финансовата година, НЗОК се оказа с 350 милиона лева дефицит. Това стана ясно от стенограмата на последното заседание на НС на НЗОК. След баталните сцени, обвинения в лъжи и искане на оставки, НЗОК установи, че дължи 140 милиона лева на здравни фондове в Европейския съюз. Изясни се също, че противно на твърденията на министър Ананиев, споразумения за разсрочване на дълга към тези фондове няма и дори не са водени преговори. За това Надзорният съвет задължава Управителя да проведе такива преговори в срок до 15 май.
  Според изнесена информация от заместник министър Бойко Пенков, разходите за лекарствена терапия ще надхвърлят с 50 милиона заложеното в бюджета, а други 35 милиона ще са необходими за новите медикаменти влезли в списъка през 2018 година.

 • indexВ болниците започнаха проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца. Здравната каса проверява родилните отделения в страната, съобщават от БНТ. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени. Според неонатолозите обаче броят им е между 10 и 12% при регистрирани над 58 000 раждания през миналата година. Бебетата, отчетени по клинични пътеки за недоносени са 38%.

 • НЗОКНа извънредно заседание на Надзорния съвет на здравната каса на 26 февруари, проведено за обсъждане на задълженията на НЗОК към чужди здравноосигурителни фондове, е коментирано и обвързване на срока на Националния рамков договор с бюджетната година, както и удължаване времето на неговото действие. Според председателя на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева е логично да се обвърже влизането в сила на НРД с финансовата година. Тя припомня, че идеята за влизане в сила на договора от 1 април е била от времето на д-р Москов.

 • a522a6005d1cb428ea34ef1769cd7452 XLГлоба от 20 000 лева на болница е наложена от Комисията за защита на личните данни заради нарушени принципи на обработката на лични данни. Прегрешенията на персонала са констатирани при инициирана от комисията проверка, съобщават от вестник Монитор. Пациентите имат право да се обръщат към комисията в търсене на правата си. Личните лекари първо получават предписания, а чак тогава се стига до финансови санкции, но не повече от 2 - 3 000 лева. При сезиране от гражданин най-голямата глоба за личен лекар е била 5 000 лева за недостатъчна защита на информация.

 • 1510155954 iloveimg compressedЗаконопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване е внесен в парламента от народните представители Валентина Найденова, Георги Йорданов, Георги Гьоков и Илиян Тимчев. Предложено е изменение и допълнение на чл. 47, който придобива следния вид:
  „Чл. 47. (1) Извършената и отчетена медицинска помощ се заплаща от РЗОК на изпълнителите на медицинска помощ, след представяне на отчетните документи по чл. 73 от този закон, придружени с първичен счетоводен документ, съгласно Закона за счетоводството.
  (2) На изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с РЗОК, се предоставя ежемесечно, в срок до пето число на съответния месец, аванс в размер на 30% от 1/12 част от изплатените от РЗОК публични финансови ресурси през предходната бюджетна година.“

 • лекарДнес Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изпрати до МЗ, НЗОК, парламента и БЛС своето становище относно Наредба № 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Според тях предлаганите промени, с изключение на разширения обхват на гинекологични прегледи, не са професионално медицински обосновани, удължават и усложняват пътя на пациента без да носят никаква полза за подобряване здравето на българските граждани.

 • детеСтенограма от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от средата на миналия месец разкрива, че изкривяванията в здравната система у нас са причина за нови абсурди, пишат от вестник Сега. Ако се ползват данните от отчетите към здравната каса, излиза, че в България недоносени се раждат цели 46% от бебетата, при положение, че дори в Третия свят процентът е под 20.
  "Световната статистика показва, че в Мали има 16,8% недоносени регистрирани, в Конго са 19,9%, в Европа 7,7%, в България 46,6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент", казва пред членовете на Надзора проф. Плочев.

 • ЦьолиакияЦьолиакията е заболяване на тънките черва, известно още под името глутенова ентеропатия. При болните глутенът, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта, предизвиква имунна реакция, която от своя страна нарушава функцията на червата. Установено е също така, че хората, които не знаят за заболяването си, умират почти 4 пъти по-често, отколкото спазващите безглутенова диета. Учените засега не си обясняват доказаното от тях нарастване на заболеваемостта, но и лекарите, и пациентите трябва да знаят, че на един диагностициран се падат 30 души, които не подозират за болестта. Симптомите /диария, изтощение, анемия/ често се бъркат със синдрома на раздразнените черва.