NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:20 EEST, Sep 21, 2018

Болници

 • tuberkulozaЗа трети път през 2018 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата във всички областни градове на страната. Кампанията „Седмица на отворените врати” стартира на 25 септември и ще продължи до 28 септември, съобщават от здравното министерство. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

 • doc hosp privНационалното сдружение на частните болници разпространи декларация, в която се обявява за пълна демонополизация на здравното осигуряване. От сдружението приветстват инициативата на здравното министерство да започне дискусия за реформа на здравноосигурителния модел и заявяват, че пълната демонополизация е в интерес най-вече на потребителите на медицинска помощ, а внедряването му носи значите;лно по-малко рискове за управлението на здравната система Ето и пълният текст на ДЕКЛАРАЦИЯТА:
  В началото на месец септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев започна обсъждане на два модела за реформа на здравното осигуряване. В единият от тях се предлага въвеждане на задължително допълнително застраховане на гражданите, а в другият извършване на пълна демонополизация на здравното осигуряване. Финансовият министър Владислав Горанов официално се обяви за пълна демонополизация.
  Ние, представителите на лечебните заведения за болнична помощ сме удовлетворени от инициативата за реформа. Имали сме възможност и друг път да изразим нашата позиция за пълна демонополизация на здравното осигуряване.
  Това ще даде възможност на потребителят да избира измежду лечебните заведения, така и измежду предложенията на различни здравноосигурителни фондове. Лечебните заведения от своя страна също могат да избират с кои здравни фондове да имат договорни отношения.

 • hosp infectOKИнфекциите, свързани със здравни грижи, могат да бъдат намалени с до 55% чрез системно прилагане на стратегии за предотвратяване и контрол на инфекции, основани на доказателства, съгласно преглед на 144 проучвания, публикувани днес в "Инфекциозния контрол и болничната епидемиология", списанието на Society for Healthcare Epidemiology of America (SHEA). Проучването показва, че има значително място за подобряване на практиките за превенция и контрол на инфекциите, независимо от икономическото състояние на страната.

  Освобождаването на метаанализата се осъществява в рамките на Седмицата за предотвратяване и реагиране при бедствия, организирана от SHEA и ключови партньори, за повишаване на осведомеността и предоставяне на ресурси на здравните специалисти, общността за превенция на инфекциите, пациентите и семействата по начини за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания ,
  "Инфекциите, свързани със здравните грижи, са за сметка на пациентите и семействата, но също така струват на американската здравна система около 9,8 милиарда долара всяка година", каза Кийт Кей, президент на SHEA и епидемиолог по здравеопазването, който не участва в това проучване. "Изследването демонстрира необходимостта от запазване на бдителността при идентифицирането и поддържането на ключови процеси за контрол на инфекциите, за да се гарантира, че те могат да бъдат оптимално използвани за предотвратяване на инфекции, които в някои случаи са животозастрашаващи. "

 • lekar10МБАЛ - Добрич предлага работа на медицински специалисти от Украйна. Това стана ясно след срещата на общинските съветници от Добрич Нивелин Радичков и Боян Саркизов с кмета на Първомайск Людмила Домашко, съобщават от вестник Труд. В украинския град общинските съветници предадоха писмо от добричкия градоначалник Добрич Йорданов, свързано с желанието на директора на МБАЛ - Добрич да предложи работа на медици от Украйна.

  Такова писмо бе дадено и при срещата на съветниците с нашия посланик в Украйна.

   

 • KOC PlС модерна и щадяща околните тъкани и важни органи апаратура за лъчетерапия в Комплексния онкологичен център в Пловдив са лекувани над 1280 болни. От началото на годината до края на юли техният брой е 710. В лечебното заведение разполагат с мултимодален линеен ускорител и дават по-големи възможности за избор при различните тумори.
  „Могат да бъдат обхванати всички локализации на онкологичните заболявания с необходимата прецизност“, обяснява началникът на отделението по лъчелечение професор д-р Марианна Янева.

 • hospital bakceriesПшеницата поскъпна, поскъпнаха горивата, поскъпва и хлябът. В тази връзка министърът на земеделието отправи призив към търговците да продават насъщния без надценка. Не се знае колко ще откликнат на призива за благотворителност и за колко време. Най-вероятно никой, но пък се показва загриженост. Вярно, че е малко на чужд гръб, защото караш някой да работи без пари, при положение, че ти самия не се отказваш от заплата си, (която се формира от данъците на тези, които призоваваш да работят без надценка).
  Колко по-лесно щеше да му е на земеделския министър, ако хлебарниците бяха болници! Щеше да ги накара не само да не слагат надценка, но да продават хляба на цена по-ниска от тази, на която са го купили.
  Преди да отправи призива си, министърът на земеделието трябва да въведе Национална хлебарска карта. Така, де не може кой, където си поиска, да пече и да продава хляб. Ще се съставят областни комисии, които да проучат потребностите на населението от различни видове хляб и тестени изделия с цел пълното им задоволяване. На базата на потребности ще се реши колко хлебарници да има на територията на всяка област.
  На тези, които са в повече ще им се отнеме лиценза. Предимство при подбора ще имат онези, които предлагат комплексни услуги и освен хляб продават например риба, картофи, обувки и да други артикули. Така населението ще получи комплексна услуга и ще си вземе всичко от един магазин вместо да обикаля и да си губи времето.

 • Vratsa bolnizaПоредно закъснение на заплащането за труда на врачанските медици от МБАЛ „Хр. Ботев“, които отново нямат преведени аванси. Това се случва след като заплахите от протести принудиха управляващите да изплатят задълженията си към лекарите, сестрите, санитарите и останалия персонал на болницата. Омбудсманът Мая Манолова лично посети лечебното заведение, като втория път е информирала какво са говорили с министъра на здравеопазването, но Кирил Ананиев все още не желае да се срещне с врачанските медици.

 • judge2Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд, с което по иск на „МБАЛ Света Марина“ ЕАД се осъжда НЗОК да заплати сумата 448 390лв., представляваща неизплатена главница за осъществени дейности през м.юни 2016г., ведно със законната лихва върху главницата от 20717.11лв
  Задължението на НЗОК е да заплаща извършването на определените с договора дейности, в рамките на предварително определените стойности по реда на чл. 4 от ЗБНЗОК за 2016г., заложени в чл. 42 от договора между болницата и НЗОК.
  Съдът намира, че тези разпоредби на договорите противоречат на чл. 35 от ЗЗО, според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ в обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Клаузите на договор, които противоречат на закона, са нищожни и не произвеждат действие.
  Осъществената болнична помощ, следва да бъде заплатена в изпълнения обем. След като е сключен договор между болница и здравната каса, то последната дължи заплащане на всички дейности по уговорените клинични пътеки. Разпоредбите, свързани с лимитите са в противоречие с духа и целта на ЗЗО, респективно с основните разпоредби на сключения между страните договор.

 • AnanievMSПравителството одобри допълнителни средства в размер на 16 млн. и 100 хил. лв за бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. Те са за предоставяне на допълнителен трансфер от Министерството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и за осигуряване на капиталови трансфери за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества, съобщава правителствената пресслужба.
  На НЗОК ще бъдат предоставени 8 от тези 16 млн. лв., с които ще бъдат заплатени разходи за ваксини за рак на маточната шийка и контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, дейности за здравно неосигурени лица, включващи комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания и интензивно лечение, дейности за здравно неосигурени жени, както и за разликата в потребителската такса, която не се заплаща от пенсионерите.

 • bolniziУниверситетската болница в Стара Загора, "Проф. Ст. Киркович" ЕАД е затънала в дългове – тя дължи 24 млн. лв., като всяка година лечебното заведение плаща по 8 млн. лв., за да оцелее. Сливането на университетската и окръжната болница, осъществено преди няколко години не даде резултат. Обещанията за намаляване на разходите и премахване на дублиращи структури не само не решиха проблемите, но дълговете нараснаха. Дълговете на търговското дружество са повече от активите му и то е във фактическа несъстоятелност.
  През болницата годишно минават 27 хил. пациенти. „Печалбата, която се фактурира всеки месец, отива за преразпределение на просрочените задължения и става омагьосан кръг – хем работим на печалба, хем имаме просрочени задължения”, обяснява директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

 • ambulance17 души са ранени след катастрофа между ТИР и микробус на пътя Разград – Благоево. По информация на МВР инцидентът е станал около 10ч. днес.
  По информация на БНТ, един човек е в кома, а други трима са с различни фрактури и наранявания. В буса, шофиран от 57-годишния П.Ш., пътували пенсионери от силистренското село Срацимир, които отивали на събор в поповското село Садина. Водачът на тира е 48-годишният П.С. от Разград, който е задържан. Всички 18 човека (с водача) са откарани в МБАЛ - Разград.
  Двете превозни средства са се закачили, а микробусът се е преобърнал в канавка. При катастрофата са пострадали 18 души, сред които и шофьорът на буса, всички са откарани в МБАЛ Свети Иван Рилски АД в Разград.
  Общо 34 души са били ранени в станалите 22 катастрофи през изминалото денонощие в страната.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • Vraza protestПротестиращи граждани и медици във Враца блокираха за кратко движението по булеварда пред лечебното заведение. След като не получиха разрешение да преградят пътя, те започнаха да се разхождат по пешеходната пътека. 
  Причина за недоволството е, че работещите в МБАЛ Христо Ботев АД получават нередовно заплатите си. Всеки път те са принудени да правят или шумен скандал, или протест, за да получат парите си.
  Преди днешното недоволство медиците получиха заплата и два аванса. Но хората настояват за радикални мерки, защото лечебното заведение е в това състояние вече близо година.

 • bolnizaСлед тежката катастрофа с автобус край Своге няколко столични болници продължават да се борят за живота на пострадалите.
  Шестима души са настанени в болница „Света Анна” – пет жени и един мъж. В най-тежко състояние е жена на 62 години, която е интубирана и на командно дишане. Двама пострадали са настанени във ВМА. В болница „Царица Йоанна” е настанен шофьорът на автобуса, Григор Григоров, който е с множество охлузвания, но без опасност за живота.
  Шест жени са настанени в „Пирогов”. Три от тях все още са с опасност за живота.
  „Те са в изкуствена кома и на апаратно дишане. Имат тежки белодробни контузии”, обясни Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов”.
  „Предстоят им още наблюдения, а на и някои операции. На пациентката, която е в неврохирургия, ще й бъдат извършени допълнителни изследвания и най-вероятно й предстои оперативна интервенция в областта на лицевите кости. Останалите три пациентки остават в същото състояние. Те са на командно дишане и все още има опасност за техния живот. Остават стабилни и не се нуждаят от допълнително подпомагане на сърдечната дейност. Затова смятаме, че най-острият период е овладян”, поясни Балтов.

 • simov panchevСкоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдига серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.
  Според икономиста и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев колкото са по-богати лекарите, толкова е по-добре за пациентите.
  "Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев в "България сутрин".
  По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

 • vas petrovТройна съдебномедицинска експертиза е назначена по случая на починалата родилка в сливенската областна болница.
  Представители на следствието са изискали цялата документация от раждането и последвалото лечение на Ренета Томова. Това съобщи директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров пред БТА, цитиран от dnes.bg.
  Съдебни лекари от Стара Загора ще извършат аутопсията. Уточнява се дали тя ще бъде направена на място, или тялото на починалата ще бъде транспортирано в Стара Загора. В сливенската болница е назначена вътрешна проверка по случая.
  Становище на лекарската комисия ще има едва след като станат известни резултатите от аутопсията, поясни д-р Петров. По думите му, ако бъдат установени пропуски от страна на медицинския екип, извършил раждането, ще бъдат предприети съответните мерки не само от страна на лечебното заведение, но и от други компетентни институции.
  Засега е ясно, че раждането е започнало нормално, но после са настъпили усложнения и по тази причина са приложени инструментални методи за извличане на бебето.

 • pregnancy33-годишната Ренета е починала при раждане в Сливенската областна болница, съобщава Bulgaria ON AIR. Близките й твърдят, че става дума за лекарска грешка, и се опасяват, че случаят може да бъде прикрит. Жителите на града се събрали на протест пред местната болница.
  Ренета е постъпила в МБАЛ Д-р Ив. Селимински АД на 15 август в 1:00 ч. след полунощ. Това било първо раждане за нея, като по думите на баща й бременността преминала без усложнения.
  По разказа на баща й са настъпили усложнения и лекарите решили да използват форцепс при раждане на бебето. Когато успял да влезе при нея, тя му се оплакала, че всичко я боли. Ренета разказала, че след раждането си тя не е можела да се обърне от силните болки: "Каза, че са я натискали с лакти. Всички стени са били в кръв".

 • снимка БНРСлед протестите на жители на Карлово срещу отказа на РЗОК Пловдив да сключи договор за дейностите на отделението по акушерство и гинекология, Управителя на НЗОК и Председателят на БЛС са подписали съвместно указание, с което разрешават сключването на договор. По време на протеста кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: „Днес протестираме срещу неправомерните и злонамерени действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки, по които работи АГ отделението в карловската болница“.
  Управителят на общинската болница д-р Христо Пелев заяви: „ Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, което е по юридически и по друг път, да запазя тази дейност в карловската болница.”

 • konpiКомисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество публикува ежегодните декларации за имущество и интереси по чл. 35, ал. 1, т. 1. и по т. 4 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Сред задължените по закон лица бяха и директорите и управители на лечебните заведения за болнична помощ.
  Противно на очакванията, най-богати се оказаха шефовете на държаните болници.

 • nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
  Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

 • dupnicaЗа пръв път от години общинската болница в Дупница отчита печалба от 132 000 лв. за първото шестмесечие на годината. Това обяви прокуристът Мария Иванова, която ръководи здравното заведение от Нова година.
  Задълженията на болницата от 2,3 млн. към 31 декември миналата година вече са под 2 млн. лева. Добрите резултати се дължат на въведената вътрешна финансова дисциплина и намалелите до минимум разходи, каза прокуристът Мария Иванова.
  Направени са съкращения на до 20 души от техническия персонал и администрацията, както и на шестимата шофьори на линейка, двама от които обаче излезли в продължителен отпуск по болест и все още не са освободени. Болницата успяла да разплати около 200 хил. лева стари задължения към доставчици.