Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us

Автоимунни заболявания

 • EMA препоръча на EК издаването на разрешение за употреба в ЕС за новия медикамент Tavneos (авакопан), първо по рода си лечение на възрастни пациенти, страдащи от двете форми на рядко мултисистемно автоимунно заболяване – автоимунен васкулит.

 • НЗОК да заплаща използването на медикаменти по т. нар. оff-label употреба за някои автоимунни заболявания като системния лупус еритематодес, при който няма успешно лечение с традиционно използваните лекарствени продукти. Това се предлага с промени в Закона за лерствените продукти в хуманната медицина, предложени от Министерството на здравеопазването.

 • Американският регулатор по лекарствата FDA поиска от Pfizer , Eli Lilly & Co и AbbVie да включат информация за рисковете от сериозни състояния и смърт при използването на техни лекарства известни като JAK инхибитори. - предаде агенция Ройтерс

 • Боряна Боева е член на борда на PARE към Европейската лига за борба с ревматичните заболявания (EULAR) , член на Европейската мрежа на асоциациите по фибромиалгия и също част от Аgora – европейската платформа,, която обединява организациите на пациентите с ревматични заболявания в Южна Европа. Председател на организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване. С нея разговаряме за последните промени в нормативната уредба и отражението им върху пациентите. 

 • Днес, 9 юни, ръководството на МЗ прие на свое заседание проект на Закон за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. След приключване на процедурата по междуведомствено съгласуване проектът ще бъде публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

 • Миглена Иванова e на 36 г., журналист, с нея разговаряме за пътят на пациентите с Лупус и трудностите по него. Скъпите лекарства, бавното диагностициране, борбата и надеждата за по-добри дни. За себе си тя разказва:
  „Диагностицирана бях през 2015 г. след около 5-годишно обикаляне по кабинетите на нефролози заради неуточнени бъбречни проблеми.

 • Човешкият нормален имуноглобулин като медикамент се използва за лечение на редица заболявания, свързани с имунен дефицит, като Синдром на вродения имунодефицит, Синдром на Гилен-Баре, болест на Кавазаки и др. Получава се след обработка на кръв. В България се произвежда от държавната фирма Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, под наименованието Имуниглобулин интакт.

 • От фирмата вносител потвърдиха, че медикаментът е насочен към разпространителите и вече би трябвало да е аптечната мрежа.
  В началото на следващата седмица ще бъдат налични и всички останали разфасовки.
  За липсата на животоподдържащото лекарство стана ясно след постъпили сигнали към СРБЗ. 

 • Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Клинична имунология“ относно ваксиниране срещу COVID-19:

  "От имунологична гледна точка лицата с автоимунни, онкологични, имунодефицитни и други придружаващи заболявания МОГАТ ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ при условие, че:
  1. имат компетентна имунна система с възможност за иницииране на очакваната имунна реакция срещу ваксиналния продукт;

 • Ваксините имат две страни - положителна и отрицателна, и трябва да ги осветяваме и двете. От една страна имаме заболяване, при което 74% от хората се лекуват вкъщи, 14% изискват болнична помощ, 2% - интензивно лечение и има 5% смъртност и действително е много тежко. От друга страна има ваксини, които са разработени много бързо, вследствие на новите технологии. Това каза хематологът д-р Чавдар Ботев пред Нова телевизия.

 • Eдна от групите, която трябва да бъде силно представена в опитите за разработване на ваксини, това е тази на пациентите ревматологични или автоимунни състояния, според Леонард Калабрезе, DO, главен медицински редактор на Healio Rheumatology и ръководител на RJ Fasenmyer Center for Clinical Immunology в Клиника в Кливланд. Той поставя „големия въпрос“ - как ваксините в процес на разработка, могат да повлияят на тези пациенти.

 • Д-р Веселина Яначкова е специалист ендокринолог. Завършва "Медицина" през 2006 г. в Медицински университет-София, а през 2013 г. придобива и специалност по "Ендокринология". Преминала е обучение за ехография, еластография и тънкоиглена аспирационна биопсия на щитовидна жлеза, курсове по сексуална медицина и остеодензитометрия, както и за работа с инсулинови помпи. От 2013 г. д-р Яначкова е част от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Занимава се активно и с научна работа и ежегодно участва като гост-лектор в редица национални и международни конгреси. Всекидневно тя помага на много жени, които имат хормонални проблеми да сбъднат мечтата си за бебе. С нея разговаряме по повод Световния ден за борба с диабета.

Log in or Sign up