Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Коронавирус

 • Мнозина, вероятно не помнят (или никога не са знаели) мобилното приложение "Вирус сейф"(virusafe). То представлява специализиран софтуер за анализи и визуализация през географски карти. В него се въвеждат лични данни - ЕГН, могат да се въведат и хронични заболявания. Централен регистър събира информацията и я изпраща на държавните органи. Има и регистър на карантинираните и на всички заболели, като тази информация по автоматизиран път стига до органите на МВР, които осъществяват контрола на изолираните. Приложението е изградено от „Информационно обслужване“ (без обществена поръчка, както обичайно се възлага на тази фирма) и работи от месец април 2020 година.

 • Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издаде ново ръководство за поведение при Ковид-19, в което намалява значително ограничителните мерки като карантина и социално дистанциране.
  В новите насоки, публикувани в четвъртък, агенцията вече не препоръчва да стоите на поне 2 метра разстояние от други хора, за да намалите риска от заразяване – изискване, което беше въведено още в началото на пандемията.

 • Европейският център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) информира, че през седмица №10 (седмицата, завършваща на 13 март 2022 г.) епидемичната ситуация в Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (EU/EEA) се характеризира с прекъсване на устойчивата тенденция за намаляване на заболяемостта, наблюдавана през предходните седмици. Независимо от по-ограниченото тестване в някои страни, процентът на лабораторно потвърдените случаи се увеличава, при това преобладаващо при хора на и над 65 г. възраст.

 • След изключителния спад във ваксинациите срещу едни от най-опасните заразни болести през първите шест месеца на 2021 година, Националният център за обществено здраве и анализи отчита повишаване на ваксинираните деца края на година. 

  Въпреки това процентът на имунизираните деца остава значително по-нисък в сравнение, с която и да е от последните 10 години и далеч от глобалните цели за изкореняване на тези инфекциозни заболявания.

 • На заседанието си на 16 февруари 2022 г. Федералният съвет на Швейцария отмени до голяма степен националните мерки срещу пандемията от коронавирус. Единствените мерки, които ще се запазят, са изолирането на хората, които са дали положителен резултат, и задължителното използване на маски в обществения транспорт и в здравните заведения.
  "Тези мерки ще останат в сила до края на март 2022 г., за да се защитят особено уязвимите лица, след което ситуацията ще се нормализира", пишат от Федералният съвет.

 • Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България е приет с Решение № 896 на Министерския съвет от 7 декември 2020 г. На 26 декември 2020 г. са получени първите 9750 дози ваксина и на 27 декември 2020 г. започва тяхното прилагане. На 30.12.2020 г. е отчетено, че са ваксинирани първите 4608 души.
  Почти 14 месеца след тази дата, към 9 февруари 2022 г. официалните данни сочат, че 29,2% от цялото население на страната е със завършен ваксинационен курс, а бустерна доза (реваксинация) е приложена при 9,3% от населението.

 • Очната емболия е изключително спешно състояние и ако до 6-ия час засегнатия кръвоносен съд не бъде отпушен, зрението се губи. Зачервяването на очите пък може да бъде единствен белег за заразяване с коронавирус при млади, ваксинирани хора
  Коронавирусът може сериозно да засегне очите. Съдовите заболявания на ретината като късен пост ковид синдром зачестяват, алармира д-р Веселин Даскалов, който е един от най-добрите български офталмолози. Оплакванията, свързани с очите, могат да се проявят непосредствено след заболяването, но появата им може да отнеме и месеци.

 • Специално за читателите на Право&Здраве предлагаме периодични анализи на епидемичната ситуация, изготвени от един от най-изтъкнатите наши учени в областта на епидемиологията, проф. Мира Кожухарова. Първият от тези анализи дава обща оценка на ситуацията с разпространението на коронавируса от началото на годината.

  От 1 до 27 януари 2022 г. в България са регистрирани 179 168 случая на COVID-19. Към 27 януари 2022 г. заболяемостта на 100 000 население на 14-дневна база е 1684,21/100 000 (Фигура 1), а седмичната позитивност на тестовете е достигнала до 25,13%.

 • След скока на ваксинациите в първите две седмици на януари, вероятно в резултат на обявените от Правителството бонуси от 75 лева за всеки ваксиниран пенсионер, броят на поставените дози през последната седмица бележи сериозен спад.
  Докато около 10 януари бяха регистрирани върхови стойности от около 25000 дози на ден, през последните дни са малко над 10 000.

 • 9996 нови положителни тестове за коронавирус са регистрирани, според данните на coronavirus.bg. Направените тестове са малко над 44 хиляди, като над 20% от тях са били положителни. Броят на активните случаи в момента е над 160 хиляди, което също е абсолютен рекорд от началото на пандемията. Прави впечатление, че цели 22% от новите случаи са на хора, които са ваксинирани, което е над два пъти повече от обичайното.

 • Вече може да се каже, че Омикрон доминира в страната. 40% е дялът на пробите с Омикрон. Вариантът напредва, ангажирайки нови области, съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Иван Христова. Задава се много голяма вълна, предупреди тя и заяви, че грипът в страната е настъпил.
  Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта варианта”, заяви пред Нова телевизия вирусологът и здравен съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

 • До момента не се обсъждат промени при получаването на зелен сертификат и допълнителни изисквания за здравния статус на гражданите, обяви в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Асена Сербезова. По думите ѝ като страна членка на ЕС България ще следи ситуацията и ако се наложи, ще бъдат взети още мерки:

 • Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за зелен сертификат не е едно от тях". Това написа здравният министър проф. Асена Сербезова в пост във Facebook, в който коментира вчерашния протест на партия “Възраждане”.

 • Европейската агенция по лекарствата се съмнява, че е необходима четвърта бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. До момента няма данни, които да подкрепят този подход, каза представител на ЕМА. Това става в момент, в който Агенцията събира допълнителни данни за варианта Омикрон и анализира как той влияе върху ефективността на ваксините.

 • Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът.

 • Здравният министър проф. Асена Сербезова се срещна с депутати от партия "Възраждане". Разговорът се проведе на фона на големия протест пред Народното събрание, организиран от парламентарно представената формация. При него демонстранти опитаха да щурмуват сградата на НС. Те настояват за отпадане на зеления сертификат.

 • "Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите". Това каза в интервю за БНР премиерът Кирил Петков:
  "По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика,

 • Да събереш огромна група хора на малко място е опасна ситуация от медицинска гледна точка особено във вълната от Омикрон. Отново се чуха мнения, че лекари убиват хора - пациенти в болница. Това е безобразие и прокуратурата трябва да вземе мерки".

 • Новите случаи на коронавирус за денонощие у нас надхвърлиха 7 хиляди за първи път от началото на пандемията, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 

  Откритите инфекции са 7062 при направени 37 952 теста. Процентът на положителните проби се увеличава в сравнение с предходното денонощие - те са 18,6 процента от всички изследвани (най-висок процент от 19 октомври 2021 г.) на фона на 16 на сто в понеделник.

 • Считаният за нов щам "Делтакрон" може да е възникнал в резултат на замърсяване на пробата по време на секвенирането и не е комбинация от двата варианта на вируса - Делта и Омикрон. Това съобщи Мария ван Керхове, ръководител на техническия екип в Отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО). Тя призова да не се използва понятието "Делтакрон".

Най-новите статии

Log in or Sign up