NSVOK top banner

Вход
Обновен 17:34 EET, Dec 13, 2018

Реформа

 • reform healthcareАсоциацията на българските застрахователи и Националната пациентска организация, независимо една от друга внесоха в МЗ становища, с които подкрепят пълната демонополизация в здравното осигуряване.
  Асоциацията на българските застрахователи предлага модел с два стълба на здравно осигуряване:
  Първи стълб – задължително здравно застраховане, базирано на ясно дефиниран „основен здравен пакет“ и пълна конкуренция между НЗОК и застрахователите, финансирано чрез задължителни здравни вноски от 8% и запазване на солидарността чрез изравнителен механизъм.
  Втори стълб – доброволно здравно застраховане, основано на доброволен избор на гражданите за ползване на услугата, като доброволните здравни застраховки надграждат качествено, количествено или по друг начин основния здравен пакет.
  Първият стълб се изгражда при спазване на следните принципи:
  • гражданите се задължават да закупят основна здравна застраховка и са свободни сами да избират своя застраховател/НЗОК;

 • totevСдружение на общинските болници в България (СОББ) се обяви срещу предлаганите от министъра на здравеопазването два модела за реформа на здравното осигуряване. Като основен аргумент от сдружението посочват, че моделите за реформа са в противоречие с Конституцията. Ето и цялото Становище:
  „Като приема, че настоящото обсъждане е в изпълнение на решение на 44-то Народно събрание от 29 юни 2018 г.
  Текстът на Решението гласи:
  1. В срок до 30 септември 2018 г. министърът на здравеопазването да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазването на Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им.
  2. Концепцията по т. 1 да се представи след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, като резултатите от обсъждането да се представят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание.

 • kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати до работните групи на МЗ становище, в което се казва, че „настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпал своите възможности и има много резерви при една по-добра организация на здравната система, включително и по-ефективен контрол в нея, както и при една подобрена структура и събираемост на осигурителните вноски. Осигуряването на основен пакет здравни услуги, гарантиран от НЗОК, е най-подходящият за нашата реалност механизъм за постигане на сигурност за здравето на хората и социална справедливост. Доброволното допълнително застраховане остава подходящ допълващ механизъм за постигане на пълноценна медицинска грижа, базирана на по-добро финансиране на здравните услуги.”
  От сдружението смятат, че предложените от министерството на здравеопазването модели няма да подобрят системата на здравеопазване:

 • reformЕдна след друга, формираните 5 работни групи към министерството на здравеопазването приключиха срещите. В обсъжданията взеха участие широк кръг експерти от най-различни пациентски, съсловни, професионални организации, представители на държавните органи и институции. Споделиха се много различни мнения и оценки.
  Част от експертите изразиха предпочитания за премахване на монопола на НЗОК, докато други искат той да остане и да се въведе допълнително задължително застраховане.
  Направи впечатление, че Българския лекарски съюз, макар да бяха излъчили свои представители, не взеха участие в разискванията в повечето работни групи. Много участници се оплакаха, че от страна на домакините от министерството на здравеопазването не са били предоставени статистически, икономически и аналитични данни за състоянието на здравната система. Не са били оповестени и имената на експертите, които са разработили модела на допълнително задължително здравно застраховане.

 • VitkovaВ интервю за "Преди всички" д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър, окачестви дискусията като безплодна.
  "Предизвестено беше, че ще завърши с неособено добър ефект. Министърът не участваше в нито едно заседание, заместник-министърът Начева участва в едно заседание. Нямаше на кого да зададем въпросите. Нас ни питаха какво да се прави. В сряда на последната работна група по финансиране ни представиха 14 точки, по които щяло да има гласуване. Гласуването не е консенсус, това е решение на мнозинството", каза д-р Виткова. Според нея има два взаимноизключваши се модела. 

 • NederlandsХоландия е единствената страна който постоянно е сред първите три в класацията на Европейският здравен индекс, който се публикува от 2005 година насам.
  При измерването на индекса за 2017 година, Холандия е единствената от всички европейски държави, която е или победител или подгласник в шестте категории на оценяване. Холандската система за здравеопазване изглежда наистина няма слаби места след направените подобрения във времето на чакане за преглед, се казва в заключителния доклад на на Health Consumer Powerhouse.
  Health Consumer Powerhouse не претендират техният индекс да оценява глобално здравните системи. Индексът отразява преди всичко „удобството на потребителите” на системите на здравеопазването. Факт е обаче, че изглежда много трудно да се изгради индекс от този тип, без да се стигне до същността на цялата здравна система.

 • totevКадровият проблем в здравеопазването е основен, той ще срути системата, освен финансовият. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Неделно Тотев - председател на Националното сдружение на общинските болници. Относно предлаганите от министър Ананиев модели в здравеопазването д-р Тотев заяви, че трябва да се смени самата система.
  „Бяга се от същността на проблема. Очаквахме реформа в здравеопазването. Изведнъж се предлагат два модела, но там категорично и ясно е записано, че това е реформа на осигурителната система – това са осигурителни модели. Изведнъж парата стана основният проблем, т.е. липсата на пари в здравеопазването. Не че това не е проблем, но ние твърдим, че проблемът е в организацията на работа, в същността на самата система на здравеопазването – там се крие разковничето на всички беди“, коментира още той.

 • bolniziБългарите са скептични към основните идеи на здравната реформа. Това сочи проучване на „Галъп Интернешънъл“, цитирано от novini.bg. 74% от българите не вярват, че въвеждането на втора задължителна здрава вноска би спряло практиката на доплащане в болниците у нас. 18% са на мнение, че втора вноска от 12 лв. при частен застраховател ще спре доплащанията, а 8% се колебаят. По отношение на други идеи, свързани с предложената наскоро здравна реформа, най-много одобрение получава предложението Фондът за лечение за деца да премине към Здравната каса (мнозинство от 58% подкрепя, а 27% не подкрепят), макар по това предложение да е и сравнително висок и делът на тези, които не могат да преценят – 15%. Явно скандалите около въпросния фонд в последните години карат мнозинството българи до одобряват промяната.

 • npoНационалната пациентска организация изрази подкрепа за модела на реформа, включващ пълната демонополизация на НЗОК. В писмо изпратено до работните групи в министерството на здравеопазването се казва:
  „След като се запознахме и обсъдихме предложения от Асоциацията на българските застрахователи идеен проект на алтернативен (трети) модел на здравна система и стъпвайки на него приложено изпращеме негов вариант, който да бъде дискутиран на следващото заседание на работната група.

 • insurance bgАсоциация на българските застрахователи предложи на работните групи в министерството на здравеопазването своя разработка за реформа на здравното осигуряване. По същество, разработката е развитие на модела на Кирил Ананиев, който предвижда пълна демонополизация на здравното осигуряване, а в основата на предложението е организацията на здравното осигуряване, възприета в Холандия – страната, която се смята, че има най-добрата здравна система в Европа през последните години.
  Моделът на застрахователите предвижда запазване на задължителното здравно осигуряване и здравна вноска от 8%, но всеки гражданин ще може по свой избор да се осигури в НЗОК или лицензирано застрахователно дружество. При лицензирането на застрахователите ще се взема предвид броя на застрахованите лица и националното покритие. Веднъж годишно гражданите могат да сменят застрахователя си, а тези, които не са направили избор сами, ще бъдат разпределяни служебно.

 • zdr reformИзграждане на здравна система, която да осигури не само високо качество на медицинската дейност, но и справедливост, равен достъп и солидарност при ползването на медицински услуги. Това са очакванията на обществото. Така, че при реформирането на здравната система следва да се осигури приемлив баланс между пазарни отношения и обществена регулация от държавата в интерес на населението.
  Ето някои изходни предпоставки, които би трябвало да се отчетат при реформиране на здравната система.

 • P GeorgЧленът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV, че предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот, а зад тях може би прозират и лобистки интереси. От началото на следващата година фондът минава към здравната каса, но съветът към него ще бъде закрит. Именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца.
  „Не може да тръгнеш срещу децата на България”, категорична беше Георгиева.
  По думите ѝ в надзора на НЗОК няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация. Освен това има и чисто законови проблеми, свързани с това за какво касата има право да плаща и къде може да го прави (напр. няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или Англия след Брекзит).

 • Nacheva DechevПараметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по един безпрецедентно консенсусен начин. За първи път от години насам промените, които са внесени, са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това отчете заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на пресконференция днес в здравното министерство, предаде БГНЕС. От следващата година НЗОК ще разполага с разходна част от 4.3 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година.
  „Считаме, че сме намерили най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща касата“, категорична е Начева.

 • GaidarskiПроф. Радослав Гайдарски коментира пред Bulgaria ON AIR, че парите за здравеопазване са изключително малко.
  “Нека не се говори "Много пари наляхме, ама те изчезват", заяви той.

  Парите за здравеопазване у нас ще бъдат увеличени с близо 500 млн. лева, но проф. Гайдарски уточни, че на глава от населението дори Македония, Албания и Босна и Херцеговина отделят повече средства за здраве. Гостът в предаването "Денят ON AIR" подчерта, че финансирането на здравеопазването ни е най-ниско спрямо страните от Европейския съюз. По думите му болният въпрос е как се разпределят парите.

 • Manolova BNTОмбудсманът Мая Манолова изрази своите притеснения и критики към проектобюджета за следващата година в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Тя уточни, че е изразила своето становище по отношение на трите бюджета единствено и само от гледна точка на гражданските права - на социалните, трудовите и икономическите, които се засягат от трите бюджета.
  “Няма как да не съм притеснена от разширяващата се и ескалиращата практика през законите за бюджета да се променят множество други закони без обществено обсъждане, без дебат, което създава една непредвидимост и една несигурност у гражданите какво и как внезапно може да бъде променено. При това става дума за разпоредби, които се отнасят до основни права на гражданите”, коментира омбудсманът.

 • money nhifНякои от национално представените работодателски и синдикални организации са публикували своите становища по законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 година.
  АИКБ принципно не възразява срещу проекта за бюджет на НЗОК. „Вече традиционно бюджетът на НЗОК расте, като през 2019 г. се увеличава с над 490 млн. лв. Разликата в настоящия бюджет е, че в него „прозира“ воля за реформи и за увеличаване на контрола при разходването на финансовите средства, както и опит за подобряване на качеството за здравните услуги.
  Надяваме се, че създаването на Агенция за медицински надзор чрез обединяването на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по трансплантация ще доведе до подобряване на регулирането и контрола на медицинските дейности.
  Въвеждането на предварителен контрол за създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и разширяване дейността на съществуващите лечебни заведения и предвиденото в проектозакона, че Народното събрание ще дава съгласие за създаване на нови лечебни заведения за болнична помощ, е позитивна мярка, която ще ограничи  безконтролното и без оценка на нуждите увеличаване на броя на лечебните заведения.

 • St AlexovСлед неуспешния вот на недоверие на тема „Здравеопазване“, д-р Стоян Алексов - председател на Българската асоциация по патология и член на Центъра за защита правата в здравеопазването, и Аркади Шарков – здравен експерт от Експертен клуб за икономика и политика, коментираха проблемите в българската здравна система в предаването „Имате думата“ по Канал3. Д-р Алексов припомни за Кръглата маса, организирана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за представяне на двата модела за здравно осигуряване. Той заяви, че и двамата с Аркади Шарков участват в работна група за болнична помощ, която е отделена от доболничната помощ, което според него е безумно, защото това са свързани звена и няма как да бъдат разделени.

 • boltТакова обобщение можем да бъде направено от интервюто на Председателя на Националното сдружение на частните болници Д-р Николай Болтаджиев, дадено за Микаела Въжарова от Интернет сайта debati.bg
  Д-р Болтаджиев, пак скандали в здравеопазването, всякакви. И все за липса на пари се говори. Те ли са проблемът или доколко, наистина, парите са проблемът?
  Парите сами по себе си наистина не са достатъчно, но има и много други причини те да не стигат. В корена е това, че държавата е стоварила върху системата едно огромно чиновническо туловище и то буквално не й дава да диша. Свръхрегулации, свръхадминистриране, сборно над 10 000 страници нормативни уредби. Политиците говорят все едно и също: постоянно даваме пари, все повече пари, но те потъват. Какво, всъщност, става? Дават се, наистина, пари, още и още, но колкото и да е дадено, то си остава далеч под чертата на необходимото. Публичните средства за здраве на глава от населението в България са десетократно, дори 20 пъти по-малко от онова, което се отделя за здраве в други европейски страни. По този показател в ЕС оставаме последни. Да вземем една Австрия за паралел. Територия и население, сравними с нашите. Публичните средства за здраве там са 14 пъти повече. У нас тези пари са точно 18 пъти по-малко отколкото в Холандия – държавата пример, с най-добрата здравна и здравно-осигурителна система. Ние сме направо несъпоставими по показателя публични пари за здраве.

 • S Katsarov 25.10Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да се закрият, а дейността им да се поеме от здравната каса. С 490 милиона лева ще се увеличат парите на касата за следващата година. Промените са включени в новия бюджет на НЗОК. Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в студиото на "Денят ON AIR", че във фонда за лечение на деца е имало много скандали, а последната промяна е просто технически въпрос и дори според него не може да се нарече реформа, защото не е важно коя администрация ще издаде формуляра за лечението на нуждаещите се деца.

 • budjet19Българската стопанска камара не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти на бюджети на Република България, Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. БСК обръща внимание, че неоправдано се бавят необходимите промени в пенсионноосигурителната система, вкл. в сферата на медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията, ограничаването на злоупотребите с обезщетения за временна нетрудоспособност (т.нар. болнични), прецизирането на правилата за изплащане на допълнителна пенсия от УПФ, обвързване придобиването на пенсионни права с изплатените осигурителни вноски и др.