Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us

Онконавигатор

 • Водещи специалисти и представители на съсловни организациии, МЗ и НЗОК ще участват в дискусия на тема - "Националният план за контрол на рака - мисия възможна".

 • Вчера, на 32-годишна възраст, си отиде гастроентерологът д-р Радислав Наков.

  „Скръбта ни е огромна, защото губим една изключителна личност – лекар, професионалист и човек, отдаден изцяло на своите пациенти, на медицината и на науката“, казват колегите му от платформата Medical News, която бе създадена от него.

 • Министерството на здравеопазването, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и водещи специалисти в областта на онкологията проведоха днес обществена консултация за изготвянето на Националния антираков план 2021 – 2030 г., в унисон с Европейския план за борба с рака. Създаването на Национален план за борба с рака е една от най-важните реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

  „Може би за първи път имаме шанса всички – пациенти, изпълнителна власт, специалисти – да се наредим от едната страна на борбата с рака,“ заяви д-р Лидия Чорбанова, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. „Това е една от най-важните реформи, които сме заложили за следващия програмен период. До края на годината смятам, че ние ще започнем да показваме първите резултати“, каза тя. Д-р Чорбанова увери, че в Плана са заложени механизми, които засягат борбата с рака от превенцията му чрез здравно образование и насърчаване на здравословни навици у младите до изграждане на нужна инфраструктура за по-достъпно лечение и палиативни грижи из цялата страна.

  „Вече сме осъществили първите контакти, включително с пациентски организации на онкологично болни хора. Ще използваме вече така трасираните контакти като база направо да започнем диалог в посока реализация на най-важното“, заяви д-р Цветолюба Генкова, ръководител на Дирекцията за правата на пациентите в Министерството на здравеопазването.

  Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, подчерта нуждата за интеграция на българския антираков план на европейско ниво. „Трябва да поставим усилията си и да кажем къде ние сме неравностойни, за да може Европейският противораков план да стане действителност,“ заяви той и допълни: „Ние сме страна в неравностойно положение. Неравностойното положение се изразява в недостатъчна апаратурна окомплектованост, в недостатъчна цифровизация на средата, в разбиранията за необходимостта от предпазване и скрининг, които са абсолютно различни неща, и лечение на онкологичните заболявания“.

  „Само заедно бихме могли да постигнем едно по-бързо присъединяване към Европа по отношение на европейския противораков план, защото това е последната възможност да дадем адекватно диагностициране, лечение и съществуване на онкологичните пациенти в нашата страна. Отдава ни се една наистина уникална възможност да имаме готов разработен от експерти план, който е подплатен и с финансов ресурс“, каза проф. Дудов.

  Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, заяви нуждата от партньорство между експерти, пациенти и законодатели за интеграцията на Националния антираков план в България. „Стана ясно, че вече няма място за говорене. На правата сме, в която трябва да действаме“, заключи тя.

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 • На 28 октомври на 73-годишна възраст е починал д-р Пенчо Делев, съобщиха от УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.

  Д-р Делев завършва медицина в Медицински университет - Пловдив. През 1982 г. придобива специалност по акушерство и гинекология.

 • EMA препоръча издаване на разрешение за употреба в Европейския съюз (ЕС) за Trodelvy (сацитузумаб говитекан), лекарство за лечение на възрастни пациенти с нерезектабилен или метастатичен тройно негативен рак на гърдата, който е лекуван с две или повече предишни системни терапии, поне една от тях за напреднало заболяване.

 • Нов метод за изследване на рак на гърдата открива различни промени в гърдата на жената както злокачествени, така и други възпаления в млечната жлеза.
  "Това е контактна термография, напълно безвреден метод, безболезнен и не зависи от възрастта на жената или от структурата на гърдите - съобщава БНР

 • Националният дворец на културата в София ще бъде осветен днес в 19.30 ч. в розово, като по този начин ще бъде поставено началото на кампанията за борба с рака на гърдата.

 • За проблемите пред децата с онкохематологични заболявания, разговаряме с г-жа Петя Александрова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Сдружението е създадено през 2010г. от родители на деца с онкохематологични заболявания, техни близки и съмишленици и то тогава до сега се бори з всяко дете срещнало заболяването.

 • Международен екип от учени създаде в лабораторията триизмерен модел на рак на панкреаса, съчетаващ биоинженерна матрица и клетки, получени от пациентi, които могат да се използват за разработване и тестване на таргетни лечения.

 • Изследване на Университета по медицина и здравни науки в Ирландия предоставя по -добра представа за ролята, която хормоните играят за развитието на рака на гърдата. Новите открития биха могли да подобрят лечението на рак на гърдата, като подпомогнат клиницистите при оптимизиране на индивидуалните грижи за пациентите и подобряване на общата преживяемост на пациентите.

 • Скорошно проучване разкрива, че някои пациенти преживели рак на простатата имат постоянен страх от рецидив на заболяването дори много години след диагностицирането и лечението. Нивото на информираност години след отстраняване на простатата, признаци на рецидив на рака и настоящите терапии са предиктори на страха от рецидив.

 • В последно време, както впрочем преди всички избори, се заговори за приоритети в здравеопазването.
  Темата с повишаване на профилактиката за различните заболявания се използва често като приоритет, който също толкова често остава кух в последствие.

 • Център за знания в областта на раковите заболявания разработи и пусна в действие Европейската комисия. Той е част от мащабен план за противодействие срещу болестта, която в Европа е най-честата причина за смърт на възрастните хора.

 • Бучката в щитовидната жлеза се нарича щитовиден възел и 5-10% от всички възли се диагностицират като рак . Ракът на щитовидната жлеза има добра прогноза, висока степен на оцеляване и ниска честота на рецидиви, така че ранната диагностика и лечение са от решаващо значение.

 • Голямо, ретроспективно, многоцентрово проучване на Washington University School of Medicine в Сейнт Луис показва, че реконвалесцентната плазма от възстановени пациенти с COVID-19 може драстично да подобри вероятността за оцеляване сред пациентите с рак на кръвта, хоспитализирани с вируса.

 • Пациентите с рак, които се подлагат на таргетна терапия, могат да очакват нов кръвен тест, който може да каже на техните лекари дали лечението работи, в рамките на един ден след началото на му. Това значително ще ускори процеса на оценка и ще позволи на лекарите да направят корекции в плана за лечение, ако е необходимо, за да подобрят шансовете на пациентите за възстановяване.

 • Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентски организации и на фармацевтичната индустрия започна работа по изготвянето на Национален антираков план, съобщиха от МЗ.

 • Анализ на данни от 8 клинични проучвания показа, че имунотерапията плюс химиотерапията подобряват преживяемостта, отколкото самостоятелното приложение на имунотерапия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).

 • Европейската комисия одобри нова комбинирана терапия на американската биофармацевтична компания АбВи за лечение на остра миелоидна левкемия (ОМЛ).

  Лечението е в таблетна форма и е подходящо за възрастни пациенти с новодиагностицирана остра миелоидна левкемия, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия. Одобрението е валидно във всички 27 държави членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, информират от американската биофармацевтична компания АбВи (AbbVie).

 • Американските регулатори одобриха първото лекарство за пациенти с най-често срещания тип рак на белия дроб, чиито тумори имат генетична мутация, отдавна считана за нелечима с лекарства.

Log in or Sign up