Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни

Парламент

 • Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2021 г.
  Бюджетът на НЗОК се увеличава със 105 млн. лева. Рамката на приходите и разходите беше приета единодушно с 201 гласа "за".

 • С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

 • Парламентарната здравна комисия прие предложението за достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Проектът на решение бе на БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуряване на достъп на населението у нас на руската ваксина.
  Проектът бе приет с гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН.

 • На последното си редовно заседание днес преди да се разпуснат в предизборна ваканция, депутатите гласуваха решение да възложат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

 • Жecтoвaтa ĸoмyниĸaция пpиĸoвa взopa нa oбщecтвeнoтo внимaниe чpeз пpeвoдa oт тeлeвизиoнния eфиp, въвeдeн пopaди eпидeмиoлoгичнaтa oбcтaнoвĸa. Toвa oбcтoятeлcтвo aĸтyaлизиpa и тeмaтa зa нeoбxoдимocттa oт Зaĸoн зa жecтoвия eзиĸ. Cъздaвaнeтo мy въздигнa нaдeждитe нa тиxaтa oбщнocт Бългapия дa ce нapeди дo eвpoпeйcĸитe дъpжaви, лeгaлизиpaли в нaциoнaлнитe cи зaĸoнoдaтeлcтвa жecтoвия eзиĸ ĸaтo ĸoмyниĸaциoннo cpeдcтвo. Зaĸoнoпpoeĸтът, внeceн в HC oбaчe, e мнoгo дaлeч oт тeзи нaдeжди и в тoзи мy вид имa cмyщaвaщo мнoгo нeдocтaтъци.

 • На 21 януари 2021 г. в Народното събрание бе приет на второ четене Закон за българския жестов език, чийто проект претърпя прецизиране на 13 януари т.г., с незначителни и по-скоро козметични поправки. С този акт България се нарежда до държавите, легализирали в националните си законодателства езика на знаците, което е единственият плюс от приемането му. Легализирането е несъобразено с националните особености на държавата ни и с хората, съставляващи нечуващата ѝ общност. Какво в действителност бе узаконено, какви са последиците и реакциите от това, разглежда (без да претендира за изчерпателност) настоящият анализ.

 • В сила остава записаното в Закона за извънредното положение за необходимостта от принудително изпълнение на задължителната изолация и болнично лечение на лица, болни от заразни болести, включително и COVID, които са отказали или не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение, решиха единодушно днес депутатите от парламентарната здравна комисия при гласуването на второ четене на Закона за здравето.

Log in or Sign up