Петък, Май 24, 2019

Реформа

 • Увеличаването на парите за педиатрия и падането на лимита за прием на деца са двата много важни момента. Те са по-важни от парите на живо.

  Парите по клиничните пътеки се определят от Лекарския съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването. Менажирането на тези пътеки за съжаление е в ръцете на чиновници, които не разбират кое как се случва, каза д-р Ненков.

 • По време на научната конференция по психиатрия и клинична психология в София беше изнесен и докладът на  Европейската Психиатрична Асоциация относно състоянието на българското психиатрично здравеопазване.

  Бяха представени общо 20 препоръки отговарящи на 9 предизвикателства и проблема на българските психично-здравни служби.

 • За мнение по темата за разпределението на лекарите се обърнахме към д-р Атанас Атанасов. Той е бивш изпълнителен директор на МБАЛ- Шумен и настоящ член на управителния съвет на БЛС.
  Според предложената от Министър Ананиев Наредба № 1 за специализациите, според които промени лекарят след вземане на специалност ще трябва да работи за срока на обучението си в лечебни заведения в общини, определени от министъра на здравеопазването, пред Център за защита на правата в здравеопазването по темата коментира д-р А. Атанасов:

 • daritkovaД-р Даниела Дариткова е новият председател на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ, съобщи пред медиите премиерът Борисов. До сега Д-р Дариткова беше председател на ПК по здравеопазване и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
  Д-р Даниела Атанасова Дариткова – Проданова е родена на 28.09.1966 г. Тя е завършила Санкт Петербургския медицински педиатричен институт със специалност по педиатрия и обща медицина. Магистър по Здравен мениджмънт от Медицинския университет в София. Била е общински съветник в Смолян. Народен представител от 2009 г., председател на Комисията по здравеопазване в 41-то и 43-то Народно събрание. Преди да се заеме с политиката е работила е като общопрактикуващ лекар.

 • suomi 1Финландският премиер Юха Сипиля обяви оставката на дясноцентристкото сиправителство днес, след като не успя да прокара здравна реформа в страната, предадоха световните агенции. Президентът Саули Нинистьо е приел оставката на министър-председателя Юха Сипила, но е поискал от правителството да продължи да действа, докато не бъде назначен нов кабинет. От 2015 г. премиерът бе начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, консервативната Национална коалиция и отцепниците от крайната десница в лицето на движението Синя реформа.

 • boltadjД-р Николай Болтаджиев е председател на Националното сдружение на частните болници. Днес разговаряме с него за събитията през изминалата седмица, за упреците към частните болници и за посоката, по която трябва да поеме здравеопозването ни, за да излезе от задънената улица, в която се намира от години. 

   Д-р Болтаджиев, седмицата, която си отива ще запомним с шумните арести на медици, които бяха освободени още на другия ден от съда, както и с оповестените данни от здравното министерство, че независимо от допълнителната финансова помощ за държавните и общинските болници, те се остават със 161 млн.лв. дългове.  В същото време протест на фармацевти от цялата страна изведе на преден план и други проблеми, този път от областта на лекарствената политика. Как, на този фон, оценявате факта, че обществото продължава да живее с усещането за една зле управлявана и разтърсвана от непрекъснати скандали здравна система? Кои са причините за тази перманентна криза, която вече изглежда безкрайна?

 • ambulanceНа 19.02.2019 БЛС рестартира националната си кампанията срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“. Тази година мотото на кампанията е „Добрата дума лекува“.
  Паралелно се провежда кампания и от БАПЗГ. Тяхната кампания е под наслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”.
  Инициативите идват в отговор на нови съобщения за агресия на пациенти срещу медици. Тези съобщения не са спирали през последните години. Всеки път, когато зачестят или медиите им отделят повече внимание, съсловните организации се чувстват задължени да направят нещо и това нещо обикновено е призив, кръгла маса или национална кампания.
  Могат ли кампании, като тези да спрат насилието?
  Очевидно не. Кампанията „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“ на БЛС е стартирана през септември 2017 година. Фактът на нейният рестарт е доказателство за липсата на ефект от подобни мерки.

 • surgery 1807541 340Национални консултанти по различните медицински специалности вече няма да има, тяхната дейност и функции ще се поемат от експертни съвети. Това предвиждат промени в Наредба 47 от 2010 г. за организацията, дейността и условията и реда за финансиране на националните консултанти на Министерството на здравеопазването. Проектът на новата наредба е публикуван на сайта на здравното ведомство за обществено обсъждане, което ще продължи до 10 март.

  Новият подзаконов нормативен акт се предлага във връзка с промените, направени през Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК, приети в края на миналата година. Така фигурата на националния консултант остава в историята, като се въвеждат Експертни съвети, които ще имат подпомагащи функции и ще бъдат създавани със заповед на здравния министър.

 • prof.Petyr MarinovПроф. д-р Петър Маринов, дм, дмн е специалист по психиатрия и съдебна психиатрия. Председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, бивш председател на Българската психиатрична асоциация, член на Колегиум частна психиатрия, член на Европейската психиатрична асоциация.

  Днес разговаряме с него по темата за състоянието на психиатричната помощ у нас и идеята, лансирана в публичното пространство за създаването на нова структура към Министерски съвет, която да отговаря за провеждането на националната политика в областта на психичното здраве.

  Проф. Маринов, за пореден път медиите изнесоха драстични факти за състоянието на психиатричните болници у нас. Имате ли обяснение, защо този проблем стои с такава острота вече дълги години и не получава решение?

  Драстичните факти, които споменавате са налични и дават основание не само за размисъл. Те изискват по-дълбок анализ

 • Cveteslava GylybovaНад половината от психиатричните отделения,болници и центрове в страната са в критично състояние- каза здравният министър Кирил Ананиев.

  В резултат държавата обеща да ремонтира с над 10 млн.лв психиатриите. Какво е нужно да станат нормални те за хората,които се лекуват и за работещите в тях?

  Реформата на психиатричната помощ е дълъг , тежък и скъп процес, но трябва да се започне. Това каза в студиото на БНТ, д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия ,,Свети Иван Рилски

  ,,Факт, е че за първи път на това ниво ръководство на Министерството на

 • katsarov plus minusКонцепцията, че трябва да се повиши контролът над ТЕЛК не е съвсем обоснована, защото системата на ТЕЛК и сега е една от най-контролираните. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Плюс-Минус.” В самата ТЕЛК комисия участват представители на НОИ. Институтът има комисии, които разглеждат всяко едно от решенията на ТЕЛК и могат да го оспорят пред Националната експертна лекарска комисия. Тя осъществява контрол върху тези решения, има и съдебен контрол”, обясни той.
  Д-р Кацаров твърди, че намаляването на процент на инвалидност, след изменението на наредбата за медицинската експертиза не е повсеместна практика и всъщност броят на лицата с трайна неработоспособност не е толкова голям. „Броят на хората, които получават инвалидни пенсии, е около 500 хиляди. 300 хиляди души в страната са регистрираните хора с диабет и още толкова с онкологични заболявания. Следователно само болните от тези две заболявания са повече от пенсиите за инвалидност, а те по наредба ще получат над 50%, ако се освидетелстват. Броят на освидетелстваните не е толкова голям, колкото се говори”, уточни той и добави, че в България има 1,2 млн. души с хипертония.

 • TELK„Не можем да кажем, че сме удовлетворени от получените данни. Очаквахме да получим данни колко хора са засегнати. Когато се разработваше наредбата и методиката за прилагане, ние предупредихме, а дори те самите направиха изчисления и разбраха, че ще има доста хора, които ще отпаднат“. Това заяви днес пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

  Според нея не е станало ясно колко хора са отпаднали. „Чухме, че за 6 месеца са минали повече хора отколкото през цялата 2017 г., но все още очакваме да получим официалните и пълни данни“, допълни тя.

  По думите й неправителственият сектор не разполага с данни за броя на заболяванията, довели до увреждания на функционирането на организма и за това кои хора от кои заболявания са най-засегнати.

 • Boltadj blumbergУправителят на НЗОК изказа мнение, че частните болници не трябва да ползват обществен ресурс. Ако това стане ще бъде преди всичко удар по пациента, заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници и собственик на МБАЛ "Св. Богородица", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
  Това, което каза д-р Дечев съвпада с предизборните документи на БСП. Атаката му към здравния министър и политическата класа съвпадна по време с обявеното от Президента създаване на съвет за стратегическо планиране. Нищо чудно двете неща да са свързани. Това изказвае е политическо, а не експертно. В случая Конституцията и нормативната уредба не позволява това, защото според юридическите лица не трябва да се делят заради формата на собственост.

 • hristina.nikolovaДнес разговаряме с адв. Николова за съдебните дела, които води ЦЗПЗ, за често срещаните казуси на съдебни спорове между пациенти, лекари и лечебни заведения,както и за правните последици, които биха настъпили, ако Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Както е известно, съдът бе сезиран от група депутати от „БСП за България“ и се очаква насрочване на делото.

  Адв. Николова, моля да ни кажете колко и какви дела води ЦЗПЗ през последната година?

  През 2018 г. водихме над 70 дела, като тази бройка включва административнонаказателни, заведени от лечебни заведения и лекари срещу държавни институции - основно НЗОК с нейните териториални поделения и ИАМО; срещу Министерски съвет - заведени от сдружения на лечебни заведения и от самите лечебни заведения, дела за надлимит; дела за медицинска грешка; дела за отказ от разрешение за лечение в чужбина срещу НЗОК, МЗ и ЦФЛД.

 • smetki pariДа бъде ускорено провеждането на здравна реформа, ще настоява бизнесът. Това стана ясно на пресконференция на четирите национално представителни работодателски организации АОБР, на която те представиха приоритетите си за 2019 г.

  Една от промените, на които работодателите държат е свързана с изплащането на болничните на работниците и служителите. Според работодателските организации бизнесът не трябва да плаща първите три дни болнични, т.е. този разход ще трябва да се поема от общественото осигуряване.

 • Petkov ost“Стоим зад концепцията си за реформа в ТЕЛК, предложена през 2017 г.“. Това заяви на брифинг днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе лаконичен по темата за вчерашната акция на прокуратурата и МВР, при която бяха направени разкрития за фалшиви ТЕЛК-решения, въз основа на които се отпускат инвалидни пенсии на хора, които реално не са болни.

  „МВР си вършат работата. Фалшивите ТЕЛК-решения са една публична тайна“, категоричен бе министър Петков. По неговите думи обаче тя ще действа дисциплиниращи и превантивно при подобен род измами.

 • katsarov bgonair2019Премахването на монопола ще постави пациента в центъра на системата на здравеопазване, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в предаването „Директно” на телевизия BGonAir. Според него високо качество може да се постигне само по един начин с конкуренция между лекарите, лечебните заведения и осигурителите. Разбира се трябва да си даваме сметка, че ние българите сме в състояние да опорочим и най-добрия модел. В Европа има пример за успешна система с много здравноосигурителни фондове и това е Холандия.
  България е приела солидарен модел на осигуряване, в който всички плащат, а ползват само болните. Ако обществото иска, може да се премине и към лични осигурителни сметки и всеки да потребява това, което е платил, само че тогава част от хората ще останат без лечение, защото няма да могат да си го платят. Трябва също да се има предвид, че у нас от 7 млн. население само 2.2 млн. плащат здравни осигуровки. Останалите се осигуряват от бюджета или са неосигурени.

 • reform noЕдно от събитията на миналата година в здравната сфера бе започналата дискусия за промени в здравноосигурителния модел. Министерството на здравеопазването предложи две възможности за промяна. Единият модел предвиждаше премахване на монопола на НЗОК в задължителното здравно осигуряване, така че пациентите да могат да се избират дали да се осигурят за основния пакет в избран от тях застраховател или в НЗОК. Вторият модел, който бе разработен детайлно от МЗ, предвиждаше монополът да остане но да се въведе допълнително задължително здравно осигуряване, което да се извършва в застрахователни компании.
  Проведе се кръгла маса и широко обществено обсъждане, създадоха се работни групи с участието на всички заинтересовани страни. До края на изтеклата година трябваше да се изясни кой от предложените модели предпочитат.
  Работните групи не успяха да се обединят около един модел на реформа. Случи се нещо, което малцина очакваха, на фона на постоянното недоволство от здравната система и призиви за реформа. Оказа се, че част от пациентиските и професионалните организации са против каквато и да е реформа на здравното осигуряване, а настояват сегашния монополен модел да се запази. В същото време, парламентарната опозиция в лицето на БСП внесе вот на недоверие към Правителството, мотивиран както с несъгласието с провежданата здравна политика, така и с предлаганите реформи.

 • reform healthcareС първия работен ден на новата година в Кипър стартира здравната реформа - една от най-тежките реформи за страната, която по различни причини и с различни аргументи се отлага вече близо 17 години. Въпреки съпротивата и несъгласието на лекарски организации и синдикати, реформата ще бъде осъществена по план, увери президентът на островната държава Никос Анастасиадис, цитиран от БНР.
  Първите закони за новата национална здравна система са приети още през 2001 г., а провеждането й е било едно от задължителните изисквания в сключения меморандум между Кипър и международните кредитори през 2013 г., припомнят анализаторите. Този акт бе задължително условие, за да бъде приета програмата за излизане на страната от кризата, но самата реформа така и не тръгна.

 • bank itmБългарската народна банка съобщи за очаквана рекордна печалба на банките през 2018 година – над 1,5 милиарда лева. Министерството на здравеопазването по-рано съобщи, че дълговете на държавните и общински болници са близо половин милиард лева.
  Рекордната печалба на банките се реализира на фона на рекордно ниски лихви по кредитите – основният източник на приход на една банка. Как става това? Отговорът дава БНБ – за последната година банките очакват приходи от такси и комисионни в размер на близо 1 милиард лева.

Log in or Sign up