Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни

НОЩ

 • Третата вълна отмина, то се вижда. Излизаме от зоната на турболентността и влизаме в зоната на хаоса. където нещата са по-контролируеми. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

 • Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на редовния брифинг, че нивата на заболяемост в България са по-ниски от тези в съседните страни и същевременно мерките в страната си по-меки, отколкото в редица други страни.

 • "Националният оперативен щаб досега управляваше кризата по метода на пробата и грешката, хирурзите в него се понаучиха на вирусология и епидемиология за една година". Това заяви пред БНР д-р Антония Първанова, бивш евродепутат.

 • „Доколкото се сменя управлението, сигурно ще има и промени в състава на щаба. Дълбоко се съмнявам, че щабът ще остане в същия вид.“ Това мнение изрази пред БНР бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев в коментара си за Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
  В определен период от време сме се проваляли, в други периоди сме се справяли с управлението на кризата, смята той.

 • „Коронакризата е най-важното нещо, което стои в момента пред българския народ като изпитание“ - това заяви от парламентарната трибуна здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, който от вчера е и депутат в новото 45-о Народно събрание. Той коментира декларациите на политическите сили в парламента, свързани с разпускането на Националния оперативен щаб, посочвайки, че те демонстрират разединение.

  Проф. Ангелов подчерта, че министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателя. НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор, обясни той. Според него здравните власти са се справили и с втората, и с третата вълна на епидемията у нас.

  "По време на тази предизборна кампания и цяла година пред Министерство на здравеопазването част от вас обясняваха как няма такава пандемия. Част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници, казвахте, че няма такава пандемия. Сега мен ме е срам, като лекар", обърна се още той към депутатите.

  "Когато се вижда краят на третата вълна на COVID кризата, е много лесно да се четат декларации от парламентарната трибуна. „Къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болниците. Само няколко човека от вас обясняваха колко е лесно и влизаха в болниците и си правеха по няколко снимки за два дни“, обърна се той към депутатите от новия парамент.

  Здравният министър в оставка коментира и отношението на лекарите, като заяви, че те знаят кой казва истината и кой казва лъжата. „Те помнят кой беше до тях в трудните времена, знаят кой беше с тях в болниците и кой осигури всичко онова, от което имат нужда - достойно заплащане, лични предпазни средства, дезинфектанти“, каза още той от парламентарната трибуна. „Сестрите избягаха благодарение на вашата политика", заяви още Ангелов пред членовете на 45-ото Народно събрание, част от които са депутати в последните няколко парламента.

  „Българското здравеопазване и българските лекари не заслужават това, което се случва в тази зала“, обърна се още той към депутатите. Докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят цяла България, апелира проф. Ангелов.

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Ваксинирахте ли се?
   

 • Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.
  Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на 26 февруари 2020 година. В него влизат ген. В. Мутафчийски(ВМА) – Председател, полк. Д. Димов(ВМА) – секретар и членове – гл. комисар Г. Арабаджиев(МВР), гл. комисар Св. Кичиков(Гр. полиция), Б.Христов(МВнР), А. Кунчев(ГДЗИ), Т. Кантарджиев(НЦЗПБ). В последствие към щаба са привлечени А. Балтов(Пирогов) и Д. Йорданов(СРЗИ).

 • Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксина и за нашата страна, очаква се днес да приключат експертните разговори, съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

 • Софийският районен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение, заради две нейни интервюта - по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможна липса на лекарства.

 • Едва ли за 10 дни ще успеем да пречупим кривата на заразата. Тази игра на отваряне и затваряне носи повече вреди, отколкото ползи". Това заяви пред БНРд-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, а сега председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

 • България е сключила договори само с двама производители на ваксини - АстраЗенека и Санофи. За съжаление, Санофи не успяха да направят ваксина. Това беше огромна грешка", каза пред БНТ бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 • Ако няма резултат от мерките за ограничаване епидемията на регионално ниво, ще се въведат ограничения на централно. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV. Той припомни мнението на здравния министър проф. Ангелов, според когото не е редно всички области да бъдат третирани еднакво и затова решението е оставено на РЗИ. Дали това ще има ефект, ще се види в следващите дни, най-вероятно ще се премине на мерки на централно ниво, заяви проф. Балтов.

  В момента в „Пирогов“ има 319 пациенти с COVID, посочи той и обясни, че 50% от легловия фонд е за такива болни, но отбеляза, че капацитетът на спешната болница не е безкраен.

  Според него увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19, която се предава по-лесно и протича по-тежко при хората в активна възраст. Категорично има подмладяване, имахме случай на 40-дневно бебе с коронаинфекция, което за щастие вече е изписано. Имаме и млади хора, които трябва да бъдат интубирани на входа, заяви той. Проф. Балтов посочи, че е погрешно хора със симптоми да чакат до последно преди да се влошат.

  „Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство?“, коментира той.

  Проф. Балтов допълни, че зелените коридори няма да се ваксинират в познатия до момента вид и имунизацията ще се осъществи чрез електронната система за записване, което няма да позволи да има струпване на хора. Той посочи, че от следващата седмица се очакват значителни количества доставки на ваксините. На въпрос дали хората ще имат избор за ваксина, Балтов отговори: „Ще имат избор, когато има избор“. Той обаче беше категоричен, че лекарят е този, който трябва да направи подходящия избор на ваксина за пациентите си.

  Според него трябва да има задължителна карантина за хората, завръщащи се от почивка в Африка, тъй като симптомите на болестта се проявяват в рамките на седем дни.

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Ваксинирахте ли се?
 • Наблюдава се изчерпване на леглата за коронавирус във Военномедицинска академия, в „Пирогов“ и в Окръжна болница в столицата. Но има достатъчно легла в другите болници“, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 • В област Кюстендил има лични лекари, които не са получили нито една ваксина, въпреки че са заявени бройки за желаещи да се имунизират пациенти. Д-р Алексов – един от лекарите, които не са получили никаква ваксина, коментира пред БНР

 • На място в село Самуилово община Петрич премиерът Бойко Борисов, здравният министър Костадин Ангелов и председателят на Националният оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски провериха ваксиниране, осигурено от мобилен екип. Медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София са доставили тази сутрин 150 дози в селския медицински пункт, където те извършват и имунизацията на желаещите, най- възрастният жител на Самуилово на 92 години също е в списъка - предаде БНР

 • В момента все още се намираме в периода на бавно нарастване на случаите, но ако нещата продължават така, той ще приключи. Това каза пред Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

 • Притеснително, за здравните власти, се оказа решението на родителите да не се съгласят децата им да бъдат изследвани с бърз антигенен тест. Изследването беше предложено като безплатно и доброволно и трябваше да се извърши на място в детската градина или училището, но беше отхвърлено кратко „ не“ . Родителите обаче не са малка, затворена субкултура. Те са преобладаваща част от обществото и мнението и реакцията им е изключително показателна.

  Какво е антигенен тест, как се прави и защо се прави?

 • В България няма да се влиза с антигенни тестове, а само с отрицателни РCR тестове. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов в Бяла, където започна строителството на новия център на Спешна помощ.

  Причината да не се признават бързите антигенните тестове на граничните пунктове е, че те не са толкова сигурни, обясни здравният министър. Освен това за цялата територия на ЕС важи отрицателния PCR тест.

 • Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза. Това реши днес, 8 февруари, на редовното си заседание Съветът на Националния ваксинационен щаб, съобщават от пресцентъра на МЗ.

 • „В „Пирогов“ в момента имаме 72-73% хора с имунитет срещу COVID - преболедували, такива, които са го изкарали безсимптомно с наличие на антитела и такива, които са васинирани. В момента, в който достигнахме този колективен имунитет, рязко намаляха на случаите на колеги, които се заразяват в среда“. Това каза пред БНТ директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

 • Включих се доброволно в едно местно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести – НЦЗПБ, което набираше доброволци, за да се проследи как действат ваксините и кога се изгражда имунитет и е свързано с проследяване от 3 месеца. Миналият понеделник ми беше направена втората доза и вече съм 9 дни след втората доза“. Това разказа за себе си пред bTV началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че около 10-тия ден след първото убождане, когато му е билав взета кръв, не е имал нито антитела, нито клетъчен имунитет.

Log in or Sign up