Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Фармация

 • 1.Защо избрах тази тема? Защото през последните 10 година копуцията в България не престава да бъде любима тема на всички медии, изборни кампании, дискусии. Както знаем, резултати от усилената борба срещу нея няма. Всички говорят за корупцията, но тъй като тя не се възприема с нито едно от сетивата, остава имагинерна подобно на извънземните същества.

 • Световната здравна организация отбелязва всяка година, през месец септември денят на пациентската безопасност, тази година денят е посветен на лекарствената безопасност. Световната общност разпределя отговорността по равно между участващите в системата на здравеопазване.

 • Кой контролира продажбите на различни медикаменти в интернет, този въпрос е съвсем резонен на фона приетите в галоп промени в Закона за здравето, с които се забрани продажбата на Райски газ. Ако забраната сама по себе си означаваше нещо, поне що се касае до България, то тогава това романтично политическо обединение, в името на децата, може би щеше да заслужи всичко възхвали, които получи. За съжаление у нас, забраната няма особена тежест.

 • Според публикация на вестник „Сега“ със заглавие „Лекари получават десетки хиляди лв. от фармацевтични компании“. „Спонсорството на медицински дружества и болници може да наближи половин млн. за година“ от 10 Юли 2022 г. някои медици в България получават по една заплата като хонорар от фармацевтични компании, а болниците са спонсорирани с половин милион лева за година.
  Прозрачността на финансирането не е от вчера, търговските дружества от доста години оповестяват плащанията, извършвани от тях на лекари, медицински сестри и болници. Спазвайки законодателството за защита на личните данни обаче техните имена стават известни само при изрично дадено съгласие на бенефициерите. Изплатените суми се представят конкретно, а при липса на съгласие – като обща, форфетерна сума. Публикува се и информация какво е финансирано – положен труд, например - при научно-изследователска работа; разноски за участие в конференции; такси; разходи за пътуване или месечни хонорари.

 • Безразборният прием на антибиотици е една от причините за нарастваща антимикробна резистентност, която всяка година става причина за смъртта на хиляди хора. Последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

 • Здравните регулатори в САЩ разрешиха първото хапче срещу Covid-19.То е на фармацевтичната компания „Пфайзер“ и ще може да се приема у дома, но първоначалните доставки ще бъдат ограничени.

  Всички по-рано разрешени лекарства срещу болестта изискват използване на инжекция или система и могат да се прилагат само в болнична обстановка.

 • Стефка Стоянова е от Плевен и е майка на 4-годишно дете с астма. В ефира на БНР тя сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство - пулмикорт, което е широкоспектърно. Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента. Някои дори са принудени да търсят снабдяване от чужбина.

 • Досегашният зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз Велина Григорова оглавява организацията до избор на нов председател на Управителния съвет от конгрес на съсловната организация.

 • „В момента държавата има нужда от впрягане на целия експертен потенциал, политически потенциал, даване на кредит на доверие, на добра воля“, каза пред БНР проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
  „Всеки трябва да допринесе“, посочи Сербезова, чието име е сочено като потенциална кандидатура на ПП за здравен министър.

 • Британските регулаторни органи одобриха лекарството Сотровимаб на GlaxoSmithKline за лечение на лица с висок риск от развитие на тежки симптоми на Covid-19.

 • Немската компания BioNTech заяви в петък, че тества ефективността на своята ваксина Comirnaty, разработена съвместно с Pfizer, срещу новия южноафрикански вариант на Covid-19, за да помогне да се определи дали ваксината ще трябва да бъде преработена., съобщава Ройтерс.

 • Пробив в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули - едното е монопиравир, другото ритонавир. Това коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

 • EMA препоръча на EК издаването на разрешение за употреба в ЕС за новия медикамент Tavneos (авакопан), първо по рода си лечение на възрастни пациенти, страдащи от двете форми на рядко мултисистемно автоимунно заболяване – автоимунен васкулит.

 • Комисията за ваксините в Германия препоръчва хората под 30-годишна възраст да се ваксинират само с препарата на „Пфайзер/Бионтех“ срещу Covid-19, тъй като той е показал по-нисък брой възпаления на сърцето, отколкото този на „Модерна“, предаде АФП.

 • Американската биотехнологична компания Regeneron Pharmaceuticals Inc. съобщи в понеделник, че единична доза от нейния коктейл с моноклонални антитела, известен като REGEN-COV, намалява риска от заразяване с Covid-19 с 81,6%, като още след първия месец след приемането на REGEN-COV рискът от Covid-19 намалява с 81,4%. според резултати от изпиване във "Фаза 3", проведено съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

 • Генералният директор на Световната здравна организация подложи на остра критика производителите на ваксини срещу Covid-19.

  Тедрос Аданом Гебрейесус ги обвини, че преследват печалби, докато по-бедните страни се мъчат да наваксат с ваксинацията. Той настоява приоритет да бъде програмата КОВАКС, а не „печалбата на акционерите“.

 • Ваксините решават глобален проблем. Те непрекъснато се осъвършенстват, коментира пред  БНТпроф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

 • От 1-ви декември аптеките ще получават по 10 лева за изпълнението на елетронна рецепта за лечение на коронавирус.

  От 1 януари 2022 година се повишават от 2 на 4 лева парите за рецепти с напълно платени от Здравната каса лекарства.

 • Българският фармацевтичен съюз подписа анекса към договора със Здравната каса(НЗОК), с което се гарантира достъпът до лекарства на гражданите.

 • Европейската агенция по лекарствата заяви, че проучването ѝ е показало, че подсилващи дози от ваксината Moderna може да бъдат поставяни на лица, навършили 18 години, най-малко шест месеца след втората доза, предаде Ройтерс.

Най-новите статии

Log in or Sign up