Обновен 16:09 EET, Mar 23, 2018

болници

 • ЦветковНа онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в терапията на онкологичните заболявания. Акцентът на темите на конференцията бе поставен именно на новите терапии. Д-р Цветков допълни, че в лечението на злокачествените болести ще се залага не само на химиотерапията, а и на новите молекули, тъй като те действат на генетично ниво. Новата таргетна терапия качествено се различава от предишната по изследването на нови маркери, нови части на молекулата на ДНК на туморите. Тя е прицелна точно за мутиралата част.

 • darПарламентарната здравна комисия отхвърли предложението на депутати от БСП да има възможност за заплащане на 30% аванс на изпълнителите на медицинска помощ. Така болниците няма да могат да получават при нужда авансови плащания от страна на НЗОК, съобщават от вестник Труд. Според д-р Валентина Найденова, която бе сред вносителите на предложението, промяната би дала нужното спокойствие за работа на болниците без финансови притеснения.

 • АрнаудоваГоворителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отново потвърди днес в Бургас, че ако се съберат доказателства срещу високопоставени лица, включително министри и заместник министри, които са давали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона, те ще бъдат обвинени, съобщават от 24 часа.
  „Поискали сме от Министерството на здравеопазването информация за всички болници в страната, очакваме окончателните резултати в края на март", съобщи тя и припомни, че се разследват действията на онези лица, в резултат на които няколко болници са доведени до тежко финансово състояние.

 • вандалиРъководството на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив ще сезира прокуратурата и съда за непозволено разлепване на обяви и стикери по стените и вратите в здравното заведение. До момента болницата е изпращала официални писма до фирмите - нарушители, но те не са преустановили поставянето на рекламните си материали, информират от БНР. От ръководството на здравното заведение уточниха, че най-фрапиращи са вандалските прояви в новите асансьори в сградата на бул. "Пещерско шосе". Веднага след пускането им в експлоатация е започнало и тяхното замърсяване, като обявите и рекламите се лепят по стените и вратите на новите съоръжения. Често има и надписи, а след сериозни драскотини се е стигнало вече и до ремонт на новите асансьори.

 • readingНародните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в Националната здравна карта се включват всички лечебни заведения. Това, че Здравната карта се използва като инструмент да се забрани на част от лечебните заведения да сключат договор с НЗОК, не значи, че същите не са включени в нея. Добре е, че пишете закони, ама добре е и да четете бе хора.
  Ако се приеме закона се забранява приватизацията на абсолютно всички държавни и общински лечебни заведения – болници, ДКЦ, медицински центрове, МДЦ, МДЛ и др.

 • ПироговДнес в най-голямата ни спешна болница "Пирогов" подписаха Колективен трудов договор. Неговите параметри предвиждат увеличение на основното трудово възнаграждение за срок от 1 година, съобщават от лечебното заведение. Фонд работна заплата се увеличава за лекарите, специалистите по здравни грижи (медицински сестри, медицински лаборанти, медицински рехабилитатори и др.) и санитарите. Респективно те ще получават до 300 лева повече. Парите за санитарите бяха повишени с увеличението на минималната работна заплата, което е отразено в КТД.

 • болницаЗа първи път в България неврохирурзите от МБАЛ „Сърце и Мозък" в Плевен оперираха мозъчен тумор с интраоперативен ядреномагнитен резонанс, невронавигационна технология и интраоперативен ултразвук. Първичният мозъчен тумор (глиом) е локализиран в елоквентната зона на лявата мозъчна хемисфера в непосредствена близост до моторната кора на мозъка, информират от пресцентъра на лечебното заведение. Операцията е проведена в нова уникална хибридна операционна зала, като се е предприела максимално сигурна резекция на глиома до физиологичните граници с трактовата система на мозъка.

 • НенковД-р Мирослав Ненков предупреди в предаването "Денят започва" по БНТ, че освен в големите структуроопределящи здравни институции, почти навсякъде липсват анестезиолози, кардиолози и най-вече патолози. Той счита, че това проблемът е системен, държавен проблем.

  "Нямаме стратегическа мисъл", допълни д-р Ненков.

 • БалтовДиректорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов обяви по bTV, че в момента тече оптимизация, а увеличение на заплатите ще има скоро и ще е видимо. Той уточни, че досега не е съкращавал хора, а само са пенсионирани служители в пенсионна възраст. Предстои и сливане на клиники – от 46 те ще станат 30. Балтов даде пример с четирите хирургии – те ще бъдат слети в една клиника с няколко отделения.

 • marinaС решение от днес, Правителството предостави правата на едноличния собственик на капитала по управлението на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“ ЕАД, гр. Варна, на Медицинския университет за срока на акредитационната оценка на лечебното заведение като университетска болница.
  Мотивът в искането на Медицинския университет е, че по този начин ще се възстанови основната функция на университетската болница по осигуряване на качествено практическо обучение на студенти, докторанти и специализанти и осъществяване на болнична медицинска помощ на най-високо ниво. Правната възможност за това прехвърляне е в разпоредбата на чл. 62, ал. 2 от Закона за лечебните заведения.

 • болницаНеврологът д-р Пламен Пелов от Монтана става временен управител на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов след извънредната сесия на Общинския съвет в града. От 21 присъстващи съветници, 17 гласуваха за неговата кандидатура, други двама бяха против, а двама не гласуваха. За невролога се знае само, че е на 47 г. и ще бъде временно управляващ болницата до провеждането на конкурс за титуляр. Съветници споделиха, че далечната кандидатура на д-р Пелов е загадка за тях, но на сесията не са дадени повече пояснения. Предложението е на кмета Генчо Генчев, информират от dnesbg.com. На заседанието от длъжността управител е бил освободен и досегашния шеф д-р Венцислав Михов.

 • БалтовПроф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов", категорично заяви по БНТ, че няма да има съкращаване на персонал, а оптимизиране на броя на хората, които работят в лечебното заведение при предстоящото му преструктуриране. Ще има сливане на отделения и лаборатории, както и увеличение на заплатите със средно 300 лева на целия персонал. Очаква се това да стане от 1 април 2018 г.

 • zdr.karta 1Новата здравна карта на София област, изготвена от Областен консултативен съвет по здравеопазване, предвижда близо 100 легла повече за болнично лечение и рехабилитация. Документът е предаден на здравното министерство, за да стане част от Национална здравна карта, след като документът, изготвен през 2016 година беше отхвърлен от съда. Чрез картата се определят и планират потребностите на населението от извънболнична и болнична медицинска помощ, на база на които трябва да се планира ефективното използване на ресурсите.

 • ПироговДнес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана. Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Заложените в него мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности.

 • 0009086001412244187 535757 600x458 actualnoДанни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната здравноосигурителна каса. Най-много са чакащите в болниците в големите градове. В София те са най-многобройни - 2069 души. Следват ги Плевен със 762 души, Варна с 665, Пловдив - 538, а най-малко са във Враца. В листата се включени пациенти, които имат планирани следващи курсове химиотерапия, лъчелечение, лечение по клинични пътеки за рехабилитация, планирано раждане и др.

 • limitВ Народното събрание е внесен законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който предвижда НЗОК да заплаща на болниците всеки месец до 5 -то число 30% от средномесечните плащания през предишната година. В края на месеца, след приемане на отчета, ще се прихваща предварително платената сума.
  В същия законопроект се предлага изменение и на текста на чл. 47. Новият текст гласи:
  „Извършената и отчетена медицинска помощ се заплаща на изпълнителите на медицинска помощ след предоставяне на отчетни документи и първичен счетоводен документ.”

 • болницаИнтересът към имотите на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е от години. Лечебното заведение е разположено в обширен парк, а освен сгради притежава и минерална баня, басейни с минерална вода в „Овча купел” и Горна баня. В редакцията на Право&Здраве получихме сигнал и подписка от пациенти на НСБФТР, които искат отмяна на решение на Министерския съвет, отнемащо активи на болницата за рехабилитация в полза на Столична община. Общината успява да издейства това решение, за да кандидатства по европейска програма. Проектът е „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, а средствата за финансиране са осигурени по Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

 • ЖНЗаместник-министърът Жени Начева заяви преди Надзорния съвет на здравната каса, че министерството на здравеопазването ще окаже пълно съдействие на прокуратурата по започналото разследване на 7 болници за безстопанственост за милиони левове.
  "Стандартна информация, свързана с договорите на лечебните заведения. Не мога да коментирам действията на прокуратурата, но ние ще им окажем пълно съдействие за предоставяне на цялата информация, която те могат да поискат по казусите", каза тя.

 • r.arnaudovaГоворителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви в Шумен, че е възможно министри или заместник-министри да бъдат разследвани за злоупотреби в лечебните заведения, които се проверяват, информират от dariknews.bg. Тя посочи, че очакват до края на месец март да приключи изцяло проверката, която е разпоредена в здравното министерство и тогава ще имат повече информация. Арнаудова допълни, че се очакват повече досъдебни производства, тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, която е продължила повече от 7 години.

 • болницаБолницата в Свищов от 3 месеца е без ръководство. От началото на годината кметът Генчо Генчев пое отговорността за здравното заведение, което едва оцелява под тежестта на натрупаните дългове, припомнят от БНТ. Многопрофилната болница в Свищов е с дълг от половин милион лева. Тя е натрупала задълженията си от недобро управление и от разликата в остойностяването на клиничните пътеки и реално израходените средства за лечение на пациентите.