Обновен 16:20 EET, Jan 16, 2018

болници

 • Според НЗОК решението на ВАС няма правни последици за касата

  НЗОКОт пресцентъра на НЗОК разпространиха следната информация до медиите след запитвания за Решение №493 на ВАС, с което се отменят т.2 и т.3 от Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса №РД-НС-04-9 от 27.01.2015 г., определящи лимитите на болниците за 2015 г.:
  „Решението на НС се отнася до разпределението на средствата за дейностите в болнична медицинска помощ (БМП), за изпълнители, сключили договори за спешна диагностика и лечение и на изпълнителите на БМП, при които няма спешна диагностика и лечение.

 • МЗ направи анализ на областните болници, ще ги преструктурира

  МЗНа среща с директорите на всички областни лечебни заведения министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че държавните болници нямат общи правила за финансовата си дейност и това е една от причините за недоброто състояние на някои от тях.
  „Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници“, заяви той.
  Здравният министър съобщи, че заедно с екипа си работи по изготвянето на правила в тази посока, които трябва да бъдат финализирани в началото на следващия месец. Проверките, извършени от МЗ до този момент, показват, че не навсякъде управлението на лечебните заведения се извършва по най-добрия начин, контролът на места е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд. Към септември месец около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, просрочените са близо 57 млн. лв., като проблемът се задълбочава, обобщи министър Ананиев.

 • Няма желаещи за управител на дупнишката болница

  болницаСтефан Ковачев - председател на комисията по провеждане на избора в конкурса за управител на общинската болница в Дупница съобщи, че нито един кандидат не е подал документи за участие. Комисията се е събрала в 11 ч. в залата на Община Дупница, но поради липса на кандидати е направено предложение за прекратяване на процедурата по избор на управител, както и да се обяви нова дата и състав на комисия, информират от Радио Фокус. Предложението, заедно с протокола от заседанието, ще бъдат изпратени до Общински съвет – Дупница.

 • Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си дейност от 2015 г.

  БолтаджиевД-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. Никъде в Закона за здравното осигуряване или за бюджета на Здравната каса не е предвидена възможност Надзорният съвет да определя „обем на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на правилата”, тъй като това би означавало да се заложат нови стойности на разходите за болнична помощ, с което биха се иззели функциите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК, се казва в мотивите на съда.

 • Депутати искат дискусия в парламента за болниците, не за третия пол

  НССлед протеста на медиците от общинските болници, от БСП поискаха председателят на парламента Цвета Караянчева да насрочи в четвъртък дискусия за здравеопазването - като тази за Истанбулската конвенция, информират от 24 часа. От партията вече са внесли искането си в деловодството на Народното събрание и заплашиха, че ако Караянчева не насрочи дебата, те ще поканят в парламента различните организации на медиците по проблема.

 • Няма резултат засега от протеста на общинските болници

  протестПротестът под мотото "Спрете да унищожавате общинското здравеопазване в България" спря работата за 1 час в 23 общински болници вчера. За разлика от другите протести обаче, този засега не дава резултат. От Националното сдружение на общинските болници в България припомниха, че задълженията им са 100 млн. лв., съобщават от вестник Сега. От сдружението настояват държавата да отпусне 30 млн. лв. за покриване на най-неотложните от тях, за промяна в медицинските стандарти, по които здравната каса сключва договори и за увеличение на цените на клиничните пътеки. Стандартите са еднакви за всички болници, но малките общински клиники трудно ги покриват, а цените на пътеките не са променяни от над 10 г. Болниците не се справят, въпреки че общините също помагат с известни субсидии за дълговете.

 • БЛС: Областните болници ще последват общинските без спешни мерки (видео)

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев прогнозира пред БНТ, че областните болници ще последват съдбата на общинските , ако не се вземат спешни мерки в системата на здравеопазването. Според него първото, което трябва да се предприеме, е преостойностяването на клиничните пътеки и отчитане на спецификата на всеки регион. Българският лекарски съюз вече е предложил решение на проблема с общинските болници. Според председателя на съюза трябва да има диференциация, структурни промени и някаква реформа. Общинските болници имат своето място в системата на здравеопазването.

 • Д-р Пенков: Да сте видели частна болница да стачкува, защото не им стигат парите? (видео)

  ПенковЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира пред Nova TV, че здравното министерство ще помогне на общините да преструктурират губещите болници. Той посочи, че едва 10% от лечебните заведения са пред фалит и кризата в случая не е толкова финансова, колкото управленска.
  Една от болниците с големи задължения е общинската в Гоце Делчев. Задълженията ѝ възлизат на 800 000 - 900 000 лв., а годишно през нея минават 7 000 пациенти.

 • Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

  limitВърховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. В мотивите на решението се казва, че разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2015г. изрично предвижда, че НС на НЗОК разполага с правомощие да приеме правила за условията и реда за определяне и изменение на стойностите по ал. 1, т. 1 и 2 –годишните общи стойности на разходите за всяка РЗОК и на разходите на изпълнителите на БМП.

 • Болница "Майчин дом" осъдена на още 130 000 лв. заради падналия асансьор

  origСофийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега срещу болницата имаше спечелени дела за общо 204 000 лв. При инцидента пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност. Решението не е окончателно, информират от вестник Сега. Обезщетението е присъдено на жена, която по време на инцидента през март 2010 г. е била бременна в края на осмия месец с близнаци, чакани 7 години. При пропадането на асансьора тя си счупила крака и се наложило да бъде оперирана три пъти, както и да прекара месеци наред в инвалидна количка. Близнаците се родили преждевременно 5 дни след инцидента, пише в исковата ѝ молба.

 • МЗ не спря протеста на общинските болници с "отпуснатите 28,5 млн."

  протестЕдин час преди 12 ч. - началният час на обявения за днес протест на медиците от общинските болници в 23 града на страната, от здравното министерство обявиха, че им отпускат 28,5 милиона лева. Въпреки това насроченият протест за защита на общинската болница в Чирпан се проведе в центъра на града. Лошото време не спря стотици чирпанлии да дойдат, за да изразят както солидарността си с медиците, така и загрижеността си за бъдещето на болницата в града, информират от 24chasa.bg. На протеста присъства и председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, който изрази подкрепата на съюза за исканията на общинските болници.

 • Ананиев: Има план за преструктуриране на всяка една болница (видео)

  КАМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира по Канал 3, че системата на здравеопазването относно финансите е нестабилна.
  "Моят успех като министър ще бъде успех на хората. Намирам се във време разделно. Решението да стана министър беше лично на премиера Бойко Борисов. Занимавал съм се с изграждането на бюджета на ведомството. Използвам капацитета на медиците, всеки ден се срещам с директори на болници и пациентски организации", заяви Ананиев.

 • МЗ "отпуска" близо 28,5 млн. за общинските болници

  МЗОт Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще отпуснат близо 28,5 млн. лв. за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

 • 22 общински болници на протест (видео)

  protestДнес лекари и медицински сестри от общинските болници започват ефективен протест. Служителите в 22 болници ще спрат работа между 12 и 13 часа, като пациентите в спешно и животозастрашаващо състояние ще бъдат обслужвани. Общинската болница в Чирпан е едно от лечебните заведения, които ще участват в националния протест, информират от bTV. Недоволството е под мотото „Спрете да унищожавате общинското здравеопазване в България”. Според Националното сдружение на общинските болници в България състоянието в сектора вече не може да се опише като опит за оцеляване, а като невъзможност за оцеляване. Показват го и цифрите – задълженията на общинските болници в България са 100 млн. лв. към декември миналата година, сочат данни на Министерство на здравеопазването.

 • Кризата в болниците е заради прекомерната държавна намеса

  regulationВ декларация Националното сдружение на частните болници посочва, че главната причина за лошото финансово състояние на много от болниците е прекомерната държавна намеса на пазара на медицинските услуги. Тази намеса вреди най-много на пациентите, защото оскъпява медицинската помощ и затруднява достъпа на болните. Ето и целия текст на декларацията:
  Във връзка с поставените въпроси и обявени протестни действия от Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници заявява, следната позиция:

 • В София строят нова болница и нов завод за лекарства

  МазнейковСпpaвĸa от столичното oбщинcĸo нaпpaвлeниe пo apxитeĸтypa и гpaдoycтpoйcтвo пo иcĸaнe нa вecтниĸ 24 чaca дава информация, че през 2018 година в София ще се строи нова многопрофилна болница. Πpoeĸтът щe бъдe осъществен в paйoн "Maнacтиpcĸи ливaди-зaпaд", където щe бъдe изгpaдeна oбщo 18 962 ĸв.м. paзгъpнaтa плoщ. Бoлницaтa щe имa oтдeлeниe зa пpoдължитeлнo лeчeниe и pexaбилитaция, диaгнocтичнo-ĸoнcyлтaтивeн цeнтъp, oфиcи и пoдзeмeн гapaж. Πpoeĸтът e нa д-p Xpиcтo Maзнeйĸoв, coбcтвeниĸ нa чacтнaтa бoлницa "Cв. Coфия".

 • От общинските болници призовават: Спрете с хаотичните реформи!

  болнициСлед заседание на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България за обсъждане на ситуацията към момента, уведомяват, че се е взело единодушно решение за национален протест под мотото: „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“. Протестът ще се проведе на 15.01.2018 г. от 12 до 13 ч. по местонахождение на общинските болници и ще се изразява в преустановяване на работа на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за този един час, като пациентите в спешно и животозастрашаващо състояние ще бъдат обслужвани.
  Като спешни мерки за временно спиране на разрухата в общинското здравеопазване УС на СОББ предлага:
  1. Отпускане на целева субсидия от републиканския бюджет в размер на 30 млн. лв. за финансово оздравяване на общинските лечебни заведения, намиращи се извън столицата и областните градове.
  2. Спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две и половина години и спешно увеличаване на цените на клиничните пътеки, покриващи масовата патология и изпълнявани предимно в общинските лечебни заведения.
  3. Спешно да се предизвика дебат за развитието на българското здравеопазване, на който всяка една от заинтересованите страни да предложи цялостен модел за система на здравеопазване, позволяващ с ресурса, с който страната ни отделя, да се постигнат по-добри резултати.

 • Ловешките медици декларираха, че спират работа на 12 януари

  лекарВ декларация от 10 януари, изпратена до премиера, здравния министър, здравната комисия на парламента, БЛС и други институции, персоналът на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Ловеч уведомява, че са принудени да преустановят дейността по предоставяне на медицински услуги от 12 януари 2018 г. Причината за това е липсата на лекарства, консумативи и медикаменти, поради което не са в състояние да предоставят квалифицирана и адекватна помощ за лечението на пациентите от Ловеч и региона. Работещите в ловешката болница призовават властите за спешни мерки по отношение на финансирането на лечебното заведение, като това включва изплащане на задълженията към всички доставчици и изплащане на дължимите до момента трудови възнаграждения към персонала за последните три месеца.

 • Оздравяват ловешката болница с драстично съкращение на легла и персонал

  болницаНа среща с персонала на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Ловеч заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева съобщи, че легловата база в лечебното заведение ще бъде намалена с около 40%. По този начин ще останат 149 легла. Ще бъде драстично съкратен и персонал, основно административен – от 116 ще останат 36 човека. Няма да се съкращават лекарите, които са 77, информират от dariknews.bg. От полувисшия и среден медицински персонал ще си отидат 27 души. Това предвижда спешният оздравителен план на здравното министерство.
  Целта е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи за издръжка. Засега до края на месеца е постигната договорка с плевенска болница за осигуряване на лекарства и консумативи за спешни случаи.

 • Бургаска болница обучи екипа си в психологическа подкрепа за онкоболни

  МаноловаЕкипът на отдел „Пациентска грижа“ към УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас премина през обучителни семинари в полза на пациентите с онкологични заболявания, организирани от създателката на столичния център за немедицинска грижа „Дара Хелп“ Невена Манолова. От няколко месеца тя е част от екипа на отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“. Заедно с „Дара Хелп“ Невена Манолова е създател на десетки обучения, които обхващат цялата гама от въпроси, които се появяват в главата на човек, сблъскал се с диагнозата „рак“. В Бургас тя използва и практиката на водещи софийски онкологични клиники да се грижат не само за тялото, но и за душата на пациента.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...