NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:10 EET, Nov 14, 2018

Болници

 • blsБългарският лекарски съюз, заедно с болнични сдружения са изготвили съвместна декларация, адресирана до Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Кирил Ананиев, Менда Стоянова и Даниела Дариткова, с която настояват за промени във внесените за обсъждане в Парламента пакет от закони. Текстът е съгласуван с всички официално регистрирани болнични сдружения – държавни, общински и частни.
  Предлага се да се премахне възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера, да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление. По този начин се цели да се избегне възможността пари първоначално планиране за медицински дейности в последствие да се насочват за лекарства или други разходи, където обичайно има преразход спрямо планираното.

 • TotevПредседателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира пред clinica.bg, че новият Колективен трудов договор няма да донесе увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Според него това е една поредна акция на синдикатите, насочена срещу работниците, които са техни членове.

 • Vladov operВМА ще обучава лекари от България и Югоизточна Европа, благодарение на създадения единствен по рода си в региона Международен референтен център. Млади специалисти и специализанти ще имат възможността да усвоят всички иновативни техники, преминавайки курсове в Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и Клиника по ендоскопска хирургия, съобщават от здравното заведение. Придобитата напоследък все по-голяма известност на екипа на професор Никола Владов в международен план привлече вниманието на фирма „Джонсън и Джонсън”, която участва активно в обучителния процес на партньорите си с цел усъвършенстване на тяхната квалификация и добрата медицинска практика, с последващите ползи за пациентите.

 • okr bolnizaНадя Попова разказа за смъртта на своя съпруг пред БНР. Той е починал след операция за поставяне на байпас в столичната болница "Св. Анна". Попова твърди, че лекар е проявил недопустимо грубо отношение към близките и обвинява болницата за смъртта на съпруга си.
  70-годишният Валентин Гуновски постъпва за сърдечна операция в Клиниката по кардиохирургия на болница "Св. Анна" в края на август. След направена коронарография в същата болница лекарите са категорични, че той е с две запушени артерии и спешно трябва да му се постави двоен байпас. След операцията семейството е информирано, че всичко е минало нормално и се очаква пациентът да започне да се възстановява. А междувременно е възможно той да бъде поставен на временна хемодиализа заради проблем с бъбреците. На следващия ден, събота, по телефона дежурната лекарка в реанимацията заявява на близките, че хемодиализа не се налага.

 • mihajlovГлавният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на 6 народни представители сред които е и проф. д-р Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България“ и член на Постоянната комисия по здравеопазване. Проф. Михайлов е бивш директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и обвинението към него е за действията му именно като директор на болницата. Георги Михайлов е обвинен за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК /умишлена безстопанственост/ и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /сключване на неизгодни договори/.
  В Софийската градска прокуратура са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв.

 • med sestraС 200 лв. да бъдат увеличени минималните заплати на лекарите и медицинските сестри. Това предложение на синдикатите в здравеопазването е заложено в новия Колективен трудов договор. Според него възнаграждението на сестрите трябва да бъде 900 лв. вместо 700, както е сега. Такава заплата е предвидена за служителите в Спешна помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология, както и в училищата и детските градини. В университетските и областните болници сестринската заплата трябва да достигне 950 лв. Заплащането на лекарите със специалност пък да не пада под 1100 лв., предвижда се още в КТД. Повишават се и минималните възнаграждения на шефовете на клиники. При тях е заложен праг от 1500 лв.

 • bebeБебе на 16 дни е починало в отделението за недоносени деца на МБАЛ - Хасково, съобщиха от лечебното заведение. Момченцето е било докарано по спешност в отделението в критично състояние. Сигналът е бил подаден на телефон 112 от бащата на детето, който го е предал на екип с линейка на бензиностанция в Харманли. На път за хасковската болница детето е било реанимирано. Въпреки усилията на лекарите в отделението, бебето е починало. Според медиците детето е починало от лошо гледане. То е било инфектирано, охладено и най-вероятно задавено, съобщава haskovo.info. От полицията и Регионалната дирекция “Социално подпомагане” работят по случая.

 • nschbНационалното сдружение на частните болници разпространи становище по проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2019 година. В него се казва:
  Уважаеми народни представители,
  Във връзка с внесения в Народното събрание проект на Закон за бюджета на НЗОК за 2019 година изразяваме следното становище:
  1. По наше мнение в приходната част на бюджета при определяне на сумата по т. 1.2 Трансфери за здравно осигуряване е допусната грешка. Посочена е сумата от 1 394 589 000 лв. Това е трансфер, който според Закона за здравното осигуряване се изчислява на базата на реалния размер на пенсията за хората в пенсионна възраст, реалният размер на трудовите възнаграждения на работещите в съдебната власт, в отбраната и въоръжените сили, държавните служители, обезщетение за безработица и 60% върху минималният осигурителен доход за изброените в закона категории лица- деца, студенти, лишени от свобода и др. Според нашите изчисления общата сума на осигурените на фтези основания лица, която трябва да бъде преведена като трансфер от Държания бюджет е не по-малко от 1 800 000 000 лева.

 • smetkiМинистерството на здравеопазването отказа да предостави информация за заплатите на шефовете на държавните лечебни заведения, поискана от вестник Сега, съобщават от изданието. Ведомството се аргументира с мотива, че размерът на възнагражденията представлява лични данни. Подобно становище обаче нарушава Закона за достъп до обществена информация, тъй като тези болници имат статут на публични и се финансират от обществени средства. Въпреки отказа на МЗ, доходите им могат да бъдат видени в отчетите на болниците, публикувани на сайта на Министерството на финансите. От тази година шефовете на всички публични клиники, които имат договори с НЗОК, са длъжни да подават имотни декларации пред Антикорупция. Според подадените декларации може да се види, че директорите на тези лечебни заведения са неочаквано състоятелни.

 • lazer USBALOВ Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания беше открит лазер от ново поколение за лечение на заболявания на простатата и пикочната система. Апаратът е първият от толкова висок клас на територията на Източна Европа и е дарение от посолството на Кувейт в България.
  „Признателни сме за предоставеното дарение, защото благодарение на него ще гарантираме качественото лечение на много наши пациенти, страдащи от заболявания на простатата и пикочната система. България е първата държава в Източна Европа, която разполага с такъв апарат“, посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 • nagrada PlОбластният управител на Пловдив връчи почетен знак на 27-годишния д-р Тодор Горанов. Младият лекар гаси пожар, който избухна на 3 срещу 4 октомври в УМБАЛ "Св. Георги". Същото отличие получи и 25-годишната медицинската сестра Варта Шопова, която е била на дежурство. Областният управител отбеляза, че отличието се дава за проявен героизъм и саможертва при спасяването на 52-ма пациенти в клиниката по урология, съобщават от вестник 24 часа. Губернаторът поздрави медицинския екип за проявена смелост и доблест в критични ситуации.

 • T AndreevaГрешка е Фондът за лечение на деца да отиде към Националната здравноосигурителна каса, това е абдикация от грижата за децата. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият здравен министър д-р Таня Андреева. По думите ѝ така здравното министерство се опитва да раздели отговорността или изцяло да я прехвърли на касата. Д-р Андреева вижда проблем и в идеята за прелицензиране на всички болници. Според нея по-добрият вариант е въвеждането на акредитация и сериозна проверка на болниците.

 • IlkiSemerdjНови мегаструктури, повече от 40 страници промени в основните закони в сектора предвижда бюджетът за 2019 година, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за новата финансова рамка на здравната каса. Управляващите се похвалиха, че в институцията са вкарани допълнително 490 млн. лв. Според бившия здравен министър Илко Семерджиев допълнителните пари не са заслуга на държавата, а на частниците.
  "Здравноосигурителните вноски са част от осигуровките, които работодателят внася. Реално единственият некоректен платец е държавата, която се крие зад дадени трансфери. Освен това концентрацията на власт или правомощия в държавата става неимоверно голяма", обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Семерджиев.

 • dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
  „Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

 • LovechМБАЛ "Проф. П. Стоянов"в Ловеч, която продължава да е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата. Все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години, съобщават от БНР. Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Румяна Нановска посочи, че задълженията към доставчика на природен газ са почти 200 000 лева, и затова от април в лечебното заведение няма и топла вода.

 • hemodializaЗдравеопазването в България е в криза не само защото системата е недофинансирана, но и защото няма кадри. Лекарите и медицинските сестри търсят по-добро препитание и бъдеще за децата си в чужбина. Немедицинският персонал, например техническият, също се оказва дефицитен. Последен пример е отделението по хемодиализа във видинската болница "Света Петка", пишат от вестник „Монитор“. Оказва се, че там за поддръжката на диализната апаратура се грижат трима техници, но нито един от тях няма квалификация за тези апарати.

 • dobrovolziВторо вътрешно отделение на общинската болница „Д-р Димитър Павлович” в Свищов бе ремонтирано от доброволци на американската неправителствена организация „Хана Проджект”. Това е трета благотворителна инициатива на американската неправителствена организация за Свищов. Кметът на града Генчо Генчев съобщи, че сега доброволците са направили дарение и са ремонтирали вътрешното отделение на общинската болница.
  „В продължение на четири дни те боядисаха цялото отделение, всички стаи, оправиха цялото електричество, нови осветителни тела, а също така и нови легла с нови дюшеци, с постелен инвентар“, каза той.

 • leglaВ Европа няма задължително здравно осигуряване, което да изключва от покритие най-скъпите и социално значими заболявания като онкологичните, кардиохирургични операции и да ги поверява на застрахователни компании. Това заяви в интервю за БГНЕС Валентина Градинарска, изпълнителен директор на „Животозастрахователен институт” АД в разговор по темата за здравното осигуряване и реформи в системата. Тя има повече от 20-годишен опит в застраховането и активно участва като експерт в работните групи към здравното ведомство по темата за здравната реформа:

 • limits noАпелативният съд в Пловдив потвърди решение на Окръжния съд Пазарджик, с което по иск на МБАЛ Пазарджик АД (бившата окръжна болница) НЗОК е осъдена да заплати на болницата сумата от 113 735 лв., ведно със законната лихва и съдебни разноски в размер на 8499, 40  лева за първа инстанция и 3800 лева за въззивна инстанция.
  В мотивите на Пловдивския апелативен съд се казва, че предвиденото в чл. 52 от КРБ право може да бъде упражнено в рамките на бюджетът на НЗОК за съответната година при условие, че с предвидените разходи за медицинска помощ в този бюджет следва да са съобразени НРД за годината, договорът определящ обемите и цените на медицинската помощ, а и самите индивидуални договори с изпълнителите на такава. Именно за да се създадат условия за спазване на съответната бюджетна рамка е предвидено и споменатото по- горе изискване на чл. 4 от ЗБНЗОК .

 • skenerОчаква се скенерът в МБАЛ - Добрич да заработи отново до месец. За ремонта му са необходими около 200 000 лева, които лечебното заведение е готово да осигури, информират от БНР. В момента пациентите, които имат нужда от скенер, ползват този в Балчик. Втори месец скенерът в добричката болница е повреден и пациентите, нуждаещи се от подобно изследване, биват транспортирани до Балчик.
  „Стабилното финансово състояние на болницата позволява със собствени средства скенерът да бъде ремонтиран“, заяви заместник-директорът ѝ д-р Бисер Ботев, който обясни, че в момента закупуват тръбата, необходима за скенера.