Обновен 16:09 EET, Mar 23, 2018

реформа

 • k.ananievВ интервю, дадено тази седмица министърът на здравеопазването се обяви против търговската регистрация на болниците и конкуренцията в здравеопазването. На въпрос за лошите страни на съществуващият модел на здравеопазване, министърът отговаря:
  - Да се върнем към 1999 г. Избраният тогава модел стъпи на необходимостта да се превърнат участниците в този процес в търговци. Така превърнахме болниците в търговци на едро, а извън-болничната помощ - в търговци на дребно. Да, но хуманността на част от хората, които работят в здравната система, като че ли започва да се изчерпва. Икономическият стимул започва да надделява. Оказва се, че дори и да е имало положителни черти в конкуренцията, която беше целта на онзи модел, те сякаш изчезнаха.

 • БНТД-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз, и Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП, дискутираха по БНТ проблемите на здравеопазването. Д-р Борисов подчерта, че ако не се реформира, здравната система рано или късно ще рухне и ще фалират много болници. Според него, въпреки че от 1991 година се говори за реформа, и до днес все още няма ясна визия каква да бъде тя. Лекарите апелират да се направи програма за близките 10 - 15 години, в която да вземат участие различни политически сили, граждански, съсловни организации. Тази програма да се изпълнява независимо коя партия дойде на власт.

 • corruptionДнес Парламентът ще дебатира вот на недоверие към Правителството, заради корупцията. Това ми дава повод да споделя един анализ и някои констатации, които се надявам да са от полза за тези, които наистина се интересуват.
  Корупцията може да бъде навсякъде - от катаджията на пътя и приемането в детска градина, училище или болница, до най-високите нива на държавното управление.
  Корупцията съществува там, където се разпределя обществен ресурс и където се предоставят административни услуги. При взаимоотношенията между два частни субекта не може да има корупция. Ако един човек харчи своите пари, за да задоволи нуждите си, той не може да бъде подкупен. Може да бъде измамен, но не подкупен, защото трябва да приеме подкуп, увреждайки сам себе си.

 • mindovКой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

  "Този медик представлява 50 други лекари, които замества нощно време, за да могат да се наспят. На другия ден да се върнат на работа, да прегледат 50-60 болни от грип пациенти и след това да се прибере вкъщи "като парцал", продължи мнението си по казуса гостът на телевизията.

 • политициВалери Жаблянов от БСП и Тома Биков от ГЕРБ коментираха темата "здравеопазване" по БНТ. Депутатът от БСП заяви, че трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването и смята, че това е общо заключение, независимо от партийните предпочитания. Биков обясни, че мораториумът за финансирането на иновативни лекарства е трябвало да бъде в сила за по-малко от година, за да бъдат ограничени течове в тази част на здравната система.
  „По наша вина не успяхме да обясним добре това, което искахме да направим. Появиха се неоснователни страхове, затова направихме и крачка назад“, каза той.
  По думите му няма сериозен скок на качеството, тъй като продължават да изтичат средства от системата.

 • lovechМедиците от ловешката болница МБАЛ "Проф. Д-р П. Стоянов" излязоха за втори ден на протест пред входа на лечебното заведение. На 11 декември работещите в една от най-задлъжнелите болници в страната започнаха предупредителни протестни действия, които ще продължат и в следващите дни. Ръководството, подкрепено от медиците, излязоха с декларация, в която искат решения за тежката финансова криза, в която е изпаднало лечебното заведение.
  Медиците планират да стачкуват три дни по 1 час между 12 и 13 часа, с искане да получат възнагражденията си за септември, октомври и ноември до сряда.

 • k.p.През последните седмици политици и прокурори на няколко пъти хвърлиха вината на някои частни болници за лошото финансово състояние на държавните. Една от набедените е СБАЛК „Медика Кор“, обвинена индиректно, заради финансовите проблеми на държавно-общинската МБАЛ Христо Ботев” във Враца
  Днес на пресконференция ръководството на Медика кор опровергаха изцяло твърденията на политиците и прокуратурата. От изнесените данни се вижда, че СБАЛК Медика кор не само, че не е причина за тежкото финансово състояние на МБАЛ Христо Ботев, но точно обратното, натрупаните дългове на държавната болница могат да станата причина за фалита и на частната.

 • g.mДепутатът от БСП и  член на Здравната комисия в НС проф. Георги Михайлов сподели пред БНР, че „изстрадано мнение на всички български лекари от последните 15 години“, че здравният модел е изчерпан и болниците не бива да бъдат търговски  дружества.  Той се съгласи, че настоящите действия на МЗ в момента са насочени към ограничаване на безконтролните разходи в лечебните заведения и създаване на реална картина за ставащото в здравеопазването, но уточни:.

 • imeКазват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението.

 • st.kaЗаради извънредната показност на акциите около болниците и аптеките няма как да не изглежда, че има и друга публична цел, освен проверките. Проверките могат да бъдат извършени и без да са заявени по такъв шумен, гръмогласен начин.
  Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, според когото е възможно акциите да са свързани и с мораториума върху реимбурсирането на нови лекарства. От 180-190 държавни болници в едва 10-15 има явлението "болница в болница" допълни той. Аз не очаквам, а и не е реалистично да се очаква, че министърът на вътрешните работи, главният прокурор и бившият заместник-министър на финансите ще извършат реформа в болничното здравеопазване.

 • nb-bitБългаринът плаща най-много за здраве, а страната ни е първенец по смъртност. Това накратко са унищожителните изводи от евродоклад за състоянието на здравеопазването в страните от ЕС. Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност – например при сърдечно-съдови заболявания и спрямо нарастващата смъртност от рак, диабет и незаразни болести. Абсурдите в родното здравеопазване коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

 • parliamentВижте какво предлагат народните представители за второто четене на закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. По реда на внасянето им в Народното събрание:
  ПГ на „БСП за България” предлага разходите на НЗОК за 2018 година да се увеличат със 100 милиона лева. Увеличението трябва да дойде от 200 милиона повече приходи от здравни вноски и 100 милиона по-малко трансфер от Държавния бюджет. Разходите се разпределят така: 15 милиона лева повече за дентална помощ, 65 милиона лева повече за болнична помощ, от които 45 милиона лева за продължително лечение и долекуване, 18 милиона лева повече за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година. От коалицията също предлагат да отпадне забраната за сключване на договори с нови болници или нови дейности на съществуващите болници през 2018 година.

 • copaymentСвикнахме вече с абсурдите в организацията на нашето здравеопазване и те вече не ни тревожат.
  Но последният абсурд с новата такса „извинителна бележка” е удивителен и непростим... Непростим е не толкова за ОПЛ (те са търговци по статус), а главно за нашите здравни политици, депутати и лидерите на БЛС, които приемат с мълчание и „разбиране” това унижение на българския лекар и гавра с подрастващото поколение, бъдещето на нацията.
  В медиите четем, че тази такса щяла да доведе до нови финансови затруднения на гражданите. Не! Не това е гордиевият възел на този проблем.
  Проблемът не е финансов, а политически, етичен, законов и организационен. Самото наличие на такса „извинителна бележка” е абсурд, каквато впрочем е и потребителската такса при ОПЛ.

 • ДечевДиректорът на университетската болница „Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев коментира пред Телевизия Европа защо човекът, дълги години отговарящ за държавния бюджет, бе избран да поеме един от най-трудните постове в държавата. Той не се притеснява, че здравното министерство се поема не от лекар и мисли, че не е лошо да се опита, още повече че човекът, който прави Бюджет 2018 сега ще има възможност и да го изпълни. Кирил Ананиев е едва третият министър на здравеопазването след 1990 година, който не е лекар.
  „Един от най-големите проблеми е доколко средствата могат да покрият всички нужди, за да може този сектор да покрие качествен медицински продукт и вторият голям проблем е тяхното рационално изразходване“, заяви д-р Дечев.

 • mosk„Бюджетът за здраве за следващата година има 407 милиона лева повече, но този бюджет е реалният разказ на отказ от здравна политика.
  Той противоречи на всеки един стратегически документ за това как трябва се развива и да се финансира българското здравеопазване, за да стане по-сходно на европейските такива”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият здравен министър Петър Москов.

 • бскБСК няма основания за подкрепа на проекта на бюджет на НЗОК, както поради отказът от реформиране на здравно осигурителната, така и поради късното представяне на текста подлежащ на съгласуване в НСТС.
  Отчитаме ограничените възможности за увеличаване на приходите в НЗОК. Публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП са в диапазона около 4,6 на сто, при средно за страните от ЕС 7- 11%. Запазването на сравнително нисък дял на публичните средства не само не позволява развитие на българското здравеопазване, но  постоянно влошава качеството на обслужване, възможностите за адекватно медицинско и болнично обслужване. Пада мотивацията и възможностите за задържане, повишаване квалификацията и развитие на медицинския персонал.

 • бттпВъв връзка с проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 година и мотиви към него, Българската търговско-промишлена палата (БТПП), изразява следното становище:
  Подкрепяме продължаващото запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 на сто, но считаме, че следва да се изравни дела на осигуровки, плащани от работодателите и тези от работниците/служителите (50/50).

 • аикбСтановище на АИКБ по бюджета на НЗОК за 2018 година
  Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) настоява да види в държавния бюджет разчети, които недвусмислено да показват развитие и реализация на конкретни реформи в здравноосигурителната система. Всяка година при разискването на бюджета 8 констатираме, че през последните години българското здравеопазване е неефективно, българската нация застарява и се влошава здравният статус на преобладаващата част от гражданите.

 • подкСтановище на КТ Подкрепа по проекта на бюджет на НЗОК за 2018 годна
  Състоянието българското и достъпът гражданите помощ се намира критично състояние. Независимо, обявено приоритет, единственият белег, който си личи желанието правителството преднина този сектор, са отпуснатите 407 млн. лв. допълнително към бюджета Здравната осигурителна каса. Всъщност, увеличението с 260 млн. лв. спрямо реалните разходи, които ще бъдат извършени края 2017 г. Тези 407 млн. лв., преимуществено 230 млн. са лекарствени средства, като само онкоболните са отпуснати 65 млн. лв.

 • katsarov„Самата идея за здравната карта е много лошо решение. Здравната карта забранява инвестициите в лечебни заведения, забранява разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива. Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, заяви Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.