Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Европейски съюз

 • Един Регламент на Европейската комисия разбуни духовете през изминалата седмица. Разрешава се продажбата и използването като храна на ларви от някои насекоми.

 • Според годишните данни по консолидираната фискална програма на министерството на финансите, публичните разходи за здравеопазване през последните 10 години са се увеличили повече от два пъти. През 2012 година публичните разходите са били в размер на 3 милиарда и 303 милиона лева. През 2021 година те вече са 7 милиарда и 221 милиона лева.

 • Европейските референтни мрежи (ЕРМ) са създадени през 2017 г. в съответствие с чл. 12 от Директива 2011/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета в областта на редките и комплексни заболявания. В момента има 24 виртуални мрежи, включващи доставчици на здравни услуги, специализирани в различни области на медицината. Органът за управление на ЕРМ система е Съветът на държавите-членки (СДЧ), който се състои от национални органи, определени от всяка държава-членка.
  Както признава СДЧ в изявлението си от 2019 г.2, за да се осигури правилно и устойчиво функционирането на ЕРМ и да извлече всички ползи за пациентите, страдащи от редки и сложни заболявания в целия ЕС, ЕРМ трябва да бъдат свързани по ясен и стабилен начин с здравни системи на държавите-членки.

 • Безразборният прием на антибиотици е една от причините за нарастваща антимикробна резистентност, която всяка година става причина за смъртта на хиляди хора. Последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

 • Европейският център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) информира, че през седмица №10 (седмицата, завършваща на 13 март 2022 г.) епидемичната ситуация в Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (EU/EEA) се характеризира с прекъсване на устойчивата тенденция за намаляване на заболяемостта, наблюдавана през предходните седмици. Независимо от по-ограниченото тестване в някои страни, процентът на лабораторно потвърдените случаи се увеличава, при това преобладаващо при хора на и над 65 г. възраст.

 • Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира пред БНТ  проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

  Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

  България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

  Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

  Пристигат първите ваксини за деца, здравният министър събира съвет заради ниската ваксинация

  Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

  Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

 • Европейският съюз направи поръчка за над 180 милиона дози ваксини от „Пфайзер“,които да бъдат адаптирани за варианта „Омикрон“, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 • В Плана за възстановяване и устойчивост сме заложили 100 млн. лв. за закупуване на апаратура и оборудване на детските отделения в болниците в цялата страна. Категорично избирам да застана зад интереса на болните деца, които години наред се лекуват в лоши условия. Възможността, която се открива в болница "Лозенец", е най-доброто, което можем да им дадем”. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание, предаде "Фокус".

 • Европейската комисия (ЕК) засега не възнамерява да направи официално предложение за въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19 в Европейския съюз, въпреки публичното изявление на ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен относно възможността за това. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви това на брифинг в Брюксел днес.

 • Европейската агенция по лекарствата препоръча днес разширяването на употребата на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и при деца от 5 до 11 години. До сега ваксината се прилагаше възрастни и деца над 12 години.

 • Водещи специалисти и представители на съсловни организациии, МЗ и НЗОК ще участват в дискусия на тема - "Националният план за контрол на рака - мисия възможна".

 • От днес в редица европейски държави влизат в сила нови противоепидемични мерки, целящи да ограничат настоящата вълна на Cobid-19 на стария континент.

 • Ваксинацията има ефект и спасява животи, а това е доказано от огромното количество хора по света, които вече са имунизирани. Това заяви в "Денят започва" еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

 • ЕК одобри осмия договор с фармацевтично дружество - Valneva, с цел да закупи неговата евентуална ваксина срещу COVID-19. В договора с Valneva се предвижда възможността всички държави членки на ЕС, да купят почти 27 милиона дози през 2022 г. Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към новите щамове, а държавите членки ще може да направят допълнителна поръчка за до 33 милиона ваксини през 2023 г.

 • Две трети от пълнолетните жители на Европейския съюз вече са напълноваксинирани. Страната ни обаче изостава  по този показател. Данните са публикувани на официалния сайт на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

 • Европейската комисия е сключила договор за поръчка на до 220 000 дози от лекарството против COVID-19 "Coтровимаб" (Sotrovimab).

  Препаратът се произвежда от "Глаксо Смит Клайн" и в момента тече процедура по одобрението му за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата. - предаде БНТ

 • България е сред първите държави в ЕС, които са приключили тестовата процедура и от днес вече могат да издават първите КОВИД сертификати. В тази група попадат още шест държави - Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша, съобщиха от представителството на ЕК в България. Останалите държави ще се присъединят през следващите дни и седмици.

 • Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“, от 4 юни.
  За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

 • Европейската комисия предложи промени на препоръките за противоепидемичните ограничения в ЕС, свързани със свободата на движение. Комисията отчита, че обстановката се подобрява и предлага държавите от ЕС постепенно да облекчат мерките за пътуване. Предлага се също промяна в общите показатели за опасните зони и въвеждането на възможност за бързо възобновяване на ограниченията (т. нар. "внезапна спирачка") при необходимост от противодействие на разпространението на нови вирусни щамове на COVID, предаде БТА.

 • Малта е първата държава в Европейския съюз, която е успяла да ваксинира 70 процента от възрастното си население с поне една доза от ваксината.

  Министърът на здравеопазването Крис Ферне обяви, че страната вече е постигнала "колективен имунитет" срещу коронавируса и подчерта, че "ваксината е оръжие срещу вируса".

Най-новите статии

Log in or Sign up