Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни

Европейски съюз

 • България е сред първите държави в ЕС, които са приключили тестовата процедура и от днес вече могат да издават първите КОВИД сертификати. В тази група попадат още шест държави - Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша, съобщиха от представителството на ЕК в България. Останалите държави ще се присъединят през следващите дни и седмици.

 • Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“, от 4 юни.
  За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

 • Европейската комисия предложи промени на препоръките за противоепидемичните ограничения в ЕС, свързани със свободата на движение. Комисията отчита, че обстановката се подобрява и предлага държавите от ЕС постепенно да облекчат мерките за пътуване. Предлага се също промяна в общите показатели за опасните зони и въвеждането на възможност за бързо възобновяване на ограниченията (т. нар. "внезапна спирачка") при необходимост от противодействие на разпространението на нови вирусни щамове на COVID, предаде БТА.

 • Малта е първата държава в Европейския съюз, която е успяла да ваксинира 70 процента от възрастното си население с поне една доза от ваксината.

  Министърът на здравеопазването Крис Ферне обяви, че страната вече е постигнала "колективен имунитет" срещу коронавируса и подчерта, че "ваксината е оръжие срещу вируса".

 • Планът за възстановяване и устойчивост в частта „Здравеопазване“ бе обсъден днес на среща между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов на среща в МЗ. Това съобщават от пресцентъра на здравното ведомство.

 • Общо 19 европейски държави отстъпват част от своите количества ваксини на държави като България, в които има остър недостиг. В рамките на тази солидарна акция България ще получи 1,15 млн. дози ваксини допълнително.
  Недостигът на ваксини у нас се получи, защото Правителството договори предимно от ваксините на Астра Зенека, отказвайки се от квотата си от другите две. В последствие се появиха проблеми с производството и страничните ефекти на ваксината на Британско-шведския производител на лекарства.

 • Най-важният наблюдаван показател за епидемията от COVID-19, е броят на починалите. Всички други здравни и икономически индикатори показват състояния, които са обратими. Загубата на хора е необратима.
  Начинът на регистриране на смъртността при COVID-19 поражда спорове от самото начало на пандемията, защото като починали от болестта се приемат всички, които са дали положителен тест за вируса, въпреки че нито един от методите на изследване не е 100% достоверен,а поради липсата на аутопсии, не може да се каже със сигурност в колко от случаите смъртта е причинена от вируса и в колко той е съпричинител или просто случайна странична находка.

 • Данните на Националния статистически институт показват нов ръст на смъртността в България през първите три седмици на март.
  Броят на починалите на седмична база нараства от 2675 на 3297, а броят на починалите с положителен PCR тест за Covid-19 от 522 на 732.
  Съпоставката на тези данни с осреднената смъртност за последните 5 години също показва значително увеличение на умрелите. От 2016 до 2020 година за всяка от трите седмици на март са умирали средно по 2173 души, докато през тази година броят им е средно по 2973 или с 800 души повече всяка седмица.

 • Европейската комисия (ЕК) представи в сряда законодателното си предложение за зелени паспорти за пътуване. Идеята е, че гражданите на Европейския съюз ще могат да пътуват между държавите, само ако притежават такъв паспорт, който ще се издава на тези, които са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за SARS-Cov-2.

  В чл. 3 на Договора за Европейския съюз се казва, че „Съюзът предоставя на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници, в което е гарантирано свободното движение на хора...“. Ограничаването на свободата на придвижване в зависимост от здравословното състояние на хората представлява по същество дерогиране на Договора, но това не е в правомощията нито на Европейската комисия, нито на европейския Парламент, нито на отделните държави. Подобно ограничения може да се въведат, само ако всички държави се съгласят да бъде изменен Договора.

 • Почти три месеца след тържествената обиколка на бус за кренвирши из страната и поставяне на първата доза от първата одобрена ваксина в ЕС – тази на Пфайзер, България е на дъното на класацията по процент ваксинирани население е ЕС.

 • Държавите от ЕС ще могат да започнат прилагането на четвърта ваксина срещу Covid-19, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча условно да се разреши използването на препарата на Janssen / Johnson&Johnson. Това е първата ваксина, която обещава достатъчно висока ефикасност само с една доза.
  ЕМА се позовава на изследванията на Janssen, които показва ефикасност при предотвратяване на Covid-19 сред лица над 18-годишна възраст.

 • Фармацевтични компании са изнесли от 1 февруари 34 милиона ваксинни дози срещу коронавирус от Европейския съюз за около 30 страни по света, заявиха представители на ЕС, цитирани от ДПА. Според източниците, пожелали анонимност, 9 милиона дози са изпратени за Великобритания, 4 милиона - за Канада, 3 милиона - за Мексико, и 1 милион - за САЩ.

 • Нови ограничения за справяне с разпространението на Covid-19 въвеждат редица страни. В световен мащаб, над 115 милиона и 700 хиляди са потвърдените случаи на коронавирус, а починалите са над два милиона и половина.

  Германия удължава ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19 с три седмици - до 28 март. В някои от районите обаче с по-ниско разпространение на вируса мерките ще бъдат облекчени.

 • Жана Попова (България) е докторант в областта на медиите и цифровите комуникации в Софийския университет и журналист на свободна практика. Тя е член на Българската асоциация за невромускулни заболявания и член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз за асоциации на нерво-мускулните разстройства (EAMDA).

 • Всяка година в последния ден на февруари, светът отбелязва Денят на хората с редки заболявания. За това какви са предизвикателствата пред хората с редки болести у нас и къде е България в сравнение с други европейски държави, разговаряме с д-р Петя Стратиева.
  Петя Стратиева е доктор по медицина със специалност по имунология и доктор на науките по молекулярна биология. Тя е един от основателите на „Ретина България“, а от август 2018 е ангажирана с изграждане на капацитет и развитие на Централна и Източна Европа за „Ретина Интернешънъл“. Участва в Съвета на Федерациите на Европейската Асоциация по Редки Болести (EURORDIS). От март 2019 г. е член на Консултативния Съвет към Европейската Референтна Мрежа по Очни Болести (ERN-EYE) от страна на европейската пациентска застъпническа група (EPAG).

  Д-р Стратиева, Каква е ролята на европейските пациентски застъпници?
  В Европа около 30млн. души са засегнати от редки заболявания, средно около 6% от населението или ако говорим за България става въпрос за около 450 хил. души.

 • Евролидерите не успяха да се обединят около ваксинационните паспорти, но се обединиха около това те да бъдат електронни.
  Гърция и Австрия призовават страните от Евросъюза да ги въведат, за да подпомогнат туристическия сектор.
  Идеята на документа е да позволи на ваксинираните да пътуват свободно в рамките на Евросъюза.

 • ЕС ще подпомогне здравната система в Словакия чрез координиране на изпращането на медицински екип в Словакия в подкрепа на интензивното лечение на пациенти с COVID-19. Това става възможно по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, информират от Европейската комисия.

 • Комитетът на ЕС за здравна сигурност постигна съгласие по общ списък на бързите антигенни тестове за COVID-19, информират от Европейската комисия. Постигнато е и съгласие за подбор от тестове, чиито резултати държавите членки взаимно ще признават, като ще има общ стандартизиран набор от данни, които да бъдат включени в сертификатите за резултати от тестовете за COVID-19.

 • Европейската комисия ще стартира програма за изучаване на мутациите на новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на изявление на председателят Урсула фон дер Лайен пред френския икономически всекидневник "Ле-з-еко".

 • Днес в 13 часа министър Костадин Ангелов ще постави символично началото на дейностите по проекта за развитие на Спешната медицинска помощ по ОП "Региони в растеж". Това ще се случи в град Бяла, Русенско, където се предвижда да бъде построена изцяло нова сграда за спешната помощ.

Log in or Sign up